Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Russet píše:
Tak za pětky bych dárek nedávala. Ale každý si to udělá, jak uzná za vhodné.
Tak syn je teprve v první třídě a od začátku mu říkám, že mi nezáleží na známce, ale na tom, zda vidím, že se snaží. Pokud se bude snažit a přesto to nepůjde i s naší pomocí, tak se asi holt nedá nic dělat a musí se někde hledat chyba a ne ho trestat za to, že mu něco nejde. Pokud bude na školu dlabat, flákat jí, chodit za školu a já doma uvidím, že se nesnaží ani trochu a propadne, dostane kouli, tak proč bych ho odměňovala. Dnes je důležité, co dítě umí a ne jakou má známku. To je jen pocit rodičů. Pokud dítě chce na prestižní školu, tak se musí snažit víc, ale to už si musí pobrat samo. Když mi dítě nosí trojky a čtyřky, tak asi nebudu usilovat o maturitní oboru na průmyslovce. Ano, zkusí to třeba, ale nebudu z toho dělat vědu. ![]()
@Ziuatanejo píše:
Rodice kluka doma shazujou, trestaj za dvojky a porovnavaji se sourozenci, ale reseni je zavrit kluka do pastaku, kdyz na to nejak zareaguje
Středisko výchovné péče do Googlu než něco napíšu ![]()
@vokishka píše:
Jenomže nikdy nemůžou číst tak dobře jako ostatní. Je to otázka spíš gramatik, y, kterou dokáží obkoukat, ne čtení jako takového.
Mela jsem docentku na vysoke, ktera priznala, ze je dyslektik. Pred nami cetla uplne normalne. Prekonala to ctenim, ctenim, ctenim. Takze casem asi je mozne prekonat. Je vystudovana architektka atd. plus pedagogiku ma. Jeji dcera je lekarka, taky je dyslektik a tez to pokorila casem.
Kluk má ve 14 letech vyznamenání a vy ho šoupnete na učňák
A to srovnávání se sestrama a celkově prudění kvůli škole vůbec nechápu a jemu se nedivím, že podvádí.
@Anonymní píše:
Děkuji všem za příspěvky, jen bych chtěla ujasnit, že my neřešíme známky, ale podvody. Na prvním stupni jsem mu několikrát řekla, že má na víc a kdyby se trochu snažil má samé jedničky. Myslím, že by to tak udělala každá máma, když to slyší co třídní schůzku od učitelky. Navíc jsem si pamatovala, že holky se učily více a musely se více snažit, u něj by stačilo malinko zabrat. Na učiliště ho nenutíme, řekla jsem mu, že má na střední školu, nechce. Lepší učňák a jestli si něco uvědomí může pokračovat dál, než ho nutit na střední a v 18 z ní odejde a nebude mít nic. Já co se školy týká, tak mu prostě nevěřím. Tak proto souhlasím ať je po jeho, určitě to není tak, že mu říkám, na školu nemáš, právě naopak. Zase alespoň vím, že ho toto řemeslo baví už teď má zájem a jde mu to. My s manželem jsme taky vyučení, o to vůbec nejde. Jenže jestli tohle udělá tam, ne třeba známky, ale nějaký jiný podvod, tak poletí a nikdo se ho nebude na nic ptát a nic řešit. Jinak ho chválíme myslím si, že dost. Hodně mu říkám, že má zlatou pubertu, že tu jakou měly holky bych už znova nedala. Takže také je srovnávám zase naopak. Bohužel musím přiznat, že náš vztah je teď tímto vším co se dělo ve škole narušen, proto jsme mu několikrát řekli, že mu neřekneme ani slovo ani na čtyřku, stačí když devítku projde, což určitě projde, hloupý není, to jsem nikdy neřekla. I v PPP mu vyšlo, že je nadprůměrně inteligentní. Nikdy jsme mu na známky nic neřekli, šlo jen o to, že jsme chtěli vidět snahu, ne známky. Kdyby se snažil a měl 4,neřeknu půl slova, každý nemůže být inženýr, ale ta snaha chyběla. To už je teď jedno, teď se jedná o ty podvody, ať má od shora dolů čtyřky, ale ať nepodvádí. Prosím ho, slibuji, že mi to opravdu stačí a i když to slíbí, udělá to znova. Teď co není škola je úplně v pohodě. I možná šikana se řešila, jak ve škole tak u psychologa, sám tvrdí, že ne a ani se nic neprokázalo. Domluvit se s učiteli, že nebude mít žákovskou u sebe, mi přijde jako fajn nápad, jen se bojím, že to není řešení do budoucna, spíše zamezení tady a teď konkrétní situace.
Jenomže ty pořád řešíš následky, ale ne příčiny. To podvádění je důsledek něčeho, a pokud nebudete řešit tu prvotní příčinu, tak se nehnete z místa.
A jinak sry, ale pokud má kluk dvojky a vy pořád řešíte, že se nesnaží, tak je u vás něco špatně.
@Jana206 píše:
To není pastak. Nastuduj si základní pojmy. Pastak se říká vychovnemu ústavu, případně diagnostickemu ústavu.
pojmy jsou jedna vec, realny dopad druha. Okoli i dite bude mit jasno. O pojmech se budu dohadovat, az pujde o tema genderu nebo historie katolicismu a bude to diskuze mezi dvema dospelymi. Tam na pojmech zalezi. Tady ale jde o to, jak to bude vnimat dite a jeho okoli, a pro ty je to pastak (uplne jedno jaky druh nebo jak se to formalne nazyva) a je to za trest (i kdyz budes stokrat rikat, ze neni).
Navic se v tehle zarizenich k detem chovaji, jako v pastaku - prosimte, ‚pobyt‘ ditete nekde, aby se odnaucilo ‚podvadet‘? To uz fakt vidim, jak jemu i ostatnim vysvetlujes, ze to s pastakem nema nic spolecneho : ![]()
No, gratuluji k uplnemu pohrbeni vztahu se synem v takovem pripade. Navic co nezna, tam se spolehlive nauci. Muzou prijit i drogy a podobne. Kdyby doma kradl, bil mladsi sourozence, organizoval sikanu ve skole - ok. Ale za to, ze si ze strachu prepise znamku a jinak funguje? Na to existuji fakt jina reseni, mnoha z tech, ktera zaznivaji v diskuzi.
@Ziuatanejo píše:
pojmy jsou jedna vec, realny dopad druha. Okoli i dite bude mit jasno. O pojmech se budu dohadovat, az pujde o tema genderu nebo historie katolicismu a bude to diskuze mezi dvema dospelymi. Tam na pojmech zalezi. Tady ale jde o to, jak to bude vnimat dite a jeho okoli, a pro ty je to pastak (uplne jedno jaky druh nebo jak se to formalne nazyva) a je to za trest (i kdyz budes stokrat rikat, ze neni).Navic se v tehle zarizenich k detem chovaji, jako v pastaku - prosimte, ‚pobyt‘ ditete nekde, aby se odnaucilo ‚podvadet‘? To uz fakt vidim, jak jemu i ostatnim vysvetlujes, ze to s pastakem nema nic spolecneho :
No, gratuluji k uplnemu pohrbeni vztahu se synem v takovem pripade. Navic co nezna, tam se spolehlive nauci. Muzou prijit i drogy a podobne. Kdyby doma kradl, bil mladsi sourozence, organizoval sikanu ve skole - ok. Ale za to, ze si ze strachu prepise znamku a jinak funguje? Na to existuji fakt jina reseni, mnoha z tech, ktera zaznivaji v diskuzi.
Podle mě nefunguje, bude tam zakopaný pes. To, že jinak funguje tady píše zakladatelka ze svého jediného zaujateho pohledu. Úkolem těchto zařízení je získat pohledy z více stran, vyšetřit prostředí kolem dítěte a přijít na příčiny. Nikdo neví, co se v tom klukovi odehrává. Zdravé dítě z normální funkční rodiny si neprepisuje známky. I ve škole je to stále trestano výchovný opatřením - napomenutím. Deti jsou vedeny k tomu, že ŽK je úřední doklad a toto se prostě nedělá. Dcera bude ve třetí třídě, před karantenou za to holčička ze třídy dostala poznámku, že obtahla známku. Paní učitelka je jinak hodná a děti má ráda. U toho kluka bude problém buď v rodině nebo ve škole. Samozřejmě je třeba vzít v úvahu individuální založení osobnosti.
@Anonymní píše:
Děkuji všem za příspěvky, jen bych chtěla ujasnit, že my neřešíme známky, ale podvody. Na prvním stupni jsem mu několikrát řekla, že má na víc a kdyby se trochu snažil má samé jedničky. Myslím, že by to tak udělala každá máma, když to slyší co třídní schůzku od učitelky. Navíc jsem si pamatovala, že holky se učily více a musely se více snažit, u něj by stačilo malinko zabrat. Na učiliště ho nenutíme, řekla jsem mu, že má na střední školu, nechce. Lepší učňák a jestli si něco uvědomí může pokračovat dál, než ho nutit na střední a v 18 z ní odejde a nebude mít nic. Já co se školy týká, tak mu prostě nevěřím. Tak proto souhlasím ať je po jeho, určitě to není tak, že mu říkám, na školu nemáš, právě naopak. Zase alespoň vím, že ho toto řemeslo baví už teď má zájem a jde mu to. My s manželem jsme taky vyučení, o to vůbec nejde. Jenže jestli tohle udělá tam, ne třeba známky, ale nějaký jiný podvod, tak poletí a nikdo se ho nebude na nic ptát a nic řešit. Jinak ho chválíme myslím si, že dost. Hodně mu říkám, že má zlatou pubertu, že tu jakou měly holky bych už znova nedala. Takže také je srovnávám zase naopak. Bohužel musím přiznat, že náš vztah je teď tímto vším co se dělo ve škole narušen, proto jsme mu několikrát řekli, že mu neřekneme ani slovo ani na čtyřku, stačí když devítku projde, což určitě projde, hloupý není, to jsem nikdy neřekla. I v PPP mu vyšlo, že je nadprůměrně inteligentní. Nikdy jsme mu na známky nic neřekli, šlo jen o to, že jsme chtěli vidět snahu, ne známky. Kdyby se snažil a měl 4,neřeknu půl slova, každý nemůže být inženýr, ale ta snaha chyběla. To už je teď jedno, teď se jedná o ty podvody, ať má od shora dolů čtyřky, ale ať nepodvádí. Prosím ho, slibuji, že mi to opravdu stačí a i když to slíbí, udělá to znova. Teď co není škola je úplně v pohodě. I možná šikana se řešila, jak ve škole tak u psychologa, sám tvrdí, že ne a ani se nic neprokázalo. Domluvit se s učiteli, že nebude mít žákovskou u sebe, mi přijde jako fajn nápad, jen se bojím, že to není řešení do budoucna, spíše zamezení tady a teď konkrétní situace.
Zakladatelko, dítě, které na to má, jen je líné, bych já hnit nenechala. Může jednou litovat a ještě Ti vyčítat, že jsi nezakrocila včas. Nemáte ve škole výchovného poradce nebo školního psychologa? Podle mě se ten kluk hledá a neví, co pořádně chce, kam se identifikovat. Ten problém bude hlubší než v přepisování známek. Navíc ty jako matka mi přijdeš nejistá. Přijde Ti normální, říkat mu, že má zlatou pubertu a srovnávat ho se sestrami? To jako fakt? Taky mam jednoho syna a více dcer. Toto jsou věci, které se mezi dětmi neřeší. Může to poškodit jejich vzájemný vztah a i vztah Tvůj s jednotlivými dětmi.
Pro děti, které nevědí kudy kam, jsou pořádány přes SVP krátké vyjezdove nebo víkendové terapeutické pobyty, krátké tábory. Rozhodně to není pro děti, které jsou predurceny do „pastaku“. Předsudky tady od těch, kdo absolutně nemají páru, nejsou relevantní. Někde je něco špatně a melo by se to řešit. A myslím si, že ten problém, ktery vyjde najevo, může přijít z oblasti, kterou Ty považuješ za bezproblémovou.
Pořád čtu „na to má.“ A na co přesně? Na jedničky, na které se MUSÍ učit? Proč nestačí dvojka na pohodu? ![]()
Nechápu.
@bjetuschka píše:
Kluk má ve 14 letech vyznamenání a vy ho šoupnete na učňák![]()
![]()
A to srovnávání se sestrama a celkově prudění kvůli škole vůbec nechápu a jemu se nedivím, že podvádí.
Nepřijde mi, že oni ho šoupnou na učňák. Navíc pokud jde o nějaké užitečné řemeslo, tak se to hodí a na nástavbu může jít i tak?
Dva příbuzní taky prošli učňákem, nástavbou a nakonec VŠ.
@Jana206 píše:
Zakladatelko, dítě, které na to má, jen je líné, bych já hnit nenechala. Může jednou litovat a ještě Ti vyčítat, že jsi nezakrocila včas. Nemáte ve škole výchovného poradce nebo školního psychologa? Podle mě se ten kluk hledá a neví, co pořádně chce, kam se identifikovat. Ten problém bude hlubší než v přepisování známek. Navíc ty jako matka mi přijdeš nejistá. Přijde Ti normální, říkat mu, že má zlatou pubertu a srovnávat ho se sestrami? To jako fakt? Taky mam jednoho syna a více dcer. Toto jsou věci, které se mezi dětmi neřeší. Může to poškodit jejich vzájemný vztah a i vztah Tvůj s jednotlivými dětmi.
Pro děti, které nevědí kudy kam, jsou pořádány přes SVP krátké vyjezdove nebo víkendové terapeutické pobyty, krátké tábory. Rozhodně to není pro děti, které jsou predurceny do „pastaku“. Předsudky tady od těch, kdo absolutně nemají páru, nejsou relevantní. Někde je něco špatně a melo by se to řešit. A myslím si, že ten problém, ktery vyjde najevo, může přijít z oblasti, kterou Ty považuješ za bezproblémovou.
Můžu mít otázku? Ty by jsi opravdu někam šoupla za tohle svoje dite? Ano normální to není, musí se to řešit, ale takhle? Když budeme usuzovat z toho co napsala zakladatelka (na anonymní diskuzi nikdy nemáš jistotu, že je to pravda), tak se nejedná o žádného grazla, ale o nešťastného kluka, který potřebuje cítit, že je milovaný a pro svou rodinu nepostradatelný. Uvědomuješ si ty vůbec co jí radíš. Tam chodí úplně jiné děti. Znám od vidění kluka co tam byl a přijel ještě horší, plus ruce plné tetování, ve 12ti letech. Ono, když nefunguje rodina nepomůže nic. Rodiče by měli začít u sebe, to ví jen oni jak to bylo a snažit se najít ke klukovi cestu. Já chápu, můžeš být drsná za počítačem, ale ono všechno má své meze, co kdyby tě někdo poslechl, věřím, že ne, ale možné je vše. Chudák kluk, je mi ho líto, ale tímto se mu rozhodně nepomůže. Ten kluk co tam byl vypadá jak z basy, zdokonalil se a ještě se mu někdo posmívá. Má nefunkční rodinu, je to chudák, tohle mu ale nepomohlo co jsem slyšela.
@Katchulina píše:
Můžu mít otázku? Ty by jsi opravdu někam šoupla za tohle svoje dite? Ano normální to není, musí se to řešit, ale takhle? Když budeme usuzovat z toho co napsala zakladatelka (na anonymní diskuzi nikdy nemáš jistotu, že je to pravda), tak se nejedná o žádného grazla, ale o nešťastného kluka, který potřebuje cítit, že je milovaný a pro svou rodinu nepostradatelný. Uvědomuješ si ty vůbec co jí radíš. Tam chodí úplně jiné děti. Znám od vidění kluka co tam byl a přijel ještě horší, plus ruce plné tetování, ve 12ti letech. Ono, když nefunguje rodina nepomůže nic. Rodiče by měli začít u sebe, to ví jen oni jak to bylo a snažit se najít ke klukovi cestu. Já chápu, můžeš být drsná za počítačem, ale ono všechno má své meze, co kdyby tě někdo poslechl, věřím, že ne, ale možné je vše. Chudák kluk, je mi ho líto, ale tímto se mu rozhodně nepomůže. Ten kluk co tam byl vypadá jak z basy, zdokonalil se a ještě se mu někdo posmívá. Má nefunkční rodinu, je to chudák, tohle mu ale nepomohlo co jsem slyšela.
Dejme tomu, že znám lidi z oboru, kteří tyto pobyty organizují. U statnic mě zkoušela paní, která je vedoucí SVP, před tím jsem si vyslechla několik přednášek od ní, byla jsem se tam podívat exkurzne, nacetla literaturu. I u nás ve městě je jeden takový tábor, pro děti, které si potřebují ujasnit životní hodnoty. Jedou do hor do hotelu, dotuje to město, rodič platí petistovku. Ty máš ojedinělou zkušenost, já kontakt s oborem a mířím k dalšímu studiu v tomto směru. Kdybych neměla malé děti, klidně bych si na takto zaměřené akci zařídila praxi a starší děti vzala s sebou. Nemám s tím problém a hlavně nemám předsudky, že se tam naučí ještě něco, co neumí. Oni tam odebírají i kolové nápoje, nic tam neprojde.
Ta matka to sama nevyřeší. Kecanim, jak má syn zlatou pubertu, rozhodně ne. To má řešit se sobě rovnými, s partnetem. Ne ničit vztahy se sestrami. Potřebují pomoc všichni. Kde ji podle Tebe mají hledat?
A ne, do SVP nechodí jen děti s vážnými vychovnymi problémy. Nejprve je nutné nastudovat si, co to je a k čemu to slouží, jaké mají oddělení a kompetence. Poskytují i telefonickou intervenci.
U nás je nejbližší 50 Km, z jedné školy tam posílali kluka první stupeň jako organizátora šikany, nakonec tam zjistili, že je oběť. Přenesena zkušenost. Máme tu PPP a SPC, ale ty řeší úplně jiné problémy, výchovné jen okrajově a nemají kompetentní vyskolene lidi.
No nic nemá to cenu, máme na to každá svůj názor, já si myslím, že milující rodiče, kteří by se nikdy dětí takto sprostě nezbavili byť na dva měsíce a mají s nimi dobrý vztah, nechají jim volnost a věří jim jsou nejvíc. Ne nějací cizí lidi, co sice mají na to školy, ale to dítě němužou tak znát. Další věc ne jen, že bych to nedokázala udělat, ale hlavně děti by mi to nikdy neodpustily. Já věřím i tomu, že tam si dítě mnohé uvědomí, ale potom s tím žít, odpustit to rodičům a vědět, že to ví nejméně půlka školy, to musí být peklo. V životě ne. Dobře tak, že dítě dělá problémy, když je rodič schopný něčeho takového. A je mi úplně jedno jak se to nazývá a že se najde řada rodičů co tam dítě dá byť v dobré víře, vím, že je to teď moderní, ale za mě neexistuje. A pochybuji, že kdyby si byla na straně rodiče, co by měl problémy s dítětem, že bys ho tam dala s takovou lehkostí, jak to tady prezentuješ. Mě se to sice netýká, ale vím, že ne. Udělala bych všechno, ale dítě by bylo doma, kam patří.
Příspěvek upraven 20.07.20 v 15:56
@Kelsey píše:
Mela jsem docentku na vysoke, ktera priznala, ze je dyslektik. Pred nami cetla uplne normalne. Prekonala to ctenim, ctenim, ctenim. Takze casem asi je mozne prekonat. Je vystudovana architektka atd. plus pedagogiku ma. Jeji dcera je lekarka, taky je dyslektik a tez to pokorila casem.
S dys poruchami a dobrým intelektem se VŠ vystudovat dá. Říkal nám to už na střední učitel psychologie. A ta spoluzacka, které to zjistili později, VŠ má. Navíc dnes vyhláška zaručuje lidem se spec. vzdělávacími potřebami úpravu podmínek už u přijímaček, v průběhu různých zkoušek a potom u státnic. Na středním stupni také u přijímaček a maturity.
Z dob mého dětství to bylo diagnostikovano jen dětem se špatným prospechem.
Tam u vás bude ještě jiný problém. Přijdeš mi zakladatelko děsně nejistá sama v sobě. Není pravda, že neřešíte pubertu. Tohle je jeho puberta v plném proudu, takže to chce vzít za úplně jiný konec, když vidíte, že ty vaše srovnávací akce nemají smysl.