Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ještě krom útulku existují neziskovky, které si berou pod palec určité plemeno / na pouze. Je to tam víc o individuálním přístupu se psy a ty psy budou znát a vědět co mohou nabídnout. Ale počítej, že na psa je většinou víc zájemců a mohou si vybírat komu psa svěří - jednala bych otevřeně. Jako určitě se dá najít i dospělý pes, který bude fajn do rodiny a k dítěti. Jen to chce čas a energii a trošičku štěstí. Nespěchat a klidně počkat. ![]()
@krecik.dzungarsky píše: Více
jenže tam nemá za psa zodpovědnost, jen se pomazlí. U štěněte je ta péče celodenní, už jen kolikrát je venčení, krmení… pokud by to byl sen zakladatelky s tím že většina starostí bude na ní tak ok. jestli je to o procházkách tak zrovna se štěnětem to nemusí být tak super. většina štěňat ze začátku tolik neujdou a základ je je naučit vyvenčit. jedině dospělý pes a u něj zase riziko že už má naučené své věci a moc se přeučit nedá.
A když už tak hlavně vybrat plemeno, at nejste pak otrokem psa. Ne každý pes je vhodný na cokoliv.
@Markéta80 píše: Více
No o mě nejde. Já bych psa brala okamžitě, kdybych neměla doma to, co mám. Se mnou by se nenudil. Měla jsem dva jezevčíky s PP, anglického kokršpaněla s PP a dva voříšky. Nejvděčnější byl voříšek, zachráněný vyloženě před smrtí. Jako stěně nebyl žádoucí a chtěli ho zabít. Asi i jeho sourozence, detaily jsem tehdy nezkoumala.
Retrívra nebo corgiho mám mezi variantami, až bude možnost. Teď jsem blázen spíš do retrívrů. Akorát je na mě velký. Mohu zvedat břemena do pěti kil.
Moje rada : začít s terapií u manžela ihned a akutně, uhasit největší požáry, případně zamedikovat
určitě v této akutní fázi nepořizovat psa, i když myšlenka velmi láká ![]()
může se plnit plánováním - tedy hledat vhodnou rasu, povahu, je tom milion článků a webů, pomůže to těšení a pozitivnímu myšlení
až si situace a jeho pocity trochu sednou, klidně psa společenského plemene pořídit i do bytu, s 1 dítětem to půjde OK, psí srst-povaha a přítomnost i mne osobně nejednou vytáhla ze smutku a z bryndy, bez psa bych nežila už nikdy, ale je to jako dítě - závazek dosmrti (jeho či naší), překopání životního stylu a návyků.. psí láska je bezpodmínečná, to s člověkem nezažiješ
a navíc to teplo a srst i fyzicky dělá svoje ![]()
takže plánujte, ať se manžel léčí a těšte se na přírůstek ![]()
Mě k tomu napadá, mimo téma psíků, že čím je člověk starší, tím víc se vrací do dětství. Partner zakladatelky se potřebuje skrze zpracování traumat, dostat k osobnosti, kterou byl, a kterou by býval byl, kdyby neprošel tím, čím prošel. Posttraumatický růst je jedna věc a přijetí sebe sama druhá. Z dlouhodobého hlediska to tak pozoruji u sebe a vracím se ke všemu, co mi dělalo v dětství radost. Vypuštěná do lesa, jsem ve výsledku stejná jako v dětství a radost mi udělá vlčí výkal, který se zájmem zkoumám, fascinována strávenou srstí
.
@krecik.dzungarsky my psy máme, výběr byl na mne takže vždy hledám a vybírám dle sebe. je to radost, jak jich je víc tak je s nimi sranda, ale ta starost tam je. naštěstí i nejmladší má přes 2 roky takže pohoda. menší plemena, ale i u nich vidím koho poslouchají. manžel na ně mluví a nic a pak kouknou na mne jestli jako souhlasím. U nejmladší je to ještě složitější. na mne je nějak moc závislá, a když sedím u stolu a někdo projde tak hned jim jde po nohách- manžel a nejstarší syn. když doma nejsem je zlatá. Manžel po noční směně venčí a tahle ráno přiběhne a jak vidí vodítko tak odejde a lehne si. čeká až se zvednu
. ale pořizovala sem plemeno které mne bude vyhovovat, já sem s nimi většinu dne a taky velikost abych na veterině je sama zvedla a je to asi Max váha. jedna má 12 a druhá 13,5
je to taky plemeno na který syn- autista reaguje a ony na něj. je vidět jak k němu přistupují úplně jinak.
Na depresi nepomůže pes, ale antidepresiva a terapie. Psa si pořiďte až budete oba v pořádku a budete mít stabilní rodinu a zázemí.
@Markéta80 Ono to hodně bude i o povaze daného jedince. My máme jedno z plemen o 35 kg. Canis zkoušky mají taky.
Ale je to větší pes a s tím věci spojené. Ale ono i u asistenčních psů vybíráš.
@Lucy75 ano ano, rozhodně se nechceme unáhlit. Pak už takové rozhodnutí nejde vrátit, když bychom si ho teď hned na sílu pořídili, jestli rozumíte. Vše promyslíme..zatím jsme si řekli, že si doděláme byt a začneme takovými změnami. O pejskovi si ještě víc zjistíme, rasa atd, promyslíme a uvidíme. A když už tak bychom chtěli štěně kvůli synovi. Dospělí psi v útulcích nemusí být špatná volba, ale už si toho také spoustu prošli a bála bych se, jak by se s malým dítětem snesl. V rodině je už spousta psů, takže cca víme do čeho bychom šli.
@Tayen ano, he to velký závazek a ještě to pořádně promyslíme a nebudeme na to spěchat.
@Anonymní píše: Více
Ahoj, nečetla jsem diskuzi, ale myslím si, že pokud je manžel takhle v asi akutní fázi, že by to pejsek nevyřešil. Že to nejdřív bude chtít odbornou léčbu a třeba po stabilizaci si až pejska pořídit. Určitě zvíře je super, ale je to i veliký závazek a pes vyžaduje i to častější venčení a tak. Já osobně bych třeba psa vůbec nezvládla. Léčím se roky na psychiatrii, psy mám ráda, ale stačí mi někdy pohlídat bráchovi psa. Jako pomazlit se, pohladit si, párkrát jít ven, nakrmit a tak, to ano, ale ne kontinuální péče.
Ale mně třeba pomáhá kočka, o tu je péče méně náročná a kočky miluji nade vše a na psychiku mi to pomáhá nějakým způsobem (samozřejmě ale kočku neporizuji kvůli léčbě svých problémů, ale prostě proto, že je mi jejich přítomnost příjemná a já jim to oplacim láskou a péčí). Ale třeba chodit ven za každého počasí, ráno vstávat ještě driv a tak, abych se dobře postarala o psa, bych teď nedala.
Určitě tedy vyhledejte odbornou pomoc a až bude lépe a pokud o to budete všichni stát, tak pejska pořiďte. Držím palce, až je manželovi lépe a ať se vám daří.
@Anonymní píše: Více
hlavně na číst co které plemeno potřebuje a říct si jestli mu to můžete nabídnout. ne každé plemeno je vhodné pro každého
. My máme postelové psy takže pro někoho kdy by chtěl psa na dlouhé procházky nebo túry by takový pes vhodný nebyl. Ale na proležení půl dne to ano. I ráno je to přemlouvání že se musí jít vyvenčit ![]()
@Markéta80 My mame i ty menší, to je BT ( má cca 8 kg), ale je to teriér a chce zaměstnat. Pak máme něco jako “ toho labradora “ a tam záleží no. Oni jsou úžasný pomocný psi, ale chce to hlídat povahu. My je využíváme i směrem ke kterému bylo to plemeno vyšlechtěno a fajn.
Ale chápu, že někdo zase chce malé plemeno, někdo velké
Někdo nechce chlupy, atd.. Hlvne ať se daří pejskům po zdravotní stránce
@Snopy123 Ok, asi máš do velké míry pravdu a víc na to nahlížím ze své zkušenosti.