Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jinak jsem včera pekla chleba. Podle nějakého receptu, jen jsem místo špaldové mouky dala pšeničnou a žitnou. No, moc se mi to nevedlo. Musela jsem píct déle, než bylo na receptu, protože měl sice hezkou zlatou kůrku, ale od spodu to bylo nedodělkané. Tak jsm do nej pak píchala špejlí (ze spoda) jako do buchty. Jenže nakonec měl moc tlustou kůrku a dalamánky, které jsem taky dělala, skoro nešly rozkrojit. jak poznáte, že už je chleba v troubě hotový?
Capelucito, hotový chleba by měl při zaťukání na spodek znít dutě. Potírala si ho při pečení horkou slanou vodou? To je na kůrku moc dobré.
Dalamánky a housky peču často (minimálně jednou týdně), nepovedli se jen ze sušeného droždí z DM. Jinak ze sušených droždí doporučuji to s modrým ptákem, z toho je pečivo vždycky nakynuté tak akorát ![]()
Michala5 píše:beckie píše:vypadají krásně…dáš recept?
Tak housky na druhý pokus byly dokonalé, asi nejlepší co se mi kdy povedly, vláčné, křupavé, no snědli jsme je k obědu všechny…teď jdu najít ten recept na ciabattu
Ahojky, je myslím o stránku zpět. ![]()
Michala5 píše:
Tak jsem tady holky…Adriana mě pozvalaTakže Vás během dnešní noci dočtu…jindy mě bohužel dětičky nenechají… a pak něco písnu…
Ahoj, vítej mezi náma
![]()
Ahoj holky, potřebuju tipy na potraviny ev. drogerii co si kupujete.Ted najíždíme režim bez éček a drogerii bio odbouraletlnou bez parabenů a tak.Ne,že bych to zaváděla nějak striktně, ale postupně.K potravinám, budu kupovat pro nás věci bez škodlivých éček, ale zas nebudu řešit třeba párek v rohlíku v zoo nebo oběd v restauraci…
K té drogerii, používala jsem běžně dostupné věci typu Jar,Cif,Ariel,Lenor atd.A jelikož mám lupenku jen mytí nádobí bylo peklo.Ruce jsem z toho měla vysušený a popraskaný do krve.Pak třeba vytírání atd další peklo…A mohla bych pokračovat dlouho.Ted jsem našla výrobky Ecovac a náhodou na ně narazila v Bille.Měli teda jen jar a aviváž.A za ten jar jsem štastná
, nedráždí je skvělej.Neznáte někdo tuhle značku?Ráda bych nakoupila ve velkým prostředky pro domácnost.Ale mám skušenosti jen s jarem… Nebo jinou značku z přírodních zdrojů..Děkuju moc, Adriana ![]()
Adriana - kosmetiku kupuji Alverde (krom šamponu a řasenky), drogerii pak v DM mají výrobky Denk mit - řada natur, Ecover, Green planet. V DM mají i poměrně široký výběr BIO potravin - Alnatura, s tou jsem spokojená, ale já nekupuji striktně pouze bio, tak možná proto
. Pak jsem často nakupovala tady : www.bioobchod.cz , ale dneska se dá toto zboží sehnat i v dobře zásobených marketech
Všechny tu zdravím,
náhodou jsem narazila na tuhle diskuzi a protože taky už nějakou dobu pěním, nedá mi to nepřipsat. Je pravda, že kdo chce (a obětuje větší peníz, než by ho to stálo za kteroukoliv naší hranicí vyjma snad Slovenska), sežene i kvalitní základní potraviny. Jsem z malého města, máme tu Lidl, Billu a Penny a někdy to znamená objet všechny plus řezník, který ale prodává (a prodá) lepší věci dopoledne, což pracující míjí. Největší problém pro mě jsou vejce, měla jsem domácí, ale jak postupně pěstitelé umírají, nedaří se mi sehnat kontakt na další, teď už přes rok kupujeme a jak sakra poznat, která vejce jsou dobrá? Co je na obale, je věc jedna. Ale i balená vejce z volných chovů atd. bývají prasklá, špinavá - hodně. To je pokaždé sázka do loterie a taková loterie mě vůbec nebaví
Plnotučné čerstvé mléko - naštěstí k nám jednou týdně zajíždějí z farmy, ale nejméně jednou ještě potřebujeme, to je nejčastější důvod přejíždění mezi obchody, protože prostě není, lidi to prý nekupujou
![]()
Ale to jsou všechno prkotiny proti tomu, jak jsem závislá na ovoci a zelenině (jakožto panelákový člověk bez příbuzných se zahradou a v horských podmínkách s nedostatkem farmářů po okolí). Všichni bez výjimky mají něco jako III. kategorii, jestli to tak vůbec jde označit, za ceny v Německu či jinde přesahující i top kvalitní jídlo. Brambory v současnosti koupitelné bych snad nechtěla dávat ani těm prasatům, ale těm je to aspoň jedno. Zkuste někde koupit lepší, neexistujou. Sklep nemáme, takže koupit na podzim na uložení je fikce. A alternativa zdravého nakupování u nás prostě není. Máme tu jeden bioobchůdek, tam mají leccos vč. ekoprostředků na praní a tak, ale zeleninu ne (chápu to), prý mají dobrou pověst Vietnamci, ale u nás žádnou zeleninu nemají.
Všechno nějak můžeme udělat, ale dokud majorita bude v klidu a ve velkém nakupovat shnilou zeleninu, plesnivé ovoce, nikdy se sem lepší kvalita nedostane. Všichni prodejci mi argumentují tím, že když dovezou kvalitnější, bude to stát víc a neprodají to - nechápu, jak to může stát víc, když za hranicemi to tak není, ale to mi asi nebude dáno pochopit nikdy ![]()
Prostě, dokud tu pověst v Evropě máme, myslím, že na nás prostě ta kvalitní produkce nezbyde, že tu dají do zemí náročnějších a sem ty nekvalitní zbytky, za které dostanou víc peněz než za tu top kvalitu.
Řešení mě taky žádné nenapadá, kromě vstupu státních institucí, to je ale naprostá fikce, nakonec nevím, jestli by opravdu dosáhli nějaké změny, když tu nechali řetězce ovládnout naprosto všechno a vlastní česká produkce snad nepokrývá ani třetinu spotřeby.
No, jsem si stejně neulevila, ach jo
![]()
holky jak jsme tu řešily ty sazenice rebarbory, tak od čtvrtku je budou mít v lidlu. Ne že mi je vykoupíte ![]()
Lucenka: jak to víš? Já tam pošlu manžela. Ale v zahradnických knihách jsem četla, že se mají sázet na podzim.
Capelucita píše:
Lucenka: jak to víš? Já tam pošlu manžela. Ale v zahradnických knihách jsem četla, že se mají sázet na podzim.
www.lidl.cz/…ex_23858.htm
Doufám, že se chytne. Třeba je lepší jí sázet na podzim, aby byla lepší úroda ![]()
lucenka píše:Capelucita píše:www.lidl.cz/…ex_23858.htm
Doufám, že se chytne. Třeba je lepší jí sázet na podzim, aby byla lepší úroda
Wow, díky za tip. Já se snažila pěstovat ji ze semínka, ale na zahradu se prý dává až druhý rok. A nějak mou květináčovou péči nepřežila
![]()
rebarboru jsem sadila v červenci, včera jsem provedla „buzení“ pomocí vody s hnojivem a dneska už je venku 1 lísteček
tak snad letos sklidím …
lucenka píše:
holky jak jsme tu řešily ty sazenice rebarbory, tak od čtvrtku je budou mít v lidlu. Ne že mi je vykoupíte
Díky
![]()
Kdoule - vajíčka, co kupuju v obchodě, vždycky otevřu a podívám se, jestli jsou celá, protože mě štve, že bývají nakřaplý. Taky kontroluju krabičku zespod, protože už se mi stalo, že byla suchá, tím pádem mě to netrklo a doma jsem zjistila, že je tam přilepené zaschlé vyteklé vajíčko, zespod už jen suchý flek. A přitom odklopením víka se to nedalo poznat, akorát to vajíčko nešlo vyndat, lepilo to jak kanagon. ![]()
Holky, snažím se teĎ vymyslet, jak si založit zahrádku na balkoně. Děsně mě láká nasadit si tu rajčata, možná okurku. Papriky mi přijdou, že by jedna moc nerodila. Děsně mě lákají nějaké zakrslé ovocné stromky, ale to jsem viděla jen v knížkách. Nebo třeba maliny. nemáte s tím některá, byť zprostředkovaně, zkušenosti?