Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, viděli jste včera?
http://www.ceskatelevize.cz/…522160180002
co na to říkáte. Já se teda upřímně děsím, až prcek vyroste, jestli bude taky takový, ale doufám, že ne, snažíme se ho vést k šetření:)
Viděla jsem. A děti se teda nesnažím vést k šetření, ale k hospodaření s penězi. A vidím v tom zásadní rozdíl. Protože je třeba si v rozumné míře i peníze užívat, ne jen šetřit. Ale umět tak nějak rozlišovat proč a jak…
Jenže děti jsou ještě poměrně malé a podobný kritický věk nás teprve čeká. Obávám se, jaké problémy nás čekají…
Taky jsem koukala a přístup toho kluka k penezum je podle mě o výchově. Ja jsem si teda v jeho věku rozhodně nemyslela, ze maj nasi hromadu peněz a můžou mi koupit co chci, moc dobre jsem si byla vědoma finanční situace..
Dostává 50 Kč týdne, to není moc motivace, aby si na něco šetřil, tak to prostě utrati a čeká, ze mu vetsi věci koupi rodiče.
Kazdopadne mi to přišlo zajímavé, budu koukat zas ![]()
Koukala jsem se, byl to zajímavý pohled na to co mě čeká
Rodiče v pohodě, prostě to tak brali, že kluk má takové období. A je dobře, že si to vzkoušel. Já osobně třeba kapesné nikdy neměla, chápala jsem finanční situaci naší rodiny a věděla jsem že nemáme peníze a tak neutrácíme.
Koukala, a líbilo se mi to. Nejvíc jsem se zasmála jak ukazoval peníze kamarádům a jakou měl představu co ušetří. ![]()
Zajímavý pořad… pustila jsem si to teď z odkazu.
Nejvíc mě bavily jeho argumenty
A to může být chlapec rád, že se jim nerozbila pračka či tak něco
![]()
Ale co si budem povídat… já o tomhle měla v patnácti letech taky naivní představy… ![]()
Jinak teda nemáte doporučení na nějaký další podobný pořad od ČT? Něco jako čtyři v tom, Hlava rodiny, Výměna manželek (není ČT, vím), něco takového prostě… ![]()
@Luisiana píše:
@Cmochy Navždy svoji jsi viděla???
Ne-e… jen jsem slyšela vyprávění o nějakých věřících. Díky za typ, jdu si to pustit
![]()
Teď na ten pořad koukám, zajímavé, budu se dívat i na další díly. Kluk byl dost lehkovážný a často na facku, snad z toho vyroste.
@Cmochy Osobně mám žánr docusoap ráda, v poslední době jsem se dívala ještě na Pot, slzy a naděje, Život se smrtí a Když v tom jedou ženy, vše je od ČT.
@Cmochy Ještě mě napadl dokumentární seriál Ptáčata, který taky běžel na ČT. Režírovala ho Kamila Zlatušková, jedna z aktérek druhé řady Čtyři v tom.
Pořad Hlava rodiny se mi líbil, super nápad.
Ale - z kluka tam vyloženě dělali blba - proč mu vyčítat, že zachází s penězi lehkovážně a nemá přehled, když zřejmě nikdy nemohl nějakou větší částkou disponovat, a do rodinných financí ho nikdo nezasvětil??
Těžko vyčítat patnáctiletému dítěti, že chce něco strašně moc, že by byl schopný za to uvalit i peníze na jídlo pro rodinu. Není úplně malej, to jo, ale ani úplně velkej, aby se choval maxizodpovědně, vždyť toho není schopná ani řada dospělých.
POtom mi tam vadilo - a to opravdu výrazně a pro pořad samotný se mi to jeví jako velmi důležité, že nebylo řečeno, za co přesně se v té rodině utratilo těch disponibilních 16 tisíc. Kluk byl nakoupit jednou, a kromě pár vět typu: jídlo, psovi obojek atp. tam nebylo ani slovo o tom, za co přesně rodina ty průměrné čtyři tisíce týdně utratila. Vzhledem k tomu, že paní je zřejmě doma, mají malé dítě a toho puboše, se mi ty čtyři tisíce zdají docela dost na to, aby i ve fázi přísného šetření, ke kterému byl kluk donucený, z nich nic nezbylo i přes nákup té myši za tisícovku, že jako vykládali, že po měsíci na těstovinách a bramborách se těší na to kuřecí. Vždyť on si pro sebe koupil prakticky jen tu myš a ten úlet na tý pouti. O ničem jiném řeč nebyla, což znamená stále 14 300 volných pro rodinu. Za co je teda utratili? ![]()
Absence této informace je celkem nedomyšlená, vzhledem k formátu pořadu.
@Virginia souhlas, meli to nakonec vic rozebrat
ctrnact tisic snad neutratili jen za jidlo, kdyz jedli testoviny a langose ![]()
Právě jsem se podívala na první díl. Nelíbilo se mi, že toho kluka pořád stírali. Byl teprve 3. den z měsíce a maminka už prorokovala, že poslední týden bude jíst brambory. Nakoupil poměrně dobře. Ti rodiče by měli být připravení, že klukovi peníze svěří a ne ho potom dusit. Maminka chce každej den kapesný a bude mu nosit účtenky? A to je jako co? Tatínek byl trochu víc v klidu.
Myslím, že ten kluk na tom nebyl tak špatně, ale hlavně maminka to vůbec nedávala… a nikde není řečeno, že maminka umí hospodařit, když nikdy neušetří ani korunu.
Právě jsem se podívala na první díl. Nelíbilo se mi, že toho kluka pořád stírali. Byl teprve 3. den z měsíce a maminka už prorokovala, že poslední týden bude jíst brambory. Nakoupil poměrně dobře. Ti rodiče by měli být připravení, že klukovi peníze svěří a ne ho potom dusit. Maminka chce každej den kapesný, bez jeho vědomí si bere tady dvě stovky, tady tři stovky a bude mu nosit účtenky? A to je jako co? Tatínek byl trochu víc v klidu.
Myslím, že ten kluk na tom nebyl tak špatně, ale hlavně maminka to vůbec nedávala… a nikde není řečeno, že maminka umí hospodařit, když nikdy neušetří ani korunu. Stačí mi, když vidim na lince pet lahve…