Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jo a nejlepší byla koupě auta. Já měla nějakou rezervu a zbytek nám nějak tak dali naši a ještě teda dál vypomáhají. Tchýně samozřejmě nic - což mě nijak nevadí, kdyby si odpustila kecy typu: A proč si koupil černé auto? Ale jinak je pěkný…a proč si nechal vybírat Veroniku a nevybral sis sám co bys chtěl? ![]()
No tak co už no…prostě tchýně no
![]()
Já bych teda rozhodně řekla manželovi, ať své mámě, hlavně pře mnou řekne, že je to NAŠE pěkná koupelna atd. Divím se, že manžel se k tomu nevyjádřil. Mě by teda spíš vadilo, že ji manžel neopraví, než že ona si něco mele.
Já bych jí asi zamávala rukou před očima a řekla - haló, já tu jsem taky… A kdyby něco, dům je můj, takže to tu mám pěkné já, ne on…
U nás něco podobného používáme na našeho staršího syna
Když je uražený že po něm něco chci, tak řekne že mne tatínek vyhodí… A tatínek mu na to řekne - jo, hochu, tady může leda maminka vyhodit nás, dům je jen její ![]()
Jenika píše:
Já bych teda rozhodně řekla manželovi, ať své mámě, hlavně pře mnou řekne, že je to NAŠE pěkná koupelna atd. Divím se, že manžel se k tomu nevyjádřil. Mě by teda spíš vadilo, že ji manžel neopraví, než že ona si něco mele.
No ono to někdy stejně nefunguje, mojí tchýni může říkat kdo chce co chce - ale ona neslyší. Má jen svoji pravdu, vede si jen svůj směr tématu - publikum potřebuje ale to publikum musí jen poslouchat…
Takže všichni kývají jako že jo, vnímáme vás - ale vlastně ji nikdo neposlouchá a bavíme se ostatní navzájem…a spokojeni jsme pak všichni ![]()
Tam je trochu i ješitnost… Oni jsou taková rodina, že musí všechno mít nej.. a to bylo ,ž e dali Pavlovi byt a když bude chtít, že se na něj přepíše..
dopadlo to tak, že jsem dostala já barák-víc jak byt, a on šelna můj!!!!!! barák…
ALe já o tak neberu.. dokonce ani naši nikdy neřekli tvůj dům ,a le vždycky váš dům… možná mi to tak dává sežrat nevím ![]()
No, tak to asi bude spíš tím, že tchýni sere, že tví rodiče vám dali více než oni…baba jedna ![]()
Kvačku
Musím anonymně, nevím, kdo sem chodí. Úplně tě chápu, mám to v bledě-modrém. Minulé Vánoce neměl manžel práci a tak jsem všechny dárky platila já. U stromku jsem se pak cítila hrozně, protože to bylo jenom, jej jaké si nám koupil dárky, jaká krásná kosmetická taška, knížka atd. O mně ano půl slova a manžel si jenom liboval, jaký je borec. Když jsem mu to řekla, že mně to vadí, tak že jsou Vánoce, ať nedělám tlaky a tak. Takže to vyšumělo. Teď tu mám tchýni s tchánem na pár dní + Silvester a dnes mám teda slzu v oku každou chvilku. Musím myslet pozitivně, protože mám malé miminko a kojím, ať má malý dobré mlíčko. Předělávají mi totiž celou kuchyň. Nemám špajz, ale poličky v nice, která je tam po původních dveřích do obýváku, takže prostoru hodně. Mám tam košíky a v nich různé věci - těstoviny, kompoty, plechovky, …
Tak to mám špatně, nepřehledně, a musí se to změnit. Řekla jsem, že si to udělám sama, když budu mít čas a ať to nedělají. Ale od rána tchán „uklízí“ a komentuje. Kojím vždy vedle v pokoji, kde mám přivřené dveře a myslí si, že je neslyším, jak mně pomlouvají
(že tam mám bordel, že nemám řád - i když většinu neřádu udělá manžel, který není schopný si zapamatovat, kde co patří a dá to tam, kde to má nejblíže, ale on je jejich andílek, ten nic neudělá špatně
). Na Vánoce jsem tu měla mamču a navařila mi vývar a nějaké další dobroty, které mám v lednici. No to jsem si vyslechla (vedle z pokoje samozřejmě), že jaké hnusy to tam mám, co to je, no fuj a tak.
No jo, oni mně vlastně vůbec nechtěli, jsem slovenka, za 11 let co jsme spolu s manželem + těhotenství jsem nabrala 50kg (z čeho mám sama strašnou depresi a teď při kojení pri prostě hubnutí nejde a pořád od tchýně slyším, že to nebo to bych jíst neměla a jiné rady. Přitom kvůli prdům miminka nejím skoro nic, kvůli žlučníku, jelikož jsem nedávno prodělala koliku s jízdou na pohotovost mám dietu
), ale že jsem živila jejich syna na vysoké škole, kdy bydlel na koleji a nebyl ještě můj manžel jim nevadilo (ani jednou mi nezavolali, zda to zvládám, zda něco nepotřebuju).
Pardon za román, musela jsem se vypsat.
Tak ti držím palce, u nás říct něco/cokoliv nezabralo, takže to pár dní vytrpím, utřu slzu, zavolám svojí mamce, potěším se miminkem a pak si to stejně udělám podle svého.
Anonymní píše:
Kvačku
Musím anonymně, nevím, kdo sem chodí. Úplně tě chápu, mám to v bledě-modrém. Minulé Vánoce neměl manžel práci a tak jsem všechny dárky platila já. U stromku jsem se pak cítila hrozně, protože to bylo jenom, jej jaké si nám koupil dárky, jaká krásná kosmetická taška, knížka atd. O mně ano půl slova a manžel si jenom liboval, jaký je borec. Když jsem mu to řekla, že mně to vadí, tak že jsou Vánoce, ať nedělám tlaky a tak. Takže to vyšumělo. Teď tu mám tchýni s tchánem na pár dní + Silvester a dnes mám teda slzu v oku každou chvilku. Musím myslet pozitivně, protože mám malé miminko a kojím, ať má malý dobré mlíčko. Předělávají mi totiž celou kuchyň. Nemám špajz, ale poličky v nice, která je tam po původních dveřích do obýváku, takže prostoru hodně. Mám tam košíky a v nich různé věci - těstoviny, kompoty, plechovky, …
Tak to mám špatně, nepřehledně, a musí se to změnit. Řekla jsem, že si to udělám sama, když budu mít čas a ať to nedělají. Ale od rána tchán „uklízí“ a komentuje. Kojím vždy vedle v pokoji, kde mám přivřené dveře a myslí si, že je neslyším, jak mně pomlouvají(že tam mám bordel, že nemám řád - i když většinu neřádu udělá manžel, který není schopný si zapamatovat, kde co patří a dá to tam, kde to má nejblíže, ale on je jejich andílek, ten nic neudělá špatně
). Na Vánoce jsem tu měla mamču a navařila mi vývar a nějaké další dobroty, které mám v lednici. No to jsem si vyslechla (vedle z pokoje samozřejmě), že jaké hnusy to tam mám, co to je, no fuj a tak.
No jo, oni mně vlastně vůbec nechtěli, jsem slovenka, za 11 let co jsme spolu s manželem + těhotenství jsem nabrala 50kg (z čeho mám sama strašnou depresi a teď při kojení pri prostě hubnutí nejde a pořád od tchýně slyším, že to nebo to bych jíst neměla a jiné rady. Přitom kvůli prdům miminka nejím skoro nic, kvůli žlučníku, jelikož jsem nedávno prodělala koliku s jízdou na pohotovost mám dietu), ale že jsem živila jejich syna na vysoké škole, kdy bydlel na koleji a nebyl ještě můj manžel jim nevadilo (ani jednou mi nezavolali, zda to zvládám, zda něco nepotřebuju).
Pardon za román, musela jsem se vypsat.Tak ti držím palce, u nás říct něco/cokoliv nezabralo, takže to pár dní vytrpím, utřu slzu, zavolám svojí mamce, potěším se miminkem a pak si to stejně udělám podle svého.
Nevděční pitomci..
Já bych asi na just si ty poličky předělala zpět po svém , aby se příště vztekali..
Anonymko, to je teda na prd. Kdyby se tohle stalo mně, tak je s radostí odvezu domů, Silvestr Nesilvestr. Asi bych to nevydržela a něco řekla, když ty pomluvy slyšíš. Jsi tam doma ty nebo oni? Normálně bych je chytla za ruku a z kuchyně vyvedla, když by to nešlo po dobrým
Asi by nebylo od věci i řeč s manželem.
To mě mrzí…já totiš taky pozoruji, že čím dél jsem s manželem tím víc mi přijde tchýně - zákežnější
.. Neni vyložená nějaká podlá, ale jsou s ní víc problémy nebo s miň rozumíme a nebo taková ta přetvářka milosti spadla nevím..
Oni jsou typ rodiny, že do všeho kecají, pomáhají, měla jsem svatbu a pomalu všechno mi naplánovala, když měl malý křtiny to samé, hned dort objednala, ani jsem nemrkla, do všeho se míchala,hodně mě to vadilo..
Teď když potřebujem, tak ani jednou nepomohla, na baráku byla jednou a to podívat se, malého hlídala dvakrát prostě nic… Jako nic nečekám, zvládla jsem to sama,a le prostě vidm ten rozdíl, no… ![]()
Nevím, jestli je to to, že manžel je na mojem domě…Protože od té doby což je necelý ok se anijednou mě!!!!! na barák nezeptala co tam děláme, co tam dám a tak.. to samé dělá i švagrová.. tak nevím..taky začala ty, ty ![]()
Je to tak a nevím jestli pomůže když jí něco řekneš, protože to mám podobné doma. Nejsem jí dobrá, protože jsem rozvedená a nechodím do kostela atd. Seru na ni, ale letos jsem si zase pobrečela, protože jsem od ní dostala pod stromeček v pidi krabičce nějaký špíchátka na oej a na ocet nebo co to je, v životě jsem to nepotřebovala a ani používat nebudu, prostě zmata. Ale její vnučka dostala dotykovej mobil má 4 roky a prý za chvíli půjde do školy tak už ho bude potřebovat, ale ani pořádně nemluví. Jo a s jejím synem máme dceru a když se malá narodila tak mě jeho otec jako děda malé, říká máš ji v novinách( to je tady takovej zvyk kdo se narodil, umřel atd.)A já nasraně říkám ale ona není jenom moje!!!!
nedočítala jsem všechno .. ale tohle by mě určitě štvalo taky .. u nás je to tak, že manža bydlí v „mém“ domě .. já sama jsem se na začátku učila používat „náš“, protože jsem to „můj“ nějaký čas prostě byla zvyklá .. ale co chci napsat je to, že moji rodiče to dělali taky, a já jsem jim vždycky řekla, že to či ono dělal, teď už manža .. a on se třeba pak už taky vložil a povídal něco o tom, že je neviditelnej … naši se pak taky naučili mluvit jinak, takže první kdo by měl zakročit je tvůj manžel a ty sama samozřejmě upozorni taky, jak už holky radily ![]()
Já bych jí řekla, že až budu velká, tak si taky pořídím takovou pěknou koupelnu a kuchyň, jako má Pavel
![]()
Kvačku, musím říct, že jsem na svoji tchýni taky vysazená od doby, co mě v podroušeném stavu nepřímo označila za k..u, ale to je jiný příběh, to sem nepatří.
Když jsem četla tvůj první příspěvek, vzpomněla jsem si, jak to u nás doma za komančů vypadalo, když jsem ještě byla malá.. A taky mi naskočily některé komunistické filmy..
Hele, je to blbý, taky by mě to uvnitř žralo, ale napadá mě, že to spíš souvisí s jejím životním stylem - v jejich generaci, i kdyby nedejbože byla žena bohatší než muž, tak sklapla kramfleky, postavila se k plotně a tvářila se, že to všechno je zásluha jejího úžasnýho manžílka.. Nehledě na to, že nákup auta (když už teda dala celá rodina peníze do kupy) byl fakt jaksi doménou muže, renovace bytu domu to samé… Ona zase určitě neřekne - jé, synáčku, ty jsi dobře navařil a máš tu uklizeno…
Zkrátka si myslím, že to souvisí s dělbou na mužskou a ženskou práci.. Tak bych si maximálně udělala vtip, že si asi teda budu muset taky postavit nějakou svoji koupelnu, když si manžel zařídil takovou krásnou.. A dál bych to neřešila.. To jsou horší věci, co může tchýně vyvádět, jestli k tobě pojme nedůvěru.. ![]()
Myslím si, že bych na Vašem místě očekávala, že se ohradí Váš manžel, pokud to tedy vnímá jako problém. Pokud ne a nebyl by ochotný se mě zastat, tak bych jeho mamince řekla prostě to, co píšete v poslední větě svého dotazu. S tím, že si přejete, aby se v těchto situacích obracela i na mne, že mě to uráží, když chválí jen práci manžela, dokonce i když ji sám nedělal… S tchýněmi si holt musíme vymezit pravidla hned od začátku a tvrdě vyžadovat jejich dodržování. ![]()