Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Conulka Co to je za šílenost? Ona má nějak problematická prsa (vpáčené, ploché bradavky)? Tam má klobouček opodstatnění, jinak ne. A proti flašce bych fakt protestovala, i kdyby pil 40 ml, není to taková práce dát mu to přes stříkajdu a rozhodně to nesnižuje šanci na rozkojení se doma v klidu (narozdíl od té flašky).
To byla laktační z porodnice, nebo nějaká soukromá? Protože při podání flaškou prostě dítě saje jinak než z prsu.
Dítě bych jim na noc (ani na ten dokrm, to bych si ho raději klohnila na pokoji s termosky z horkou vodou sma) nedala, mohli by mi tvrdit co by chtěli (a to píšu jako matka, které první měla u sester dobrovolně 2 noci a druhé 1 noc, protože jsem si nebyla jistá, že bych se v noci po sekci dokázala rychle vyhrabat z postele, aniž by dítě vzbudilo zbytek pokoje).
Ale chápu, že to je problém, zvlášť u prvorodičky. Maminky by měli po porodu odpočívat, soustředit se jen na miminko a na rekonvalescenci a ne sbírat energii na boj s personálem porodnice. ![]()
Já bych tedy řekla, ať se sestra rozhodne sama, jak se bude starat o své dítě. Zda ho chce mít stále na pokoji, zda chce kojit a jak často, zda pro dítě bude lepší její mléko i se všemi potížemi s kojením nebo půjde domů s dokrmem UM. Ano v Podolí mají laktační poradkyni, ale nevím, zda jich více, a zda tyto se mají čas věnovat každé mamince, která o to projeví zájem. Není vůbec žádná katastrofa, když kojit nebude, pokud to nepůjde. Rozhodně nesdílím rady a názory svistice. Její rady a přístup hraničí s týráním dítěte! Varovala bych důrazně před užíváním prsu místo dudlíku. Dudlík má u novorozeňat svůj vývojový psychologický význam, a pokud potřebu pouhého dudání (ne sání) budeme uspokojovat dáváním k prsu, tak určitě dojde ke vzniku bolestivých ragád, ty často stojí za ukončením kojení. My jsem se z jednoho extrému - nepodporovat kojení- dostali k druhému extrému - dělat z toho vědu a alfu a omegu období šestinedělí. Nejdůležitější je klidná a spokojená maminka a spokojené a přibírající miminko (toto rozhodně nelze podceňovat!) a dnes je již celkem jedno, jak k tomu přibírání dojde. Kvalita a nabídka UM je uspokojivá, byť MM je samozřejmě pro dítě nejlepší svým složením. Je špatné, že mnoho prvorodiček je kvůli kojení okolím, a jak je vidět nejen zdravotnickým, natolik stresováno, že si to mateřství ani neužije a často je dominantní vzpomínkou hlavně to, jak bojovaly s kojením. Po letech si třeba řeknou, že zbytečně, a že měly dát na svůj mateřský instinkt a ne na rady těch, jimž do toho vůbec nic není. Kojení rozhodně není povinnost a nikdo do něj nemá být nucen! Jde to, tak výborně, nejde, tak je na každé matce, jak dlouho a jak intenzivně s tím bude bojovat nebo nebude bojovat vůbec. Na každé z těchto rozhodnutí má právo.
Já neradím dělat z prsa dudlík. Ale pokud dítě pláče, dát nejdřív prso (pokusit se ho nakojit) a pak teprve případně řešit pláš jinak. Zažila jsem v porodnici maminku, která místo přikládání dítěti prostě při prvním křiku, na který nestačilo pochování, narvala dudlík a pak se divila, že se jí nedělá mléko.
A ano, máš pravdu, jde o přístup maminky. Pokud chce kojit, musí pro to něco udělat, i když to kolikrát není nejpohodlnější. Pokud kojit nechce, ať dá UM. Volba je jen na ní.
@Conulka určitě je to Podolí? Mně tam dítě doslova nutili i když jsem si chtěla po porodu trochu odpočinout. Ale neměla jsem císaře. Třeba je to tímhle?
Rodila jsem tam 2× a to co popisujes je hodně divné.
Určité nemusí dávat dítě na noc pryč
Ani dokrmovat mi tam moc nechtěli. Furt trvali na tom kojení, až to hraničilo s buzeraci. Tak jedině, co mě napadá, je ten císař. Třeba se domnívají, že ještě není fit, aby se sama postarala o dítě.
@Mango_Lassi píše:
Ani dokrmovat mi tam moc nechtěli. Furt trvali na tom kojení, až to hraničilo s buzeraci. Tak jedině, co mě napadá, je ten císař. Třeba se domnívají, že ještě není fit, aby se sama postarala o dítě.
Presne tak, mne take dcerku na kojeni nosili a s kojenim pomahali, ukazovali mi ruzne polohy, pomahali s prilozenim. Vzdy se nejprve zkouselo kojeni a pokud to neslo (prvni necele tri dny) nebo mela dcerka jeste hlad, tak az pak nasledoval dokrm MM. Laktacni u mne nikdy nebyla. Vyjimkou byly pouze doby po transfuzi, kdy mi ji nenosili, abych nabirala sily a radsi spala nez kojila.
I po cisari miminka byla druhou noc na pokoji. Vyjimkou byly pripady, jako treba ja, kdy by maminka dite nezvladla. Ja jsem nedokazala stat, hned jsem omdlevala, tak ji mely sestry u sebe. Dokonce mne utesovaly at mi to neni lito, ze je tento postup lepsi. V noci jsem kojila az ctvrtou noc, do te doby jsem spala. Bylo to v danou chvili lepsi. Bylo potreba, abych nabrala sily a dcerku zvladla. Transfuzi jsem mela behem tech peti dnu nekolik. Dle navstev jsem jen vypadala unavene a blede. Kdo nevedel, jak na tom jsem, tak by se take divil, proc nemam malou u sebe.
Napada mne proto, ze neni pani fit, ji mimco nenechavaji. At si s personalem promluvi nekdo nezaujaty. Nemyslim to ted zle, sestre pracuji hormony, takze to mozna je trochu jinak, nez jak to popisuje. Hormony jsou sfina ![]()
Ps: jeste mne napada, ze to muze probrat s doktorkou. Bud detskou nebo zenskou, oboji jsou k dispozici, jen staci pozadat, aby je na pokoj poslaly. Pokud je tam zdravotni duvod u maminky, zenska doktorka ji to urcite vysvetli. U mne to tak bylo.
@Mango_Lassi ano určitě je v podolí
sestra je po císaři, prvorodička, sama podle svých slov se cítí fit, proto mě taky překvapuje, proč už malého nemá v noci
laktační poradkyně je nemocniční a našla si na ní číslo a zavolala jí, protože podle jejích slov se k tomu žádná sestra neměla a když se to dozvěděly, tak prý byly na sestru naprdnuté nebo jí to aspoň tak přišlo
taky říkala, že až dneska se jim konečně někdo věnuje (císař byl 12.8.), do té doby jí nikdo nepomohl a když se zeptala, tak se prý jen divily, jak to že to neví, jak to, že jí to ještě nikdo neřekl… ![]()
já nemůžu do ní hučet, řekni jim to, řekni jim to…to musí ona sama vědět jak se postarat, já neviděla Podolí ani koutkem oka - nevím jak to tam chodí, proto píšu o rady
@Conulka Chápu, že je jako prvorodička zmatená. Ale snaž se jí nějak decentně naznačit, že líná huba, holý neštěstí. Samozřejmě žádný učený z nebe nespadl, sestry by měly být u prvorodiček sami trochu proaktivní. Ale ruku na srdce, je to velká porodnice, takže tam asi spíš mají tendenci jet podle „kdo ni nechce, nic nepotřebuje“, zvlášť pokud je třeba plno.
Jak tady někdo psal, pokud není schopná být dostatečně asertivní, tak a´t to zkusí vykomunikovat třeba tatínek (že se manželka/prtnerka cítí dobře a pokud nejsou nějaké vážné důvody na starně miminka, tak že by ho ráda měla u sebe i na noc). Pokud jí vadí, že ho odnáší na dokrm, tak zda by si ho mohla dokrmovat sama atd. Nebýt pasivní, ani útočný, ale konstrutivní.
@Conulka Jo a pokud stojí o kojení, tak zkuste už teď najít nějakou soukromou laktační poradkyni, která by za ní přišla domů, hned jak je pustí z porodnice.
@Svistice naznačím, naznačím, ale s ní to je jako tanec na tenkým ledě
původně jsem chtěla rady na rozkojení - no tak se nám trochu zvrhlo, no
ale stejně Vám moc děkuji za všechny cenné rady ![]()
@Svistice je zvláštní, že je tak zaražená, v práci bývala teda pěkně přísná, vždycky si říkáme s druhou sestrou, že pod ní bychom teda nedělaly ani omylem
tady mi připadá jako by se těch sester bála
je to trouba
@Conulka Jako prvorodicka jsem byla taky pekne vyjukana. Ty sestry v Podoli jsou bohuzel tak trochu na palici, i kdyz jak ktera. Kdyz mi neteklo mliko 4. den po porodu tak mi jemne naznacovaly, ze se malo snazim a ze je to moje chyba.
Navic v Podoli si dite musis vazit pred a po kojeni a pekne si to tam zapisovat do papiru, ktery pak kontroluji. Radsi ho dokrmuji samy, aby mely prehled a asi to chteji mit trochu pod kontrolou.
Pripadala jsem si tam misty jako nesvepravna.
Porod byl super, ale na oddeleni sestinedeli moc rada nevzpominam.
@Mango_Lassi ségra říká, že dneska je tam nějaká extranepříjemná, předtím to bylo asi lepší..
mě jenom zaráží, že po ní chtějí aby se jí udělalo mlíko a berou jí dítě, což je největší stimul
já jsem byla v únoru v Brně Bohunicích a kojit jsem nesměla ze zdravotních důvodu, takže rovnou UM, ale nikdo mi děcko nekrmil - každé 3hodiny jsme spolu jely s tím hrkavým vozítkem o patro níž za sestřičkami, ty nám udělaly UM buď do stříkačky, když to byly ještě malý objemy nebo pak do flašky a už jsem drandily na pokoj a tam to malá zblajzla a za 3hodiny zase ve dne v noci 5dní v kuse
Jeste bych doplnila, ze po precteni mnoha porodnich reportu z Podoli jsem opravdu nabyla dojmu, ze se pristup k rodickam, ktere mely bezproblemovy porod a tem s komplikacemi velmi a velmi lisi. Ty po cisari a s komplikacemi se snazi hodne setrit, kdezto k tem se spontannim porodem jsou az zbytecne prisni. jsou to extremy.
To je i moje zkusenost.
Kde přivedete na svět své miminko?
Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.
@Conulka Jak jsou na tom zbyle maminky na pokoji? Mozna berou sestry ohled na ne.
Ja jsem treba byla po porodu ko a prvni tri dny jsem dcerku sama mit nesmela, prvni noc byla az ze ctvrteho na paty den. Drive bych to nezvladla.
At se na tom nocnim kojeni domluvi s laktacni poradkyni, ta to muze probrat se sestrickami.
Ma zazadana o nadstandard?
Moje zkusenost je, ze pokud neni zadny duvod, tak druhou noc ma maminka dite u sebe. Takze bych tipla, ze duvod tam je. Sestra ma rozhozene hormony, tak je citlivejsi. V Podoli jsou profesionalove, snazi se ji pomoct. Pokud ji neco nevyhovuje, je potreba to vykomunikovat. Sama, nebo lepe s laktacni poradkyni, ta je nad veci.
Pripadne at to komunikuje navsteva.
At se sestre i miminku dobre dari a brzy je pusti domu