Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
@Lama Lama Na muj dotaz pri objednani na genetice mi rekli, ze testy na srazlivost mi muze nechat udelat gynekolozka-mela by. Pred revizi mi nestihli delat testy, sla jsem ze dne na den a to same hned pri druhe, bylo to rozhodnuti behem par minut. Krevni testy delali na obyc krevni obraz a crp-ukazatel zanetu, ktery se mi teda i pred druhou revizi rozjel.
Achjo, citim se v pasti..
Tata mel infarkt brzo, pak několikanásobný bypass, v jeho rodine infarkty a mrtvice skoliki kde koho a casto velmi brzy. A jediny, u kohosi vzpomeli udelat testy jsem byla ja. A to jeste proto, ze vysel hur I.trim screening. Takze asi tak ![]()
@Anonymní píše:
@Lama Lama na prvni revizi jsem byla objednana ze dne na den, rano pri prijmu mi nabrali krev a asi za hodinu jsem sla na revizi, tak mozna ani. Druha revize byla po kontrole na pohotovosti, to se opravdu rozhodli az kdyz byly vysledky na crp skore kvulinzanetu a na revizi jsem sla ale kvuli aktualnim vysledkum z utz. Takze mozna pri te prvni revizi neco tesne pred testovali, to jsem sle jeste nevedela ze v rodine nejaka porucha srazlivosti byla tak jsem na to nemohla upozornit. Ale nejsem lekar, takze je mozne ze to tedy automaticky delaliDobre, pozjistuji si od dr na dalsi kontrole jestli me posle primo na hematologii-tam trva objednani a vysledky jak dlouho prosim?
Jeste porad tapu, trombofilni mutace tedy nerovna se poruchy srazlivosti krve?
Myslím, že nerovná. Mně vyšly trombofilní mutace negativní, ale mám poruchu srážlivoszi krve. Taky se v tom pořádně nevyznám a dost tápu. ![]()
@Anonymní píše:
Dobre, pozjistuji si od dr na dalsi kontrole jestli me posle primo na hematologii-tam trva objednani a vysledky jak dlouho prosim?
asi jak kde. můžou to být řádově i měsíce. pokud jsi už těhotná, vezmou tě přednostně.
a k tem poruchám. Prvně jsou poruchy ve smyslu zvýšené krvácivost ( nižší srážlivost), to by spíš odpovídalo případným hematomům ( sraženínám) po nějaké výkonu. ale nějaká vážnější porucha by se projevila už dříve.
Pak jsou poruchy ve smyslu vyšší srážlivosti, takzvané trombofilie. jsou to dispozice, vůbec se nemsí projevit. A pokud ano, jsou to takzvané trombozy, sraženiny uvnitř žíly. To je sraženina úplně jiné povahy, než ta vzniklá po tom ZT. Takže bych řekla, že to, co je v rodině se sraženinama kolem dělohy po revizi nijak nesouvisí.
Trombofilie jsou dědičné dispozice k vyšší srážlivosti, tromboze, sraženině uvnitř žíly. Nemůsí se vůbec projevit a testují se genetickým vyšetřením.
Snížená srážlivost se nejčastěji vyšetří kagulačnim vyšetřením, vyšetřením srážlivost, na hematologii. Vyšetří koagulační faktory, destičky, funkci destiče, srážecí časy. Trombofilie může hematologo vyšetřit taky. Genetik koagulaci nevyšetří.
Jinak zakladatelko, nechala bych se urcite vysetrit poradne na hematologii, nez na gynde. Pokud jsi prazska ci nekde v okoli, doporucuji trombo centrum na Karlaku, musis mit zadanku od dr, ale udelaji vsechny testy a jsou to lidi, ktery tomu rozumeji. Urcite bych se o dite nesnazila, nez bych vedela co mi je, je to akorad risk, ze zase o nej prijdete. Takze bych si klidne pockala tu objednaci lhutu.
@xk.kx píše:
Jinak zakladatelko, nechala bych se urcite vysetrit poradne na hematologii, nez na gynde. Pokud jsi prazska ci nekde v okoli, doporucuji trombo centrum na Karlaku, musis mit zadanku od dr, ale udelaji vsechny testy a jsou to lidi, ktery tomu rozumeji. Urcite bych se o dite nesnazila, nez bych vedela co mi je, je to akorad risk, ze zase o nej prijdete. Takze bych si klidne pockala tu objednaci lhutu.
když bude těhotná, dostane tam termín do 14ti dní, nec neprošvihne.
@xk.kx @Lama Lama jsem z opacneho konce republiky. Ale moc vam tu vsem dekuji za odpovedi ![]()
@Anonymní píše:
Mám dva kluky a snažíme se o třetí. Mezi těmi dvěmi porody jsem 1× potratila a teď se snažíme od března a mám za sebou 2 potraty v 6tt. Byla jsem na hematologii a diagnstikovali mi Deficit volného proteinu S - poruchy srážlivosti krve, která prý mohla zapříčinit potraty. Teď jsem na samém začátku těhotenství a od pozitivního testu si denně píchám Fraxiparin a doufám, že už k žádnému dalšímu potratu nedojde.
Právě jsem po třetím potratu v 7+2…bylo mi porazeno, ať se zmíním o špatné srážlivosti krve, že by to mohl být ten problém. Platila jste za ty testy něco? A poslal Vás na ně gynekolog a nebo praktický lékař? Na kontrolu jdu za 14 dní, tak se na to chci informovat, abych věděla, čeho mám právo se dožadovat. Moc bych chtěla další děcko, ale zatím se mi nedaří
Děkuji za radu
@Trampampolina píše:
Právě jsem po třetím potratu v 7+2…bylo mi porazeno, ať se zmíním o špatné srážlivosti krve, že by to mohl být ten problém. Platila jste za ty testy něco? A poslal Vás na ně gynekolog a nebo praktický lékař? Na kontrolu jdu za 14 dní, tak se na to chci informovat, abych věděla, čeho mám právo se dožadovat. Moc bych chtěla další děcko, ale zatím se mi nedaříDěkuji za radu
Dostala jsem žádanku na vyšetření od gynekoložky po posledním potratu a nic jsem neplatila.
@lucka_mac píše:
Dostala jsem žádanku na vyšetření od gynekoložky po posledním potratu a nic jsem neplatila.
Děkuji, už jsem si o tom i něco přečetla…tak snad uspěju a za rok se nám to podaří. Teď už na to nemám sílu ani nervy. 3× za 10měsíců je fakt moc. Ať se daří ![]()
@Trampampolina Měla jsem 2× během půl roku a dávala jsem tomu poslední šanci, že si potom dáme pauzu. A zatím 24 tt to vypadá dobře. Hodně štěstí.
Prosím o radu včera jsem přišla z nemocnice se synem (krev ve stolici) bylo nám řečeno, že má mírně horší srážlivost krve a že výsledky vyšly takto už po druhé vyšší. APTT 41,8 a APTT -R 1,39. Synovi je 6 let, má autismus a onemocnění bílé hmoty mozkové. S odběry krve zápasí. Je nutné řešit s hematologii nebo jsou to jen hraniční hodnoty. Děkuji za odpověď.
@Lama Lama na prvni revizi jsem byla objednana ze dne na den, rano pri prijmu mi nabrali krev a asi za hodinu jsem sla na revizi, tak mozna ani. Druha revize byla po kontrole na pohotovosti, to se opravdu rozhodli az kdyz byly vysledky na crp skore kvulinzanetu a na revizi jsem sla ale kvuli aktualnim vysledkum z utz. Takze mozna pri te prvni revizi neco tesne pred testovali, to jsem sle jeste nevedela ze v rodine nejaka porucha srazlivosti byla tak jsem na to nemohla upozornit. Ale nejsem lekar, takze je mozne ze to tedy automaticky delali
Dobre, pozjistuji si od dr na dalsi kontrole jestli me posle primo na hematologii-tam trva objednani a vysledky jak dlouho prosim?