Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
No spíš to zní trošku jako úzkostná porucha projevená kompulzemi. Je to běžné, když člověk je ve velké zátěži a snaží se mít pod kontrolou všechno a odehnat tím paniku.
ale co mohlo fungovat kdysi, většinou pak jen dost ničí a komplikuje život.
Mrkni do téhle knížky, jestli se v tom nepoznáš + tam je vysvětelné jak to řešit a základní svépomoc.
Ano, je to už zbytečný. Opravdu stačí umýt. Zkus se jednou premoct a uvidíš, že se nic nestane. Umyjes to a život půjde dál. Přece nesterilizujes cely její okolí, ne? Chodí na hřiště, k babickam, do hernicky, na dětské cvičení, na bazén… svět není sterilní, neboj se toho.
Příliš sterilní prostředí neumožňuje správné vytváření imunity. Pokud si to uvědomuješ, ale, jak píšeš „nejde ti s tím přestat“, tak je asi fakt na místě nějaká odborná pomoc, konzultace.
Pokud nemá nějakou poruchu imunity tohle vyžadující, jsem plně na straně manžela.
Taky mám nedonošeně a sterilní prostředí jsem odbourala hodně rychle. Dítě potřebuje “špínu”, aby se mu budovala imunita. Ty sis vypěstovala slušnou obsesi, pokud s tím nemůžeš přestat, potřebuješ terapii.
Tak pokud dite chodi na hriste, papa pisek a v metru ocucava madlo, tak vysterilizovany talir zadny rozdil neudela, ani v negativnim smyslu, ze by ji to poskodilo imunitu. Horsi by bylo, kdyby zakladatelka sterilizovala uplne vsechno.
Ja napriklad jeste stale sterilizuju flasky na UM pro syna, kteremu je uz 2,5. Taky to mam vzite, flasky umyvame jenom jednou za dva dny, takze se v nich vesele mnozi bakterie. Cili po umyti do sterilizatoru a hotovo. Muj manzel si sice taky klepe na celo, ale kdyz vidi, ze me to stresuje, tak mi radsi vyhovi.
Přehnaná čistota =nemoc. Organismus si potřebuje vytvořit imunitu. Pokud nemá z čeho
… Vleze do kolektivu a máte peška. Virózu, alergie, egzemy= doktoři, nemocnice, masti atd.
Hele, já jsem zrovna z těch matek, který třeba venku nechává děti, ať se třeba vymáchají v louži, vyválejí v bahně atd., ale dokud používaly flašky, dudliky na lahve a savičky, ty jsem do poslední chvíle vyvařovala. Mám dost citlivý čich a prostě mi přišlo, že i při sebelepším vymytí tam něco zůstává. Normální nádobí ne, to se dobře myje.
Dobrý večer, prosím o vaše názory. Mám dceru, která se narodila ve 25 týdnu(teď má přes 2 roky). Strávila jsem s ní půl roku v nemocnici a celkově donedávna jsme měly hodně lékařů atd.
K věci. Jelikož byla malá nedonošenatko, tak jsem doma vše měla pečlivě čisté a to samé její nádobí a láhve na UM. Stal se z toho můj rituál a nějak jsem si po tom všem stresu v hlavě nastavila, že když bude nádobí atd sterilní, že předejdu nemocem atd.
Manžel už má na to jiný názor a bere dceru jako větší a údajně s tím mám už přestat. Já chápu, že to vše stačí normálně umýt(ruce si taky člověk myje a nesterilizuje). Ale prostě nejde mi s tím přestat. Mám to v sobě už zajeté.
Prosím vynechte zlé komentáře. Nevíte, jak by jste to měli vy.
Jen asi potřebuji slyšet více názorů.
Děkuji a omlouvám se za možná hloupé téma.