Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Alušáček píše: Více
Já to tady slyším poprvé. A od někoho to zde vyznělo jako že je to snad nutnost, že se s tím počítá. Já si to nedovedu ani reálně představit. Když někdo neco přinese, tak jako ráno někde zaklepe v kabinetu a „Tady jsem si dovolil švestičky ze zahrádky…“? Nebo přímo u zkoušky „Paní učitelko, než si to rozmyslím, tady si dejte kus bábovky od maminky… “?
Nebo je někde nějaký stůl nachystaný s ceduli „Naturálie nechávejte zde…“
![]()
@Fazulina píše: Více
ne, prostě je určená místnost, kde je možnost dát si kávu, čaj, je tam občerstvení. Starají se o to spolužáci, u dcer většinou o rok mladší, kteří si okouknou atmosféru u maturit.
Tak třeba na Redditu byla poměrně nedávno tato diskuze ohledně státnic. A je pod tím docela zajímavá debata, kde zmiňují podobné zkušenosti. Takže evidentně někde to je nejen očekáváno, ale ještě si i diktují. ![]()
Maturovala jsem v roce 97 a občerstvení jsme připravovali. Byla na to místnost, kterou obsluhovali spolužáci, kteří ten den nematurovali. Vím, že jsem kupovala část občerstvení (nějak jsme to měli rozdělené).
Syn maturoval letos a občerstvení zajišťoval třídní z peněz co se vybraly na maturitním plese.
Já to pořád nechápu. Pro ty zkoušející je to přece normální pracovní den. Proč si nezajistí svačinu a oběd jako každý den? Jako ja nevím, tak snad harmonogram zkoušek je daný, nějaké pauzy tam asi taky jsou, tak si namažu chleba a upeču buchtu a vezmu sebou do práce, ne? Jídelna asi taky funguje, tak pokud chci teplý oběd, zajdu si tam. Kafe si uvařím taky sama…
A pokud to teda bereme jako něco extra, tak se domluvíme s kolegyněmi a každá něco přineseme, abychom si to udělaly hezký… Což děláme u mě v práci poměrně často…
@Fazulina taky to tak vidím. U nás ještě škola proplácí maturitní komisi oběd v restauraci, aby nemusela do školní jídelny. Normálně oběd všichni stíhání, jsou tam pauzy, nemusí tam sedět nepřetržitě.
Taky nevím, proč by jim studenti měli chystat sváču.
Zřejmě to vzniklo v době kdy bylo zvykem nosit úplatky
Třeba obě moje babičky ročník 1920 a 1925 měly ve zvyku každému něco cpát. Opraváři na pračku uvařit oběd. Zubaři donést slivovici, pošťačce vrazit kompot apod. Asi tehdy studenti nosili učitelům švestičky ze zahrádky a stal se z toho zvyk.
Nebo někdo přišel na to, že zkouška je příjemnější, když má zkoušející přijemně nacpaný pupek, než když si zapomněl svačinu a má hlady křeče v břiše ![]()
to spolecenske ocekavani takhle mozna vzniklo, paralelne jsou lidi, kteri chteji podekovat uprimne sami od sebe, jsou toho zalozeni
a z detstvi si taky pamatuju noseni lahvi ap. v igelitce k lekarum („ze se to slusi“), strasne jsem se za to stydela, ale nebyla to moje volba
uciteli syna na gymplu jsem sla ve ctvrtaku osobne podekovat s lahvi, protoze byl zcela urcujici pro synovo rozhodnuti studovat tento obor, dal mu hrozne moc i lidsky,
s nim i dalsimi uciteli z gymplu ma syn vztah i leta po skole a rad jim prinese darek
tohle proste nejde nasypat do jednoho pytle
No a jsou tací co toto dĕlají i dnes… a nejsem babička a ročník 1926
Prostĕ mi dĕlá radost, nĕkomu udĕlat radost. Tak asi tak. ![]()
@Qwinett píše: Více
Ja naopak tohle vůbec nedělám, nemám na to fantazii, nevim co bych mela nést doktorovi apod. Beru to asi podle sebe, jsem hodně vybíravá a pokud mi někdo kdo mě nezná daruje, flašku, čokoládu, v 99% procentech se netrefí
. Samozrejme nemam problem s tim obdarovat učitelku na konci roku a rada se složím na větší darek. Jinak, ale doktorům, opravářům atd nic nedávám.
proč nevím
tak že by to bylo zvykem jen u nás ve městě? občerstvení pro maturitní komisi se kupovalo už za mé matky, i za mě,
nikdy jsme nad tím nepřemýšleli, že by to bylo nějaké divné
ne, než každý ten den maturity začaly, tak studenti dali na ten učitelský stoleček třeba mísu koláčků a slaných tyčinek, sklenky a minerálku, bylo to kolektivní dílo, ne že někdo donesl a někdo ne, ti zkoušející nevěděli, kdo to donesl
@stinga
Klid, ja jsem z PH, studovala jsem CVUT a bylo to na SS i na VS. Kupodivu z toho nikdo halo nedelal a to ja treba nepatrim mezi lidi, kteri si nechaj neco narizovat, ale tohle mne fakt zily netrhalo a kdyby tu z toho nebyla silena diskuze, tak si na to ani nevzpomenu. Na VS to teda urcite zarizovala skola, protoze ja se s tema lidma u statnic ani neznala. Byl to mix studentu v rocniku. Ale ze by bylo obcerstveni pro komisi neco vyjimecneho, tak to urcite ne.
@stinga píše: Více
u nás se to dělalo před 20lety a dělá stále…a myslím, že jsme tehdy i něco s holkama pekly ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.