PPM/rodičkovský příspěvek 2012 na druhé dítě OSVČ

Anonymní
25.11.11 11:01

PPM/rodičkovský příspěvek 2012 na druhé dítě OSVČ

Prosím, nemáte někdo přehled, jak to bude?
Jsem na MD, mám 10 měsíční miminko a teď jsem znovu otěhotněla, termín porodu vychází na konec července. Na první miminko čerpám 2letou variantu rodč. příspěvku. Před tím jsem byla osvč, platila jsem si nem. pojištění. Teď ale nepodnikám, mám živnost přerušenou a nem. si neplatím (po těch změnách bych se nedoplatila :-() Manžel je také OSVČ, nem. poj. neplatí. Nárok na PPM tentokrát asi mít nebudu, že? Budu mít teda automatikcy ten 4letý rodičák? Četla jsem článek o chystaných změnách… Z toho jsem pochopila, že snad pokud by si manžel platil nem. poj. i v té nejnižší variantě, moli bysme si zvolit dvouletou variantu… Ale vzhledem k tomu, že si neplatí, tak asi máme smůlu, že? Ta podmínak 270 dní asi stále platí. Neby by mělo smysl začít si pojištění platit teď? … Vyznáte se v tom někdo??
Omlouvám se za anonym, ale těhotenství je ještě příliš čerstvé…

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
101744
25.11.11 11:04

Já bych řekla, že si budeš moct délku rodičáku vybrat, protože budeš nastupovat na další za trvání toho předchozího.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.11.11 11:20

Si právě nejsem jistá. U zaměstnaných je to jasný. Tam se vychází z posledního zaměstnání (teda pokud poměr trvá), ale u OSVČ je to všechno na budku a tuším, že abych něco dostala, musela bych si v době mateřsý platit to nemocenský pojištění. Což jsem chtěla, jenže se to pak změnilo a nově nebylo možné platit jen nemocenské pojištění zvlášť, jako před tím, ale musela bych si i ve stejným poměru platit sociální a zdravotní… To znamená, že baych se dostala na nějakou slušnou mateřskou, musela bych jen na pojištění odvádět přes 10.000 měsíčně a pak se mi to stejně nijak exra nevrátí. Prostě mi to po těch změnách nedává smysl :think: :nevim: A nikdo nikde pořádně nic neví. Jsou rádi, že se zorientují v momentálním systému, ale jak to bude, netuší. Tady něco plánovat.. chjo, když člověk nechce být nezaměstnaný, musí makat jako blázen a stát mu moc teda nepomůže (myslím tím osvč)… :(

• Citovat
  • Upravit
101744
25.11.11 12:09

No, to je právě změna v té novele, alespoň já tak následující část chápu:

(4) Rodič může volit výši rodičovského příspěvku až do částky 7 600 Kč měsíčně, jestliže
a) lze alespoň jednomu z rodičů v rodině stanovit k datu narození nejmladšího dítěte 70 % 30násobku denního vyměřovacího základu v částce nepřevyšující 7 600 Kč,
b) ke dni narození nejmladšího dítěte, které zakládá nárok na rodičovský příspěvek, nelze stanovit denní vyměřovací základ jen proto, že v průběhu pobírání rodičovského příspěvku poskytovaného z důvodu péče o dříve narozené dítě v rodině uplynula podpůrčí doba pro nárok na peněžitou pomoc v mateřství a nárok na rodičovský příspěvek na nejmladší dítě v rodině vzniká bezprostředně po nároku na rodičovský příspěvek náležející na starší dítě;

s tím, že už by si tedy nemohla volit dvouletý, ale max. těch 7600,– měsíčně. Ale na druhou stranu, pro vás bude možná výhodnější ten 4 letý, pokud si budeš chtít na ŽL přivydělávat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.11.11 12:25

No, rozumím tomu jak koza petrželi :lol: Neexistuje nějakej překladač na naše zákony? :lol: Je to jak cizí jazyk. No, uvidíme. 4letá varianta je asi jistá a když bude něco víc, tak to nebude zlé překvapení… Nevím, jestli je pro mě výhodnější si přividělávat na žl a nebo formou spolupráce s manželem… Na dohodu… No, uvidíme, kolik vlastně budu mít času :lol:

• Citovat
  • Upravit
12735
25.11.11 12:37

Já se s dovolením vtěrnu, takže když mi utekla PPM u dcery o 20 dní, ale byla jsem na nemocenské z důvodu porodu a šestinedělí a dostala jsem 3 roky a ted po 2,5 roce se mi narodí syn tak si můžu zase zvolit ty 3 roky? Taky mám živnost přerušenou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12735
25.11.11 12:39

Manžel je také OSVČ už 12 let a nemocenskou si neplatí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101744
25.11.11 16:45
LadyRebeka píše:
Já se s dovolením vtěrnu, takže když mi utekla PPM u dcery o 20 dní, ale byla jsem na nemocenské z důvodu porodu a šestinedělí a dostala jsem 3 roky a ted po 2,5 roce se mi narodí syn tak si můžu zase zvolit ty 3 roky? Taky mám živnost přerušenou.

Jistě to nevím, ale já z toho odstavce co jsem uváděla chápu že ty bohužel ne, protože se to vztahuje pouze na ty, kdo měli nárok na PPM. Ale taky by se mi někdy hodil překladač zákonu do lidské řeči :poblion:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9887
29.11.11 21:39

Hm, zdá se mi to, nebo bude teď pro OSVČ skutečně kvůli nižším odvodům výhodnější volit čtyřletou variantu (zůstat déle „vedlejší“)?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101744
29.11.11 22:00
Viking píše:
Hm, zdá se mi to, nebo bude teď pro OSVČ skutečně kvůli nižším odvodům výhodnější volit čtyřletou variantu (zůstat déle „vedlejší“)?

Pokud neplánuješ další dítko, tak ano :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9887
29.11.11 22:07
j.a.n.i1 píše:
Viking píše:

Díky! Vida, a já nutím už rok muže platit si nemocenskou. Myslím teď na rodičák s potenciálním dítětem narozeným 2012… A odrazí se tyhle roky pobírání RP nějak na důchodu? Pokud tedy vůbec bude :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101744
29.11.11 22:13
Viking píše:
j.a.n.i1 píše:
Viking píše:
Díky! Vida, a já nutím už rok muže platit si nemocenskou. Myslím teď na rodičák s potenciálním dítětem narozeným 2012… A odrazí se tyhle roky pobírání RP nějak na důchodu? Pokud tedy vůbec bude :roll:

Jo, to nevím, až zas tak výpočet důchodu neumím, péče o dítě do 4 let se počítá jako náhradní doba na důchod, takže i kdyby sis vydělala do těch 56tis. nebo kolik je teď hranice pro placení sociálního, tak se ti to na důchod počítá. Ale jak to je, když máš souběh péče o dítě a přesto nějaké sociální, i když malé platíš, tak nevím co to udělá s výpočtem, tipuju že defacto nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9887
29.11.11 22:18
j.a.n.i1 píše:
Viking píše:
j.a.n.i1 píše:
Viking píše:
Díky! Vida, a já nutím už rok muže platit si nemocenskou. Myslím teď na rodičák s potenciálním dítětem narozeným 2012… A odrazí se tyhle roky pobírání RP nějak na důchodu? Pokud tedy vůbec bude :roll:
Jo, to nevím, až zas tak výpočet důchodu neumím, péče o dítě do 4 let se počítá jako náhradní doba na důchod, takže i kdyby sis vydělala do těch 56tis. nebo kolik je teď hranice pro placení sociálního, tak se ti to na důchod počítá. Ale jak to je, když máš souběh péče o dítě a přesto nějaké sociální, i když malé platíš, tak nevím co to udělá s výpočtem, tipuju že defacto nic.

Vřelý dík! (Proč otrávené paní na drátě různých SSSZZSZZZS nemají aspoň polovinu informací, co máš obvykle Ty?)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18
8.12.11 08:24

Dobry den, tak co, zjistily jste to? mam uplne stejny problem jako pani anonymni, akorat ze memu potomkovi c. dve uz je pul roku. zatim jsem spadla do ctyrlete varianty, coz me dost vydesilo, zatim beru 7600, ale od ledna by to melo byt 3800, nebo kolik… napsala jsem sve pani na pracak tak uvidime, co z ni vypadne…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101744
8.12.11 08:39

A co bysme měli zjišťovat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie