Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, je super že na sobě pracuješ a moc ti v tom držím palce. Myslím, že péče o sebe, setkávání se s lidmi, kteří jsou schopni podporovat, jóga a čtení, jsou určitě dobré kroky!
Také se snažím v tomhle směru vzdělávat, rozvíjet se a hledat další a další způsoby, jak se v sebevědomí zlepšovat. K porozumění vztahů a sebe sama mi hodně pomohly knihy - např. Vztahy a mýty, Citové pouto, 5 jazyků lásky, The Power of the Pussy, He's not that into you, What a time to be alone, Odpověď, Proč muži milují potvory a hodným holkám zůstanou oči pro pláč, atd. Na Youtube jsem si našla kanály, které byly na tohle téma zaměřené, v Česku se tomu zatím nikdo moc ještě nevěnuje, ale strašně mě bavila Samira Jasim, určitě na to mrkni, a pokud ti nedělá problém angličtina, najdi si nějaké videa i v tomto jazyce, je tam toho mraky.
Taky bych řekla, že je důležité vnímat a filtrovat svoje pocity a přemýšlet o nich. Například pokud si všímáš, že se u tebe opakuje ten samý vztahový vzorec a že například děláš pořád ty stejné chyby, určitě bych se zaměřila na to, co takové chování u tebe způsobuje. Nebo když jsi třeba smutná, v úzkostech, tak analyzovat situaci a snažit se vydolovat jádro problému.
Samozřejmě v základu sebevědomí je to, že se člověk prostě musí mít rád a musí se tak k sobě chovat. Myslím, že je taky důležité, abys měla nějaký koníček, činnost, nějakou aktivitu, která tě bude bavit, budeš pro ni žít, budeš díky ni šťastná a věnovat se tomu. Může to být cokoliv - tančení, malování, psaní, vaření, focení, nějaký specifický sport, záleží na tobě. Najdi si něco, v čem jsi dobrá, co tě naplňuje a věnuj se tomu. Pro mě to je například psaní, čtení, péče o kytky, pes.
Takže shrnutí - neustále zjišťovat nové informace, najít si nějaký „zdroj“ ze kterého budeš čerpat, vnímat svoje pocity a chování a dělat to, co tě baví. A je super, pokud máš někoho, s kým tohle můžeš probírat a diskutovat ![]()
Mě třeba tohle téma - sebevědomí, sebejistota, láska, randění a vztahy strašně baví a zajímám se o to, proto jsem se rozhodla skloubit mou vášeň pro psaní a zakládám si web, kde bych se tomu chtěla věnovat víc do hloubky. Pokud by tě to zajímalo, budu ráda, když se na něj mrkneš (i když tam mám zatím jenom jeden článek), třeba si tam najdeš nějaké dobré počteníčko
měj se krásně!
@Anonymní píše:
Krásný dobrý večer, milé dámy!
Obracím se na Vás s otázkou, nebo lépe řečeno, spíš bych se s Vámi ráda podělila o Vaše zkušenosti, nápady apod. Co Vám pomáhá k seberozvoji?
Prosím o zachování anonymu, nechci, aby mě tady někdo poznal, chodí sem několik známých.Uvedu Vás do situace - mám malé sebevědomí a neustále se bojím projevit, nejsem si sama sebou moc jistá. Ale chci to změnit! Od doby, co jsem odmaturovala, se snažím, aby to bylo lepší!
Chtěla bych se Vás zeptat, zda neznáte nějakou dobrou knížku na podobné téma, třeba o nějaké silné ženě.
Může být klidně doporučení na nějaký film, nebo seriál, klidně YT kanál, budu ráda i za nějakou účinnou meditaci/cvičení.
Budu ráda i za jakoukoliv činnost. Chci konečně najít svoji hodnotu, sebe si vážit a podle toho se k sobě také chovatOsobně dělám toto:
- čtu hodně knížky a literaturu
- dělám jógu
- píšu si deník a jsem k němu upřímná, sdílná a píšu mi věci tak, jak ve skutečnosti jsou
- stýkám se s lidmi, se kterými mi je opravdu fajn, omezuji styky s lidmi, kteří mi naopak mé sebevědomí svým chováním/jednáním ničí
- pečuji o sebe - o pleť, o nehty, cvičím, snažím se jíst zdravě a vyváženě
Myslím si, že jsem se už hodně po psychické stránce zlepšila, říká mi to hodně lidí. Některé věci jsem už i pochopila.
Mým snem je, abych tyto věci dotáhla do zdárného konce a hlavně, abych si to udržela i nadále a ne aby mé sebevědomí kleslo opět na nulu… To bych si moc nepomohla a zase bych se vrátila zpátky.Problémy:
Moc děkuji za jakýkoliv tip, chci to zvládnout!
- neumím se moc bránit
- bojím se projevit skutečný názor - mám strach, jak to lidé vezmou a že mě nebudou mít rádi (pochopila jsem, že nemá cenu se lidem snažit za každou cenu zavděčit, svým způsobem tím ponižuji sebe, což je v boji o vyšší sebevědomí kontraproduktivní.)
- nedokážu si jít za svými sny, bojím se toho, zvlášť, co tomu řekne okolí… Abych nebyla tou ovcí, která vybočí ze stáda.
Děkuji moc.
Přeji Vám krásný večer
Ahoj, mám podobný problém a před pár měsíci ho také začala řešit. Nechci už žít život podle ostatních. Myslela jsem vždycky víc na ostatní, než na sebe. Hlavně aby si o mně nemyslel nikdo nic špatného… Chybí mi sebeúcta, sebedůvěra… Chodím k psychoterapeutce, se kterou na tom pracuji. Bezva články a knížky jsou od Petra Casanovy, který má web FirstClass. Moc hezká knížka, která by mohla pomoct je Miluj svůj život
Jde to sice pomalu, ale cítím, že se po malých krůčcích posouvám vpřed.
Krásný dobrý večer, milé dámy!
Obracím se na Vás s otázkou, nebo lépe řečeno, spíš bych se s Vámi ráda podělila o Vaše zkušenosti, nápady apod. Co Vám pomáhá k seberozvoji?
Prosím o zachování anonymu, nechci, aby mě tady někdo poznal, chodí sem několik známých.
Uvedu Vás do situace - mám malé sebevědomí a neustále se bojím projevit, nejsem si sama sebou moc jistá. Ale chci to změnit! Od doby, co jsem odmaturovala, se snažím, aby to bylo lepší!
Chtěla bych se Vás zeptat, zda neznáte nějakou dobrou knížku na podobné téma, třeba o nějaké silné ženě.
Může být klidně doporučení na nějaký film, nebo seriál, klidně YT kanál, budu ráda i za nějakou účinnou meditaci/cvičení.
Budu ráda i za jakoukoliv činnost. Chci konečně najít svoji hodnotu, sebe si vážit a podle toho se k sobě také chovat
Osobně dělám toto:
Myslím si, že jsem se už hodně po psychické stránce zlepšila, říká mi to hodně lidí. Některé věci jsem už i pochopila.
Mým snem je, abych tyto věci dotáhla do zdárného konce a hlavně, abych si to udržela i nadále a ne aby mé sebevědomí kleslo opět na nulu… To bych si moc nepomohla a zase bych se vrátila zpátky.
Problémy:
Moc děkuji za jakýkoliv tip, chci to zvládnout!
Děkuji moc.
Přeji Vám krásný večer