Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@JancaS84 píše:
5 let jsi dělala účetní a byla jsi pořád na juniorské pozici? To bude možná ten problém.
Tak to ale funguje často třeba ve větších společnostech, kdy účetní mají svůj úsek práce a prostě se nemají kam posouvat. Za mě bude i rozdíl, jestli jsi junior účetní v účetní firmě, ve firmě, která je auditovaná a rozsah práce bude i podle činnosti té firmy. Mmch. prvních 5 let jsem v pracovní smlouvě měla název pozice samostatná účetní. Pracovala jsem souběžně pro 2 firmy, byli jsme auditovaní, měli jsme perfektně nastavené programy, takže mě ta práce nenutila moc „myslet“ a kdybychom v jedné z firem po nějaké době nedělali implementaci nového programu a nepracovali v něm v testovacím režimu, zároveň proti tomu starému programu, tak kromě praxe z těch auditů, za kterou jsem vděčná i po letech, bych taky toho moc neuměla. Nejvíc jsem se naučila a pochopila v účetní firmě, která si i vyvíjela účetní program a tam jsem ve smlouvě měla pozici finanční účetní, ale prakticky jsem byla vedoucí účetního oddělení.
Jo a za sebe můžu říct, že jak tady někdo psal o rekvalifikaci na mzdové účetnictví, tak osobně z něj mám větší respekt, než z finančního účetnictví. Možná taky budu nesebevědomá myška, protože čím víc o účetnictví a daních vím, tak tím větší respekt z něj mám a o to víc si uvědomuju, co „ještě“ neumím.
@Charmeuse když se nemáš kam posouvat, tak jsi prostě účetní. Ale nejsi 10 let junior. To by si měl ohlídat i ten člověk na té pozici, aby spolu s tím, jak si říká o navýšení mzdy, tak si řekl alespoň o formální změnu pozice, protože jednoduše - být hromadu let junior znamená, že ses za tu hromadu let neučil tu svoji práci natolik, abys to mohl dělat nějak samostatně. A to není nejlepší vizitka
Já se zeptám jinak, když píšete životopis, tak tam přece MD a RD nezmiňujete nebo ano? Když jste stále zaměstnanec firmy, samozřejmě. Takže fakticky, můžu mít 5let praxi na jedné pozici + k tomu 3 roky MD a RD(stále zaměstnanec firmy), ale v životopise to pak vypadá na 8 let na jedné pozici, ne?
@Finkaa píše:
Já se zeptám jinak, když píšete životopis, tak tam přece MD a RD nezmiňujete nebo ano? Když jste stále zaměstnanec firmy, samozřejmě. Takže fakticky, můžu mít 5let praxi na jedné pozici + k tomu 3 roky MD a RD(stále zaměstnanec firmy), ale v životopise to pak vypadá na 8 let na jedné pozici, ne?
Jo, takže je 8 let junior…
tím asi ještě hůř ![]()
@Finkaa píše:
No jasně v CV si to necháš jak píšeš. Ok, a teď přijdeš na pohovor a jak odpovíš a budeš působit, když se tě zeptají jaká je tvá současná náplň práce?
@vulpes píše:
@Charmeuse když se nemáš kam posouvat, tak jsi prostě účetní. Ale nejsi 10 let junior. To by si měl ohlídat i ten člověk na té pozici, aby spolu s tím, jak si říká o navýšení mzdy, tak si řekl alespoň o formální změnu pozice, protože jednoduše - být hromadu let junior znamená, že ses za tu hromadu let neučil tu svoji práci natolik, abys to mohl dělat nějak samostatně. A to není nejlepší vizitka
No jo, jenže všichni nemáme stejný potenciál. Já si třeba data entry účetních cením, protože mě doplňují a potřebuji je v týmu. Jsou lidé, kteří prostě nemají ambice a nechtějí se šplhat nahoru. Účetní práce se bude v budoucnu díky umělé inteligenci měnit, zrovna dnes mám v plánu diskuzi s ChatGPT o Abře Flexi, ale zatím je potřeba lidské práce při zadávání dokladů, takže nemám problém s tím, že je někdo junior účetní roky. Pro mě je důležitý potenciál a kritéria, která mám, když si někoho do týmu hledám. V prosinci mi končí junior účetní a budeme hledat někoho stabilního a „nepřekvalifikovaného“. ![]()
@Finkaa píše:
Mi smlouva skončila ještě před porodem. Takže tam mám jméno firmy, 01/2012 - 4/2013
Jméno firmy 01/2015 - 12/2018
Obvykle jim dojde, že ta mezera byl rodicak, spíš je to taková formální otázka.
Vracela jsem se do práce ve dvou letech, naopak jsem vnímala pozitivně od firem, že se chci vrátit dřív. praci jsem měla asi do dvou měsíců od poslání CV, spíš byl. problem najít školku…
Mi se hrozně líbí LinkedIn kolegyně, která má že je ve firmě 15 let, ale z toho byla deset let doma s dětma…
@roba18 píše:
No jasně v CV si to necháš jak píšeš. Ok, a teď přijdeš na pohovor a jak odpovíš a budeš působit, když se tě zeptají jaká je tvá současná náplň práce?
No mě jen zaráží, jak tu všichni bazírují, že nemá rozlišené MD a RD, vždyť to je přeci to, co nikde nechci uvádět - ano na této pozici, kterou má zakladatelka jistě už na první pohled asi budoucího zaměstnavatele zaujme, že je dlouho bez posunu.
A jak to chodí na pohovorech zatím netuší - mám takovou práci/obor, kde nikdy nebylo třeba jít na pohovor, okamžitě mě vzali… Takže to mě nyní čeká, protože chci jít mimo obor.
Ale zakladatelka je nyní bez práce, takže na tvou otázku klidně může odpovědět, jakou měla náplň práce před MD/RD - protože se snad zeptají jaká byla náplň práce v minulém zaměstnání nebo ne?
Já se jen chtěla ujistit, že prostě MD/RD do životopisu ani nikde jinde uvádět nebudu.
@Finkaa píše:
To zalezi na okolnostech. Ja cerpala md/rd behem zamestnani na neurcito, v zivotopise ji nemam. Uvedla bych ji, kdybych mela v zivotopise nekolikaletou mezeru.
@Finkaa píše:
No mě jen zaráží, jak tu všichni bazírují, že nemá rozlišené MD a RD, vždyť to je přeci to, co nikde nechci uvádět
No když pominu to, že v účetní a daňové terminologii není dobré zaměňovat holínky za hodinky, tak je to taky ukazatel toho, jestli má uchazečka o práci maličké dítě nebo předškoláka, takže je to vodítko, jak hodně času zvládne té práci věnovat. Do životopisu bych uvedla zaměstnavatele od-do, ale přijde mi i férové vůči možnému zamestnavateli uvést v té době i čas na mateřské/rodičovské.
@Finkaa píše:
No mě jen zaráží, jak tu všichni bazírují, že nemá rozlišené MD a RD, vždyť to je přeci to, co nikde nechci uvádět - ano na této pozici, kterou má zakladatelka jistě už na první pohled asi budoucího zaměstnavatele zaujme, že je dlouho bez posunu.
A jak to chodí na pohovorech zatím netuší - mám takovou práci/obor, kde nikdy nebylo třeba jít na pohovor, okamžitě mě vzali… Takže to mě nyní čeká, protože chci jít mimo obor.
Ale zakladatelka je nyní bez práce, takže na tvou otázku klidně může odpovědět, jakou měla náplň práce před MD/RD - protože se snad zeptají jaká byla náplň práce v minulém zaměstnání nebo ne?
Já se jen chtěla ujistit, že prostě MD/RD do životopisu ani nikde jinde uvádět nebudu.
Taky nechápu proč tu baziruji nad terminologii RD/MD. Jedině snad kvůli času, který je mimo práci. Ale to je jedno. Každopádně CV nemá žádný zákonem daný formát. Jsou jen nějaká ustálená pravidla. Zda pauzu psát nebo ne je, podle mě, věc každého a hrozně záleží na konkrétní situaci.
@Su601 píše:
@JancaS84A co ti na tom přijde divné??
5 let účetní jako že už by měla být senior? To asi ne no![]()
![]()
jako ano možná je to trošku delší doba ale každá firma rovná jinak a u každé firmy jde posun na seniorskou pozici za jinou dobu to ona těžko ovlivní.
U nás třeba v firmě senior účetní po 6 letech praxe takže za mě na tom nevidím nic divného že je ještě junior.
Tak u nás je junior pro lidi, co začínají, třeba ještě při škole. Po tom roce, dvou, jsou samostatní. Seniorní pozice máme podmíněné min. 3 roky praxe, pak už spíš koukáme na jednotlivé úspěchy, projekty, co kdo za x let dokázal..
Juniorní účetní nám prostě dělají holky po matuře, nebo při Bc… Taky na ně nemáme extra požadavky, ale taky mají nic moc peníze, protože tu jejich práci musí někdo dohlížet a toho musíš taky platit…
Zkušená účetní už je celkem drahá - a tam je otázka, jestli jako recruiter vezmeš někoho, koho nechtěli ani v původní práci. ![]()
Jinak, účetní si hledají práci většinou přes doporučení - kolegyně, bývalý vedoucí, ale klidně i nějaké kámošky.
Takže bych to řešila i takhle.
@terysek427 píše:
Zdravím
V únoru mi skončila mateřská do bývalé práce mě nevzali místo obsazené někým jiným dostala jsem celkem vysoké odstupné ale od února řeším a hledám náhradní zaměstnání stále nic nemám a to i přesto že jsem z Prahy![]()
.
Dělala jsem před mateřskou účetní junior 5 let takže nějakou práxi mám ráda bych znova do tohoto oboru ale posílám CV a odpovědi buď žádné nebo že vybrali lepší a vhodnější uchazeče.
Má někdo zkušenosti ze hledal takto dlouho??
Na pracáku už paní neví co se mnou doporučenky mi nedává jelikož tam mají samé pozice pro dělníky administrativní vůbec nic.
Dělá se ještě to jako dřív že se chodí bez pozvání na pohovor??Nechci vypadat nějak vlezlé ale když cv nemá žádný dlouhodobý účinek přemýšlím i o této variantě.
Jsem Praha 15 horní Měcholupy
Tak opravdu jak píšou holky, jak máš zpracované CV, co vlastně chceš dělat, jak reaguješ na ty inzeráty, to jen pošleš CV, nebo píšeš motivační dopis?
Ani přes pracovní agentury tě nikdo nepozval na pohovor? Tam to může být dobrá zpětná vazba, co chce trh, co nabízíš ty a kde se potkáváte nebo nepotkavate…
Já teda vědět, že mi smlouvu v únoru neprodlouží, tak hledám už na přelomu roku vloni…pochybuju, že ti to oznámili já poslední chvíli…
@Charmeuse píše:
No jo, jenže všichni nemáme stejný potenciál. Já si třeba data entry účetních cením, protože mě doplňují a potřebuji je v týmu. Jsou lidé, kteří prostě nemají ambice a nechtějí se šplhat nahoru. Účetní práce se bude v budoucnu díky umělé inteligenci měnit, zrovna dnes mám v plánu diskuzi s ChatGPT o Abře Flexi, ale zatím je potřeba lidské práce při zadávání dokladů, takže nemám problém s tím, že je někdo junior účetní roky. Pro mě je důležitý potenciál a kritéria, která mám, když si někoho do týmu hledám. V prosinci mi končí junior účetní a budeme hledat někoho stabilního a „nepřekvalifikovaného“.
Ano, junior je potřebná pozice, ale o tom řeč nebyla.
Jak už zaznělo i výše - JUNIOR je někdo, kdo se to učí… A když se to někdo učí podle CV už 8 let a furt se to nenaučil, tak to není junior, ale lempl… ![]()
@vulpes píše:
Ano, junior je potřebná pozice, ale o tom řeč nebyla.
Jak už zaznělo i výše - JUNIOR je někdo, kdo se to učí… A když se to někdo učí podle CV už 8 let a furt se to nenaučil, tak to není junior, ale lempl…
Junior jsou pro mě i pomocné účetní práce, takže zaúčtuje mi pokladnu, dopáruje mi banku, udělá mi exporty mezi systémy, připraví DPH, udělá inventarizaci účtů. To není přece práce pro lempla. A není ani lemploidni účetní ta, která je v korporátu najatá třeba jenom na zpracování zbožových a vydaných faktur, ne? Jak ta se má účetnictví komplexně naučit? Mě zase na první pohled moc neokouzlí životopisy hlavních účetních s vysokou školou a delší praxí. Xkrát jsem po nich přebírala a napravovala účetnictví. Tím samozřejmě neříkám, že jsou nekompetentní, ani si to nemyslím, bo bych mluvila i o sobě.
Ale není junior jako junior a to platí i o seniorních účetních.