Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky,
potřebuju se asi jen vypsat, jsem úplně na nervy.
V práci mi oznámili, že pojedu ještě s jedním kolegou do zahraničí na návštěvu k zákazníkovi. Já jsem z toho na prášky, protože jsem angličtinu použila naposledy na střední, což už nějaký ten pátek je a já se vážně bojím, že se ztrapním. Rozumět jim určitě budu, ale horší to bude s odpovídáním. Prý tam budou chtít něco prodiskutovat. Navíc nemám ráda, když vás hned odsoudí jen kvůli tomu, že neovládáte jazyk na takové úrovni. Vůbec nevím jak se na to připravit, mám asi ještě měsíc, tak jestli se ještě učit nějaká slovíčka nebo si myslíte, že je to zbytečné? Vážně se bojím, že tam ze sebe udělám absolutního blbečka ![]()
Co najaky kurz nebo aspon nekdo kdo mluvi anglicky aby sis to nacvicila? Ja bych taky nikam takle nejela aniz bych si vyzkousela s nekym anglicky popovidat ![]()
Nelhala jsi jim náhodou při nástupu o tom, že ovládáš angličtinu? Jestli ano, tak se pro to moc dělat nedá a nesmíš se divit
Leda se domluvit s kolegou, zda by rozhovor nevedl on a že tam budeš skutečně jen kvůli tomu, aby tam byly druhé uši.
Tak našprtat alespoň nějaká slovíčka k tématu a případně to asi nechat na kolegovi - on aj umí?
nemáš někoho, kdo anglicky umí, že by s tebou trénoval komunikaci?
No jedině s přítelem doma něco procvičit, ten je na tom s angličtinou o něco lépe, jako mě angličtina celkem šla, ale už je to pár let a prostě jsem to zapomněla. Chce se mi z toho brečet, udělám tam ze sebe akorát pitomce
Asi se začnu ještě narychlo „šprtat“ i když pochybuju, že mi to pomůže.
Nelhala, řekla jsem to tak jak to je, že prostě email napíšu, ale že už jsem toho plno zapomněla. I ted se mě šéf ptal jak na tom jsem, řekla jsem mu to taky podle pravdy a on řekl že stejně pojedu
Kolega z toho taky není nadšený…
A ten kolega anglicky mluví? Že by mluvil spíše on a Vy jen nějaké ty zdvořilostní odpovědi atd. a úsměvy.
Zaměstnavatel počítá s tím, že mluvíte dobře? Jinak zaplatit si u někoho soukromé lekce konverzace, ať to trochu oprášíte. Ale pokud to nepoužíváte, tak na odborné úrovni asi stejně nebudete moci konverzovat.
@1.gabii píše:
Ahoj holky,
potřebuju se asi jen vypsat, jsem úplně na nervy.
V práci mi oznámili, že pojedu ještě s jedním kolegou do zahraničí na návštěvu k zákazníkovi. Já jsem z toho na prášky, protože jsem angličtinu použila naposledy na střední, což už nějaký ten pátek je a já se vážně bojím, že se ztrapním. Rozumět jim určitě budu, ale horší to bude s odpovídáním. Prý tam budou chtít něco prodiskutovat. Navíc nemám ráda, když vás hned odsoudí jen kvůli tomu, že neovládáte jazyk na takové úrovni. Vůbec nevím jak se na to připravit, mám asi ještě měsíc, tak jestli se ještě učit nějaká slovíčka nebo si myslíte, že je to zbytečné? Vážně se bojím, že tam ze sebe udělám absolutního blbečka
Copak kdyz udelas blbecka jen ze sebe, ale aby to neodnesla firma.
A nemohl by zákazník poslat dotazy předem? že byste se nabídli, že mu to přehledně předzpracujete a na místě příp. dovysvětlíte?
@1.gabii A co si zkusit narychlo sehnat nějakého rodilého mluvčího, že by ses trochu rozmluvila a ztratila ostych.
Jinak v tom nejsi sama, já dneska vedla v práci telefonát v němčině, že bych se snad hanbou propadla. Ale nakonec jsme se nějak domluvili a ještě se tomu zasmáli.
Zaplat si rychle nekoho na konverzaci one to one. Klidne po skypu
Slovíčka nejsou od věci, ale hlavní je se nebát něco říct. Nevím, jestli jedeš přímo do aj mluvící země, ale i kdyby jo, tak oni to řešit nebudou. Důležité je tam mluvit, snažit se řešit to, co oni chtějí řešit, nebo si jen tak s nimi povídat. Když budeš mlčet nebo se schovávat, bude to vypadat mnohem hůř.
Zkus třeba se na ulici zeptat na cestu (tady, ale anglicky) nebo se domluv s tím kolegou a prohoďte spolu pár vět.
@1.gabii Zaplať si individuální konverzaci. To ti hodně pomůže.
Slovicka bych se naucila k tematu, prece vis, o cem tam budete jednat, ne? Tak rozhodne si na to tema pripravit slovni zasobu.