Pracují lidé v kancelářích, nebo jen ti „rukama“?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
69126
14.4.25 20:38
@Vodnář-u-Topolu píše: Více

Vezmu-li to ze široka a za „kancelář“ schovám každého, kdo nepracuje rukama, ale hlavou, tak velká většna inovací, projektů, vylepšení. Od určitého měřítka je potřeba koordinace, nákup, logistika. Následný prodej, distribuce. Ano, taky mi nad některýma kancelářskýma profesema zůstává rozum stát, co ty lidi vlastně dělaj, ale představa, že udělám všecko rukama, může fungovat u malýho šikovnýho truhláře, co si kontakt na něj lidi předaj per huba (a i ten bude chtít materiál nakupovat na internetu nebo v marketu, kde taky nejsou jediný zaměstnanci skladníci, že). Ale představa, jak funguje třeba automobilka „bez kanceláře“ je dost úsměvná. A jasně, ty lidi se potřebujou navzájem. A jasně, ti „dole“ permanentně nadávají, co ti „nahoře“ zase vymysleli za koninu, zatímco ti „nahoře“ vzdychají nad tupostí některých dělníků neschopných pořádně zašroubovat šroub dle projektu :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69126
14.4.25 20:40

Zkusme zrušit technický univerzity, jestli si lidi vystačej s kusem papíru :) Ona už je doba někde trošku jinde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1350
14.4.25 20:41

Dělala jsem 3 druhy práce.
1. Učitelka v MŠ - stresujici zodpovědnost, větší skupina dětí než je vhodné a veliký hluk.
2. Pak nižší manager - prace u pc. Stres jak prase - tlak od vedení, od zaměstnanců, z korporátu a ze státní sféry. Vyhořela jsem, brala antidepresiva.
3. Fyzicky pracuji ve své restauraci. Střídám obsluhu a kuchyň. Náročné na fyzičku, je tam horko. Ale práce mě baví. Nicméně neuživi - a z toho jsem v permanentním stresu.
Fakt nevim, co z toho je těžší. Ale asi nejsem tak moc psychicky odolná…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Vodnář-u-Topolu
14.4.25 20:46
@ugluk píše: Více

To je a takhle to dopadá. :lol: A není třeba nic rušit, stačí na dva dny schodit kancelářskejm internet.

Příspěvek upraven 14.04.25 v 20:50

• Citovat
  • Upravit
228
14.4.25 20:50

Psychická únava je horší jak fyzická. Za dob studia jsem byla na brigádách ve fabrice, kde jsem byla 8 hodin na nohách a makala fyzicky - čistá hlava, člověk přijde domů a na nic nemyslí, večer lehne a s příjemnou únavou usne. Po vysoké jsem dělala v kanceláři - pracuju v IT, vyvíjíme software. Hlava na prasknutí, přesoustředěná, oči bolavé, termíny tlačí, stres…
Někdy si říkám, že bych se po rodičáku radši uvrtala do nějaké fabriky než abych se vracela do kanclu a bylo by mi fajn, ale zahodit kvalifikaci a 5 let studia jen kvůli lenosti…
Nejde ale říct, jestli víc pracují lidi rukama nebo ti v kanclu. Znám člověka ve fabrice, který jednou za hodinu vysype součástky že stroje, naťuká další program a pak je na mobilu. I člověka, co si za celou směnu nesedne. Já jsem v kanclu prostor pro odpočinek neměla nikdy, ale znám paní, která zvedne za celý den 8× telefon, odpoví na 3 emaily a má odpracováno. Ale bytostně nesnáším kecy, že práce hlavou není práce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69126
14.4.25 20:51

Mám na starost velkej barák, který sice někde v kanceláři nakreslili a spočetli moc hezky, ale pak už nějak neohlídali, aby to, co je na papíře, bylo uvedeno do reality. Takže se tam dostala banda inteligentů, co už toho postavili dost na to, aby věděli, proč je půlka těch vejmyslů na papíře zcela zbytečná, takže zdravej rozum nade vše, trochu si to zjednodušíme. Dozajista si tam fakt fyzicky mákli a večer doma padali vyčerpáním. Ale já už teď druhým rokem řeším jeden průšvih za druhým a čekám, co na mě kde vyskočí.

Bacha - rozhodně nezatracuji lidi, co něco fakt uměj, nesmírně si jich vážím a platím zlatem. Ale potkávám jich nepříjemně mnoho takových, co si jich teda nevážím ani trochu, navzdory fyzické náročnosti toho, co dělají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mango_Lassi
14.4.25 20:53

Mám obě ruce levé, musím pracovat hlavou, no.

• Citovat
  • Upravit
69126
14.4.25 20:53

A shoď jim ho v továrně na rok, popadni tužky a papíry a bude sranda. Znám pár továren, kde když se něco stane, volají mého „kancelářského“ muže, co mají proboha dělat, že ono jim to nějak nefunguje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Vodnář-u-Topolu
14.4.25 20:55
@Bramborab píše: Více

Dobře pracující člověk používá u práce hlavu vždycky a je jedno, jestli je v kanceláři, nebo dílně.

• Citovat
  • Upravit
Mango_Lassi
14.4.25 20:56

Jsi renesanční muž. Asi tak z 19 století :lol:

• Citovat
  • Upravit
Vodnář-u-Topolu
14.4.25 20:58
@ugluk píše: Více

Takto závislá továrna, bez záložního řešení je předem určena k zániku.

• Citovat
  • Upravit
Vodnář-u-Topolu
14.4.25 21:02
@Mango_Lassi píše: Více

To zcela určitě nejsem. Možná do té doby nakukuji z nějakého pocitu romantismu, ale jak vidíte, tluču písmenka na obrazovku.

• Citovat
  • Upravit
15503
14.4.25 21:02

Práci v kanceláři většinou shazují kteří nemají nemají schopnosti a vzdělaní aby mohli pracovat hlavou. Prace rukama je náročnější fyzicky, práce hlavou psychicky. Neda se srovnávat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69126
14.4.25 21:06

Bych řekla, takhlednes fungují všechny. Jasně, u těch moderních technologií se dá nakonec spousta věcí dělat „postaru“, akorát třeba nebude taková přesnost a tempo výroby se rapidně sníží. To samé dodavatelský řetězec, potřebuju nakoupit materiál nebo součástky, potřebuji to k sobě dopravit, následně potřebuju svoje výrobky někam přepravit, rozdistribuovat, prodat. Pokud je kritériem životaschopnosti továrny, jestli je dlouhodobě schopna fungovat okamžitým škrtnutím kancelářských profesí, asi budou odsouzeny k zániku všechny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Vodnář-u-Topolu
14.4.25 21:06
@Alušáček píše: Více

Každá práce se dá srovnat, buď je dobře odvedena, nebo ne.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat