Pracují lidé v kancelářích, nebo jen ti „rukama“?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
69129
16.4.25 08:14
@Sandra277 píše: Více
Řešilo se, že ani po fyzické práci člověk neodchází domu s čistou hlavou. Tak já říkám, že po nemalé části fyzických prací s čistou hlavou odcházet může úplně v pohodě. Pokud někde osm hodin u pasu vykonáváme identický úkol, maximálně se mi o tom může zdát, ale fakt si práce plnou hlavu domu netaham.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69129
16.4.25 08:20

Ale možná jsi reagovala na druhou půlku mého příspěvku. Tak, jo, řeší. Řeší se tu, že kdo tvrdí, jak je práce hlavou náročná, měl by si zkusit práci rukama. Jenomže naopak to většinou jaksi nejde, že. Ten konstruktér v továrně si k pásu sedne, ale ten u pásu práci konstruktéra většinou zkusit nemůže, protože na to prostě mentálně nemá. Ale z nějakého důvodu je pak zcela ok vykřikovat, že ten konstruktér nedělá nic, protože nějaká rukama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5893
16.4.25 08:22
@ugluk píše: Více

a tak, to chodí i někdo po kancelářské práci. Prostě jak kde a jak kdo. U toho pásu, pokud po tobě nějaký mistr dupe, máte tam špatné vztahy, tak si samozřejmě starosti domů taháš. To samé platí všude. Nebo uklízečka, která řeší malou výplatu a nedostatek práce pro ni v okolí, si taky domů může tahat starosti. Ještě bolest zad. Ale to může platit samozřejmě i pro kancelářské profese.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5893
16.4.25 08:23

a tak, kancelářský člověk taky nemůže dělat doktora. Vše vyzkoušet samozřejmě nejde. Tak se ty skupiny samozřejmě nemají navzájem osočovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69129
16.4.25 08:27

Taky to beru tak, že pokud mě někdo v soukromém sektoru dokáže ohodnotit jako odborníka a zaplatit mi podstatně více než dělníkovi dole, tak to asi nebude dělat s přesvědčením, že v tom kanclu vlastně nepracuju :) Jako rozumný šéf umí ocenit práci nás obou a ví, že ani bez jednoho by to nešlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3817
16.4.25 08:29

Nečetla jsem diskusi, ale je logické, že z práce rukama je člověk víc unavený, než ze sezení v kanceláři. Dělala jsem dlouho rukama, teď dělám v kanceláři. Ta únava po fyzické práci se vůbec nedá s únavou po práci v kanceláři srovnat. Z práce v kanceláři jsem spíš odpočatá než unavená. Ono se stačí podívat i na to, jak se lidé práce v kanceláři drží i ve vysokém důchodovém věku, pokud na to stačí a zaměstnavatel je nevyhodí. Zato fyzicky těžce pracující se třese do důchodu již po padesátce, protože je úplně oddělaný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69129
16.4.25 08:31

V tom zcela souhlasím, osočovat se je nesmysl. Ale osočují, o tom už byl úvodní příspěvek, že někdo, kdo pracuje rukama, o těch v kanclu říká, že nepracují vůbec.
Asi jsem neměla na mysli přímou výměnu pozic (byť shora dolů to jde vždycky snáz než opačně), ale mnoho lidí, co dělají rukama, nikdy nepochopí to mentální břemeno. Asi jako mnoho otců nikdy nepochopí, že mateřská dovolená fakt není dovolená, kterou by ženská trávila celé dny hraním si s dětma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2902
16.4.25 08:40
@bse.pedro píše: Více

To by bylo fajn, kdyby to takhle fungovalo. Jenže on dřív ten kovář jezdíval jednou týdně na trh do vedlejší vesnice nebo města s povozem nebo šla selka s vejci už ve tři ráno pěšky. A za stržený peníz si koupili přesně jen to, co si nemohli doma vypěstovat nebo udělat sami. No nevím, dneska by ten výměnný obchod asi moc nefungoval. Kdo by ti vyrobil na koleně třeba počítač nebo mobil? A pokud si někdo myslí, že se neplatily daně, tak by se divil. Nebyl sice finančák, ale vrchnosti se odvaděly desátky třeba ve formě naturálií a ještě chodili poddaní makat na panské. Ono to vždycky tak růžové taky nebylo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5893
16.4.25 08:44

a ti, kteří pracují jen v kanceláři si myslí, že po fyzické práci se chodí domů s čistou hlavou. Prostě obojí nesmysly. Ano, mnozí se vzájemně nepochopí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69129
16.4.25 09:03

A já stále tvrdím, že mnoho fyzických prací po konci směny čistou hlavou končí. Stejně jako existují kancelářské pozice, kde tráví zaměstnanci půl pracovní doby s hrnkem kafe a pokecem s kolegy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5893
16.4.25 09:05

však v tom se shodujeme. Já si taky myslím, že mnoho kancelářských prací chodí domů s čistou hlavou a má v práci pohodičku. I ty fyzické práce se dají pořád ještě šulit, chodit domů dříve, každý se tam taky nedře.. Hned na začátku někde píšu, že je to prostě člověk od člověka, místo od místa.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69129
16.4.25 09:09
@bse.pedro píše: Více
Že je úřednický systém přebujelý a spousta pozic je zbytná, asi netřeba debatovat. Ale co může fungovat učednického kováře a pekaře, už nebude fungovat v běžné továrně. A i ten zedník takhle možná postavil chalupu na vesnici, ale už středověké katedrály se nestavěly stylem cihly, písek, vápno, cement a postavíme. A dneska už je doba někde úplně jinde, nejezdime konskyma povozama a většinu věcí nenakupujeme přímo od výrobce na trhu.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69129
16.4.25 09:13

Ano, vždyť i já hned v prvním příspěvku psala, že kancelář je hodně široký pojem zahrnující ledasco.
No, moje kabelka kancelářské krysy se neobejde bez klicky k elektroměru, sadu imbusu, zavíracího nože a multifunkčního nástroje zahrnujícího kleště a sekerku :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
150066
16.4.25 09:37

Jenže všichni lidi nedělají u pásů, stejně jako neděláme všichni v kancelářích jak mám občas pocit.
Většina fyzicky pracujících lidí, řemeslníků, musí u té práce taky přemýšlet, rozvrhnout si práci, myslet i na to jak a co bude zítra.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6413
16.4.25 10:01

S cistou hlavou domov mozes ist iba z prace, ktora ta primerane stimuluje a funguju v nej pracovne vztahy. A je uplne jedno, aky typ prace to je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat