Přechýlení - ová u dcer. Je to už přežitek?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3910
9.6.26 13:58
@M_Vladim píše: Více

A videl si niekedy doklady toho japonca?
Ma tam lokalny zapis kandzi, ale potom pre ucely kontaktu s inymi ludmi tam ma medzinarodny zapis v 7bit ASCII. Podobne to ma vacsina civilizovanych krajin (napriklad Grecko, Bulharsko… a dokonca aj Nemecko to uz pochopilo, nieje to sice standard, ale na poziadanie ti vydaju pas s dualnym zapisom - mas na to pravo, takze ziadne skumanie ci tym neohrozujes narodnu hrdost sa nekona).

Keby za tebou do prace prisiel ten japonec, dozadoval sa o prejavenie ucty a pozadoval spravny zapis svojho mena co by si urobil? Ved on ma vo vsetkom pravdu - je to jeho narodna hrdost, je zdvorile prejavit mu (a jeho jazyku, krajine, historii) uctu a zapisat ho tak ako ho rodicia pomenovali - argumentoval by presne rovnako ako ty: predsa nieje jeho chyba ze sa tak vola a nemoze za to ze ta neucili zakladne japonske znaky ani ze tvoj system to nedokaze zkousnout.

Ako by ten svet dopadol keby sa kazdy takto spraval? 90% obyvatelov planety uz pochopilo ze nie dobre.

Bohuzial Slovaci a Cesi stale trvaju na tom ze KAZDY na planete im musi prejavovat respekt a zapisovat ich meno tak ako je v matrike, zatial co oni NIKOMU ziadnu uctu prejavovat nemienia! Nehnevaj sa na mna ale taketo spravanie neviem ako nevulgarne pomenovat!

Takze - a uz som to tu pisal - ak budeme mat s partnerkou niekedy svadbu tak si vezmem jej priezvysko, ale zmenime si mena aj priezvyska aby boli bez diakritiky a aby sme mali identicke prezvyska.

Ako Slovakovy by mi omnoho viac vyhovovalo keby mi moja krajina dovolila dualny zapis mena tak ako to robia v civilizovanych krajinach - bohuzial nemozne, presne z tych dovodov ako pises: Narodna identita, hrdost, ucta, odkaz generacii a podobne arogantne kydy.
Teda si musim vybrat ci budem hrdy a cely zivot riesit problemy, alebo si to administrativne necham zapisat tak aby som nemusel neustale bojovat s byrokraciou a nadalej sa necham oslovat normalne tak ako to bolo pred prepisom. Ja si vyberam menej administrativne narocnu moznost (ked som to chcel posledne tak mi to zamietli, tak neviem ci teraz by mi to preslo).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45782
9.6.26 19:36
@Al35 píše: Více

Nevim no, moje kamaradka ma dcery 8 a 6 a maji prijmeni bez -ová :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...