Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
n. Hotaru píše:
Já zase nechápu proč se Bohunko hned tak rozčiluješ?
Proto, že podobné uvažování se mi z duše příčí. Že mi někdo „tyká proto, že mluvím slovensky“. Připadá mi to takové - nevím, jak to nejlíp pojmenovat - neuctivé, urážející…? ![]()
To přece není o jazyku - to je čistě o lidech. Nevychovance potkáš všude a mluví všemi světovými jazyky.
Jo, kdyby to znělo „ženská v autobuse mne předběhla, odstrčila mne a ještě mi tykala, ta mě teda naštvala“, to už je o něčem jiném. Takové situace mě samozřejmě vytáčejí taky. ![]()
no, abych pravdu řekla, tak v životě jsem se s tím skutečně setkala taky (nemyslim na sebe konkrétně). Dělá to i oje máti a stydim se za ní ![]()
Ano, ypadá to jako určitá nadřazenost a „já jsem tady doma“
Ale nemyslim, že o je obecný, netřeba to hned vztahovat tak, že si to Bábi bere moc jen proto, že mluví slovensky
A jinak i mě irituje, když mi někdo automaticky jen proto, že pracuje s mojí matkou v práci, atd…se k lidem taky chovam slušně
Nevím jestli řeknu to, co chceš slyšet - ale proč se na to ptáš nás a ne tý dotyčný? Netykám ani 16 dceře svý známý, ale tos asi nechtěla slyšet. A když mi tykala matka a otec mýho exex, ptala jsem se proč. Prý, že pro ně nikdy nebudu někdo, kvůli komu by se měli zamýšlet jestli tykat nebo vykat. Tak mi tykají jako Vietnamci, ke kterýmu si chodí pro fusekle. No už se nestýkáme že. Někdy je reálný důvod lepší pro vyřešení situace než tisíc odpovědí z fora. Třeba už 3 jiý autobusy ta dotyčná čekala a místo bylo plný. A ona celý šťastná, že se konečně doveze tam, kam chce, prostě omylem tykla. Nebo ne. Ale to se tady nedovíš.
BohunkaP píše:n. Hotaru píše:
Já zase nechápu proč se Bohunko hned tak rozčiluješ?Proto, že podobné uvažování se mi z duše příčí. Že mi někdo „tyká proto, že mluvím slovensky“. Připadá mi to takové - nevím, jak to nejlíp pojmenovat - neuctivé, urážející…?
To přece není o jazyku - to je čistě o lidech. Nevychovance potkáš všude a mluví všemi světovými jazyky.
Jo, kdyby to znělo „ženská v autobuse mne předběhla, odstrčila mne a ještě mi tykala,sa nezmozem na slovo ta mě teda naštvala“, to už je o něčem jiném. Takové situace mě samozřejmě vytáčejí taky.
Pod barakom ma vecierku Vietnamec. Vykam mu snad len ja. A manzel
O par ulic dalej je v kuchynke za kasou ukrajinka. Tiez som nepocula ze by jej niekto netykal. Vazne veris ze ti ludia sa osobne poznaju s celym Brnom? Ano, napadlo ma ci aj slovaci patria do kategorie „tykat“… zvlast v dobe ked som penila.
Mě nikdy nenapadlo, že bych vietnamcům, ukrajincům nebo slovákům měla tykat
Spíš by mi to bylo trapné, když je neznám…
Bábi Zlopočasná píše:BohunkaP píše:Pod barakom ma vecierku Vietnamec. Vykam mu snad len ja. A manzeln. Hotaru píše:
Já zase nechápu proč se Bohunko hned tak rozčiluješ?Proto, že podobné uvažování se mi z duše příčí. Že mi někdo „tyká proto, že mluvím slovensky“. Připadá mi to takové - nevím, jak to nejlíp pojmenovat - neuctivé, urážející…?
Jo, kdyby to znělo „ženská v autobuse mne předběhla, odstrčila mne a ještě mi tykala,sa nezmozem na slovo ta mě teda naštvala“, to už je o něčem jiném. Takové situace mě samozřejmě vytáčejí taky.O par ulic dalej je v kuchynke za kasou ukrajinka. Tiez som nepocula ze by jej niekto netykal. Vazne veris ze ti ludia sa osobne poznaju s celym Brnom? Ano, napadlo ma ci aj slovaci patria do kategorie „tykat“… zvlast v dobe ked som penila.
No a proč si to ti dotyční nechají líbit? U nás ve večerce snad nikdo za mý přítomnosti Vietnamci netykal. Mluví plyně a na zdi má vystavený certifikát svojí dcery, který vyhrála soutěž místních studentů gymnázie a Scio testy. A která tam s ním občas prodává a chová se sice uctivě, ale s vědomím svojí vlastní hodnoty.
Ber to tak, že když někdo tyká cizinci jenom proto, že je cizinec, tak je to hlupák a idiot. A klidně bych takovým lidem tykala taky
Těm malinko bystřejším to třeba dojde, nad těma, co jim to nedojde ani pak, nemá cenu se rozčilovat ![]()
Já jsem se s tím teda zatím nesetkala a v životě by mě to nenapadlo
Ale chápu, že když se to člověka týká, tak si všímá víc…
Bohunko, jestli to běžně vídá, že se to děje v okolí, tak já nevím, ale mě by to taky napadlo
Ne, že bych to myslela zle proti celému národu, ale zajímalo by mě, jestli je to nějaká jazyková specialita a jestli je to teda běžné a normální a proč.
Bábi Zlopočasná píše:BohunkaP píše:Pod barakom ma vecierku Vietnamec. Vykam mu snad len ja. A manzeln. Hotaru píše:
Jo, kdyby to znělo „ženská v autobuse mne předběhla, odstrčila mne a ještě mi tykala,sa nezmozem na slovo ta mě teda naštvala“, to už je o něčem jiném. Takové situace mě samozřejmě vytáčejí taky.O par ulic dalej je v kuchynke za kasou ukrajinka. Tiez som nepocula ze by jej niekto netykal. Vazne veris ze ti ludia sa osobne poznaju s celym Brnom? Ano, napadlo ma ci aj slovaci patria do kategorie „tykat“… zvlast v dobe ked som penila.
Tak koukám, že už se to zúžilo z Čech na Brno…
Bábi Zlopočasná píše:
No ja sa teda dost hanbim aj ked pocujem ze niekto (vacsinou zenske) tyka vietnamcovi, je mi trapne za nich![]()
Tu v Cechach je slusnostou vsetkym bez rozdielu tykat?
Ww, nenudim sa, len som dosla domov mierne vytocena, nestalo sa mi to prvykrat. Ale vzdy ma to tak prekvapi, ze dotycnej ani neodpoviem ako by si zasluhovala.
Já jsem se teda s tímto nesetkala a nechápu proč ti někdo tyká v autobuse, to přece není slušný ne? Já bych nikomu v tramvaji ani autobude netykala. Vždy vykám. ![]()
Banny.J píše:
Mě nikdy nenapadlo, že bych vietnamcům, ukrajincům nebo slovákům měla tykatSpíš by mi to bylo trapné, když je neznám…
Taky čumím jak puk ![]()
Holky to nic není.Minulý rok jsem byla nějak kolem pátého,šestého měsíce těhu jsem šla po prohlídce courat v Praze na Andělu po nákupáku a tam na mě nějaký tři mladíci Ahoj,nemáš hulení?Je fakt,že jsem byla bez make-upu a na sobě těhu kraťasy,mikinu a na nohou Conversky,ale bylo jasně vidět že jsem těhule.To jsem dodnes nerozdýchala.Přítel taky nechápal,když jsem mu to večer vyprávěla.
Bábi Zlopočasná píše:
Furt len zenske, vidi ma prvykrat v autobuse a tyka mi. Zeby preto ze do kocika hovorim po slovensky?
Buď vypadáš strašně mladě a nebo jsou to nevychované báby. Možná jestli ještě nepamatujou tu dobu se soudruhama, ti si tykali všichni myslím
. Přijde mi to trochu povýšenecké někomu cizímu tykat. Sama cizím vykám a v naprosté většině je mi cizími vykáno.
Příspěvek upraven 09.08.11 v 17:09
babi ano je to preto ze hovorime slovensky
v prahe to nie je ine , ale urazaju a nadrazuju sa len kreteni ..
na poste ma dlho vytacala pani za okienkom , vzdy mala kecy o tom ako slovaci obsadzuju cechom pracovne miesta, az kym ma nevytocila tak ze som jej vysvetlila ze konkretne ona by moju pracu nezvladla aj keby chcela a zavolala som si veduceho , este ma par krat skusila ponizovat , ako ze nechape ako to ze nemam obcanku ( mam pas a povolenie k pobytu ) tak zas veduci .. a ked som veduceho poziadala ci by mohol pani vysvetlit ze ma nema za miesto kde som sa narodila ponizovat tak ju spucoval predo mnou .. od vtedy je mila a zdaleka ma aj na ulici zdravy dobry den .. ale je to len o jej nizkej inteligencii ,
suseda v panelaku ma koli slovencine obvinila ze som urcite ja vykradla pivnice ( nik si to nevsimol - boli sme tam prvy a zavolali policajtov ) mila suseda prisla tam a zacala mat kecy ze by ma mali zavriet ze som to urcite vykradla ja ..
tiez je to o jej inteligencii
![]()
takze pani co nastupovala do autobusu a povedala ti ze tam ani nemas nastupit bola blba ako daleko videla ![]()
ale som si ista ze to nie su vsetci cesi , a najdes takych aj slovakov, mam po manzelovi madarske priezvisko , to by si mala vidiet co sa deje na strednom slovensku
![]()
a este jeden priklad, panicka zmalovana ako obraz od picasa na zachodoch na chodove strasne hrdinsky ponizovala pani co tam upratuje , ukrajinka, ze aj tak sa oni ako narod na ine prace nehodia a tiez jej u toho tykala, v tej chvili som sa hanbila aj za nu ..
![]()
Přijde mi, že to je specialita i malých měst. Tady u nás jsou lidi, co tykají všem mladším. Myslela jsem si, že to berou tak, že mě znají od narození, ale tykají i mému manželovi, který se sem přistěhoval. Přijde mi, že někteří starší lidé to prostě neřeší a tykají všem mladším ![]()
Tuhle dorazila mě prodavačka (neznala jsem ji), která se mě suverénně zeptala: „Když vidím tvůj nákup, co hodláš vařit?“ Když jsem jí odpověděla: „Nevím, co doporučuješ?“ Tak sklapla patky a od té doby si nic podobného nedovolila.
Někdy je prostě nejlepší obrana útok ![]()
Billi píše:
Přijde mi, že to je specialita i malých měst. Tady u nás jsou lidi, co tykají všem mladším. Myslela jsem si, že to berou tak, že mě znají od narození, ale tykají i mému manželovi, který se sem přistěhoval. Přijde mi, že někteří starší lidé to prostě neřeší a tykají všem mladším
Tuhle dorazila mě prodavačka (neznala jsem ji), která se mě suverénně zeptala: „Když vidím tvůj nákup, co hodláš vařit?“ Když jsem jí odpověděla: „Nevím, co doporučuješ?“ Tak sklapla patky a od té doby si nic podobného nedovolila.Někdy je prostě nejlepší obrana útok
Přesně
Akce a reakce. Za tohle doporučuješ bych na sebe byla fakt hrdá ![]()