Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@lekarnicka28 Rozumím. Moje reakce neměla vyznít nijak podrážděně, doufám, že nevyzněla. ![]()
@hanka.br. nene, vůbec
(A i kdyby jo, nenechávám se tady tím nějak rozhodit)
![]()
@marmelada78 píše:
Prosímtě ale tak je otázka, jestli to nevidíš ty nějak moc růžově s tím chlapečkem.. rozplývat se nad jeho bratrem, který ve třech letech dává básničku a barvy, to dává i můj dvouletej, plus počítání do dvaceti a po desítkách do stovky a tak dále… a vůbec jsem nepřemýšlela o tom že by měl být nějak geniální
nerozplývám, jen moje děti takové nebyli a ani jsem se nikdy s takovými dětmi nesetkala, že by dítě dokázalo třeba to co tvoje. Jsem ráda, že jsem dceru do školy naučila počítat do dvaceti, barvy, že zvládla ve čtyřech. A syn má tři a teda vůbec se v ničem nechytá.
Tak to podle mě máš geniální dítě, když toto tvoje ve dvou zvládá. ![]()
Jak jsem psala, děkuji za názory, prostě je mi aji líto, že spolu jakoby nepůjdou dál a nijak se prostě nelišil a nějakých 14 dní mi nepřišlo až tak jako důležitých, aby nešel do školy. Samozřejmě, že to záleží na rodičích. Chtěla jsem to probrat s někým nestranným, abych to nerozebírala s maminkou. Ona sama tenkrát nevěděla, a již jsem psala, proč se tak rozhodla.
Vždy mám ráda, když něco napíši, že nějaké dítě zvládá něco co mi normální nepřijde a to můžu srovnávat hodně dětí, protože jen na naši malé ulici je asi 10 předškoláků, kteří půjdou do školy a on jediný ještě bude chodit do školky a přitom nijak nezaniká spíš naopak vyniká a hned mi někdo začne vykládat, jak je to běžné. Přitom můžu říct, že na tříleté málo které dítě řekne barvy a básničky a prostě komunikuje na jiné úrovni než ostatní tříleté. Ano jsou vyjímky znám kluka co nemá tři a umí barvy, ale má třeba ještě pempersky.
A již jsem se setkala, že mi maminka začne vykládat co jejich dítě umí a ve finále je to úplně jinak.
@martina.se píše:
horší fakt je, když takové dítě šikanuje a nejsou na něj páky - kdyby s tim rodiče něco udělali, ale oni jednají tak, že prostě to se neděje a hotovo. Jednu dobu měl tendence ubližovat mému, ofiko se nic nedělo, tak jsem kluka odchytla na chodbě (samože tak, ať to nikdo neví), drapla jsem ho pod krkem, ujasnila mu, co a jak.. A čekala, že mi jeho tatínek zabije.. od té doby jsem jediná, koho mladý i jeho rodiče zdravíbylo to tedy o fous, ale prošlo mi to..
@Roobin píše:seš borka, tak hlavně, že to vyšlo
já už se ted děsím až v září bude nějaké dítě zlé na mého broučka…
ono to prostě jinak nešlo - nepomáhala spolupráce s učitelkou ani nic jiného. A přeřadit dítě kvůli cízímu hajzlíkovi? ne. Je tam zvyklý, nebudem to měnit
měla jsem velký strach, ale dobře to dopadlo - tedy pro nás.. ostatní trpí stále ![]()
Za pár let to budu taky řešit. Syn je na konci září, je mu necelých dva a půl. V roce a půl uměl barvy, počítat do pěti, a hlavně všechna písmena umí přečíst (neučili jsme ho, hodiny leží v knížkách a baví ho to minimálně jako vřeštění na hřišti). Číst umí „jen“ jednotlivá písmena. Nevím jak na tom bude za pár let, ale kolem mě je to samý názor už od jeho narození „to má fajn, prodlouží si o rok dětství když je v září“ ![]()
@Krčka prave me prijde ze pro takove deti je dobre nechat alespon posoudit zda by nebylo vhodne jit do školy dřív.
@Anonymní píše:
@Krčka prave me prijde ze pro takove deti je dobre nechat alespon posoudit zda by nebylo vhodne jit do školy dřív.
jak říkám, máme pár let čas, ale určitě ho nenechám automaticky nastoupit až v sedmi. Lehce by se pak mohl stát ten druhý problém a to, že by se nudil a to je pěkný průšvih ![]()
@Anonymní píše:
Kdyby to bylo tvoje dítě, tak neřeknu ani popel, ale pořád nechápu, proč tlačíš tu cizí maminku do nějakého posuzování, zda jít či nejít předčasně do školy. Třeba má dobrý důvod, proč do školy svého synka předčasně dát nechce. Stačí, jestli je drobný, může mít i jiné „nedokonalosti“, které ty nemůžeš posoudit.
@hanka.br. pokud bys četla tak vis ze netlačím. Ze jsem ji nic nerikala. Pokud bys cetla tak bys vedela ze to dite znám vyrusta s moji dcerou malicka. Ze jsem chtela znat nazor kdo takove dite ma zda mu to spíš nemůže uskodit.
Ano duvod ma a kdybys četla tak jsem ho psala. Poslechla nazor ktery nebyl objektivni.
Nezměním ani menit jeni rozhodnuti nechci. Jen podle posledni navstevy vypada ze toho lituje.
Zakladatelko, moje tříleté dítě taky barvy různě míchá, počítá jedna, pět, osum už jdu
Takže tě plně chápu. Taky mi nepřijde normální, když dítě toto ovládá v necelých dvou letech. Ale věř tomu, že hodně záleží na rodičích, já třeba zastávám přirozený vývoj a moje sestřenice se zas snaží o tzv. cvičenou opici, takže denně dítko drtí básničky, písničky, učí ho písmenka atd. Klukovi brzo budou tři a začíná mít toho výcviku plné zuby
Já nemám nic proti dětem, co se to naučí mimoděk - protože samy chějí, ale přímo nesnáším ambiciozní rodiče, co denně s dítětem nacvičují a nacvičují, aby právě to jejich dítě vynikalo, z toho je mi vždycky smutno ![]()
Ahoj, chtěla bych oživit tuto diskusi, prosím o reakce ty, které s tím mají zkušenost.
Dceři bude 1.11 šest let, takže by do školy měla jít až příští rok. Nicméně jsme si s mužem říkali, že bychom možná zkusili zápis už letos, dcera je šikovná, kdo ji nezná, myslí si, že půjde do školy už letos. Termín do pedagogicko-psychologické poradny, která nám může dát platný posudek, máme až na konec května, ale zápis do 1. třídy bude už na začátku dubna. Jak v tomto případě postupovat, máte s tím někdo konkrétní zkušenost?
Díky za reakce.
@Anys29 jak na tom dcerka je? Taky jsme zvažovali dát syna už letos - 6 mu bude v listopadu a rozmluvili nám to, že bychom mu ukradli dětství.
Zápis na nečisto zvládl naprosto s přehledem.
Konkrétně ne, ale potvrzení pro odklad potřebuješ do zápisu, ani o den déle a dítě musí pak nastoupit do školy, tak tohle bude asi stejné.
Jen dodám, že máme dceru koncem října a je podobná jako vaše. Baví ji psaní, čísla, o školu se zajímá, hodně lidí si myslí, že už jde do školy. Kdyby byla srpnová, neřeším. Ale nebudu to hnát na dřívější nástup. Bavila jsem se o tom se známou, co pracuje v PPP a říkala, že jsou na ty děti veliké nároky a naše rozhodně není abnormálně šikovná, spíš tak přiměřeně, takže nemá smysl. Navíc by měla o hodně starší spolužáky.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.