Předčasný nástup do školy v pěti letech

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Run
20807
1.3.17 17:19
@Aries6 píše:
Konkrétně ne, ale potvrzení pro odklad potřebuješ do zápisu, ani o den déle a dítě musí pak nastoupit do školy, tak tohle bude asi stejné.
Jen dodám, že máme dceru koncem října a je podobná jako vaše. Baví ji psaní, čísla, o školu se zajímá, hodně lidí si myslí, že už jde do školy. Kdyby byla srpnová, neřeším. Ale nebudu to hnát na dřívější nástup. Bavila jsem se o tom se známou, co pracuje v PPP a říkala, že jsou na ty děti veliké nároky a naše rozhodně není abnormálně šikovná, spíš tak přiměřeně, takže nemá smysl. Navíc by měla o hodně starší spolužáky.

To je jak přes kopírák.. N. je navíc fakt velká a už jí vypadly i zuby :mrgreen: Školačka jak vyšitá, ale taky nejde, a umí psát spoustu slov a čte spoustu písmenek. Počítá, sčítá, odečítá. Perfektně mluví. Já bych teda nedávala ani letní, ale tak máme štěstí na říjňátka, nemusíme to řešit :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11196
1.3.17 17:26
@Lerista píše:
Taky jsem měla takový nápad, dcera je únorová. V době nástupu by jí bylo 5 let a 7 měsíců. Napadlo mě to proto, že půjde její starší nevlastní sestra, která žije s námi. Jsou od sebe 12 měsíců přesně, jsou jak dvojčata. Tak že by šly rovnou do školy obě. Ta mladší občas učí tu starší. Ta starší jí zase přepere. Je moc šikovná, zajímají jí knížky, co jak funguje. Začíná číst tiskací slova. Rozhodně by nebyla nejmenší. Ale jak tu psaly maminky přede mnou, bude tam třeba se skoro osmiletými dětmi a ty jí jako pětiletou převálcují. Tuhle zkušenost mám ze školky. Mají smíšenou třídu, kam nastoupí ve 3 letech a je tam do 5 let. Jen předškoláci jsou zvlášť. A jí jako čerstvě tříletou ty děti, kterým bylo 5,5 prostě převálcovaly. Teď je jí už 5 a je tam mazák :) Takže ne, nepůjde dřív.

V jakém směru dcerku převálcovaly ostatní děti? Moje dcerka je zářijová, do školky nastoupila v necelých 3 letech, je tam nejmladší. Je to jednotřídka, takže děti 3-6 (7) let. Nemám pocit, že by byla převálcovaná, co pozoruji, je hodně oblíbená, starší děti se o ni starají, pomáhají jí, má mezi nimi kamarády spíš než v těch mladších. na je teda hodně průbojná a nebojí se starších dětí. Tak doufám, že ji tam neválcují, ale zatím nikdo nic neříkal:-).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1846
1.3.17 19:17

@Fazulina No právě, že ta moje zas tak průbojá nebyla. Nastoupila v únoru, kdy děti už tam měly nějaké koalice a přátelství a ona nikoho neznala. A jak ze začátku plakala, tak se jí ostatní děti smály, že je uplakánek. Tohle je typická sídlištní školka. Během dne vystřídá i 3 třídy a několik sad učitelek. Takhle to měla hned od těch 3 let. Prostě tak to v té školce chodí a hotovo. Taky tam byla od prvního dne 7-16.30 bez vyjímky, vracela jsem se do práce na plný úvazek. Teď už je otrkaná, ale bojím se, že ve škole by tohle bylo nanovo. Jakmile vidí starší děti, tak se klidí pryč.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25211
1.3.17 19:46
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30419
1.3.17 20:23

Celou obnovenou diskuzi jsem nepročítala, reaguji na informaci, že děti s plánovaným odkladem musí nutně přijít k zápisu s papírem z PPP, což není pravda. Zápis je nově déle proto, aby se zkrátila doba mezi zápisem a nástupem školní docházky, za kterou mnohé z nich ještě pro zaškolení dozrají. Proto je v až v dubnu. Až tento zápis ukáže, zda je dítě školsky nezralé a pak je na čase řešit PPP. V případech jasných je na místě PPP navštívit do odkladu, ale v případě, kdy to jasné není, se odklad řeší až po zápise. Co se týče předčasného zaškolení, které je zmiňováno v dotaze - jaký vlastně smysl má poslat děti do školy dříve, než opravdu musí? Žádný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.3.17 20:36

@hanka.br. Tak jako smysl to má, o rok dříve dostudovaná škola, což se obzvlášť u dívek jim může v budoucnu hodit. Já jsem například ráda, že jsem neměla odklad (jsem narozená na konci léta), i tak jsem školu končila v 25 letech.

• Citovat
  • Upravit
30419
1.3.17 20:59
@Anonymní píše:
@hanka.br. Tak jako smysl to má, o rok dříve dostudovaná škola, což se obzvlášť u dívek jim může v budoucnu hodit. Já jsem například ráda, že jsem neměla odklad (jsem narozená na konci léta), i tak jsem školu končila v 25 letech.

Tady nikdo nemluvil o odkladu, ale o nástupu do školy v řádném termínu. A nezlob se na mě, o rok dříve dostudovaná škola mi v porovnání s případným traumatem z předčasného zaškolení jako extra výhoda nepřipadá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.3.17 21:09

@hanka.br. A jak můžeš vědět, že dítě narozené 31.8. trauma mít nebude a 2.9. stejného roku ho mít bude, když půjdou do třídy ve stejnou dobu. Myslím, že každý soudný rodič dělá pro své dítě nejlepší, co může. Nakonec to dítě znají nejlépe rodiče, učitelky ve školce vidí, jak se zapojuje do kolektivu a rozhodnutí o odkladu, ev. lehce předčasném zařazení dítěte do školy by mělo vycházet z potřeb a schopností dítěte, ne že si někdo usmyslí, že to tak chce a basta.

• Citovat
  • Upravit
26265
1.3.17 22:39

@hanka.br. Smysl jit drive? Ja to psala vyse. Prvni trida pro me byla nudna a delala jsem akorat bordel. Cely prvni stupen jsem se nudila a bylo to znat v hodnoceni na rodicaku - sikovna, chytra, jen to chovani. Mamka ze me silela. Ja se snazila, ale kdyz 4h ve skole drepis a prijde ti, ze bys byla schopna se to naucit za hodinu… Dodnes si pamatuju, ze jsem si uvedomovala, jaka otrava to je, ldyz slysim vyklad od ucitelky trikrat (aby si ho zapamatovali vsichni) a presto se nasly deti, ktere to nechapaly, nezopakovaly. Proste nuda. Na druhem stupni se to trochu pohlo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30419
1.3.17 22:49
@LindaPraha píše:
@hanka.br. Smysl jit drive? Ja to psala vyse. Prvni trida pro me byla nudna a delala jsem akorat bordel. Cely prvni stupen jsem se nudila a bylo to znat v hodnoceni na rodicaku - sikovna, chytra, jen to chovani. Mamka ze me silela. Ja se snazila, ale kdyz 4h ve skole drepis a prijde ti, ze bys byla schopna se to naucit za hodinu… Dodnes si pamatuju, ze jsem si uvedomovala, jaka otrava to je, ldyz slysim vyklad od ucitelky trikrat (aby si ho zapamatovali vsichni) a presto se nasly deti, ktere to nechapaly, nezopakovaly. Proste nuda. Na druhem stupni se to trochu pohlo

Jasně. Jít do školy dříve, je z tebe vzorná žákyně. Snad tomu sama nevěříš? Naštěstí se doba od tvých školních let do těch dnešních změnila a i hodně šikovné děti se při vedení dobrých učitelů ve škole nenudí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26265
2.3.17 07:47

@hanka.br. Verim spis v to, ze v tech necelych 6 bych toho neumela tolik jako za ten rok „doma“ a vyuka mohla byt tim padem zajimavejsi. Ale zase je dobre, ze se doba hnula a pristup k tem sikovnejsim a rychlejsim detem je jiny - otazkou je, jak moc ty deti budou nadsene, kdyz za to, ze maji splneno driv, dostanou dalsi praci, jak se na nekterych skolach praktikuje. To pak postrada smysl se snazit, kdyz odmenou je mi dalsi uceni. Myslim, ze tohle se zrovna probiralo v jine diskuzi, kdy to ty deti nastvalo a prestaly se snazit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11196
2.3.17 09:10
@Lerista píše:
@Fazulina No právě, že ta moje zas tak průbojá nebyla. Nastoupila v únoru, kdy děti už tam měly nějaké koalice a přátelství a ona nikoho neznala. A jak ze začátku plakala, tak se jí ostatní děti smály, že je uplakánek. Tohle je typická sídlištní školka. Během dne vystřídá i 3 třídy a několik sad učitelek. Takhle to měla hned od těch 3 let. Prostě tak to v té školce chodí a hotovo. Taky tam byla od prvního dne 7-16.30 bez vyjímky, vracela jsem se do práce na plný úvazek. Teď už je otrkaná, ale bojím se, že ve škole by tohle bylo nanovo. Jakmile vidí starší děti, tak se klidí pryč.

Tak to mě mrzí. Někdy myslím, že ty malé jednotřídky na vesnici jsou v tomto lepší, u nás je to fakt jako rodina, strašně příjemná atmosféra, pořád stejné učitelky atd. Jsem za to ráda, že i děti všech věků se k sobě chovají hezky a těm, co pláčou, se nesmějí. Je možné, že ve škole by Tvoje dcerka zažívala něco podobného, děti umí být kruté. Je to těžké rozhodnutí, no. Taky mě to čeká. Dcerka je v půlce září, buď půjde ještě pětiletá nebo až skoro sedmiletá. Uvidím, jak na tom bude. Ona je poděs, hodně akční, u ničeho oc nevydrží, ale to se samozřejmě může změnit:-))). Držím u vás palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20777
2.3.17 09:20
@Lerista píše:
@Fazulina No právě, že ta moje zas tak průbojá nebyla. Nastoupila v únoru, kdy děti už tam měly nějaké koalice a přátelství a ona nikoho neznala. A jak ze začátku plakala, tak se jí ostatní děti smály, že je uplakánek. Tohle je typická sídlištní školka. Během dne vystřídá i 3 třídy a několik sad učitelek. Takhle to měla hned od těch 3 let. Prostě tak to v té školce chodí a hotovo. Taky tam byla od prvního dne 7-16.30 bez vyjímky, vracela jsem se do práce na plný úvazek. Teď už je otrkaná, ale bojím se, že ve škole by tohle bylo nanovo. Jakmile vidí starší děti, tak se klidí pryč.

Mně takhle přijali dcerku taky, je teda listopadová, ale u nás se chodí do školky už od září (školka je od 2.5let, když mají místo), takže ač byla nemjladší, s dětma se sžívala hned od začátku a hlavně já ještě byla doma, takže v rámci adaptace jsem ji zezačátku mohla nechávat jen krátce. Pro ten kolektiv je hodně důležité, aby změny nastávaly pro všechny najednou, do rozjetého vlaku se nastupuje velmi těžko, no :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1846
2.3.17 09:42

@Amys Přesně tak. V září tam brečí snad všechny nové děti. A jak dcera přišla v únoru, tak už byly ostatní zvyklé a ona byla objektem zájmu a bohužel i posměchu. A jak se jí smáli, tak plakala ještě víc. Taky tam byla poslední, koho ten rok přijali. 3 měsíce jsem jí do školky nosila v náručí, odmítla chodit. V šatně jsem jí násilím svlékala, násilím strkala do třídy. U nás si děti učitelky nepřebírají, musela jsem jí dostrkat fakt až do té herny a pak rychle utéct. A to chodila půl roku před tím do soukromé školky na zvykání, do státní jí nevzali dřív ani o den. V soukromé řvala v sobotu, že chce do školky a milovala to tam. Byla tedy zvyklá na celodenní odloučení. Kdyby to šlo, nechala bych jí v té soukromé, ale stála 7 tis na měsíc a byla dost daleko a ještě měli špatnou otevírací dobu. Jen do 4 a já pracuji do půl páté. Babičky nemáme k dispozici. Teď už je dceři 5 a je ve třídě kápo a říká, jak tam ty malý mimina bulí a ona už je vlastně taková pravá ruka paní učitelky. :D Prostě půjde normálně v 6,5 a bude všechno umět, protože její nevlastní sestra bude o rok výš a ona to všechno pochytí až se budeme s tou starší učit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11196
2.3.17 10:01
@Lerista píše:
@Amys Přesně tak. V září tam brečí snad všechny nové děti. A jak dcera přišla v únoru, tak už byly ostatní zvyklé a ona byla objektem zájmu a bohužel i posměchu. A jak se jí smáli, tak plakala ještě víc. Taky tam byla poslední, koho ten rok přijali. 3 měsíce jsem jí do školky nosila v náručí, odmítla chodit. V šatně jsem jí násilím svlékala, násilím strkala do třídy. U nás si děti učitelky nepřebírají, musela jsem jí dostrkat fakt až do té herny a pak rychle utéct. A to chodila půl roku před tím do soukromé školky na zvykání, do státní jí nevzali dřív ani o den. V soukromé řvala v sobotu, že chce do školky a milovala to tam. Byla tedy zvyklá na celodenní odloučení. Kdyby to šlo, nechala bych jí v té soukromé, ale stála 7 tis na měsíc a byla dost daleko a ještě měli špatnou otevírací dobu. Jen do 4 a já pracuji do půl páté. Babičky nemáme k dispozici. Teď už je dceři 5 a je ve třídě kápo a říká, jak tam ty malý mimina bulí a ona už je vlastně taková pravá ruka paní učitelky. :D Prostě půjde normálně v 6,5 a bude všechno umět, protože její nevlastní sestra bude o rok výš a ona to všechno pochytí až se budeme s tou starší učit.

To je mi líto a chápu, že to jinak nešlo. Dneska jsem malou vedla do školky a chlapeček, co nastoupil s ní v září, ten pláče ráno dodnes. Je to hroznej cíťa, má i takové ty psí oči, no člověku nad ním srdéčko usedalo:-).

U nás je školka do 15.30. Ať budu dělat cokoliv, vím, že ji nikdy nestihnu vyzvedávat, díky bohu za babičku a muže, co má vlastní firmu. Práci hledám už půl roku a nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin