Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já jsem narozena 2.9 a dali me az v sedmi, ač si myslím, ze bych jiz v sesti s prehledem to zvladla. Ale víte co? nemám pocit, ze by mi něco uteklo či přebývalo.. Dcera je 17.9 a jestli pujde v sesti ci sedmi necham ciste na ni, jak na to bude, jak bude o škole mluvit. Nebudu ji tlacit ani tam, ani tam.
@terezahlavackova píše:
Ahoj zalezina vasi skole jak to chce. Ma dcera he narozena v puli zari. Taky chceme aby sla. Nase skola chce vyjadreni uz k zapisu. Pokud by bylo zamutave vubec s ni nebudou pocitat. Kamaradka resila loni na mensim meste. K zapisu sla bez niceho a posudek dodavala az pozdeji. Takze ja bych kontaktovala skolu, zeptala se na jejich zvyklosti a podle toho ev. skemrala v PPP o drivejsi termin…
To mám obavy, že dneska není pravda. Nám ve školce kladli na srdce (teda těm, co mají předškoláky), aby si odklady (a předčasný nástup bude podle mě to samé) vyřídily včas a že kdo to nestihne do zápisu, musí dát dítě do školy. Letos se změnil zákon. Ale stejně tak říkal ředitel, že se jen těší, až se objeví problém, páč je to dost děravé a ty hlavy nahoře to budou muset řešit. Ale tam šlo zase spíš o školku.
Možná bude trochu benevolentnější menší škola, kde není takový nával ![]()
@jenny.fields píše:
Nejstarsi urcite nebude. Budou tam deti s okladem, kterym uz sedm bude, deti narozene v zari a rijnu. Podle toho co pises, tohle umi bezne 4-5 lete deti, neni to na drivejsi nastup do skoly.
Přesně tak. Dneska je hromada dubnových, květnových… adt, co mají odklad. Spíš bude v takovém zlatém středu ![]()
@Anonymní píše:
Jsem narozená 2.11. a do školy jsem nastupovala dřív, v necelých šesti letech. Všichni moje rodiče strašili, že nebudu zvládat a pod., ale za celou dobu základky jsem nepociťovala problém. Trochu šok byl přestup z osmičky na střední, ale to hlavně proto, že na základce jsem se učit nemusela a stačilo to na samé jedničky a na gymplu se s tímto přístupem začaly objevovat i trojky, tak jsem se musela začít víc připravovat, ale nic strašného. VŠ taky bez větších problémů. Nemám pocit, že by mi někdo bral dětství.
Děkuju!
No holky díky za vaše názory, ještě uvidíme. Do školy jsem napsala mail s dotazem, kdy musíme donést posouzení, když tak zkusím vyškemrat dřívější termín v poradně.
Já jí nikam necpu, na druhou stranu nechci nic prošvihnout ![]()
Já i můj chlap jsme na začátku listopadu a do školy jsme jako děti nastupovali v necelých 7.letech..a všichni nám pak záviděli, že jsme ve škole o něco starší ![]()
I v naší třídě na základce bylo hodně dalších dětí listopadových, říjnových i někteří byly na konci září.
@Anys29 přiznávám, že pokud není výrazně napřed, tak bych ji ten rok nechala. Syn čte, počítá na úrovni druhé třídy, obecne znalosti ma velké… Nakonec mu necháváme ještě rok. Viděla ho učitelka že školy a i podle ní by mohl nastoupit, ale na druhou stranu ještě neumí ř, tak jsme to vzdali.
Vidím to z druhé strany, šla jsem v necelých 6 letech a dost mě to poznamenalo. Látku jsem zvládala, ale byla jsem nejmladší, nejmenší a byl to problém.
Uvidíš, co poradna. Ptala ses učitelky ve školce? Ty taky děti znají a umí se vyjádřit.
@Anys29 píše:
Ráda maluje, zvládá nějaká písmena, baví jí logické hry. Ráda si hraje na školu, ráda se něco učí. Žádný malý génius to neníJe to spíš pocitové, když půjde příští rok, bude nejstarší a asi i největší.
Mam stejne starou dceru. Taky je v listopadu.
Zijeme v Nemecku. Tady jdou povinne deti narozene do 30.09.2011. Deti narozene do 31.12.2011 jit do skoly mohou nastoupit letos v zari (mladsi uz potrebuji posouzeni poradny), takze by v pohode jit mohla. Troufam si rict, ze by na to asi i mela, ale stejne ji na 90% jeste nechame ve skolce.
Myslim, ze min ji uskodi, kdyz pujde pozdeji a mozna se chvili bude nudit ve skolce, nez ji dat driv a pak zjistit, ze jeste neni pripravena.
Zaškolila jsem nejstarší dítě v peti letech (narozené na konci září). Aktuálně je v tercii a nelituji.
Vzhledem k povinné deváté třídě považuji odklady za pitomost.
Ja jsem 28.9. a sla jsem v sedmi. Podle meho jsem mela jit o rok drive. V prvni tride jsem rusila, navadela ostatni, nudila se. Bohuzel pro ucitelku, ktera byla ze me zoufala - zeptala se na neco, ja vedela. Zbytek nikoliv. Nosila jsem proste poznamky, ze vyrusuju. Ale nijak me to nepoznamenalo ![]()
Syn je 5.9. a nemam pocit, ze by byl genius. Ale je to paradox, narodit se 31.8., coz je o 6 dni drive, tak se resi pro zmenu, zda nedat odklad… V nasi skole je nulty rocnik. Pry jd pro deti socialne znevyhodnene a s problemy. Ale podle meho by to pro ty deti zari/rijen byla super volba, aby se ve skolce nenudily. Ale nevim, zda je tam berou
My máme dceru narozenou v září. Už na začátku školního roku jsem učitelkám ve školce říkala, že zvažujeme nástup v 5 letech. Začlenily ji mezi předškoláky a dělala s nimi od začátku úkoly. Pak byla ve školce velká schůze, kde se řešila ta novela a zápisy v dubnu a kladli všem na srdce, aby odklady začali řešit co nejdřív. Ještě v únoru však některým maminkám dodatečně doporučili odklad a ty se ještě musely rychle objednat do poradny. My jsme šli hned v říjnu, psycholožka s dcerou udělala testy a promluvila se mnou. V testech vyšla školně zralá a psychloložka nám řekla, že s doporučením můžeme předběžně počítat. Ještě chtěla vyjádření ze školky od učitelek a teď na konci února jsme tam byly znovu. Dělala s ní pro jistotu ještě další náročnější testy. Musíme jen dotrénovat lepší úchop, má trochu křečovitý, a pravolevou orientaci, jinak nic. Dostala doporučení z poradny a s tím půjdeme k zápisu. Bez toho bychom nemohli u nás jít. Ještě ale trochu váháme, spíš ale půjde. Fyzicky zapadne moc dobře, je asi největší mezi předškoláky, hubená, ale vypadá už teď jako školačka. Má taky moc dobrou fyzičku a je minimálně nemocná. Ještě musíme jít k dětské pro potvrzení právě kvůli té fyzické stránce. Nebyli jsme tam od září. Takže naše pětileťačka asi půjde. Velkou roli hraje i to, že půjde s většinou svých kamarádů a bude chodit do malé vesnické školy u nás.
@Anys29 naše dcera je 9.9. takže jsme to taky řešili. Já zastáváme názor, že záleží na dítěti, není dobré za každou cenu hnát dítě do školy, ale ani nechávat ve školce, když je na školu zralé. U nás je postup takový, že dítě jde k zápisu a škola si pak vyžádá vyšetření v PPP, tuším jsme tam byli taky někdy v květnu. Dceru do školy vzali a byla jsem ráda, šli všichni její kamarádi ze školky.
@Anys29 Já nejdřív myslela, že jde o dítě narozené v září, až teď jsem dočetla, že až v listopadu. A za mě - dítě, kterému bude šest až v listopadu není nějak zvlášť geniální, bych tedy do školy nedala. Většina školkových dětí je zvídavých a jde především o zralost v sociální oblasti. Kamarádky holčička uměla už ve čtyřech letech číst a psát, krásně mluvila, enormně chytrá. U ní jsem chápala, že ji chtěli dát o ten rok dřív a popravdě jsem věřila i tomu, že to PPP doporučí. A nedoporučila. Je totiž hodně nesamostatná, stydlivá, bez rodičů si je nejistá a tohle všechno je mnohem důležitější, než jejich zájem o učení (přiznám se, že kdybych nevěděla, kolik té jejich holčičce je, tak bych si myselala, že do školy normálně chodí).
@Aries6 píše:
To mám obavy, že dneska není pravda. Nám ve školce kladli na srdce (teda těm, co mají předškoláky), aby si odklady (a předčasný nástup bude podle mě to samé) vyřídily včas a že kdo to nestihne do zápisu, musí dát dítě do školy. Letos se změnil zákon. Ale stejně tak říkal ředitel, že se jen těší, až se objeví problém, páč je to dost děravé a ty hlavy nahoře to budou muset řešit. Ale tam šlo zase spíš o školku.
Možná bude trochu benevolentnější menší škola, kde není takový nával
Tak urcite se to musi zacit resit vcas. Vzhledem k delce vysetreni v PPP udelaji par deti za den takze to pak nestihaji. Ja zadala hned po novem roce a termin jsme dostaly v breznu. Vsak jsem to psala- ta kamoska byla u zapusu na mensim meste kde takovy tlak do prvnich trid neni. Stejne si ale nedokazu predstavit co by bylo kdyby jim to PPP nedoporucila. Jestli by jako holcicce rekli ze teda promin ale do skoly nakonec chodit nebudes.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.