Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojky,
potřebovala bych poradit, nebo znát nějaký názor. Můj přítel se s bývalou přítelkyní se kterou má skoro 9ti letého syna rozešel v roce 2007,kde po rozchodu odjel pracovat do Irska. Předem se domluvili, že ji bude posílat peníze, což také dělal a to pravidelně. Celkově ji poslal na její jméno asi 180.000 Kč. Alimenty měl stanovené na částku 1.200 Kč/měsíčně. Veškeré platby přijala, má od všeho potvrzení, tedy na každou odeslanou platbu. V roce 2009 si myslela, že se k ní vrátí, ale nevrátil a ona se mu začala mstít a přetrvává to do dnešního dne. Prý podá na něho žalobu k soudu za neplacení výživného
. Z mého pohledu bych si dovolila říci, že by tím uškodila pouze sama sobě, neboť přítel má veškeré doklady od zaslaných plateb schované a ona pobírá peníze od státní sociální podpory, asi přídavky a pokud je mi známo v jisté době přítele i žádala, aby se nezmiňoval o tom, že dostala větší obnos najednou a postupně, jinak by musela vracet peníze úřadu.
@Anet29
u těch plateb musí být výslovně uvedené, že jde o výživné a specifikované na jaké dítě tzn. jméno + datum narození nebo rodné číslo. Jinak může matka tvrdit, že se domnívala, že jde o dárek a výživné neobdržela. Takže záleží jak přesně vypadá to „potvrzení od všeho“ a jak dravého si najme právníka.
Řešil jsem podobnou situaci a bylo mi řečeno že alimenty ze zákona předplatit nejde.