Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Angua jako proč.. to je vidět, že kažtdý to hned bere osobně- jako že je blbý ![]()
Ale jako ona je máma, nemusí se ptát co dát, ale třeba jeslti bude dítě jíst, že by si ho vzala ven..
To je právě ta komunikace a je vidět, že hromada lidí to bere hned osobně, když se má na něco zeptat, a nebo někdo mu řekně, že ještě něco dítěti se má dát a je hned zle
Příspěvek upraven 21.09.13 v 16:31
Víš co udělala já?§ Poslala jí do prdele, i přez to, že se to přítelovi nelíbilo ![]()
Je pravda, že dítě je rodičů a rozhodují oni.
Jenže i rodiče by měli být soudní. A k soudnosti nepatří rozkazovat dospělé ženské, která má s dětmi zkušenosti, co má dítěti obléci, nebo kdy má roční dítě jíst.
To, že se k němu okamžitě vrhá, je snad normální, vždyť ho vidí jednou za čas.
Jediné, co bych neudělala je třeba to, že bych k ní nejezdila častěji, když je ona líná přijet.
Jinak si myslím, že pokud je situace vyhrocená, tak za to můžeš ty, protože vyhrotit situaci kvůli pár kusům oblečení, době jídla u ročního dítěte nebo natěšenosti babičky na vnouče, to je zhola zbytečné.
Asi tě trápí, že za tebou manžel nestojí, jenže tenhle boj jsi nastolila ty a tvůj manžel je ještě velmi slušný, když s tebou mluví o těchto věcech v soukromí. To, že je někdo můj manžel, neznamená, že se mnou musí ve všem souhlasit, pokud se jedná o spor s tchýní.
On má právo na svůj názor a musíš vzít v úvahu, že i ten jeho může být správný.
Dohodnout se budete stejně nakonec muset vy dva, ale být tebou, tak neplýtvám energií kvůli sporům o hadry a čas svačiny.
Pokud je tvoje tchýně vážně nemožná, přijde na řadu něco důležitějšího, kdy budeš mít v ruce třeba nějaké pádnější argumenty.
@kvaček píše:
@Angua jako proč.. to je vidět, že kažtdý to hned bere osobně- jako že je blbý
Ale jako ona je máma, nemusí se ptát co dát, ale třeba jeslti bude dítě jíst, že by si ho vzala ven..
To je právě ta komunikace a je vidět, že hromada lidí to bere hned osobně, když se má na něco zeptat, a nebo někdo mu řekně, že ještě něco dítěti se má dát a je hned zlePříspěvek upraven 21.09.13 v 16:31
No já to nemyslím osobně, já to myslí dle místních diskuzí - jistě jsi jich četla taky víc a já jsem nabyla jediného dojmu - všecko je blbě
Buď se zajímáš málo, nebo moc… ![]()
@K-Black píše:
Mě by zajímalo, ale vážně, synáček si přivede snachu která bude uplně divnávám jako babičce se to nebude líbit, opravdu ji budete 100% respektovat, aby chudinka nepocítila že je divná?
opravdu neřeknete ani půl slova?
No, vzledem k tomu, že jsem vychovala slušné děti, dovedou si slušné partnery, neboť vrána k vráně sedá.
A i kdyby si dovedli divnou, předpokládám, že to komentovat nebudu, protože kdyby si pak přivedl ještě divnější, tak za to teda odpovědná být nechci. ![]()
Já si myslím, že přeháníš
Ale chápu tě, byla jsem u prvního stejná. Taky jsem měla pocit, že všichni dělají všechno blbě a ještě mi ho berou
![]()
Roční dítě už není malinké miminko, leccos vydrží a snese. Radši využij čas, kdy si ho tchýně vezme a odpočívej a neřeš, co se tam děje.. pokud to není samozřejmě život a zdraví ohrožující ![]()
A jinak taky se hrozím, koho mi synáček přivede a jestli budu dělat všechno tak, jak si snacha bude přát
![]()
@madi píše:
Já si myslím, že přeháníšAle chápu tě, byla jsem u prvního stejná. Taky jsem měla pocit, že všichni dělají všechno blbě a ještě mi ho berou
![]()
Roční dítě už není malinké miminko, leccos vydrží a snese. Radši využij čas, kdy si ho tchýně vezme a odpočívej a neřeš, co se tam děje.. pokud to není samozřejmě život a zdraví ohrožující
A jinak taky se hrozím, koho mi synáček přivede a jestli budu dělat všechno tak, jak si snacha bude přát![]()
Nebudeš, žádnej strach. ![]()
@madi píše:
A jinak taky se hrozím, koho mi synáček přivede a jestli budu dělat všechno tak, jak si snacha bude přát![]()
Já si teď, když to tady vše čtu(již v několikáté verzi), tak přemýšlím, jak syna i dceru vychovat, aby k tomuto nedocházelo.
Nějaké základní pokyny jsou nutné, ale vidím v přímém přenosu, jak se ve jménu toho, že rodiče řeknou a všichni musí vše respektovat, rozpadají rodinné vztahy.
Napsané to zní logicky.
Jenže ono to dopadá třeba u nás tak, že rodiče v dnešní potřebují mít kontrolu nad vším, co se s dítětem děje. Takže se jejich dítěte má strach kdokoli jen dotknout(co kdyby ho chytil jinak, než říkají příručky, hned následoval sprďunk), na každou věc se jich každý ptá, můžu mu dát tohle, může jíst tamto, můžu s ním jít ven. Kdybych zavřela oči, tak si myslím, že mluví nesvéprávné děti. Jenže oni to jsou dospělí mnohdy skoro v důchodovém věku.
Ti citlivější se nám občas roztřeseným hlasem svěří, že mají strach, co jim zase bude vytknuto.
Nejhorší na tom je, že ti dospělí lidé ani nesmí vyslovit jiný názor, než je ten matčin. Jako třeba, Janička vypadá zpocená, já bych jí ten svetřík už nedávala…To je pak okamžitá roztržka, co si to prarodič dovoluje, když matka rozhodla.
Snad bude fungovat, když budu děti vést k tomu, že mají poslouchat i jiné názory, než svoje vlastní, že jim to v životě pomůže.
Ale ti lidé, kteří toto dělají, obvykle neměli problém s cizími názory, dokud se jim nenarodily děti. Že by to byla nějaká forma mateřské demence, která občas postihuje i otce?
@Sany80s Já si myslím, že ten problém je širší, celospolečenský.
Senioři dnes v zásadě nejsou potřeba a ageismus se rozlézá napříč všemi vrstvami jako mor.
Dřív, na tom vejminku, byla babička třeba, mladá lítala po poli a starší, které ubývaly síly, musela hlídat vnoučata.
V dobách pozdějších, za dob komunismu, kdy neměl každý byt a zhusta začínal s rodinou bydlet s prarodiči s nimi taky musel vyjít. Dnes se většina lidí osamostatňuje před založením rodiny. Načte příručky, nejnovější trendy a babičky se svými radami jsou prostě sto let za opicemi.
Je na nás samotných, jak s tímto trendem naložíme.
Já osobně stojím při babičkách a ty dnešní vytřeštěné maminečky, co se hroutí z kůrky chleba podané půlročnímu dítěti moc nemusím. Stejně tak jako postoj: já jsem rodič a kdo je víc. Občasná péče babičky, která nemusí být podle nejnovějších trendů, ještě nikoho o život nepřipravila. Naopak - může všechny jen obohatit.
Co já bych dala za to, aby mi „někdo“ vzal dítě aspoň na půl hodiny a mohla se aspoň v klidu najíst
Klidně i bez čepice a bot.
@nepřihlášená cverunka píše:
Co já bych dala za to, aby mi „někdo“ vzal dítě aspoň na půl hodiny a mohla se aspoň v klidu najístKlidně i bez čepice a bot.
já souhlasím s @Virginia a @Sany80s, pěkně napsané ![]()
A já si myslím, že k tomuhle zakladatelka časem dojde, třeba s druhým, třetím dítětem… ![]()
@Virginia To máš pravdu. Připomněla jsi mi jednu situaci kde je hezky vidět střet rozdílných postojů. Malýmu upadnul u babičky dudlík na koberec, ona ho chtěla umýt v čaji, že je ta voda převařená, já jsem ho chtěla umýt v kohoutkové, protože podle mě už převařování nebylo ve čtyřech měsících třeba, zato jsem se bála toho ibišku v čaji.
Já taky poslouchám babičky - když si nevím rady je jednodušší zavolat než hledat na netu nebo listovat v knížce. Na druhou stranu chování které zakladatelka popisuje bych neakceptovala.
ZAKLADATELKA
Já nevylučuji že jsem zaujatá. Kdo by taky nebyl kdyby tchýně podporovala svého syna v tom že Vás posílá na potrat, to by asi nejuchala žádná snacha, že…NICMÉNĚ JE TO MINULOST. Přijde mi jako by si tu polovina reagujících představovala jak usurpuji vnouče babičce jíž chybí u nohou jen Sultán a Tyrl
takže to zasadím do hlubších souvislostí. Moje tchýně je velmi moderní žena, které není cizí plastická chirurgie, diety, solárium. Má přítele (zřejmně několik) a bývalý muž tchán, toho neznám, nejeví o syna zájem. Je to bohužel osobnost chaotická, často chybující se zvláštními životními názory…i tak Vám můj postoj přijde špatný? Tedy to že trvám na tom aby ctila moje pravidla??
@Anonymní píše:
ZAKLADATELKA
Moje tchýně je velmi moderní žena, které není cizí plastická chirurgie, diety, solárium. Má přítele (zřejmně několik)
A jak tohle souvisí s tím, jaká je to babička
?
Mě by zajímalo, ale vážně, synáček si přivede snachu která bude uplně divná
vám jako babičce se to nebude líbit, opravdu ji budete 100% respektovat, aby chudinka nepocítila že je divná?
opravdu neřeknete ani půl slova?