Tchyně - přeháním? Jaký je Váš názor?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
7449
21.9.13 21:05

Je to divné, ale u nás je to tak, že když tchýně volá, volá mně, protože svému synovi (mému muži) se zásadně nemůže dovolat. Když chce, abychom přijeli, tak nutím já manžela, abychom tam jeli… Asi to máme nějaké pomotané, což?

Ale jinak k tématu - tchýni mám ráda, ale - nemusím ji vidět každý týden, stačí 1× za měsíc na pár hodin. Naštěstí je to rozumná ženská, která má z malého dítěte, naší dcery, respekt a sama by si jí nevzala ven, ani za nic. Zeptá se mě, jestli ji může nakrmit a také čím ji krmit. Zeptá se, jestli ji má něco obléknout nebo naopak sundat. A takto mohu pokračovat. Když něco s ní chce dělat, zeptá se, protože je to logické. Já znám své dítě, vím, co má ráda a proč dělat nějaké kroky proti mě, když se můžeme normálně domluvit. A takto to máme i u ostatních členů naší rodiny - manželova sestra se také zeptá, jestli může malé dát nějakou hračku, sundat svetřík, dát napít. Naši se také ptají… A tím, že se takto jednou, dvakrát zeptají, vědí pro příště a mohou fungovat i osamotě s malou, aniž ta by byla nějak vyvedena z míry „jinou“ péčí…

Jsem matka a když hlídám sousedovic malého, kterému bude 5 měsíců, tak se také raději zeptám, než bych způsobila zbytečně problém…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12940
21.9.13 21:21

Takže když někdo dítě vyvede z míry jinou péčí (třeba, že dostane dítě nějakou určitou hračku), tak způsobuje problém.
Já nevím, jsem asi z jiné planety, ale vážně si někdo myslí, že o dítě je vhodné pečovat jedním jemu zažitým způsobem, vážně máte pocit, že je v pořádku, když se dospělý člověk ptá, zda může dítěti sundat svetřík?
Každý člověk, který se někdy staral o dítě snad pozná, jestli je mu vedro nebo ne. To, že už je snad nějaká slušnost klást takové otázky, to je už snad rodičovská šikana.
Já, já nevím, vážně už si přijdu jako z Marsu, nebo jako nezodpovědná matka, když předpokládám, že je moje tchýně a matka schopná postarat se o moje děti bez podrobných instrukcí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10185
21.9.13 21:28

Zkusím pohled z trochu jiné strany. Jak to fungovalo u vás, když jste byly malé a trávily nějaký čas u babičky? Já si pamatuju, že u babičky to bylo vždycky trochu jiné, než doma, měla jsem víc volnosti, mohla se koukat večer na televizi (i na pořady s hvězdičkou :D ), babička mi vařila na přání, na co jsem měla chuť, měla na mě spoustu času a trpělivosti, nesekýrovala mě, do ničeho nenutila, lpěla jen na dodržování nějakých důležitých bezpečnostních zásad a tak. Nemyslím, že by mě to nějak negativně poznamenalo, naopak, spíš mě to obohatilo. Sama už jsem babička a vidím ten rozdíl v přístupu k vlastním dětem a k vnučce. Spoustu věcí nemám potřebu hrotit a prožívat, nevadí mi nadrobeno, binec, když malá přijde, ano, jsme z ní s dědou doslova poprdění a klidně bysme se kvůli ní rozkrájeli na tisíc malých kousíčků. Ale my máme asi štěstí, protože nemáme snachu. S dcerou se v pohodě na všem domluvíme, nikdo z nás nic zbytečně nehrotí. Když tady kolikrát čtu některé „konfilkty“ s babičkami, děkuju bohu, že mám dvě dcery. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7449
21.9.13 21:31

@Sany80s Jestli narážíte na můj příspěvek, tak jen dodám - já jim nikdy neříkala, aby se ptaly, oni to prostě dělají. Když přijdu k našim, tak během jedné návstěvy se mi 10× zeptají, jestli nemají malé dát ještě něco na sebe, protože jim se zdá, že je tam chladno. Prostě jsou takoví a to samé je u tchýně, to samé je u manželovi sestry a teď se mi to i kolikrát stalo u mě v práci, že se kolegyně ptali, zda-li můžou malé dát na hraní třeba papír, jestli mi to nevadí. Spíš si myslím, že oni se ptají proto, že tam jsem a abych si o nich nemyslela něco špatného nebo mi jiný důvod nenapadá… Prostě je to tak. Kdyby tam malou měli sami beze mě a manžela, tak se samosebou budou umět postarat, ale když tam jsme, tak si asi přijdou hloupě, že by něco měli dělat sami od sebe :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
teresa20
21.9.13 21:36

@Sany80s já když tyhle diskuse čtu, tak si představím sebe v roli té tchýně - protože jednou jí doufám budu 8o :mrgreen: jak mi asi bude, když se budu muset své snachy dovolovat, jestli můžu vnoučeti sundat svetřík nebo jestli mu můžu přinést čokoládu :think: abych trnula a neudělala něco špatně, nedejbože zapomněla dát čepičku a utrum, návštěvy pod dohledem nebo žádné :roll: a synáček slepě bude stát za názorem své ženy… toho se doufám nedožiju :?

• Citovat
  • Upravit
14335
21.9.13 21:37

@Sany80s já si myslím, že rozumný člověk se ptá…
Já můžu říct, že mám s tchýni jiný problém, to řešit nebudu, ale je na toto zlata… Prostě přijedem a informuje se- to neni zeptání, jeslti může, nemůže, ale prostě - budete jíst?, Ptá se nás a záoveň se zeptá, bude jíst malý, mám v lednici, to to, mám mu dát, jedl?! Prostě klasická debata ne drapnou dítě ani nevědět, jestli třeba nejedl před 5 minutami a cpát ho něčím..
A nebo třeba neví, jestli dítě neni nachlazené, a tak prostě se zeptá.. Lenko já malé sundám svetřík je tu horko, a Lenka odpoví, raději ne, včera trochu pokašlávala..
prostě komunikace..
je vidět, že asi hrodama tchýni a snach to neznají.. :mrgreen: Na toto mám štěstí, ale jak jsem psala vždycky se najde jiný problém v rodině

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12940
21.9.13 21:39

@maritimka A nepřijde ti to jako přehnané? Ty spousty otázek, my je na jedny příbuzné taky máme. Oni právě řeší úplně vše a trvají na tom, aby bylo vše po jejich a přesně tak, jak by to v té chvíli dělali oni.
Babičky z nich mají stresy a nervy, ale vnoučata milují, tak se radši stresují a mlčí. Ostatní příbuzní už se radši klidí jinam a nezvou je ani sebe k nim, pokud to není společensky úplně nutné :nevim:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
21.9.13 21:45

@Sany80s tak tito příbuzní je jenom podle nich, ale co píšu já je buď a nebo podle situace..
Ne, že tchýně nesmí nic a musí se dovolovat, ale taky musí trochu vědět o dítěti něco.. Jako když tak někde dojede někdo po dvou měsících, tak prostě to neni jak některá babička vidí vnouče denně a zná ho jakoby bylo vlastní..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7449
21.9.13 21:51

@Sany80s Já ale neřeším vůbec nic. Oni se takhle ptají od začátku. Když jim řeknu, že je to jedno, tak se za půl hodiny zeptají znovu. A takhle to jde pořád dokola, takže já pořád a stále opakuju, že je to jedno, ať to takhle udělají… K tchýni jezdíme opravdu málo, takže ta se prostě bude ptát asi pořád. U našich jsme poslední dobou častěji, takže ti už se krotí a věří, že se nemusí celou naší návštěvu jen pořád starat, jestli nemá malá žizeň/hlad/netrpí zimou či horkem… Prostě jsou takoví, no…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.9.13 21:51

ZAKLADATELKA

No ona moje tchýně ho opravdu moc nezná. Dlouho byla jediná osoba u které řval jen ji uviděl. Myslela jsem si něco o tom že děcka vycítí zlo :jazyk: Asi 5× jsem se překonala a dala jí ho na 2-3 hoďky ať si ho sama užije, jednou i přes noc u nás doma na hlídání. Já jí v kontaktu nebránila nikdy. Není zlá ale prostě mě nerespektuje. Já si nemyslím že to dítě zabije být bez čepice. Já si myslím že nastydne, bude soplit a já si to vyžeru jako obvykle i se zánětem v uších. :cert: A když jí řeknu že sladká buchta není zrovna ideální sváča pro mimino, ať mu dá teda maximálně to těsto, tak jsem za špatnou…a naběhne na mě manžel že jsem vyšinutá že ji komanduji.

• Citovat
  • Upravit
7449
21.9.13 21:54

@madi To ale není o dovolování se, ale o komunikaci. Třeba u nás - přijdu s malou a táta si ji vezme, že ji přebalí a při oblékání se mi zeptá, jestli jí má dát ty punčocháče a nebo jestli jen ty tepláčky, co má na punčocháče. Tak prostě odpovím. Co je na tom divného? Kdyby se neptal a rovnou něco dal, tak to neřeším, ale když se zeptá, tak odpovím…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7449
21.9.13 21:58

Ale u nás je to opravdu o komunikaci a i o respekování - naši koupili malé, když jí bylo 7 měsíců Pribiňáka a ptali se, jestli jí ho můžou dát. V té době měla zavedený jogurt běžně, tak jsem řekla, že ten jeden jí nezabije, ať jí ho klidně dají, ale pro přístě, ať raději koupí obyč bílou Hollandii, že ta se mi zdá lepší. A bylo - od té doby má malá bílý jogurt. Kdybych k nich chodila a oni stále kupovali Pribiňáka, hold by u nich 2× za týden měla Pribiňáka, event. bych jí brala z domova jogurt. Ale určo bych to neřešila nějakých zákazem návštěv, či podobně. Potřebuju, aby konkrétně na naše se malá těšila, když chci, aby ji do budoucna hlídali…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3239
21.9.13 22:02

Moje tchýně davala olíznout prst se šampusem :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7449
21.9.13 22:04
@Mobidick píše:
Moje tchýně davala olíznout prst se šampusem :mrgreen:

Mamina několikrát namáčela dudlík do kafe, když bylo malé asi 6 měsíců - chutnalo jí 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22.9.13 07:52
@kvaček píše:
@Sany80s tak tito příbuzní je jenom podle nich, ale co píšu já je buď a nebo podle situace..
Ne, že tchýně nesmí nic a musí se dovolovat, ale taky musí trochu vědět o dítěti něco.. Jako když tak někde dojede někdo po dvou měsících, tak prostě to neni jak některá babička vidí vnouče denně a zná ho jakoby bylo vlastní..

Přesně tak. Každý to posuzuje zřejmě podle své situace. Když má člověk hlídací babičky, co mají děti obden, tak je jasné, že ty vztahy a důvěra jsou někde jinde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová