Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
@tiffany píše:
Psala jsem tu domácí pizzu, kterou stejně nejí, protože jí chutná jen ta v restauraci a to i přesto, že nám s manželem domácí chutná více. Chce na to jen tučné sýry, nejí rajčata, takže tu co jsem si obložila já by nejedla. Proto jsme pizzu dělali, když nebyla doma… Z jídel jí nejvíc doma chutná třeba krůtí plátek pečený v troubě a k tomu kaše bramborová, minule si objednala dýňovou polévku s červenou čočkou a pak jí nejedla, další zdravé jídlo, co už nejí… Tak to postupně vyřazuje. Já si klidně dám k obědu hustou bramboračku, tu nejí. Manžel dělal bramboráky v troubě… to nejí… Když byla malá, vařila jsem jí různé zeleniny, k tomu maso, vše s chutí jedla. Třeba červenou řepu, králíka, dýni, vše mi s chutí snědla. Pak šla do školky, tam jídla typu frankfurtská a jíné párkové srágory. No a postupně by jedla jen tu svíčkovou, ptáčky, palačinky, čokoládu, hodně sladkého a mléčné výrobky, ty taky má ráda. Ze zeleniny jí papriku, naučila jsem jí se mnou jíst salát, ale z toho vybírá rajčata, ty nejí. Prostě nehodlám přistoupit na to, že bude jíst pouze těžká nezdravá jídla. Klidně vaříme i sladká jídla - kynuté knedlíky s tvarohem, čínu - maso se zeleninou a rýží, to zatím taky jí. Jo vařila jsem rajčatovou polévku, pak jela k našim a říkala - to je škoda, že už si jí nedám a když přijela, tak jsem jí uvařila zase a ona jí nejedla… No holka mě asi trénuje a já budu muset být trochu přísnější, jako tady na ty všechny hysterky.
Vypsala jsi ale spise, co neji nez co ji ![]()
@tiffany píše:
Protože jsou tu i lidé, co nesmysly nepíší.
ok
A proč se tak úzkostně vyhýbáš otázkám na téma vaše rodinné stravovcí zvyklosti? Konkrétně tedy dcera, jaké porce doma běžně jí a jestli jí to stačí? Kolik váží a měří?
@blumen píše:
@tiffany ale ten vztah ji evidentne nepestujes dobry. Moje lusteniny nikdy nejedla, respektuju to. Jestli ji valis v 9 letech do hlavy o nezdrave bile mouce a knedlicih, pak prijede k babicce, ta vari klasicky normalne, ta ma holka chut a da si, logicky. Ale jeji telomnebo mozek to nezvladne a vyzvraci. Podle me psychika hraje nejvetsi roli v tomto pripade. Babicce nerekne, ze to jist nebude, i kdyby nechtela. Maminka si to ale nepreje. Blije. Co se zamyslet nad timto.
Jo tak já budu respektovat, že jí jen svíčkovou, čokoládu a Lipánky.
A jinak jsi zdravá? Takový zvěrstvo bych svýmu dítěti nikdy neudělala. A stále nechápu, proč tedy zvrací jen u našich. Pokud by byla tahle tvoje teorie pravdivá, tak by se to dělo i u druhé babičky. Ale je fakt, že tam nebývá přes noc, takže si dá tu svíčkovou a pak jede domů… Moje matka dělá takový zvěrstvo, že jí dá, co chce, bez ohledu na to, co jí tím způsobí. Stále mi vychází, že prostě s mojí matkou nemůže být delší dobu sama, protože matka jí nacpává tak, že se pobleje. To že by devítiletá holka měla mít rozum, prostě ho nemá a od toho je tu dospělý že?! Pokud tedy matka toto nezvládá a není schopná překonat ten nepříjemný pocit, kdy musí říct - včera byla svíčková, dnes dáme něco zdravějšího a nebo už jsi měla tři knedlíky, to ti stačí… Tak prostě pokud je moje matka takový sobec, že jí jsou přednější její pocity, než zdraví vnučky, tak tam prostě nemůže být. Nemá to jiné řešení. ![]()
Vlastne jsi napsala to, co ji - to, co ji navari babicka. Doma zrejme neji nic. Nebo to v tom vypisu fakt nevidim. A ches byt jeste prisnejsi, dobry, no. Tak se naji asi jen v te jidelne ve skole, pokud tam chodi a ji.
@pe-terka píše:
okA proč se tak úzkostně vyhýbáš otázkám na téma vaše rodinné stravovcí zvyklosti? Konkrétně tedy dcera, jaké porce doma běžně jí a jestli jí to stačí? Kolik váží a měří?
Hele já tu psala, že vařím normální jídla. Nejíme žádné kořínky, to jsem psala…
@tiffany píše:
Jo tak já budu respektovat, že jí jen svíčkovou, čokoládu a Lipánky.A jinak jsi zdravá? Takový zvěrstvo bych svýmu dítěti nikdy neudělala. A stále nechápu, proč tedy zvrací jen u našich. Pokud by byla tahle tvoje teorie pravdivá, tak by se to dělo i u druhé babičky. Ale je fakt, že tam nebývá přes noc, takže si dá tu svíčkovou a pak jede domů… Moje matka dělá takový zvěrstvo, že jí dá, co chce, bez ohledu na to, co jí tím způsobí. Stále mi vychází, že prostě s mojí matkou nemůže být delší dobu sama, protože matka jí nacpává tak, že se pobleje. To že by devítiletá holka měla mít rozum, prostě ho nemá a od toho je tu dospělý že?! Pokud tedy matka toto nezvládá a není schopná překonat ten nepříjemný pocit, kdy musí říct - včera byla svíčková, dnes dáme něco zdravějšího a nebo už jsi měla tři knedlíky, to ti stačí… Tak prostě pokud je moje matka takový sobec, že jí jsou přednější její pocity, než zdraví vnučky, tak tam prostě nemůže být. Nemá to jiné řešení.
Stale nevidim, co ji! Jen to, co bys ji v zivote nedala a co bys ji neudelala ![]()
@blumen píše:
Vlastne jsi napsala to, co ji - to, co ji navari babicka. Doma zrejme neji nic. Nebo to v tom vypisu fakt nevidim. A ches byt jeste prisnejsi, dobry, no. Tak se naji asi jen v te jidelne ve skole, pokud tam chodi a ji.
Tak jsi blbě četla. Zkus to podruhé a lépe.
@tiffany píše:
A ty máš pocit, že ta jídla, co jsem tu vyjmenovala neobsahují tuk? O co ti jako jde? Neumíš číst, nebo potřebuješ jen rýpat?
Hroutis se v 9 letech, ze sni svickovou. Pry obsahuje moc zivocisnych tuku. Prehanis to, o tom to je.
@blumen píše:
Stale nevidim, co ji! Jen to, co bys ji v zivote nedala a co bys ji neudelala
Nezlob se na mě, ale nebudu tě učit číst. To měli udělat na základce.
@tiffany Já Tě chápu,ale zároveň chápu i ty ostatní,co se Ti snaží poradit a zjistit stravovací zvyklosti v rodině a váš vztah k jídlu,to bude totiž první krok pediatra.
Taky mám takového syna,nejstaršího a protože další děti mám v tomto směru normální a výchovný postup od začátku stejný,i co se týče zavádění příkrmů,troufnu si říct,že je to povahou a budeš muset přitvrdit na dceru. K babičce ji nedávat,nemít doma sladkosti,nutellu,prostě ta nezdravá jídla,co by nejraději jedla a servírovat bohatý jídelníček plný nejrůznějších potravin.
Syn má už 12 ale od malička byl v jídle velmi konzervativní,odmítal zeleninu,opravdu bylo období,kdy by jedl jen pečené kuře s rýží,knedlíky s omáčkou bez masa a sladká jídla.Ovoce jen oloupané jablko a ze zeleniny jen rajče. A korunu tomu přidával dědeček,ke kterému když přijel,tak měl pro něj připravenou plnou skříň sladkostí,i když nedojedl oběd. Synovi je teď už 12 let,začalo se to zlepšovat okolo toho 9. roku,jednak viděl,že jeho mladší sestry jedí vše a taky poznal,že nic jiného prostě nedostane.Možná taky trochu zapůsobil kolektiv,do školky chodil od 4 let. A taky začal různé věci ochutnávat,až jsme se dopracovali k nějakému rozumnému kompromisu.
Já naštěstí nepotřebuji žádné hlídání,takže jsem přespávání syna u našich mohla stopnout,navíc bydlíme daleko,takže rozhodně nejsou v denním kontaktu. A můžu říct,že když byl mladší,tak se tam kolikrát taky tak přejedl,že ho bolelo bříško(skladkostí) a jídel,do kterých naši dávají masox,což já nedávám. A to doma jíme úplně všechno,neuznáváme žádnou alternativu a tu svíčkovou považujeme za zdravé jídlo
Já jsem zapojila všechny okolo - dětskou doktorku(udělala mu i krevní testy na všechny možné živiny),jeho trenéra za zápasu,kam chodí od pěti let,sama jsem vyhledávala na internetu a v časopicech články o zdravé výživě dětí,zvlášť sportujících,dávala jsem mu je číst,jeho to zajímalo,tak si to sám v sobě přebral. Dnes mi dokáže říct,určité jídlo mu chutná víc než jiné,ale sní to. Taky bych si jeho výživu představovala ještě trochu jinak,ale jsem ráda,že se mi to povedlo dostat aspoň na tuto úroveň,nejí moc maso,ale sní hodně vajec,dostává rybí tuk,hořčík a vypije hodně mléka,které mu kupuji plnotučné,kvalitní. Dnes už ale sní třeba špenát s bramborem a dvě vařená vajíčka,dříve nemyslitelné.
Kromě něho mám další mladší děti a ty jedí od malinka všechno,jedna radost. Dnes desetiletá dcera sní hodně zeleniny,v polévce,v jídle i syrové,vyloženě jí chutná - normální jídlo i ty moderní zdravější přílohy typu kus kus a bulgur. Nikdy nikdo kromě něho neměl a nemá s jídlem problém.
A ještě pomohlo,že jsme ho při sebemenším remcání posílali od stolu,protože nám kazil morálku mladších dětí. A dřív nedostal nic,až do dalšího jídla,jen trochu vody,tak si to rozmyslel.
Za mě budeš muset přitvrdit,pokud by se Ti líbila některá z mých rad,tak trochu upravit,podle mě je nevýhoda,že máš doma jedináčka. Možná cítí,že se kolem jídla dělá zbytečně halo,což u nás nehrozilo. Já razím názor,že žádné dítě vedle plného talíře hlady neumře,stačí voda k dispozici a při problémech do dalšího jídla nic. A nic nemít doma nebo aspoň v dosahu a dohledu dítěte.
A k babičce prostě nějaký čas nepouštět. Naši už si za ta léta zvykli,že když přijedou,ptají se,jestli už jsou děti po obědě,co z toho,co jim přivezli,jim můžou předat a co jim chci schovat na později ![]()
@blumen tky si to myslím
Holka u babičky sní standartní jídlo, ale když přijede máma, má pocit viny
Takže to prostě vyzvrací ![]()
Zakladatelka by si měla pořešit svůj vztah k jídlu a svůj vztah k matce
A zvládnout to tak, aby do svých problémů netahala dceru ![]()
@tiffany píše:
Nezlob se na mě, ale nebudu tě učit číst. To měli udělat na základce.
No jo, kopej kolem sebe. Sni platek masa s bramborovou kasi. To mame jeden obed.
@blumen píše:
Hroutis se v 9 letech, ze sni svickovou. Pry obsahuje moc zivocisnych tuku. Prehanis to, o tom to je.
Hroutím se z toho, že chce jíst pouze svíčkovou a podobná jídla. Už mi tu nevypisuj nesmysly, nehodlám vynakládat energii na to, že budu odopisovat dalšímu ignorantovi.
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat