Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Klidně bych přejmenovala, v tom problém nevidím..jenom mi přijde uhozený ten důvod, no ![]()
@tumpach jen tak mmchdm, mě říkají od mala Martino, přitom se jmenuju jinak. Občas mám problém, protože se tak i podepíšu
takže není problém říkat jiným jménem a to oficiální mít jako formalitu, já jsem důkaz ![]()
Mě to přijde dost mimo, měnit jméno jen kvůli tomu, že je to momentálně nejčastěji dáváné jméno. Co budete dělat za 10let, až třeba bude nejdávanější to jméno, na které ji přejmenujete. Ale dělejte sami jak chcete.
@karolina_a_betuska
Toto už jsem zakladatelce navrhla taky a i ona sama to zmiňuje jako možnost.
![]()
@Janinna23 no jasně, na dítě neberte ohledy
Jeden rok Eliška, pak Natálka…
![]()
@lucciasek podle mě k přejmenování usíš mít extra závažný důvod. A když dítě pžejmenuješ co když se pak nastěhují k vám její jmenovci, nebo se přestěhujete vy… to jí budeš měnit jméno pořád?
@lyrica píše:
@Janinna23 no jasně, na dítě neberte ohledy![]()
![]()
Jeden rok Eliška, pak Natálka…
![]()
![]()
Ona chce ale podobné jméno, tj. např. Elen, Ella… Né udělat z komára slona, ale z včely vosu… Prostě nepatrná změna, oslovení zůstane (ne-li úplně stejný) podobný
No tak to jsi dost divná, ty i manžel
měli jste vnovat výběru jména větší pozornost před porodem. Tohle fakt nechápu, je to snad vaše Eliška, ne? Já mám terezku, nějaká statistika mě nenapadla, žádnou jsme široko daleko neznali, manžel to jméno hrozně chtěl, tak jsme ho dali a pak se jich vyrojilo, že Eliška je slabý odvar. Nikdy by mě nenapadlo přejmenovívat naše dítě z takto malicherného důvodu
U druhé jsme dali větší pozor.
Sice je ti to asi fuk, ale za mne ne, okolí a rodina má pravdu, je to naprosto zjetý.
@Seizdra takže to má vlastně velkej význam, když jí budou říkat stejně
Nechápu ten důvod, přijde mi to jako totální nesmysl ![]()
Čekala jsem, že reakce budou spíš negativní, ale některý mi teda přijdou zbytečně ostrý. Ale budiž. Rozhodně to není tak, že bychom výběru holčičího jména nevěnovali pozornost, spíš jsme to brali tak, že u kluka se nám líbilo těch jmen několik a u holčičky jsme vyřazovací metodou velmi brzy zjistili, že na jiném než na Elišce se prostě neshodneme. Takže proto jsme to považovali za uzavřené mnohem dříve, než u toho kluka. O statistice jsem samozřejmě věděla, ale setkání se s tím jménem v praxi na každém rohu je potom věc druhá. Neříkám, že se mi to jméno nelíbí - na tom se nic nezměnilo, jen je mi to líto vůči dceři, že jich bude ve třídě pět. Nedokážu to bohužel lépe popsat, ale chápu, že pro vás to může znít jako nesmysl a klepete si na čelo.
My máme 10.letou Elišku, když jsme chodili od jejího 1/2 roku na plavčo, tak ve skupince 11.dětí byly tři nebo čtyři Elišky, tak abychom zabránili tomu, že na ni budou ve školce či škole volat příjmením, má jména dvě. Přejmenovat kvůli tom, že jich je v okolí tolik, tak na to bych se vykašlala. Se mnou do třídy na základku chodily 3× Lenka, 3× Martin, 3× Petr, takže v každé době je nějaké TOP jméno. Sestřenka dala své holce jméno BĚTA a těchto jmen je 25 v celé ČR.
@lyrica píše:
@Seizdra takže to má vlastně velkej význam, když jí budou říkat stejněNechápu ten důvod, přijde mi to jako totální nesmysl
Tak někomu jde prostě jen o ten údaj v budoucí občance, no…
Já osobně jsem třeba pro změnu, protože to jméno Eliška mi přijde děsný
Ale Elen jsme chtěli my, a to, že se oslovují stejně, že prostě kolemjdoucí nepozná, jestli se holka jmenuje Eliška, Ella, Elen, Elizabeth nebo nějak podobně, mi třeba vůbec nevadilo - hlavně, že to nebude Liška Eliška
Hele lidi jsou různí, no ![]()
Podle názvu diskuze jsem čekala nějaký hodně neobvyklý jméno a třeba šikanu nebo posměšky ve škole. Ale tohle? Přesně jak tu někdo psal, připadá mi to jako rozmar. Někdo se podle častosti jména rozhoduje, někdo ne, to chápu - ale pokud je to pro vás důležitý, měli jste to řešit před porodem. Zvlášť, když jste nevěděli pohlaví, to fakt moc nechápu
No ale to už asi víš… Teď už bych to nechala, jak to je, Eliška se vám líbila, tak se nenechte zviklat blbostma. Maximálně přidat i to druhý jméno…