Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
18.10. jsem odeslala kuchynsky robot k reklamaci
20.10.mne kontaktovalo reklamacni odd, ze prijali zbozi k posouzeni vady a ze robot budou posilat do servisu
12.11.prislo mailem vyjadreni, ze reklamaci zamitaji.
robot stale nemam doma, ani ho neodeslali.
Muzu pozadovat vraceni penez s tim, ze nebyla splnena lhuta 30dnu?
Dekuji.
Podle mě ti vyjádření zaslali včas a to se považuje za vyřízení reklamace. Spíš bych urgovala vrácení přístroje případně rozporovala vyjádření o zamítnutí reklamace.
@katuska84 píše:
20.10.mne kontaktovalo reklamacni odd, ze prijali zbozi k posouzeni vady a ze robot budou posilat do servisu
Dekuji.
Oni splnili lhůtu, reklamace zamítnuta.
@katuska84 podle mě máš smůlu, protože jsi byla informovaná o zamítnutí.
Ale jestli chceš mít jistotu, kontaktuj dtest, čoi nebo adr čoi
@katuska84 píše:
Dekuji.
Ne, nemůžeš – zamítnutím byla reklamace řádně a včas vyřízena.
Kdy ti bude robot vrácen, to je druhá věc, která s tím vůbec nesouvisí.
Předem říkám, že nevím, ale krátký google search říká něco jiného než uživatelky nade mnou.
Lhůta pro vyřízení reklamace začíná běžet dnem následujícím po dni uplatnění reklamace podle pravidel počítání času v občanském zákoníku. Pokud poslední den lhůty připadne na sobotu, neděli či svátek, je posledním dnem nejbližší pracovní den. Před uplynutím této lhůty musí být spotřebitel prejcem infromován o vyřízení reklamace a zboží musí být připraveno na prodejně k vyzvednutí, případně musí být doručeno spotřebiteli domů, pokud bylo zboží zasláno na reklamaci poštou. sos
Je prodejce, kterému byla zásilka zaslána poštou, povinen po vyřízení reklamace věc zaslat zpět?
ANO
Jak to?
Náklady spojené s vyřízením reklamace nese vždy prodejce. Pokud spotřebitel musí vadné zboží na reklamaci prodejci odeslat, musí mu prodejce na své náklady zboží zaslat zpět. Pokud spotřebiteli nějaké náklady s reklamací vzniknou, má právo po prodejci požadovat jejich uhrazení. Poštovné patří mezi typické náklady spojené s reklamací.
Další informace
Povinnost zaslat zboží zpět dovozujeme i v případě reklamace neuznané.
Odmítnout zaslat zboží zpět na vlastní náklady (a zvolit namísto toho např. dobírku) by prodejce mohl jen v případě zcela šikanózního chování spotřebitele.
Zákonný podklad: § 1924 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník
Převzato z dTestu: www.dtest.cz/…slat-zpet/11
@katuska84 vyjádření jsi dostala, takže nemáš nárok.. lhůtu dodrželi. Jiná věc je doručení zboží zpět
@MrsNorris, vidíš, tak to jsem vůbec netušila – z toho opravdu vyplývá něco úplně jiného než jsem si dosud myslela ![]()
@eumedon by možná uměl poradit přesně?
@BohunkaP píše:
@MrsNorris, vidíš, tak to jsem vůbec netušila – z toho opravdu vyplývá něco úplně jiného než jsem si dosud myslela@eumedon by možná uměl poradit přesně?
Ahoj. Něco jsem našel na stránkách ČOI, jaké jsou podmínky vyřízení reklamace.
Bylo zakladatelce sděleno, kde si může věc vyzvednout?
Já bych doporučil, aby se obrátila na ČOI. Toto je totiž dost specifická situace.
V tom, co mají na stránkách ČOI, totiž předpokládají, že věc reklamujete tak, že ji donesete na prodejnu a reklamace je vyřízená, když dostanete zprávu, že je opravená nebo neopravená a můžete si pro ni dojít na prodejnu.
Jak je to v případě, že se posílá na druhý konec republiky, to nevím.