Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@andelka83 prave ze si moc nedokazu predstavit, jake to je byt tehotna, co to vse obnasi, ale moc bych si to prala… neni to nemoc ze… uz jsem projizdela ruzne diskuze a mnoho ted uz mozna maminek pise, ze se snazi pul roku, rok i pet, ale muze to prijit i hned.. trpim na gynekologicke zanety a dost casto, tak mam strach, ze mi to prinese nejake komplikace
Vzdycky jsem planovala nastoupit do prace, prace se nebojim, ale nejde mi na to prestat myslet.
@Barbora14 není to nemoc. Okolo mě byly taky maminky, těhulky. Já si počkala, nelituji, i když jsem byla nervózní. Rozhodně to chce mít zázemí, jinak je to dost složitý.
@Barbora14 soustřed se na školu a práci, ještě jsi určitě mladá. Však nemusíš čekat 5 let, ale dodělana škola a nějaká praxe se opravdu hodí. Nevím jak náročnou máš školu, ale poslední ročník, diplomka, státnice.. žádná sranda. Těhotenství není nemoc, může ti být dobře, ale můžeš taky x krát denně zvracet, být unavená opravdu hodně..Já byla na začátku 3 týdny na nemocenské a jsem ve 4 měsíci, práci přestávám zvládat a půjdu na nemocenskou zas, až do porodu. Sice nemocenská nic moc, ale lepší než nic, a nárok na mateřskou mám. Když jsem byla těhotná poprvé, po škole, neměla jsem nárok vůbec na nic.
Jo a 3× jsem otěhotněla na první pokus. Nikdy jsem to nečekala, přišlo to dřív než jsem si to stihla pořádně promyslet. Můžete se snažit pár měsíců, rok, a taky můžeš najít // 3 týdny poté, co to začnete zkoušet. To dopředu nikdo neví.
@zacatecnice2 @andelka83
Tak ja zkusim myslet na jine veci a pockame
Ja vim, ze to je lepsi pockat a mit nejakou praxi a tak, ale porad je tam to „ale“, co mi neustale vrta hlavou.
@andelka83 no prave, mam trochu obavy, ze nemusim mit hladky prubeh
Pokud chcete oba to same, tak kazdy pripadny problem spolu vyresite
Drzim palce.
@Barbora14 mám kamarádku, co trpěla gynekologickými problémy a říkala si, že dítě mít nebude. Je jí necelých 50. Pořád se motala mezi chlapama - dva manželé… Ve 42 letech si našla 35letého kluka a řekla, že s ním to dítě chce. Do týdne otěhotněla. Deset měsíců po prvním porodu se jí narodila druhá zdravá dcera. Kamarádka má kariéru ve vysokém managementu, je finančně zajištěná. Děti hlídal tatínek, protože on by ročně nevydělal její peníze. Děti přivedla do situace, kdy si ročně vydělá na lepší barák v Praze. S rodinou hodně cestuje a děti už má do konce života zaopatřené finančně. Počkala si a dnes nelituje.
Já jsem nečekala že v 34 s nějakými zdravotními problémy otěhotním hned, ale stalo se. Dost nás to zaskočilo. A taky že potřetí mi bylo o dost víc zle než v předchozích. Těžko něco předjímat.
Ale tu školu a praxi bych si udělala, když hodnotím zpětně.
@zacatecnice2 tak to sice zajistila rodinu pekne a mam uz skolu i na to, abych se mohla dostat do vysoke karierni pozice, ale obetovat kvuli tomu tolik let nechci, jelikoz na vysoke pozice je potreba dost praxe. Zase k stastnemu zivotu a rodine nekdy jen penize nejsou to nejdulezitejsi, i kdyz hybou svetem
@Adlita moc dekuji
uvidime, pritel by vazne chtel a spolu mame nadherny vztah. Vzdycky kdyz na tim zacnu hodne premyslet, tak si rikam, ze nikdy clovek nevi, co bude zitra. Vim, ze do toho neni radno zatahovat dalsi okolnosti, to by se potom clovek musel bat vseho, ale kamarad mi zemrel nestastnou nahodou a pak si reknu, ze je zivot prilis kratky a vsechno se da zvladnout. Musi to byt krasne mit miminko ![]()
Asi se o tom s pritelem rozumne otevrene pobavime a uvidime
Dekuji za nazory ![]()
@Barbora14 a pokud zůstaneš jen se vzděláním, bez praxe, s nekolika lety mimo obor, myslíš že se na ty pozice dostaneš? Nebo půjde pracovat částečně třeba i na RD? Pokud ano, počkala bych, po škole našla práci, zavedla se, a potom se zkusila udržet s částečným úvazkem. Mně je vs bez praxe už absolutně na houby.
Krásné to je ale taky absolutní veletoč a životní změna. Člověk poměrně dlouho nemůže jít kam chce a kdy chce, vzít kabelku a vyrazit, už musí myslet na dalšího človíčka a jeho potřeby, možnosti. Je to poměrně velká změna i pro vztah.
Ale krásné to je, to určitě, a hodně to člověku dá.
Spis bych si dodelala skolu a odpracovala aspon pul roku rok a pak se zacala snazit. Ale samozrejme se to da zvladnout i tak, ale nevis, zda nebudes treba muset v tehotenstvi jen lezet, to Ti nikdo dopredu nerekne…
@Barbora14 těhotenství není nemoc, ale nejedna tehule si poležela X měsíců ve špitále. Proč si takhle komplikovat život? Počkej aspoň pul roku a usetris si spoustu starosti a nervů. Za mě by teda bylo ideální si odpracovat aspoň nárok na mateřskou.
Doporucovala bych dodelat skolu, najit si praci, zacit se s pritelem bavit o svatbe a teprve pote o diteti ![]()