Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tohle by mi taky vadilo. To nejsou kámoši, to jsou vyžírky. Zadarmo se najíst, vyspat a pak si jít pařit a nechat tě doma? Neřeknu, kdyby to bylo recipročně a ty jsi občas jela k nim, ale takhle.
U nás většinou nikdo nepřespává, ale taky mi vadí, že někteří kámoši a příbuzní k nám chodí jak do hospody, pozvou se na večeři, nechají se obsloužit a nikdy je nenapadlo pozvat nás k nám.
My to budeme omezovat právě kvůli dětem, druhé se narodí za dva měsíce. Prostě odmítneme s tím, že kvůli dětem nestíháme a přidám, že už jsme dlouho nebyli u nich, tak že bychom se třeba odpoledne mohli stavit my ![]()
U nás to jako v hotelu vypadá, a já to dělám takhle. Mám-li volné ruce a chu´t, starám se. Nemám-li chuť, je další práce a lidí mraky - říkám, jste zařízený, spíte ve stanu, nebo chcete postel, máte spacáky nebo chcete peřiny? Tak prosímtě tama tam. Jo, a v kuchyni jako doma a kde je koupelna, taky víte. A beru skleničku s vínem a fynýto. Skáču maximálně okolo svých dětí. Ale je fakt, že holky kamarádky na návště u mě už jsou zvyklý, ráno uklízíme po pařbě všechny. respektive jedna se stará o děti a… kolikrát fakt tu hrubej úklid udělají za mně.
Kamarády bych domů zvala pouze bez noclehu, bud mohou jet domů nebo se ubytovat v penzionu/hotelu. Prarodiče bych tam spát nechala.
@berry4 píše:
Mě tyhle nářky na veřejným foru přijdou akorát úsměvný.
Jaký sis to udělala, takový to máš.
Ono existuje místo takových elaborátů a pláčů na diskusi jedno jediné slovíčko :ne
Ano, ano. Slovicko „ne“, je jedno z nejkratsich v ceskem jazyce. ![]()
Dalsi varianta kdyz nekdo sedi rano u stolu a ceka mu vrazit koste do ruky…
@berry4 píše:
Mě tyhle nářky na veřejným foru přijdou akorát úsměvný.
Jaký sis to udělala, takový to máš.
Ono existuje místo takových elaborátů a pláčů na diskusi jedno jediné slovíčko :ne
máš pravdu, ale jak odmitnes blizke pribuzne? kdyz kamarady nechas prespat a treba svagrovou a blizkou sestrenku ne? ale jak rikam kamaradi co k nam chodi jsou fajn, chodime i my k nim, oni jsou jina kategorie, pomuzou s veceri, hraji se s malou a to sami nemaji deti.
@neila v prubehu leta tak 4 krat, je to malo? nerikam ze chodi furt, pak tri mesice o nikom neslysim, jak kdy to vyjde, jak ma kdo cestu nasim smerem a podobne…a jednou to bylo rano zavolani vecer prijedeme… nastesti byl muz doma a pekne jsem ho prohnala at vsechno udela za me…
Já ano. Také mám vyžírky přímé příbuzné, naučila jsem se je odmítat, protože oni stejně nepochopí, v čem je problém. Takže - nemám čas, nejde to, omluvím se, konec. Nejsem výkrmna, ani noclehárna. Navíc jde o mé soukromí, můj byt, můj život. Jejich ne. Dobré přátele nemám problém přijmout, naštěstí u nás se to neděje často, vždy po předchozí domluvě. Jsme lidi, co mají svá soukromí. A ta jsou nedotknutelná. Naštěstí tihle lidi jsou schopni a ochotni jakkoli vyjít vstříc i naopak. U rodiny to neplatí.
Přátele si vybíráme ![]()
@Anonymní píše:
@neila v prubehu leta tak 4 krat, je to malo? nerikam ze chodi furt, pak tri mesice o nikom neslysim, jak kdy to vyjde, jak ma kdo cestu nasim smerem a podobne…a jednou to bylo rano zavolani vecer prijedeme… nastesti byl muz doma a pekne jsem ho prohnala at vsechno udela za me…
tak pokud má máš na mysli léto červen-září třeba, tak to vychází cca jednou za měsíc, to se dá přežít, to u nás je živě častěji
nicméně, chápu, že teď tě to může unavovat víc než jindy, takže bych akorát omezila servis kolem návštěv
Pokud ti to vadí celkově právě proto, že některé návštěvy prostě „nemusíš“, tak bych je jednoduše utla. I švagrovou. Vysvětlovat nemusíš nikomu nic, prostě řekni, že nebudete doma, nebo, že už máte něco v plánu a to jim musí stačit…
Navstevy se spanim mame casto. Vlastne je to jedina sance jak se videt po praci jeste s rodinami s detmi, coz jsou vlastne temer vsichni. Je to ale oboustranne. Nekde teda jen jednostranne, s temi co maj maly byt. Je to ale vzdy s pomoci- privezou cast pohosteni, pomohou pripravit, uklidit… tedy pokud to neni nejaka vyjimecna jednorazova navsteva. A hlavne nejsme jen podiskotekova nocleharna, vsichni spolecne popovidame
@Pudloslava píše:
No a co trebas takto:Vid, ze se obslouzis, kafe vis, kde je, chleba je v mrazaku…
Oni se budiot zapoji, nebo prestanou jezdit, neboj.
Podrzis mi ho na chvilku, zejo (a sup dite do klina, nez se vzpoamatuje)
Prebalis mimino, nebo batole nakrmis?
Oloupal bys mi brambory prosim?
Neumyl bys nadobi, ja mam jeste zehleni a chtela bych si pak s vama taky chvilku sednout.
Také máme hoooodně návštěv s přespáním a vím, jak je to náročné. Já se teda snažím všechny instruovat, ať se obslouží a někdy i trochu zaúkoluji - pomoc s přípravou oběda a pod. Ale stejně praní povlečení, nakupování, úklid… Je to vyčerpávající jak fyzicky, tak psychicky a v neposlední řadě i finančně. Také mi to někdy vadí. Zatím mám jen jedno dítě, tak se to dá, s druhým to nejspíš také omezíme. Prostě bych slušně řekla, že máš toho teď hodně a nehodí se ti to.
Panebože, to je ale problém? proč jim jednoduše neřekneš to, co tady píšeš? Anebo - ale klidně, tady je koupelna, záchod, kuchyň a obslužte se, já mám svou práci. Jedete do města? Potřebovala bych koupit tohle a tohle, musím vám nachystat spaní a nestihla bych. A klidně bych je takhle úkolovala - potřebuju navařit, vemte mi dítě na hřiště. Co je na tom za potíž? Stačí jen otevřeně a přímo říkat, nikdo není jasnovidec a neumí ti číst myšlenky. Třeba vůbec netuší, že tě jejich přístup štve.
Tak jsem zrovna včera řešila návštěvu, která se ohlásila na víkend. Moje odpověď - ano přijďte, ale předem se omlouvám a avizuji, že tentokrát full service nebude - mám naplánované pečení
Jejich odpověď: nevadí, pomůžeme, uvaříme
Tak se mi to líbí ![]()