Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, mám prosbu, v pondělí jdeme na první očkování hexa a četla jsem, že prevenar se dává stejně jako hexa. Musí mi dr napsat recept, abych si ten prevenar vyzvedla bo ho mívaj přímo v ordinaci, nevíte??? Jak jste to měly vy??? Díky
@chcimimi1
Má ho v ordinaci. Nicméně lépe očkovat Prevenar a Infanrix hexa odděleně, pauza MINIMÁlNĚ 14 dnů - lépe měsíc, je takto menší výskyt horečnatých reakcí.
@chcimimi1 přesně tak, jak píše BellinkaX. I u nás to lékař má v lednici. A nedávala bych to dohromady.
@chcimimi1 přesně tak, jak píše BellinkaX. I u nás to lékař má v lednici. A nedávala bych to dohromady.
My taky dostali vse dohromady…synflorix, prevenar13 i rotateq a dr. rikal ze to neni pravda ze se dohromady nedavaji… jinak na prevenar jsme doplaceli 284,–/ks a rotateq nas vysel na 1800,–/3ks a 500,– nam pak vratila pojistovna
@swvk píše:
My taky dostali vse dohromady…synflorix, prevenar13 i rotateq a dr. rikal ze to neni pravda ze se dohromady nedavaji… jinak na prevenar jsme doplaceli 284,–/ks a rotateq nas vysel na 1800,–/3ks a 500,– nam pak vratila pojistovna
Tak to je hodně smutné.
Holky, kdo z vás ještě neví - VZP teď na pneumokoka (prevenar 13). Navíc teď jednorázově 700,– a očkuje se jenom jedna dávka. Tahle jejich akce ale platí jenom do konce roku.
@IvcaW píše:
Holky, kdo z vás ještě neví - VZP teď na pneumokoka (prevenar 13). Navíc teď jednorázově 700,– a očkuje se jenom jedna dávka. Tahle jejich akce ale platí jenom do konce roku.
At si jí nechají..že děkujeme.. ![]()
@peggy.sl píše:
At si jí nechají..že děkujeme..
Nene, nic takového. Vzhledem k tomu, že moje děti nebyly z důvodů onemocnění pneumokokem ani rotaviry u lékaře, a nebyly proti pneumokokům ani rotavirům očkované, tak bych uvítala, kdyby mi pojišťovna proplatila ušetřená očkování. S radostí bych ty peníze investovala do celoročních nákupů 100% rakytníkové šťávy, řeřichy, rybího oleje,… tj. do toho, co považuji za mnohem všestrannější prevenci.
Do malého dítěte já bych ho nedávala, rozhodně ne dohromady s hexou.
Jinak ano, i u pětiletého dítěte může mít smysl, u dětí straších dvou let se dává jen jedna dávka.
@JayLee Já osobně bych ho nedávala vůbec. Ale pokud chceš, tak určitě ne takhle malému miminku. To raději počkej.
Hele, já nejsem v zásadě neočkující matka, taky tak fanaticky nevyznávám, že je vakcína může zabít, umím si promluvit s doktorem a nevěřím, že doktor chce jít za prachama přes zdraví mimin.
Starší dcerka má píchnutý prevenar, nehradila ho ještě pojišťovna, tvrdě se platil a má ho, koukala jsem do očkováku, dávala jsem ho v roce, takže má dvě dávky, jedna je až od dvou let. Je hrozně málo dětí jejího věku, co je proočkován na pneumokoky, protože se to hradilo a nebylo to levné. Její stejně stará kamarádkaležela loni s pneumokokovým zápalem lic na JIPce, kmen, proti kterému očkování je účinné, samozřejmě, že to nebylo naumření, ale bylo to fakt hnusný, naše dcerka to nechytla, byly spolu úzce v kontaktu, dokonce spolu spaly na jedné posteli. Byli jí sedm, talže v pěti určitě přínos má.
Druhá dcerka dostala po první hexe, kterou jsem jí dovolila nechat píchnout v 9týdnech
naštěstí bez Prevenaru, jinak to běžně všechny dětičky dostávají naráz, šílený ekzem, as každou další hexou se to horšilo. Takže u ní jsem velmi opatrná, ne že bych byl proti očkování, ale nenese hodobře. Takže ta zase Prevenar nemá, zase jsem za exota, páč už je hrazený amají ho zase všichni, když je zadarmiko. Před sedmi lety nikdo nebo málokdo, dneska všichni akdo honemá, je vadný. Teď jí byly dva roky, takže čekám na jaro a dostane Priorix, jak se z toho zbrchá, nechám jí píchnout Prevenar.
Co se klíšťovky týče, taky žijeme uprostřed louky, malá měla klíště v pěti měsících, tak jsem se jaka vyšilovat a doktor říkal, že do pěti let jeklíšťovka zbytečná, že ikdyby tu klíšťovou encefalitidu dostaly, přežijou jí bez následků, ažstarší děti a dospělí mají vážné problémy. Takže tu budu řešit as letos u starší, u mladší do pěti let ne.
Tak jsem ti napsala elaborát na téma očkování a moje děti
![]()
Ne Priorix je něco jiného, to není na pneumokoky, Priorix je na zarděnky, příušnice a spalničky, povinné očkování, píchá se nedřív od 15měsíců, to já tam psala, že se mi ho povedlo odložit, takže na něj půjde teď, proto zase odkládám ten Prevenar, než se zbrchá po tom povinném očkování.
Na pneumokoky jsou vakcíny dvě synflorix, ten je zdarma a Prevenar, na ten se doplácí tuší kolem 300, ono to jde kraoet mimo mě, protože já je budu hradit plně za ty cca 1600,– Aby to hradila pojišťovna, musí se to píchat v ranném věku, tuším že nejpozději do pátého měsíce musí být očkování dokončeno, jsou tři dávky po 4 týdnech. Tedy bylo to tak před dvěma lety, když byl Kamilka malinká.
Rozdíl, no nevím, každá vakcína má základní kmeny, ty jsou stejné, pneumokoků je víc druhů, ten prevenar má to očkování proti více druhům, zase se píše, že tydruhy mavíc tady ale nejsou, že s nima děti těžko přijdou do tsyku, že jsou sice navíc, ale celkem zbytečné, že prý je v podstatě jedno, kterou tu vakcínu zvolíš.
Prevenaru jsou 4 davky- ta posledni je preockovani - ta se dela kolem roku nejpozdeji.
@kitty77 Bylo by to fajn, ale je to nereálné - na jednu stranu to i chápu, doktor nemůže úplně individuálně každého posuzovat, protože by se z toho musel zbláznit, ale zase tak úplně schematicky a podle zajetých zvyklostí by to taky brát nemuseli…naštěstí ty děti mají nás, abychom hledali ty nejlepší možnosti a řešení