Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, chtěla bych se zeptat, jestli má někdo zkušenost s převodem mateřské na otce a pak zpět? Někde jsem četla, že když má otec vyšší příjmy, než matka a je třeba jen týden na mateřské a pak ji ukončí a opět nastoupí na mateřskou matka, tak jí zůstane výše mateřské, která byla vypočítaná podle mzdy otce a nevrací se její původní (tedy nižší). Máte s tím někdo zkušenost? Děkuji moc za reakce! emoticon
Nezůstane, ppm je nepřenosná, otec dítěte může ale ppm čerpat za stejných podmínek jako matka.
Ty máš asi spíš na mysli rodičovský příspěvek, ne? Takhle se to dělalo dřív, že na pár dní nastoupil na rodičák otec a pak se to převedlo na matku a už zůstala výše, jakou zvolil otec, dělali to tak hlavně ti, kde žena neměla nárok na volbu. Loni se v tom trochu něco měnilo a teď už není potřeba aby otec na rodičák nastoupil, prostě se výše zvolí přes něj a na rodičáku je normálně matka, on jen doloží potvrzení o denním vyměřovacím základu z práce…
Nn, rodicovsky prispevek nemyslim, nekde jsem cetla clanek, ze po sestinedeli muze PPM cerpat treba i jen tyden otec a kdyz se prevede pak PPM zpet na matku, zustane vyse kterou pobiral otec. Ale nemuzu uz ten clanek najit. ![]()
@lovelymichelle mám dojem, že to není pravda - otec může po šestinedělí jít na mateřskou, ale musí na ní zůstat - problém je ovšem, že nemůže jít na mateřskou a zároveň pracovat na stejnou smlouvu - takže záleží na zaměstnavateli, zda na to přistoupí a napíše mu po dobu mateřské jinou pracovní smlouvu. Co s matkou netuším, de facto by si v práci měla zařídit neplacené volno nebo pokud je nezaměstnaná, tak si platit zdravotní sama… ale to je jen moje dedukce
@lovelymichelle píše:
Nn, rodicovsky prispevek nemyslim, nekde jsem cetla clanek, ze po sestinedeli muze PPM cerpat treba i jen tyden otec a kdyz se prevede pak PPM zpet na matku, zustane vyse kterou pobiral otec. Ale nemuzu uz ten clanek najit.
nene tak to neni.to se tykalo rodicaku. Aleppm muze otec ale za stejnych podminek jako matka.
@lovelymichelle píše:
Ahoj, chtěla bych se zeptat, jestli má někdo zkušenost s převodem mateřské na otce a pak zpět? Někde jsem četla, že když má otec vyšší příjmy, než matka a je třeba jen týden na mateřské a pak ji ukončí a opět nastoupí na mateřskou matka, tak jí zůstane výše mateřské, která byla vypočítaná podle mzdy otce a nevrací se její původní (tedy nižší). Máte s tím někdo zkušenost? Děkuji moc za reakce! emoticon
Tak, jak to popisujes to urcite nefunguje. Bud bude na PPM jeden nebo druhy a vyse bude dle jejich vydelku. Existuje ale klicka, kterou tu nekdy nekdo naznacil, nicmene vyzaduje spolupraci zamestnavatele, ktery by manzela musel zamestnat jeste na jinou smlouvu, nez ze ktere by cerpal MD. Matka by pak ale musela bud pracovat, nebo byt na uradu rpace, nebo na neplacenem volnu, mozna jako osoba pecujici o dite do 7 let( tedy doma) - ale tou posledni moznosti si nejsem jista, kdyz o dite vlastne uz pecuje otec ditete.