Přijímačky 2024

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2522
17.5.24 19:53
@Veveří píše: Více

Moje dítě dělalo Hejného od třetí třídy samo, výhoda Monte třídy. Moji dopomoc ani nepotřebovalo, jen jsem kontrolovala. Stesky rodičů, jak je Hejný nepochopitelný nechápu, mě to přišlo velmi jasné a to nejsem matematik. Dítě mělo výhodu jen u dědy Lesoně, nezatížené si zvířátka nemuselo převádět na čísla jako matka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45714
17.5.24 19:53
@Kasandra159 píše: Více

To je pekne, ze tvoje ditko melo Hejneho, ale ne kazdy ma tu moznost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1746
18.5.24 15:32
@Magda26 píše: Více

A učitelka si určitě myslí, jak byla hodná, že jim tu písemku nenapařila ještě před přijímačkama. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1746
18.5.24 15:44

Nejsem učitel, ale ředitel CERMATu tvrdí, že jedou podle RVP a do testů nedává nic navíc. RVP nepředepisuje konkrétní úlohy, které děti mají počítat, ale co mají umět, nebo tedy jaké mají mít kompetence. Jak toho učitelé dosáhnou, to už je na školách. Vždyť ani nejsou jednotné učebnice, nemluvě o tom, že něktří učitelé mají učebnice spíš jako oporu, než že by jeli čistě podle ní. Jako podlé bych považovala, kdyby třeba děti měly počítat zvířátka dědy Lesoně (protože kdo nemá Frause, ten by byl spíš zmaten), ale tohle jsou normální matematické příklady.

Firmy na drilování jsou potřeba nikoli kvůli CERMATu, ale protože není dost míst, o která uchazeči o školy stojí. Existovaly už v době, kdy moje nejstarší zkoušela 8G a kdy si každá škola dělala svoje přijímačky. I tehdy se prodávaly učebnice, cvičené SCIO testy, školy pořádaly svoje kurzy, firmy na učení pořádaly kurzy, rodiče platili individuální doučování… protože prostě zájemců o 8G bylo o hodně víc, než volných míst na nich a byl o ně boj. Už před CERMATem. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1746
18.5.24 15:51

Bělouna. Moje oblíbená kniha v osmičce, milovala jsem ty logické příklady. Bylo to něco úplně jiného, než co jsme se učili ve škole, o hodně zábavnějšího, muselo se to u toho víc myslet. Zdaleka ne každý ze spolužáků ty příklady pobíral, vím to, byla jsem ten typ, kterému nevadí doučovat spolužáky, když si řeknou. Psát tehdy přijímačky z Bělouna a dneska z CERMATu mi přijde asi tak nastejno. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1746
18.5.24 15:53
@veria píše: Více

My taky měli Hejného. Předpokládám, že i to je důvod, proč na druhém stupni učitelé zařadili do výuky i CERMAT testy. To bys nevěřila, jak dokázali rodiče ve škole řvát, že kvůli Hejnému děti neudělají přijímačky, protože nemají natrénovanou normální matiku a nestihnou počítat na čas. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
18.5.24 16:04
@sysi píše: Více

Věřím tomu. Vyplývá to pouze z toho, že tu metodu prostě neznají. Při běžné hodině toho v ní děti napočítají mnohem víc, než při bohapustém počítání sloupců.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1746
18.5.24 16:36
@hanka.br. píše: Více

Nejsem si tak úplně jistá. Už jsem to tu někde psala - tam, kde já bych automaticky použila vzoreček, tak moje dítě „ztrácelo čas“ hledáním vlastní cesty výpočtu. Jako asi do běžného života fajn, podporuje to logiku a kreativitu… ale u testů na rychlost nic moc. :nevim: Kdysi jsem četla jakýsi článek - už nevím, jestli byl o přijímačkách nebo o Hejném, ale každopádně v něm jedna z učitelek říkala něco podobého. Že před přijímačkami trénují i počty na rychlost nebo tak nějak. Pochopila jsem, že to běžně nedělají, ale kvůli přijímačkám to zařazují.

Jinak já s Hejným problém neměla, ale ono to bude, jak co kterému dítěti sedne. Třeba nejstarší dcera, když před přijímačkami na 8G prošla kurzem matiky, tak se sama vyjádřila, že ta matiku na kurzu jí přišla lepší, než Hejný ve škole. Na kurz chodila, protože se spolužačkou se chtěly připravovat na přijímačky, ne, že by měly problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
18.5.24 16:55
@sysi píše: Více

Děti v Hejného metodice přirozeně používají vzorce, jen se jim poskytne prostor, aby je vyvodily samy. Nebojí se hledat řešení ani metodou pokus - omyl a obvykle od nich neuslyšíš „To jsme se neučili, to neumíme“. Což je právě u těch přijímaček velká výhoda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5633
18.5.24 17:00

@sysi ano, ředitel Cermatu něco tvrdí, ale je tu jedno velké ALE: https://www.denik.cz/…ta-zaci.html?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1746
18.5.24 17:25

@hanka.br. Mně Hejným prošly tři děti, já představu mám. Na druhém stupni měly kopírované učebnice (a starší je neměla vůbec), protože to bylo v období, kdy byl Hejný na druhém stupni zatím pokusně. Učitelé měli školení, i si vzpomínám, že když nastoupila nejstarší holka, tak pan profesor Hejný měl vzorovou výuku přímo u nás na škole. Myslím, že naše škola se fakt snažila. Přesto každý z učitelů k výuce přistupoval s rozdíly, které se samozřejmě na dětech odrážely. A můj pocit je, že mým dětem u přijímaček nechyběly znalosti, ale spíš ten dril, který napomáhá k rychlejším výsledkům. Nejstarší ten dril nechyběl, ale na druhou stranu ona na druhém stupni čistého Hejného neměla, i když i na nich se pokusně dělala jakási příprava na jeho zavedení pro druhý stupeň.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1746
18.5.24 17:34

Opět - to není problém CERMATu, to je problém nedostatku míst na školách. Respektive nedostatku míst, o které uchazeči stojí. Ano, v Praze se všichni šrotěj jak o život, protože míst je málo a berou ty nejlepší. Kdyby byly testy SCIO, šrotili by se stejně, protože míst je málo a berou ty nejlepší. Kdyby si každá škola dělala svoje přijímačky, šrotili by se o to víc, protože každá škola by měla jiné požadavky, míst je málo a berou ty nejlepší. Nemůžu hodnotit letošní testy, ty mi děti nedělaly, ale v předchozích letech v nich opravdu nebylo nic, nad čím by moje děti zůstaly stát a zírat, že tohle se fakt ve škole neučily.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56129
18.5.24 18:45

A o co ti jde, konkrétně? Tohle není úplně jen o penězích…je to o těch dětech. Někdo se připravoval, někdo ne, když vynechas nával v Praze. Letos to bylo jednoduché. Žádné špeky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8866
18.5.24 19:29

Statistika naší školy. Dceřiná třída-všichni přijati, jedna vedlejší 1 neprijata, druhá vedlejší 2 nepřijetí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
18.5.24 19:48
@truelly píše: Více

U nás z devítek přijati všichni až na jednoho, který se hlásil na školy do jiného města, všechny hodně prestižní. Podle mě byly ty přijímačky adekvátní, až bych řekla lehké.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí