Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@matkabagristy Tak přece nezáleží na tom, kolik jich má jako prioritní, přeskočit je můžou ze 2. i 3. školy, pokud mají více bodů a nedostali se na svoji prioritní…záleží na celkovém počtu.
@Havlova píše: Více
já jsem taky dítě 90. let a protože gympl nemám a vejšku ano, znám těch lidí co mají výšku mimo gympl mnoho. Z mojí školy slo asi 6 lidí (ano, lehčí vejšky, ne medicína, ale pedák, filda, apod… ale znám jich mnoho.
záleží v jaké sociální bublině se člověk pohybuje.
znám i mnoho lidí, kteří zkoušeli výšku 2×, když je nevzali poprvé, šli rok na jazykovku a zkusili to podruhé
a zároveň znám pár lidí z gymplu, kteří od té doby pracují v bance a stačí jim to.
takže já zas třeba vidím, že absence gymplu fakt neznamená rozloučit se s VŠ, to vůbec ![]()
záleží do jaké sociální bubliny se člověk dostane.
@matkabagristy píše: Více
Vždyť je můžou předhonit ti, kteří ji mají jako druhou nebo třetí?
A co když se dostanou ti, co mají tu školu na 2. nebo 3. místě?
@Niemeyer píše: Více
Já jsem trochu starší. Za nás prostě bylo gympl - vejška. SŠ - většina pracovat.
Teď je spousta VŠ, to za nás nebylo.
@Niemeyer píše: Více
Mít vysokou není nic výjimečného? A co tedy je dle tebe výjimečný, když vejš než vejš už nic není.
To není úplně pravda. Když budou lepší ti, co ji mají na 2. nebo 3. místě a nedostanou se na preferované školy, předeženou ty s prioritou 1 a budou přijati oni.
@Zeoli píše: Více
Dnes ale fakt mít vejšku není nic mimořádnýho, může ji mít každej.
Jde o to, co si s tím počne, jak to využije, jak dlaíš vzdělání, jaké možnosti. A mimo jiné na rozdíl od dřívějších let hraje roli i to, o jakou VŠ jde.
Když 80 % středoškoláků jde na VŠ, tak to opravdu není nic výjimečného.
např. tím, že se zvýšil počet VŠ, oborů VŠ, i těch soukromých, kde není potřeba přijímacího řízení nebo je velmi lehké
Dnes je hrozně degradované tím jak spostu rádoby ekonomických a humanitních oborů na soukromých VŠ…prostě to udělá každý co odmaturuje.