Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
a ty jsi kdo? ![]()
O mě když se lidé dozvěděli, že se vdávám v 18, taky se divili, takový tele
a o to víc pak, když zjistili, že „nemusím“
. Takže dítě ve 20 už pak nikoho asi moc nepřekvapilo…
No a teď bojuju s tím, že bych už moc chtěla druhý, ale říkám si, že je ještě brzo, že heště aspoň rok ![]()
Ahoj holky,
tak moc to tu sice nežije, ale taky se přidám:
Je mi 22 a synovi teď budou dva roky, měla jsem ho ve 20. Jsem šťastně vdaná, mimi bylo chtěné a vůbec toho nelituju. Myslím si, že je hodně individuální, kdy se člověk cítí na dítě a pokud se na něho někdo cítí v 18, tak proč ne. Myslím si, že mít dítě v nižším věku má svoje pro a proti, jako všechno. Jako výhodu vidím to, že člověk vše zvládá tak nějak přirozeněji a třeba v pubertě může svoje dítě dobře chápat, protože z ní sám „nedávno“ vyrostl
Já sama mám mamku, která je starší o 18 let a máme spíše kamarádský vztah a jsem za to ráda. Starší matky mi připadají takové upjatější, že všechno moc řeší, jsou úzkostlivé a tak. Na druhou stranu zase věřím, že si to mateřství dokážou víc vychutnat. Já za sebe můžu říct, že bych neměnila a příští rok plánujeme sourozence. V ničem mě to neomezuje, když si chci zajít s kamarádkou na kafe, manžel rád pohlídá, když chceme jít s manželem treba na večeři nebo s přáteli na nějakou akci, hlídají naši. Sice to není úplně tak často jako za „bezdětna“ , ale aspoň si to o to víc užijeme
. Letos dělám bakaláře na VŠ, prostě podle mě všechno jde, když člověk chce a není to o věku. A otázky, co mě k tomu vedlo, že jsem měla dítě tak mladá , to nekomentuju. Možná je to pro ty, co po třicítce začaly uvažovat nad mimísem nepochopitelné, pro mě je zase strašná představa, že moje dítě bude maturovat a mě potáhne na 60. A že prvního vnoučete se dočkám tak po sedmdesátce, kdy už vetšina lidí prostě nemá síly na to, aby si to užil. Takže tak. Holky pište, ráda pokecám s někým podobnýho věku!
Ahoj,hledám maminy,které mají/měly podobný problém jako já..
Je mi 19 a studuju střední.Jsem ve čtvrtaku..Ve 31.týdnu a celkem se bojim budoucnosti.Termín mám podle poslení menstruace18.list a dle utz 9.12.A nevim,s jakym mam počítat.Skolu budu muset prerusit.Ale uvazuju,ze bych tam chodila,a akorad maturitu odlozila.Ale nevim,jestli bych byla schopna dokoncit rocnik kuli nocnimu krmeni atd.
Navic otec ditete si neplatil pojisteni,tak ma dluh a ja ted nevim,jestli ho mam priznat jako otce,protoze pokud ano,je mozne,že mu exekutori zabavi majetek,kdyz bude muset k soudu kuli vyzivnemu.
Brat se zatim nechceme.
Pokud některá řešíte podobný problém,prosím ozvěte se,jak jste řešila.
Nebo alespon rady.
Díky moc.
Ahoj,
no situace to není lehká… co se týče školy, tak si myslím, že pokud máš někoho, kdo by ti miminko hlídal když budeš ve škole, tak se to dá. Do půl roku mimča bys skončila a to je podle mě v pohodě, pak už by to bylo jen a jen horší, težko se pak člověk donutí něco dodělat. Do půl roku mimi jen leží a dá se to.
Co se týče toho přítele… pokud Ti bude s výživou pomáhat , tak není důvod, abys ho dávala k soudu. Tudíž není důvod k exekuci. Problém by byl, pokud by nejevil zájem, neplatil a Ty výživný chtěla.
Jestli ho uvést do RL… musíš sama vědět, jak to s Váma vypadá. Jestli je to solidní člověk, tak bych ho uvedla. Minimálně pak budeš mít jistotu, že ikdyby se stalo cokoliv, máš nárok na výživný, dítě bude dědic, atd. K neuvedení otce bych přistoupila pouze tehdy, kdyby to byl člověk, u kterýho bych se bála, že bude žít nezřízeným životem a bude si to dítě třeba nárokovat, dělat problémy a tak.
A kromě toho to dítě má nárok mít otce.
Ale rozhodnout se musíš sama. Každopádně co týče školy, tak je to ok, já jsem měla zkouškový na vysoké (který bylo horší než celá maturita) a doma měsíční mimi, na další zkouškový petiměsíční. A šlo to.
Ahoj,
kamarádka řešila dost podobný problém jako ty-krom toho otce a otcoství ( to si musíš rozhodnout jen ty
)
Na začátku čtvrťáku se dozvěděli, že v květnu budou mít miminko (maličký byl chtěný.....), no, dokončila polovinu čtvrťáku s tím, že si dala odklad a druhou polovinu si dodělá příští rok+maturitu.....
Nakonec je malýmu 17m a maturita???
Hodně záleží, jestli ti budeš mít někoho na pomoc o péči s miminkem…
Já bych si ji asi zkusila dodělat, protože za to nic nedáš a pak nevíš, jak se ti vyvrbí budoucnoust (ale to je můj názor a roznoudnout se opět musíš jen ty
![]()
Měj se hezky a šťastná rozhodnutí ![]()
Ahoj holky, musím uznat, že jste se dostaly mnohdy do dost obtížné situace. A vůbec vám nezávidím. Ve svých 18 letech dělat rozhodnutí na celý život. Přeji vám aby jste se rozhodly správně. Ale musím trošku podotknout, že plánovat dítě v 18 letech je něco jiného, než v 18 neplánovaně otěhotnět. Zvláště, když dnes je na trhu tolik antikoncepce. To se mi zdá trošku nezodpovědné.
Jinak opravdu vám přeji šťastné rozhodování. Rozhodujete se totiž ne jenom za sebe ale i za toho drobečka.
scooterko já tedy problém neřešila, ale napíšu, co si myslím…
1. je důležité se rozhodnout, jestli si miminko necháš. V tom máš jasno - necháš. To je fajn ![]()
2. termín porodu - čím to bude blíž, tím to bude jasnější. Hlavu bych si tím asi nedělala. Prostě někdy porodíš. ROzdíl tam je sice cca 20 dní, což je dost, ale co se dá dělat. Já nechápu, kde ty termínyberete. Já měla jeden ![]()
3. škola - záleží jak jsi šikovná a možná i z čeho maturuješ. Já bych asi volila individuální studijní plán a maturitu normáln v termínu. Přijde mi to schůdný. ALe já taky maturovala z předmětů. na který se dá v pohodě připravit sama (AJ, NJ, počítače, čestina). Takže bych to řešila tak. Nějaká spolužačka, co by mi nosila co se mám učit… já dělala gympl a vím, že by mi i v tom ostatním vyšli vstříc a všechny písemky bych jaktakž měla, takže záleží, jestli by ses mohla dohodnout.
Pokud by individuál nešel, tak nevim, protože do denního bych asi nešla, ani teď, ani třeba za rok po přerušení studia.
4. Bydlíš s přítelem, nebo s rodičema? To je docela podstatné. Já bych ho jako otce asi uvedla. Neznám přesně tvou situaci, ale mít v rodnym listě otec neznámý kvůli dávkám… No nevím, no… A on pracuje na černo, nebo jak to má s tím pojištěním? To přeci platí buď zaměstnavatel, nebo stát, pokud je nahlášen an úřadu práce a to snad i půl rok zpátky, ne? Myslím, že to by se dalo řešit a rozhodně bych se o to zajímala a udělala to tak, aby to fungovalo a byl v rodném listě. Mám ještě vlezlou otázku, nemusíš odpovídat. Proč se nechcete brát?
To je asi vše, co mě napadá… Neboj, zvládnete to. Tedy nevidím přesně do tý situace a nevím, jak moc se dá na tvého přítele spolehnout a co je zač, nebo co tvoji rodiče, ale myslím, že se nemusíš bát. V tomhle státě bys to jistě zvládla i sama. Tolik dávek, až mě to rozčiluje (hlavně v období daňových přiznání
)
Ahoj holky! Jsem ráda, že je tu fórum s lidma podobných názorů
Je mi 22, nad miminkem jsme už trochu uvažovali, no a minulý měsíc jsme si hodne uživali ![]()
Výsledkem bylo, že jsem nedostala M, (což nebylo nijak překvapující, protože ji mám dost nepravidelnou), ale bolí bě bříško, prsa a je mi hrozně blbě v autě, tak jsem si pro jistotu zkusila test. No a výsledek mě hodně zmátl, protože psali „odečtěte do tří minut“ a mně se tam udělala slabá druhá mezi 3.a 4. minutou. Tak jsem zjišťovala, jak je to s těmi „artefakty“ no a někomu se udělá čárka i když není těhotný třeba po hodině, někomu nikdy. No a já si dělala už asi 6testů 5GS mamatestů (z ranní moči se tam proužek udělal za 2,5min) a 1hCG. Vše // Co myslíte??
Takže jdu poněkud předčasně k doktorce- už tohle pondělí a vůbec se nemohu soustředit na učení! Takováhle nejistota je nejhorší ![]()
Myslím, že s podporou (hlavně finanční
) rodiny, je fajn mít mimčo na škole, že šance, že bude vše v pořádku je mnohem vyšší, pro naše těla je to přirozené. a co se týče vychutnávání, tak nám přece nic nebrání si to opět vychutnat ve 30ti ![]()
No, já myslím, že když Ti tolik testů vyšlo //, tak je to jasný ![]()
Gratuluju!!!
Kdyby se tam ty // udělaly hned, tak bych asi nebyla tak na vážkách, ale ty moje výsledky mi přišly přesně mezi jo a ne
Tak se teď na to nechci moc upínat, abych nebyla zklamaná, ale kdyby to vyšlo, bylo by to bezva!
Mně testy taky ukazovaly druhou čárku až po pár minutách, když to bylo takhle hodně v začátku.
Myslím, že aby ti šest testů ukázalo druhou čárku, kdybys těhu nebyla, to by byla sakra náhoda, to je snad i vyloučený.
Uvidíš, že Ti doktor potvrdí, že budeš maminka ![]()
Ahoj holky,
tohle téma se sice jmenuje příliš mladé maminky, za kterou já se tedy nepovažuji, ale koukám, že jsme tu tak věkově na stejno.
Je mi 21 a jsem v 8tt mimísek se narodí až mi bude 22.
Mimiko jsme plánovali od února a zadařilo se až před více jak měsícem, takže pro mě je to můj malý vytoužený zázrak ![]()
S přítelem jsme spolu přes 6 let takže si myslím že jsme si lecos už prožili, bydlíme spolu ž přes 2 roky a jsme finančně zajištění. Hned po matuře jsem nastoupila do práce takže jsem ráda že budu mít skoro 3 letou praxi.
Rozhodně si ale nepřipadám nenormálně, prostě jsem cítila že je na miminko už čas a řešit věk?
At si to každý zařídí po svém, ale dítě po 30 děkuji nechci:o( Miminko se má pořizovat když ho oba dva chtějí a né podle momentálního trendu doby.
Těším se na radosti i starosti s miminkem a doufám, že mi dá okolí pokoj a nebudu poslouchat připomíky typu vždyť jste si mohli ještě užívat, já myslím že s dítětem se dá užívat daleko . Pokud si použil mamatest a byly tam // tak jsi na 100% těhu ten totiž nikdy nelže. A řešit 30 sekund to je hloupost. Na většině testů píší že výsledek se má odečítat do 10min, ty 3min jsou tam psané jako max. možná rychlost zobrazení //.
Přesně tak, také mě ten název trošku uráží - „Mladé maminky“ by znělo lépe ![]()
Tak jsem dnes byla na UZ a ještě nic vidět není.. za dva dny budu mít výsledky krve. No jo, když já mám tak nepravidelnou MS, ze můžu těžko odhadnout, kdy byla ovulace a případné početí, a tudíž v kolikátém jsem týdnu.
Já ještě studuju, ale na rok bych přerušila, pak by na rok přerušil tatínek, ať si mimíska taky užije ![]()
Luciko, moc gratuluju, doufám, že si to náležitě užíváš!
Ahoj holky,
Šiško: Já měla u prvního těhu druhou čárku na testu hodně slabou a u druhého těhu se mi pořád druhá čárka neukazovala a potom, když jsem šla vysypat koš ze záchodu, tak jsem zjistila, že mám všechny testy pozitivní. Je fakt, že si nebyl ani doktor jistý jestli jsem těhotná, protože jsem byla úplně na začátku.
Jinak já měla první dítě týden před svými 22 narozeninami a druhé dítě týden před 24 narozeninami. Manžel je o šest let starší, měli jsme a máme byt, auto, dobrou práci, takže nám nic nebránilo. Prarodiče a praprarodiče nám moc pomáhají.
Jsem šťastná, že mám děti takhle brzo (původně jsem si myslela, že naše snažení bude mnohem delší - v naší rodině je velký problém s početím). První mimi nám vyšlo po tříměsíčním snažení a druhé na první pokus
.
Nikdy jsem nelitovala.
Naši věděli dopředu, že se snažíme. S druhým miminkem takhle brzo po sobě můj táta moc nesouhlasil, ale teď je nejšťastnější děda na světě a všude se chlubí fotkama
.
Jsem šťastná, že jsou moje děti zdravé.
Jediné co mi leze na mozek je to, že vypadám mladší než dnešní 16-letý holky. Umíte si představit, jak lidi koukali, když jsem šla s jedním dítětem. A co potom, když jdu se dvěma? ![]()
Člověk si zvykne na ledasco. Že mi neprodají alkohol bez OP, nepustí do klubu od 18-ti na to už jsem si zvykla, ale ty pohledy „Chudák holka“ mě vážně štvou. Nechápu co je to za trend mít nejdřív kariéru a potom děti. Já sama si buduji kariéru až teď. Neumím si představit, že bych svoji slibně rozjetou kariéru přerušila na 6-8 let mateřskou. A co potom ty 35-leté, které nemohou mít děti? A když se jim to povede kolem 40. tak zase všichni na ni koukaj jako na starou.
Myslím, že není ideální věk pro dítě dejme tomu 30 let. Někdo hold má svůj ideální věk ve 20 a jiný ve 40.
Přeji všem mladým maminkám zdravá miminka a hlavně sílu odolávat pomluvám, kecům a pohledům ostatních. Vždyť za ta naše zlatíčka to přeci stojí.
Omlouvám se, že jsem se tak rozepsala.
Páček Erika
Janniah: Muj nazor je takovej,ze kazdej clovek se vyvyji trochu jinak,nekdo se chova jako dite jeste ve dvaceti..Ja uz sem ,,vychovala´´ svoji segru,od jejich dvou mesicu sem k ni vnoci vstavala a krmila ji..atd.. dokad sem neotehotnela,tak mi tata porad rikal,ze ho mrzi,ze se chovam jako dospela..ze sem vyspela moc rychle..vedi ze to udelali i oni..protoze zrovna jednoduchy sem to taky v zivote nemela..ale at si rikaj lidi co chtej..kdyz me neznaj,tak nechapu jak muzou soudit
..Mno nak to neresim,s tim stejne nic neudelam..
papa