Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, téma trochu na odlehčení a zamyšlení. Poslední dobou si u nás doma připadám, jako popelář. Pokaždé, když jdu ven nesu neco do popelnice. Odpady třídíme, nekupujeme polotovary, máme pytlíky na více použití a přesto se ten odpad snad množí. Je neuvěřitelné kolik vyprodikujeme např. platového obalu a to, jak už jsem psala, se snažíme nakupovat bez sáčků apod. Ale stejně, když něco objednáme z e-shopu je to vše zabalené v plastu. Přijde mi, že když jsem byla malá, tak se tolik odpadu netvořilo. Shodou okolností jsem dnes jela kolem spalovny odpadu u nás a tam stála fronta popelářských aut. Vím, že jsou různé iniciativy na snížení odpadu, ale sama mám pocit, že nezabírají.
jak to máte s odpady v domácnosti vy?
Máme to stejně. Taky se snažím nakupovat spíš bez obalů, nosím si svoje sacky, ale taky se nám to tu kupí. Krabice a vycpávky z eshopů se dají nabídnout nějaké místní firmě, pak do toho zase oni balí své balíčky. Jen to doma závaží, než se to odveze. Navíc máme mimino na jednorázových plenkách a to je teda mraky odpadu. Už aby se odplenkovala ![]()
@jahuhudka maso v masne, ale téměř všude bali do igelitových pytlíků. Prášek buď bez obalu, nebo točený a nebo v papírové krabici, salámy jako maso. A stejně je toho odpadu hrozně moc. My tedy máme dost, alespoň mi to přijde, i bio odpadu. Ale máme naštěstí bio popelnici. Kdybych 2 dny nevynesla odpad, tak tu budeme zahrabaní, jak vetešnictví. ![]()
@ProfZav no když byly děti na plenách to bylo něco. Naštěstí se odolenkovali rychle. Ale stejně toho odpadu neubývá.
Ano souhlasím.! Je toho čím dál víc. Třídíme jako idi.oti. Nejvíc mě děsí tzv. drobný plast ale. Dcerka kouká na influencery Leu a Toma na youtube. Už jsem té mladé dámě psala soukromou zprávu přes Instagram (nevím zda to četla) na youtube má komenty vypnuté. No každopádně propaguje slizy, hračky a jiné sr. ačky plné plastů. Do těch slizů vsypávají různé plastové konfety, flitry, číčoviny, to všechno je opět zabalené v sáčcích. No do pr.dele dovedete si představit kolik toho ty děcka vypotřebujou, kam se to všechno poděje? Kdo ty blbý kindervejce a další krávoviny třídí?? Celej Kosmír bude bordelem. zavalený. ![]()
Tak zrovna mikrotenovy sáček nebo obal od sušenky, trptek moc místa v koši nezabere
u nás je největší záběr místa v 60l koši po využití :maso ve vaničce, cherry rajčata ve vaničce, hroznové víno, konzerva hrášku nebo prostě zeleniny, nutella sklenice, krabice od rýže čočky, kaše… Chodíme obden, netridime.
@roba18 píše:
@jahuhudka maso v masne, ale téměř všude bali do igelitových pytlíků. Prášek buď bez obalu, nebo točený a nebo v papírové krabici, salámy jako maso. A stejně je toho odpadu hrozně moc. My tedy máme dost, alespoň mi to přijde, i bio odpadu. Ale máme naštěstí bio popelnici. Kdybych 2 dny nevynesla odpad, tak tu budeme zahrabaní, jak vetešnictví.
Taky záleží na tom, kolik vás je doma. My jsme tři, já a dva skorodospělí, popelnici vyvážíme jednou za 4 - 6 týdnů, s tříděným odpadem chodíme tak jednou za 2 - 4 týdny, do biopopelnice dávám jen plevel ze zahrady. A to nejedu v bezoobalovém režimu. Všechno v igelitových sáčcích a nemám s tím žádný problém.
Je ale fakt, že neobjednávám nic z e-shopů, takže takové ty vycpávky se u nás doma vůbec nevyskytují. Možná to bude tím.
Rok jsme neměli popelnici kvůli liknavosti úředníků a vynášeli odpady kde se dalo. Do práce, cestou na hřiště, na návštěvu. Jenže jsme na samotě, v létě to nosit daleko nešlo, skladovat kvůli zvířatům také moc ne. A to jsme platili pomalu 3.500 za rok za svoz odpadu. Před měsícem nám ji konečně přiřadili a najednou tam nemáme co dát. Na dně se krčí maximálně igelitka, sem tam k ní přibudou rozpadlé boty na zahradu nebo kartáček na zuby. Denně ale vyprodukujeme kýbl bioodpadu co putuje do kompostu a sem tam odneseme tašku pokresleného papíru nebo pár igelitových pytlíků. Za ten rok jsme totiž kompletně přehodnotili naše myšlení a konání, nakupujeme bezobalově a na kila, prací prášky a čističe si vyrábím (to spíš kvůli kořenové čističce), děti se naučily při chuti na sladké péct a zvládají vlastní brambůrky, popkorn nebo čokoládu. Snažili jsme se omezit odpad i předtím, ale až dlouhodobé žití bez možnosti něco vyhodit nás donutilo chovat se jinak. A nepřipadat si hloupě, že nakupovat zeleninu chodím s bednou a pro uzeniny jenom do řeznictví, kde používají ještě papír. Mnohem trapnější bylo plížit se s pytlíkem k dětskému hřišti nebo v sobotu zajet na smeťák s kýblem odpadu, kde od neděle byl hozený pytlík od ryby. Nemluvě o tom, že nám auto smrdělo jak popelnice ![]()
@Bubla Bůčková no zrovna to sklo je škoda netřídit, to jde používat pořád a pořád dokola. I papír jde protočit hodněkrát a ušetřit stromy. Jinak plasty se hodně probírají, tam má smysl házet jen PETky nebo tvrdé obaly např od prášků na praní apod.
Jinak i když třídíme co jde a kompostujeme, tak stejně je ta popelnice pořád plná
Ale netřídit, tak zaplníme dvě snad.
ADIT: U nás myslím malou plechovou a znám rodinu, kde naplní i ty dvě VELKÉ plastové. Ale oni tam hážou i trávu, stavební suť a netřídí.
Příspěvek upraven 18.12.20 v 16:31
Jsme 4 v domácnosti, třídíme odpad. Denně vyhazuji do popelnice malý odpadkový sáček o objemu 15 l. Za týden je plná plechová popelnice.
Někteří ve čtyřech mají 2 plné velké plastové popelnice a k tomu plný velký pytel na zemi u popelnice. ![]()
Ja teda tolik odpadu nemam, kos se smisenym neseme tak jeden za tyden a to nemame nejak extra velky (tusim 60l). Plastu mam minimum, snazim se nekupovat, nejvic mam takovych tech kartonu od mlika. Krabic taky moc ne, to seslapu a nesu jednou za 14 v nejake vetsi krabici narvane. Ale je fakt, ze mi treba nechodi milion baliku, kdyz uz, tak toho beru vic najednou na jednom eshopu.
Noo, u nás je to kupodivu ještě dobrý, papírové sáčky na pečivo, látkové na ovoce, papírové tašky na nákup..my se snažíme, to v Holandsku nebo Francii jsem se nestačila divit, tam tohle nefunguje vůbec.
@roba18 v domácnosti třídíme a odpadu je pořád hafo, ale - mně nejvíc štve zákaz plastových brček, papírové jsou
a přitom každý hrozen, rajče, hruška jsou zabalené ve své plastové krabičce
a nynější hygienické příkazy proti covidu - dovedete si někdo představit ty hory jednorázových obleků, rukavic, štítů a podobně z každé nemocnice, z každé ldn a domova důchodců ![]()
obědy, které vám z důvodu nařízení nemůžou dát do jídlonosičů, ale dají vám každý den plastovou krabici na oběd ![]()
@Quertizop píše:
Noo, u nás je to kupodivu ještě dobrý, papírové sáčky na pečivo, látkové na ovoce, papírové tašky na nákup..my se snažíme, to v Holandsku nebo Francii jsem se nestačila divit, tam tohle nefunguje vůbec.
sestřenice před 20 lety bydlela v Belgii, vždy když přijela, tak nám vykládala, jak se tam povinně třídí odpad, jak daleko s tím musí chodit k příslušným kontejnerům a jak se to tam hlídá a vysoce pokutuje - jen jsme zírali nad tím divným světem a divnými zvyky
za pár let to došlo i k nám