Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
S tou módou ve jménech. Já si myslím, že to je v každý době.
Pudloslava píše:
Není Beata rajská umělecké jméno? Mě to přijde hrozně hezky vymyšlené, poetické „Blažená Rajská“
nie je beata rajska nahodou slovenka?
ak ano, tak na slovensku je beata, teda za nasich detskych cias, bolo velmi casto davane meno.
katka 79 píše:Pudloslava píše:nie je beata rajska nahodou slovenka?
Není Beata rajská umělecké jméno? Mě to přijde hrozně hezky vymyšlené, poetické „Blažená Rajská“ak ano, tak na slovensku je beata, teda za nasich detskych cias, bolo velmi casto davane meno.
jj, narodila se Liptovském Mikulaši, říká strýček gůgl ![]()
Mě osobně se nelíbí jména, která jsou poameričťována např. Vanessa(stčí jen Vanesa přeci) Jesicca, Samantha.. apod… Potom se mi nelíbí k dlouhému příjmení dlouhé jméno, nebo když se ve jméně a příjmení hodně opakují stejné hlásky, např. Klára Kolaříková to mi prostě moc nejde přes pusu… No a potom také se mi nelíbí, když má kluk tipick české příjmení a dají mu cizí jméno, ten kluk s tím musí žít celý život, to holka se může vdát a příjmení se jí změnit…
Inac si myslim, ze ak dnes niekto da „neobyvkle“ meno, casom sa stane viac ako obyvklym ![]()
spoluziacka dala synovi meno Jerguš, bolo to pred 8 rokmi. vsetci si tukali na celo, ze co to dali za meno. a teraz je u nas, v nasom malom meste, jergusov ako maku ![]()
oliver je pekne meno, v skole sme mali jedneho, ineho som nepoznala. teraz ich je vela.
mag píše:katka 79 píše:jj, narodila se Liptovském Mikulaši, říká strýček gůglPudloslava píše:nie je beata rajska nahodou slovenka?
Není Beata rajská umělecké jméno? Mě to přijde hrozně hezky vymyšlené, poetické „Blažená Rajská“ak ano, tak na slovensku je beata, teda za nasich detskych cias, bolo velmi casto davane meno.
tak a je to jasne ![]()
Michaelakkk píše:Ahoj…tak to jsi přesně strefila…s tím jménem Vanessa…já jsem chtěla pouze Vanesku…a dala jsem ji tam schválně jen jedno S…takže mám Vanesu
Mě osobně se nelíbí jména, která jsou poameričťována např. Vanessa(stčí jen Vanesa přeci) Jesicca, Samantha.. apod… Potom se mi nelíbí k dlouhému příjmení dlouhé jméno, nebo když se ve jméně a příjmení hodně opakují stejné hlásky, např. Klára Kolaříková to mi prostě moc nejde přes pusu… No a potom také se mi nelíbí, když má kluk tipick české příjmení a dají mu cizí jméno, ten kluk s tím musí žít celý život, to holka se může vdát a příjmení se jí změnit……Taky se mi příčilo , aby to zavánělo anglicky
Jinak mám ještě Michaelu a Lukáška.....Tu Vanesku jsem strašně chtěla mít s takovým jménem, abych ji mohla říkat Vaňuli
Mi se třeba ještě nelíbí, dávat jméno podle data narození. Ale to je asi můj problém, neb moje mamka měla TP 20.12. Tak jsem Dagmar
Takže já mám 20.12. svátek, 24.12. vánoce, 31.12. Silvestr a 2.1. narozeniny
Už od mala jsem dostala na vánoce jeden dárek s tím, že to mám na vše
![]()
Ježííííš…omlouvám se, ten text se nějak roztáhl
Dala jsem citovat a vzniklo z toho písmo jak pro dioptrie číslo 20
![]()
ww píše:
Mi se třeba ještě nelíbí, dávat jméno podle data narození. Ale to je asi můj problém, neb moje mamka měla TP 20.12. Tak jsem DagmarTakže já mám 20.12. svátek, 24.12. vánoce, 31.12. Silvestr a 2.1. narozeniny
Už od mala jsem dostala na vánoce jeden dárek s tím, že to mám na vše
![]()
![]()
Jo, tak to jsem řešial taky, termín jsem měla 23.12., u holky ok, ale u kluka jsem bojovala, jak já chtěla Šimona, nebo Štěpána
No nemohla bych mu to udělat, nakonec jsme se shodli na Františkovi, to zase nemohla kousnout tchýně, hrozně prudila.
Náš příbuzný žijící na Yukonu dal svému dítěti jméno Miša. Myslel chudák, že je to klasické české jméno a byl docela překvapen, že se nejmenuji Míša, ale Michaela
Řekla bych, že to tam ale lidi tak neřeší jako tady. Docela mě mrzí, jak tady haníte jména a příjmení, co se k sobě hodí a co ne. A oháníte se tu „normálními českými“ jmény, která jsou ve většině případech převzatá ![]()
V jiných diskusích se řeší, jak okolí kecá do výběru jmen a jak to všechny štve a tady se dělá defacto to samé
Prostě ne každý chce dávat jména z první dvacítky ![]()
Lesina píše:
Záměrně máme jména bez diakritiky, a ač staročeská, jsou mezinárodně akceptovatelné. Jméno nejmladší je dokonce v poslední době (bohužel) velmi populární, sice se zdvojeným písmenem, ale i tak…Ale na téma jmen jsem sepsala kdysi článek sem na emimino - bože, je to už šíleně let… Žibřid nebo Bratislava? Pobavte se
L.
Lesi ostatne jsem se te chtela dotazat k tematu - jakozto nositelka nezvykleho jmena v dobe, kdy se davali Lenky a Pavlici - trpela jsi hodne?
![]()
katka 79 píše:Pudloslava píše:nie je beata rajska nahodou slovenka?
mam sestřenici beatu (u košic) a moc se mi top jméno líbí. Vybavim si krásnou píseň, co jsme zpívali na sboru o blažených ![]()
Michaelakkk píše:
Mě osobně se nelíbí jména, která jsou poameričťována např. Vanessa(stčí jen Vanesa přeci) Jesicca, Samantha.. apod… Potom se mi nelíbí k dlouhému příjmení dlouhé jméno, nebo když se ve jméně a příjmení hodně opakují stejné hlásky, např. Klára Kolaříková to mi prostě moc nejde přes pusu… No a potom také se mi nelíbí, když má kluk tipick české příjmení a dají mu cizí jméno, ten kluk s tím musí žít celý život, to holka se může vdát a příjmení se jí změnit…
a jessica by se mela psát „Džesika“ ?
Pudloslava píše:Lesina píše:Lesi ostatne jsem se te chtela dotazat k tematu - jakozto nositelka nezvykleho jmena v dobe, kdy se davali Lenky a Pavlici - trpela jsi hodne?
Záměrně máme jména bez diakritiky, a ač staročeská, jsou mezinárodně akceptovatelné. Jméno nejmladší je dokonce v poslední době (bohužel) velmi populární, sice se zdvojeným písmenem, ale i tak…Ale na téma jmen jsem sepsala kdysi článek sem na emimino - bože, je to už šíleně let… Žibřid nebo Bratislava? Pobavte se
L.![]()
Ty, ani ne. To víš, že jsou některé děti velmi „hodné“ a já vyčuhuji mnohým způsobem, ale na druhou stranu by se mi smály i kvůli jiným věcem, měla jsem a mám jiné zájmy než mí spolužáci na základce, společnou řeč jsme našli až v dospělosti.
Své jméno mám ráda a neměnila bych tehdy ani nyní. Jsem hodně vděčná za to, že se tak nejmenuje každý druhý, bo ten můj chlop to fakt se svým jménem nemá snadné. Je až nepříjemné, že v každém kolektivu má jmenovce.