Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Moji rodiče ne, manželovi rodiče nám půjčili 600 tis. s tím, že tchyně spořila manželovi na stavebku, které mu dala (cca 200 tis.). Jsem moc ráda, že máme byt v OV nezatížený hypotékou, ale mám pocit o to většího závazku..
No jak se to vzeme… Náš vlastní byt máme na hypotéku. Jednou zdědím domek po mamce, ale s tím, že chci, aby zde měla věcé břemeno dožití, i rodič by měl mí vědomí toho, že v každém případě má domov. Stejně jako tam bude mít z dědické vůle věcné břemeno dožití postižená teta. Plus samozřejmá je starost o dům nyní. když tam nikdo nebydlí (bereme to jako „splátku nájmu“).
Druhý byt, který pronajímáme, tak ano, tam nám finančně „vypomohlo“ dědictví po manželově otci
ale toť otázka.
Bráchovi byl zakoupen byt, dostal peníze na zařízení a renovaci a stejně ještě vymíšlí ptákoviny.
Ano, stavebním spořením, ale bylo myšleno jako nějaké finance do začátku, ne přímo na bydlení…Koupila jsem auto.Pak jsem dostala pračku, lednici a digestoř, byt máme od tchýně
Mě maminka vždycky říkala, že nám s bratrem nespoří, a že jako plnoletí dostaneme s bratrem napůl její byt. Pak bohužel zemřela a náš otec ten byt ukradl… takže nic nic, a ještě rozbitá rodina
Na vybavení ano (taková ta klasická výbava - hrnce, nádobí, povlečení atd. ono se to nezdá, ale hodí se to a je to pár desítek tisíc určitě), ale na pořízení bydlení ne. Upřímně, ani bych to nepřijala.
Moji rodiče nám přispěli na nájem v prvním bytě 50000 (platilo se na rok dopředu), byli jsme ještě na škole a tu částku jsme jednorázově nebyli schopni dát dohromady, ač jsme už něco vydělávali…
manželovi rodiče nám dali 200000, když jsme stavěli dům - peníze jsme nechtěli, ale oni nedali jinak, prý švagrům přispěli, tak nám musí taky
teda nebudu tvrdit, že nám to nepomohlo, pomohlo a hodně, mohli jsme si díky tomu vzít o dost nižší hypotéku ![]()
@bohemund01 píše:
Proč by měli? Toto nechapu když 80 % svým vlastním dětem taky spoří, furt se tu řeší životka, stavebka a jak šetřit dětem do začátku. Tak opravdu nechápu co je na tom divného…
věc názoru…
moje děti dostanou dobré vzdělání a ukážu jim svět ![]()
nevím, proč bych je měla v tom nejlepším poznávacím věku omezovat a svazovat nějakou nemovitostí ![]()
Nám ano a hodně. A to samé bráchovi. Jinak bychom prostě nebydleli ve svém. Já doufám, že jim to budu moct oplatit, až budou v důchodu. Že jim budem platit třeba lázně a tak. Naši jsou úžasní a já jsem jim moc vděčná.
V rámci možností ano. A tatínci navíc velkou pomocí při stavbě domu
. Když vidím dnes svého nemocného tátu a vzpomenu si, jak u nás makal…
Jinak ale nespatřuju nic zvláštního na pomoci rodičů dětem. Sama mám dospívající děti a máme pro obě stavební spoření. Nebude to žádný zázrak, ale aspoň něco.
Ne neprispeli a proc by meli. Ja chci aby si uzili sve penize a ne ze je rozdaj detem. Proc taky? Zivili nas i na studijich (VS a tak) a to je celkem hodne penez co nam uz dali.
@Black_Orchids píše:
věc názoru…moje děti dostanou dobré vzdělání a ukážu jim svět
nevím, proč bych je měla v tom nejlepším poznávacím věku omezovat a svazovat nějakou nemovitostí
Tím, že poskytneš dětem nějaké finance na bydlení je omezuješ?
Proč by měli? Toto nechapu když 80 % svým vlastním dětem taky spoří, furt se tu řeší životka, stavebka a jak šetřit dětem do začátku. Tak opravdu nechápu co je na tom divného…