Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Danitschka A já si myslím, že jsi ten ukázkový příklad sobce, který omlouvá počet dětí penězi.
Mně je naprosto jedno, kolik kdo má dětí, je to každého věc. Rozhodnu-li se k jedináčkovi, proč ne, rozhodnu-li se k početné rodině, proč ne. Každý vidí své štěstí v něčem jiném.
Ale právě tvůj argument - budu mít jen jedno, nemám na víc, je pro mě přinejmenším zvláštní. Proč vysvětlovat, že mám jen jedno, je-li to má volba a všem je po tom houby? Ty sama to obhajuješ, že nemáte na dvě děti, jako bys cítila povinnost mít víc dětí, nebo alespoň tvou volbu jednoho dítěte před okolím obhájit. A pokud se argumentuje penězi při tebou zmíněných dvou nadprůměrných platech, je mi to k smíchu.
.
@Paoloska píše:
Tipuju Araraunu (nebo krokodýla)
Tak nějaký exotický pták mě taky napadl ![]()
@Virginia
Jenže okolní svět není jedináčkům příliš nakloněn. Proto uvádím tohle jako svůj argument. Já jedno vlastní dítě mít budu, muž bude mít dvě, tedy oba máme dvě a chceme je uživit. Nadprůměrný plat ok, ale tomu platu taky odpovídají režie. A kdo mi zajistí, že ten plat budu mít i po rodičáku?
Sobec nejsem, sobec bych podle mě byla, kdybych si pořídila dětí víc a nemohla jim dát to, co potřebují. Sama v práci vidím, jak jsou na sebe děti zlé a dávají si „sežrat“, že jedno má hodně a druhé nic, protože má 4 další sourozence. My jsme sice tři, ale taky jsem v podstatě jako jedináček vyrůstala, sourozenci už byli samostatní. A teda nikdy jsem si nepřišla osamělá.
Nám přispěla matka samoživitelka tím, že nám k promoci s bráchou dala každýmu naspořený stavebko…takže vybavení domácnosti
@Michaela23 píše:
taky mě napadl kůň
Mně taky. Anebo krokodýl přeoperovaný na jezevčíka ![]()
@Danitschka Nikdo ti nezajistí ani to, že se zítra ráno probudíš, natož průměrný plat po RD.
A dítě, ač je to klišé, kromě základních potřeb fakt potřebuje pozornost a lásku. Ve chvíli, kdy je pevně zakotvené v rodině, tak bez nějakého hroucení unese, že nemá „všechno“. Já jsem už z principu proti tomu, aby děti měly to pomyslné všechno. Přijde mi normální, aby mohly chodit na kroužky, rozvíjet své dovednosti, a pokud na to budou mít, tak vystudovat. Tohle jsou pro mě důležité věci. Značkové krámy a supermobily mezi to neřadím.
@Danitschka píše:
Sama v práci vidím, jak jsou na sebe děti zlé a dávají si „sežrat“, že jedno má hodně a druhé nic, protože má 4 další sourozence.
tohle je ale problém společnosti a výchovy, to, čemu se tady hlavně klade důraz, a to jsou jedině peníze
a já si nemyslím že to je dobře.
Přispěli. Teda já i manžel jsme dostali peníze na stavebním spoření a ty jsme použili na koupi bydlení. Pomohlo nám to při vyřizování hypotéky.
Danitschka- já souhlasím s virginii, je to tvoje věc, ale je to příklad sobce… nevím, kde bereš tu jistotu, že tvoje jedno dítě bude chtít po tobě nějakou pomoc.. ze svého okolí znám desítky lidí, kteří od rodičů nedostaly nic, tedy nedostali bydlení, museli si vzít hypo, splácej hypo a ještě dlouho budou splácet hypo a maj klidně dvě děcka.. myslím, že důležitější je to jak svoje děti vychováš a ne to, kolik mu našetříš a jestli mu dáš byt nebo ne.. to je podle mě naprosto mimo.. když máš 20tisíc hypo, to je tvoje věc- nevim kde a včem bydlíte, ale on byt v paneláku, nebo barák za miliony neznamená štěstí.. to, že máte tak vysokou hypotéku?? to je váš problém, nezdůvodnuj to tím, že nemužeš mít dvě děti, protože máš 20t hypo.. ale je to tvoje věc, klidně si neměj žádné dítě, já se tu jen vyjadřuju ke tvému osvětlení proč nechceš mít dvě děti, to je vše… tvoje vysvětlení mi prostě přijde mimo.. je tu hromada lidí, kteří nemaj vaše příjmy a vychází klidně s 7000 na měsíc na vše.. a co se týká vš.. kde bereš tu jistotu, že ji vš zaručí supe budoucnost?? výšku má dneska kdejaký trouba, protože vš vzdělání je naprosto degradováno masám lidí, aby měli školy prachy, proto dneska udělá inženýra kdejaká trubka.. je zajímavý, že inženýři pak schání řemeslníky, berou si kvuli nim volno a klidně jim zaplatí 300kč na hodinu bez mrknutí oka… můj kamarád, obyčejný stolař, staví altány, pergoly atd.. jeho plat je 50t mesicne čistyho a to jen z fušek, jinak učí na střední škole učně v odborném výcviku.. dobrý ne??? a má obyčejný učňák a dodělanou maturitu dálkově, aby mohl učit, baví ho to… a lidi si ho rezervují na týdny dopředu… naproti tomu se podívej kolik vš lidí se hlásí na skladniky, jen aby měli nějakou práci… to je prostě směšný… studuje 5 let a pak se hlásí na učnovskou pozici.. a klidně veme práci za 15 hrubýho.. inženýr..
Příspěvek upraven 26.09.12 v 17:15
@Virginia
Též nechci mít doma rozmazlence, ale jenom třeba pitomý kroužek baletu u nás stojí 8000 na čtvrt roku - teď si představ, že máš doma dvě baletky :/ Synovec chodí na hokej, to jsou desítky tisíc ročne, letní camp stál 25 tisíc! A na těch dětech je vážně vidět, že jsou šťastný, že to dělat můžou. Sestry dcera taky o ten balet moc stála, ona si to nemohla dovolit, tak jsme jí to dali s bráchou na rok napůl k narozeninám. A fakt to za ty rozzářený oči stojí. A nepřijde mi to jako nadbytečná věc, aspoň nesedí doma u DVD nebo počítačů.
A opravdu když se podíváš jen na ty peníze na školu (nevím, jak máš staré děti)… učila jsem na obyčejné SŠ, jen knížky na můj předmět (odborný jazyk) stály přes 4 tisíce. A to je jeden předmět z patnácti. A když si tohle představím každý rok krát dva/tři, jímá mě hrůza. Ale to by bylo na jinou diskuzi…
@Danitschka píše:
@Virginia
Též nechci mít doma rozmazlence, ale jenom třeba pitomý kroužek baletu u nás stojí 8000 na čtvrt roku - teď si představ, že máš doma dvě baletky :/ Synovec chodí na hokej, to jsou desítky tisíc ročne, letní camp stál 25 tisíc! A na těch dětech je vážně vidět, že jsou šťastný, že to dělat můžou. Sestry dcera taky o ten balet moc stála, ona si to nemohla dovolit, tak jsme jí to dali s bráchou na rok napůl k narozeninám. A fakt to za ty rozzářený oči stojí. A nepřijde mi to jako nadbytečná věc, aspoň nesedí doma u DVD nebo počítačů.
A opravdu když se podíváš jen na ty peníze na školu (nevím, jak máš staré děti)… učila jsem na obyčejné SŠ, jen knížky na můj předmět (odborný jazyk) stály přes 4 tisíce. A to je jeden předmět z patnácti. A když si tohle představím každý rok krát dva/tři, jímá mě hrůza. Ale to by bylo na jinou diskuzi…
prosím tě, zase z toho nedělej tragedii,.. ty si myslíš, že my jsme nechodili na školy, nebo co?? podívej, je tu spousta lidí, kteří si prostě přivydělávali brigádama a vystudovali.. pokud ty chceš krmit děcko až do promoce ze svýho, tak pak ano..pokud máš 2 nadprůměrný platy, tak je to pro tebe laláč, ne?? nebo jste si toho nabrali prostě hodně a nestíháte to ufinancovat, to je věc druhá.. naše děcko chodí do tancování, vozíme ho, výsledky má dobré a stojí nás to 1000 za školní rok, plus benzín, dál chodí ve škole do keramiky, zpěvu, všechno stovkový položky na pul roku..a oči má rozzářený taky, hlavně když si zkouší nové pózy z tancování před zdrcadlem… otázka je, jestli se tomu baletu budou děti věnovat dlouhodobě, nebo je to jen takový to laciný pozlátko..
@lopata
Naprosto vím, o čem mluvíš - muž je řemeslník
Bohužel dneska i ten řemeslník musí mít spoustu certifikátů, samozřejmě podle toho, co dělá… Teď si dodělával kurz a atest, aby mohl dělat zase jinou práci a taky to něco stálo. Dneska i kluci, co se učí na svářeče, si ten svářečský kurz ve škole musí platit ze svého, školy na to nemají.
Možná je můj názor mimo, ale každý svého štěstí strůjce a já taky vím, co to je vycházet se sedmi tisíci. Ne vždycky se nám vedlo a teď na tom s rodičákem budeme podobně. Hypo máme tak vysokou proto, že jsme nedostali od rodičů ani korunu na bydlení, což mi nevadí, ale sami dětem něco dát chceme. Proto budeme platit „jen“ 10 let. Bydlet někde musíme, nejsme sice v paneláku, ale máme byt o 100 m, což teda neni žádnej luxus, u nás ale pod milion nejde ani garsonka. Když jsem dodělala VŠ, plat se mi zvedl, skočila jsem výš o dvě platové třídy, což je znát… A navíc, na nic si nestěžuju, jen jsem řekla svůj názor a postoj, kdo ví, třeba to za pár letu uvidím jinak
A nevím, možná jsem z podivné generace nebo se obklopuju samými „mimoni“, ale v mém okolí podobně opatrně smýšlí skoro všichni.
@lopata
Taky jsem chodila na brigády, neboj. Ufinancovat zvládáme všechno, v tom ten problém není. Jen jsem ráda, když vím, že nejdu od výplaty k výplatě. U nás bohužel taková možnost kroužků není, bydlíme na vesnici. Možná to pozlátko je, ale když to nezkusí, tak nebude vědět, jestli na to talent má nebo ne… A vidíš, my třeba zrovna nemáme ani auto
Takže chudák naše dítě bude jezdit na ty pozerský kroužky autobusem. Tady se i za pitomou angličtinu ve škole platí 1200 měsíčně. A to teda nemluvím o Helen Doron, ale o běžné hodině. Asi žijeme v pitomém kraji…