Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@sisk píše:
Hlavne se nenech přesvědčit, ze si mas dat s nim, abys lepe pochopila o co jde…Nepochopis.
Utikej.
Naopak. Pochopi, ale uz neutece.
Taky jsem chodila s feťákem, taky byl na heroinu. Nepíchal si ale, teď nevím, jak na tom je. Pracovitý, chytrý, milý kluk - žádná socka! Nedokázal ale přestat, tak jsem ho pustila k vodě. Když byl sjetý, byl úplně normální, zato když to v sobě neměl, byl hnusný, nervózní, bylo mu fyzicky zle. Hnus, ty absťáky. Vykašlala jsem se na něj a od té doby jsem o něm neslyšela, utla jsem veškerý kontakt.
Marie
Tvůj přítel je zřejmě už závislý. Pokud sám nechce, nepřestane. Jdi od něj pryč. Celý život bys byla jak na houpačce. Nehledě na to, že takovýto „koníček“ stojí spousty peněz a zdraví.
Zavislej nikdy s nicim neprestane, po dobu co to neuziva je maximalne abstinent, dotknou se znovu a uz to jede na novo… Az bude v praci tak se zdekuj normalni clovek prece da lasku stranou v tomhle pripade
Zakladatelko, vůbec neuvažuj, že bys s ním zůstala. Ze svého vlastního pudu sebezáchovy musíš odejít! I ten můj bývalý přítel pořád sliboval, velmi dobře lhal (že nebere - přitom bral pořád), nakonec, když nevěděl kudy kam a já jsem byla připravená ho opustit - klečel na kolenou, sliboval, brečel, dělal scény… dodnes co si na to vzpomenu, je mi z toho zle. Dnes mám rodinu s někým jiným a jsem za to šťastná. Neumím si představit, že bych s ním zůstala, kam by to vedlo…
Marie (anonym z 8:17)
Chodila jsem s klukem 4 roky, z toho rok a půl jsme spolu bydleli a přesto se mi „podařilo“ nezjistit, že bere herák.. Dozvěděla jsem se to až spolu s informací, že mě podvádí a že se rozcházíme.. S tou novou byl čtyři měsíce a hned na začátku si jí řekl o pomoc, aby přestal brát.. Takže celé ty 4 měsíce abstinoval, v práci a se mnou doma to tlumil léky (Valium nebo tak nějak se to jmenovalo), takže na něm nebylo téměř nic poznat a když, tak tvrdil, že je to chřipka, a na víkendy jezdil k ní (ne, nebylo mi to divné, hrál s kapelou takže celou dobu, co ho znám, trávil téměř každý víkend mimo domov) a ona mu zabavila batoh a celý víkend mu neumožnila se cokoli vzít.. Ani drogy, ani léky, aby si u ní procházel absťáky.. Po těch 4 měsících mi oba shodně tvrdili, že si za ty 4 měsíce vzal jen jednou ze vzteku a že absťáky už jsou pryč, takže už nepotřebuje ani léky.. Takže snad je z toho venku.. A já jsem zdravá, to vím, protože jsem těhotná a na gyn dělají testy na všechno.. Takže ti tímto chci poskytnout opačný náhled na věc - že je možné, aby to dopadlo dobře (teda v mém případě to dopadlo dobře jenom pro něj a jeho milenku), ale nejdůležitější je opravdu to, že ON MUSÍ CHTÍT.. Já jsem za to zaplatila jeho ztrátou, co začal abstinovat, byl jiný, taky jsem na něm něco poznala, ale netušila jsem, že to má co dělat s drogama.. Možná mě miloval jenom pod vlivem a když přestal brát, přestala jsem ho zajímat i já
a proto jsme se rozešli..
Omlouvám se, jestli jsem napsala nějakou blbost, drogám fakt nerozumím a ani nechci, protože je to hnus, přetlumočila jsem zde jenom to, co mi řekl on a jeho nová..
Přeju ti hodně štěstí a mooooc držím palce, ať to dopadne nejlépe, jak může, ať už to znamená cokoli ![]()
@Correy píše:
Chodila jsem s klukem 4 roky, z toho rok a půl jsme spolu bydleli a přesto se mi „podařilo“ nezjistit, že bere herák.. Dozvěděla jsem se to až spolu s informací, že mě podvádí a že se rozcházíme.. S tou novou byl čtyři měsíce a hned na začátku si jí řekl o pomoc, aby přestal brát.. Takže celé ty 4 měsíce abstinoval, v práci a se mnou doma to tlumil léky (Valium nebo tak nějak se to jmenovalo), takže na něm nebylo téměř nic poznat a když, tak tvrdil, že je to chřipka, a na víkendy jezdil k ní (ne, nebylo mi to divné, hrál s kapelou takže celou dobu, co ho znám, trávil téměř každý víkend mimo domov) a ona mu zabavila batoh a celý víkend mu neumožnila se cokoli vzít.. Ani drogy, ani léky, aby si u ní procházel absťáky.. Po těch 4 měsících mi oba shodně tvrdili, že si za ty 4 měsíce vzal jen jednou ze vzteku a že absťáky už jsou pryč, takže už nepotřebuje ani léky.. Takže snad je z toho venku.. A já jsem zdravá, to vím, protože jsem těhotná a na gyn dělají testy na všechno.. Takže ti tímto chci poskytnout opačný náhled na věc - že je možné, aby to dopadlo dobře (teda v mém případě to dopadlo dobře jenom pro něj a jeho milenku), ale nejdůležitější je opravdu to, že ON MUSÍ CHTÍT.. Já jsem za to zaplatila jeho ztrátou, co začal abstinovat, byl jiný, taky jsem na něm něco poznala, ale netušila jsem, že to má co dělat s drogama.. Možná mě miloval jenom pod vlivem a když přestal brát, přestala jsem ho zajímat i jáa proto jsme se rozešli..
Omlouvám se, jestli jsem napsala nějakou blbost, drogám fakt nerozumím a ani nechci, protože je to hnus, přetlumočila jsem zde jenom to, co mi řekl on a jeho nová..
Přeju ti hodně štěstí a mooooc držím palce, ať to dopadne nejlépe, jak může, ať už to znamená cokoli
Moc děkuji za jiný úhel pohledu a taky za trochu toho optimismu. Vím, že si většina lidí myslí, že jsem asi úplně blbá, ale já si nemyslím, že vykašlat se na něho je ta nejlepší možnost. Nechci, aby skončil jako nějaká troska, takže bych mu ráda pomohla. Vím, že to nebude jednoduché, ale rozhodně to není ztracený případ. Každý by měl dostat druhou šanci a nevím, kdo jiný by pro něho měl být oporou, když ne já.
@MarkiLi píše:
Moc děkuji za jiný úhel pohledu a taky za trochu toho optimismu. Vím, že si většina lidí myslí, že jsem asi úplně blbá, ale já si nemyslím, že vykašlat se na něho je ta nejlepší možnost. Nechci, aby skončil jako nějaká troska, takže bych mu ráda pomohla. Vím, že to nebude jednoduché, ale rozhodně to není ztracený případ. Každý by měl dostat druhou šanci a nevím, kdo jiný by pro něho měl být oporou, když ne já.
Tak pak nevim, proč jsi tu zakládala tohle tema, když mas jasno.
Každy svého strůjce sam ![]()
@MarkiLi Na druhou stranu to neber jako radu, aby jsi s ním zůstala.. Jenom moje zkušenost a koneckonců ani nevím, jak je na tom teď.. Jestli už zase nebere, nebo jestli nezačne..
@Pam12 píše:
Tak pak nevim, proč jsi tu zakládala tohle tema, když mas jasno.
Každy svého strůjce sam
Zajímaly mě zkušenosti ostatních lidí s něčím takovým. O drogách toho fakt moc nevím. Potřebovala jsem zjistit, jestli se aspoň někomu podařilo tohle překonat. A i když většina by dala hned od takových lidí ruce pryč, tak se našel aspoň někdo s jinou zkušeností. ![]()
@MarkiLi píše:
Zajímaly mě zkušenosti ostatních lidí s něčím takovým. O drogách toho fakt moc nevím. Potřebovala jsem zjistit, jestli se aspoň někomu podařilo tohle překonat. A i když většina by dala hned od takových lidí ruce pryč, tak se našel aspoň někdo s jinou zkušeností.
Hm, ale pak asi neumíš chápat psaný text, protože z příspěvku Correy rozhodně nevyplývá, že bys mu měla pomáhat a že lituje, že není s ním a už vůbec, že on se vyléčil a už není feťák. ![]()
Tak mě napadá proč si myslíš, že ty bys mu měla z toho pomáhat? Jeho rozhodnutí bylo začít fetovat, ničit si život sobě i druhým, tak musí on sám se z toho vyhrabat a dostat. Jeho volba fetovat, jeho důsledky, které ponese, i jeho boj se z toho dostat…
Už to, že se odmítá léčit, tak je vidět jak je naprosto mimo, jako v podstatě každej závislák(i 95% kuřáků ti bude tvrdit, že to mají naprosto pod kontrolou a kdyby chtěli tak hned přestanou
) a ty stejně chceš jít hlavou proti zdi a tahat ho ze sraček proti jeho vůli? Nepřijde ti to absurdní? ![]()
@MarkiLi Taky si myslím, že spíše hledáš jen názory, které se tobě hodí a líbí, i když zdravý rozum hovoří za vše.
Se závisláky mám osobní zkušenost- bratranec 13 let na pervitinu. Teta mu dlouho pomáhala, on tvrdil, že není závislý, že to má pod kontrolou, může přestat kdykoliv… Hodně dlouhou dobu taky bral jednou za čas, přítelkyně o tom nevěděla, pak se to dozvěděla, chtěla mu pomoci, začala brát taky… Pak se začaly ztrácet peníze, vybavení bytu, teta si půjčovala, aby mohla splácet jeho dluhy a nakonec udělala tu nejlepší věc, co mohla. Sbalila mu kufry a vyhodila ho s tím, že pokud se bude chtít léčit, ať se ukáže, jinak ať se třea ufetuje někde pod mostem.
Je to sice drsné, ale on se probral, zhruba za měsíc byl zpátky, nastoupil na léčení a už je několik let čistý. Začal žít znova, v jiném městě a sám říká, že bez maminky by to nedokázal.
To je prostě pravda, která se ti evidentně nelíbí, být tebou, opravdu beru nohy na ramena
@MarkiLi ale pozor, @Correy píše, že její ex věděl, že má problém. Ten tvůj tvrdí, že není závislý… Takže si myslí, že problém nemá a že jen tak skončí kdykoli… Už „skončil“ jednou, vrátil se k tomu při problémech v práci. Teď na chvíli „skončí“ znovu a jakmile se objeví nějaký problém, bude v tom zas? ![]()
Pořád se bát, kdy s tím zase začne? ![]()
Jasně, druhá šance je fajn, ale pokud by nešel na léčení a nechodil k psych.(problémy řešit drogou podle mne není OK), znamenalo by to pro mne, že to nemyslí vážně a že doopravdy nechce… druhou šanci bych v takovém případě nedala. Jen můj názor.
@Chytrak píše:
Hm, ale pak asi neumíš chápat psaný text, protože z příspěvku Correy rozhodně nevyplývá, že bys mu měla pomáhat a že lituje, že není s ním a už vůbec, že on se vyléčil a už není feťák.Tak mě napadá proč si myslíš, že ty bys mu měla z toho pomáhat? Jeho rozhodnutí bylo začít fetovat, ničit si život sobě i druhým, tak musí on sám se z toho vyhrabat a dostat. Jeho volba fetovat, jeho důsledky, které ponese, i jeho boj se z toho dostat…
Už to, že se odmítá léčit, tak je vidět jak je naprosto mimo, jako v podstatě každej závislák(i 95% kuřáků ti bude tvrdit, že to mají naprosto pod kontrolou a kdyby chtěli tak hned přestanou) a ty stejně chceš jít hlavou proti zdi a tahat ho ze sraček proti jeho vůli? Nepřijde ti to absurdní?
Já jsem to nepochopila tak, že mu mám pomáhat, pochopila jsem, jak to bylo myšleno, ale myslím si, že když si o tom promluvíme a jestli nakonec přistoupí na léčbu, tak ho chci podržet. Šance, že se z toho dostane prostě je. Ale pokud by mi i potom neustále tvrdil, že léčbu nepotřebuje, tak bych odešla, protože si život kazit opravdu nechci.