Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, brala bych to s rozumem. Jak dlouho jste spolu a kolik vam je? Ted to vypada jako vyhra, ale snadno se to muze obratit. Ten pozemek s barackem je jen pritele. Tobe tam nebude patrit nic. Nemas vlastni vetsi penize, takze s detmi budes nejspis leta zavisla na priteli a ikdyby jsi chtela odejit, tak nebudes mit jak. Zadne vlastni bydleni, zadne vlastni penize, ani prace-praxe, zkusenosti. Takze radsi tedy nejdriv ta prace, praxe, vlastni usetrene penize, ja bych byla i pro svatbu.
@Anonymní píše: Více
Tobě nikdo nečetl pohádky?
Nejprve jsou zásnuby, do roka svatba a teprve potom… se narodí miminko!
Jak dlouho jste spolu? Bydlíte už spolu? Znáte svoje běžné rituály - jak se druhý chová, jaké má názory?
Kolik ti je? Po škole to může být 19-25 let. Já půjdu asi proti proudu. Pokud na to výše odpovíš ano, pak si myslím, že proč ne miminko? Protože pokud je ti 25 (po VŠ), tak aby jsi si vydělala nějaký solidní základ, to je tak pracovat třeba 5 let. Za 2 roky nenašetříš nic závratného a praxe, kterou si uděláš, bude po mateřské, jako by nebyla. Zvlášť pokud budeš doma postupně s více dětmi.
No a za 5 let ti bude 30, hned se to třeba nepovede a i když je dnešní doba posunutá, tak ideální biologický věk pro dítě není 30+.
Já jsem pracovala 4 roky, než jsem otěhotněla po 2 letém vztahu. Máme jeden dům jako SJM, ale to jen dítky letitému spoření od našich. Zbytek majetku je manžela. Musela bych pracovat takových 10 let, abych dosáhla na něco svého.
Jako ano, nohama na zem. Od výplaty k výplatě v nájmu asi miminko ne. Ale čekat 10 let se mi taky jako rozumný nezdá. Ono má každé svoje pro i proti.
Držím pěsti v rozhodování.
Příspěvek upraven 30.09.25 v 15:29
Mít vypiplané děti brzy má také hodně do sebe. V momentu, kdy se budeš naplno vracet do práce s vypiplanými dětmi, tak budeš mít výhodu, že už zaměstnavateli tzv. na mateřskou honem neodejdeš a jako bonus budeš ještě mladá - takže i na tu kariéru budeš mít dost času.
Záleží, jak moc chceš být kariérně orientovaná. Pokud moc ne, tak mi přijde fajn si piplat děti brzo než čekat. Druhá věc je, jak je to s hledáním práce v tvém kraji… Pokud je to složité a neměli byste problém s penězi, tak než tzv. pročekat rok na pracáku, tak to už raději piplat mimčo.
Ale svatbu bych brala jako základ.
Já po škole byla v práci 3 měsíce a mateřskou jsem měla
třeba si více pozjišťovat fakta. Ovšem najít zaměstnavatele, co v tak krátké době dá už na neurčito a nebude naštvaný, to je umění ![]()
Holky, co doporucujete hned mimiska. Vzdyt ani nepise, jak dlouho spolu jsou. Jestli spolu bydli a jak dlouho. Jestli jeste nejsou v te fazi zamilovanosti, kdy chyby nevidi. Pak je tady hodne diskuzi, jak nemuze odejit od pritele, prestoze je strasny. Nema vlastni penize, vlastni bydleni, zadnou praxi a praci, kam by se mohla vratit. Za 2 roky bude stale mlada. Neni to tak dlouha doba. Bude neco umet. Zkusi si pracovat. Bude mit nasetreno na pripadnou kauci a najem, kdyby chtela odejit.
@Anonymní píše: Více
A o svatbě se přítel taky zmínil?
Být tebou, tak se teď do dítěte nehrnu. Nemáš práci, bydlení, našetřeno. Vždytˇbys byla plně závislá na něm. Jak dlouho jste spolu?
Jj není nic lepšího než se bez něčeho vlastního nastěhovat příteli do baráku a udělat si dvě tři děti. Tomu to po pár letech začne lézt na mozek, najde si milenku a vystehuje tě z baráku. V lepším případě se k tobě bude chovat jako hovádko. A ty bez peněz nebudeš mít kam jít. Čteš tady toho málo? ![]()
Ale jo, pár pripadu může skončit jako happy end, budu ti držet palce.
@arinecka píše: Více
Jenže to je většina žen (závislá na chlapovi), pokud jsi 10 let nepracovala, nebo nemáš byt po rodičích, atd… tím nechci nic zlehčovat nebo se přehnaně zastávat brzkých těhotenství.
Ale 2 roky práce ji nevytrhnou (ani finančně, ani z pohledu praxe) a pokud je to letitý vztah, kde se dva dobře znají a už spolu žijí, tak nevidím problém.
Zase trefit třeba na dobrou práci s vidinou homeoffice a práce při mateřské, to by bylo dobré.
Ale zakladatelka nepíše, tak si počkáme.
No, ono to miminko neni jenom to pekny.
I tim vztahem to casto hodne zastrese a chce to mit ten vztah pevny.
Urcite bych zacala s pritelem nejdriv aspon bydlet pokud netrvas na svatbe.
Ja bych do ditete bez svatby vubec nesla.
Kdyz chces 2 az 3 deti, to klidne muzes byt 6-9 let na rodicaku.
Kariera se bez jakykoliv prace predtim jen tak uplne z niceho nebuduje snadno, nekdo to zvlada skvele s ditetem, nekdo ma energicky dite a zadny hlidani a pak se tezko pracuje.
Byt mlada maminka je super, clovek ma energii. Ale pak ve 30 se treba rozejit, bez prace, s detma a s holym zadkem, muze byt velkej pruser.
Pokud je domek a pozemek přítele, tak bych hlasovala pro svatbu a aspoň půl roku v práci.
O dětech s přítelem mluvím od začátku vztahu - vždy jsem chtěla být mladá máma, vždy jsem chtěla minimálně dvě, klidně i tři… Tak abychom v tom měli jasno. Aktuálně mám po škole a hledám si práci.
hlava říká práce, srdce děti…
Přítel má pozemek s baráčkem, finančně zajištěný je. Já mám z dob studia peníze z brigád atd…
Přítele miluji, je úžasný, lepší být snad ani nemůže. Po miminku toužím, občas je to taková touha, že nedokážu myslet na nic jiného… Takže by vlastně nebyl problém, až na tu práci.
Z rozumného hlediska chci odpracovat alespoň to, co bych měla, abych mohla mít nárok na mateřskou.
Ovšem když mi při jedné konverzaci sdělil, že by se miminku teď vlastně nebránil, tak mě to překvapilo. Mile, ale akorát tu touhu po miminku u mě zvýšil. A já jsem teď úplně mimo. Chci honem rychle práci, našetřit, co nejvíce… No prostě šílený. Ani nevím, jestli chci poradit, nebo jsem se jen chtěla svěřit…
Chtěla bych si s ním o tom znovu promluvit, to rozhodně. Ale nejrozumnější mi stejně přijde nejdříve ta práce a určitě tu všechny budete souhlasit. Stejně však doufám, že tu mou touhu zde někdo pochopí