Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj všem
Prosím moc o jakoukoliv radu už jsem zoufalá ![]()
Já (23) a přítel (35) jsme spolu rok a půl. Jsme spolu šťastní a plánujeme spolu rodinu ale už skoro rok řešíme že přítel má problémy s pitím.
Když jsme spolu začaly chodit držel dlouhou dietu na kterou se nesmí pít a když ji nedržel nepřišlo mi že by nák pil.
Ale jeho oslavou narozenin se to změnilo… Oslava byla v sobotu ale on byl pod parou celej víkend i když tam už nebyli hosté. V pondělí si bral v práci dovolenou protože mu bylo zle. No a od té doby se to rozjelo. Napred jen vikendama. V pátek večer jsme si sedly ke krbu já si dala víno a přítel je pivar takže ten vecinou pivo. Já si dala buď 2-3 skleničky jen nacht a pak už sem nechtěla nebo když jsem cítila že to na sobě začínám cítit uz sem nepila ale přítel ten jel vždy až do mrtva. Na druhý den v sobotu pokračoval hned od rána s pitím takže celou sobotu byl pod parou a někdy už odpoledne odpadl úplně. Někdy pokračoval i v neděli a nebo byl tak zničenej z těch 2 dnů že sice nepil ale celej den byl nepoužitelnej. Pak se začalo stávat že jsme nemohly ráno jet do práce protože to přehnal s pivem i v týdnu a ráno nemohl řídit.
Nakou dobu to takhle trvalo a hadaly jsme se až jsem řekla že na to nemám a půjdu pric jestli nepřestane začal s tím něco dělat. Šlo vidět že opravdu chce a nechce o mě přijít. Přestal pít přez týden a o víkendu se snažil tak aby nebyl úplně mrtvej. Ale stejně je to houpacka někdy se to povede někdy je v lihu zase celej víkend. Vždy se pohadame on se omluví dělá nako dobu dobrotu a pak to zase udělá. Naposledy když jsme spolu měly rozhovor na toto téma řekl že sám přemýšlel že by přestal úplně - čehož bych já chtěla docílit ale že napřed chce zkusit pít jen příležitostně… Doma by jsme nepily ani žádnej chlast by nebyl a pilo by se jen na oslavách, zábavách či tak… Řekla jsem že to zkusíme s tím že doufám že pak bude snazší přimět ho přestat úplně ale pořád ještě se nedeje nic s tím aby to bylo aspoň příležitostně… Víte budu mít teď narozeniny a blíží se doba kdy chci mít rodinu a chci aby než bude rodina bylo toto vyřešené ale bojím se jestli to vůbec půjde nak vyřešit ![]()
Máte s tím prosím nake zkušenosti nebo aspoň nakou radu? Děkuji moc
Chci ještě jen dodat že kromě pití je to úžasnej chlap a lepšího bych nemohla v životě najít. Trhá mi srdce představa od něj odejít
Příspěvek upraven 02.09.21 v 09:42
Ambulantní léčba. Ale je to bez na dlouhou trať a vyhráno není nikdy. Plánování rodiny bych na dlouho ještě odlozila.
Tohle už bude na léčbu, tomu se říká první liga..
Super je, že má nejspíš vůli s tím něco dělat, jinak bys ho totiž nepřesvědčila. Buď léčebna, nebo alespoň ambulantní léčba. Ale musí být připraven, že už si opravdu nebude moct dát nikdy ani skleničku. V této fázi se z toho sám nedostane a „jedno blbý pivo na oslavě“ rozjede ten kolotoč vždycky nanovo.
Rodinu rozhodně ne, pokud neprojde léčbou a nebude alespoň rok v pohodě bez alkoholu. Mimochodem, nemůžeš vědět, jestli to je skvělej chlap. Ty ho totiž bez alkoholu neznáš. Ze začátku jsi měla růžové brýle a po půl roce jsi ho znala jen namol ![]()
@unuděná píše:
Tohle už bude na léčbu, tomu se říká první liga..Super je, že má nejspíš vůli s tím něco dělat, jinak bys ho totiž nepřesvědčila. Buď léčebna, nebo alespoň ambulantní léčba. Ale musí být připraven, že už si opravdu nebude moct dát nikdy ani skleničku. V této fázi se z toho sám nedostane a „jedno blbý pivo na oslavě“ rozjede ten kolotoč vždycky nanovo.
Rodinu rozhodně ne, pokud neprojde léčbou a nebude alespoň rok v pohodě bez alkoholu. Mimochodem, nemůžeš vědět, jestli to je skvělej chlap. Ty ho totiž bez alkoholu neznáš. Ze začátku jsi měla růžové brýle a po půl roce jsi ho znala jen namol
No neřekla bych že ho bez alkoholu neznám. Protože to není tak že by byl v lihu každý den. Hlavně ty víkendy a to už v posledním dejme tomu 3-4 měsících taky ubylo… Jako jsou tam vidět pokroky už to není každý víkend takže ano znám ho i bez alkoholu. Pokroky tam vidět jsou ale ještě to není ono jak říkám ještě je určitě potřeba na tom zapracovat
Ale samozdrejme děkuji moc za reakci
neberte tu mojí odpověď prosím nak zlé vůči vám ![]()
@Veruliik píše:
@unuděnáNo neřekla bych že ho bez alkoholu neznám. Protože to není tak že by byl v lihu každý den. Hlavně ty víkendy a to už v posledním dejme tomu 3-4 měsících taky ubylo… Jako jsou tam vidět pokroky už to není každý víkend takže ano znám ho i bez alkoholu. Pokroky tam vidět jsou ale ještě to není ono jak říkám ještě je určitě potřeba na tom zapracovat
Ale samozdrejme děkuji moc za reakcineberte tu mojí odpověď prosím nak zlé vůči vám
V pořádku. Ale ono je něco jiného vydržet den, dva, tři když ví, že se pak zase může zlejt s omluvenkou. A něco jiného je nepít. Myslím, že si ten jeho alkoholismus moc idealizuješ.
Hlavně si prosím tě nedělej dítě s alkoholikem. Ať se sebou něco udělá, pak se můžete bavit o rodině. Ale tohle fakt nechceš.
Je to kvartální alkoholik. Jestli vydrží nepít celý rok, můžeš uvažovat o dítěti. Když nevydrží, šla bych od něj.
Se mě líbí jak je všechno zalité sluncem, plánuje se rodina, ale většinu času co se znáte přítel chlastá první ligu. Kam jsi dala mozek proboha?
@Cenarius píše:
Se mě líbí jak je všechno zalité sluncem, plánuje se rodina, ale většinu času co se znáte přítel chlastá první ligu. Kam jsi dala mozek proboha?
Ten ji asi nekde vypadl ![]()
Ach Jo, ja sem asi hnusna ale tady to omlouvání jako Ze dela pokroky, řekne si ze mozna sekne s pitím nadobro? Nesnasim alkoholiky a nic takového bych mu ani nevěřila. Na světě je spousta chlapů, najdi si někoho normálního 🙏
@Veruliik píše:
Ahoj všem
Prosím moc o jakoukoliv radu už jsem zoufalá
Já (23) a přítel (35) jsme spolu rok a půl. Jsme spolu šťastní a plánujeme spolu rodinu ale už skoro rok řešíme že přítel má problémy s pitím.
Když jsme spolu začaly chodit držel dlouhou dietu na kterou se nesmí pít a když ji nedržel nepřišlo mi že by nák pil.
Ale jeho oslavou narozenin se to změnilo… Oslava byla v sobotu ale on byl pod parou celej víkend i když tam už nebyli hosté. V pondělí si bral v práci dovolenou protože mu bylo zle. No a od té doby se to rozjelo. Napred jen vikendama. V pátek večer jsme si sedly ke krbu já si dala víno a přítel je pivar takže ten vecinou pivo. Já si dala buď 2-3 skleničky jen nacht a pak už sem nechtěla nebo když jsem cítila že to na sobě začínám cítit uz sem nepila ale přítel ten jel vždy až do mrtva. Na druhý den v sobotu pokračoval hned od rána s pitím takže celou sobotu byl pod parou a někdy už odpoledne odpadl úplně. Někdy pokračoval i v neděli a nebo byl tak zničenej z těch 2 dnů že sice nepil ale celej den byl nepoužitelnej. Pak se začalo stávat že jsme nemohly ráno jet do práce protože to přehnal s pivem i v týdnu a ráno nemohl řídit.
Nakou dobu to takhle trvalo a hadaly jsme se až jsem řekla že na to nemám a půjdu pric jestli nepřestane začal s tím něco dělat. Šlo vidět že opravdu chce a nechce o mě přijít. Přestal pít přez týden a o víkendu se snažil tak aby nebyl úplně mrtvej. Ale stejně je to houpacka někdy se to povede někdy je v lihu zase celej víkend. Vždy se pohadame on se omluví dělá nako dobu dobrotu a pak to zase udělá. Naposledy když jsme spolu měly rozhovor na toto téma řekl že sám přemýšlel že by přestal úplně - čehož bych já chtěla docílit ale že napřed chce zkusit pít jen příležitostně… Doma by jsme nepily ani žádnej chlast by nebyl a pilo by se jen na oslavách, zábavách či tak… Řekla jsem že to zkusíme s tím že doufám že pak bude snazší přimět ho přestat úplně ale pořád ještě se nedeje nic s tím aby to bylo aspoň příležitostně… Víte budu mít teď narozeniny a blíží se doba kdy chci mít rodinu a chci aby než bude rodina bylo toto vyřešené ale bojím se jestli to vůbec půjde nak vyřešit
Máte s tím prosím nake zkušenosti nebo aspoň nakou radu? Děkuji mocChci ještě jen dodat že kromě pití je to úžasnej chlap a lepšího bych nemohla v životě najít. Trhá mi srdce představa od něj odejít
Příspěvek upraven 02.09.21 v 09:42
Ne, s alkáčem bych děti a něco dalšího NEPLÁNOVALA. Mně by se tím zhnusil už dávno a opravdu bych nečekala, až bude sekat dobrotu. Jestli sám nevidí, že má problém, byl by konec.
O tolik starší a ještě chlastá? A ten věk je důležitý, protože v mládí za našich mladých let chlastali ligu všichni, ale časem spontánně většina přestala. Pokud nepřestal do 35, tak je to alkoholik, zřejmě kvartální a změna bude těžká. Nemožné to není, ale hlavně si s ním nepořizuj dítě (máš čas), dokud neuvidíš konkrétní činy a nebude následovat aspoň rok abstinence. A bohužel ani pak není vyhráno, může do toho kdykoli spadnout znova. Nesnaž se ho zachraňovat, musí chtít sám. Většina žen nad flaškou nevyhraje, to je smutná statistika ![]()
Chápu, že ti na něm záleží a že se občas snaží a třeba i nějakou dobu nepije, v tobě vzbuzuje důvěru a chuť ho v tom nenechat. Ale asi bych si to na tvém místě velmi rozmyslela.
Sama jsem žila s člověkem, co trpěl závislostma (na alkoholu, hulení). A zřejmě hrály roli i psychické problémy. Po několika eskapádách se rozhodl nepít, což mu vydrželo asi rok a půl. Pak ale zkrat a naprostý peklo. Zasahovala i policie, nevěřila jsem, co je člověk schopnej udělat. Sama jsem se z toho pak dostávala x měsíců a myslim, že tenhle batoh si s sebou trochu vleču ještě teď.
On člověk musí myslet sám na sebe a uvědomit si, že je to jak na horské dráze, ničí to člověka psychicky a pak si ty strachy může nést do dalších vztahů. Nehledě na to, že se pak sám může dostat do psychickejch problémů.
@luckaa85 píše:
Ach Jo, ja sem asi hnusna ale tady to omlouvání jako Ze dela pokroky, řekne si ze mozna sekne s pitím nadobro? Nesnasim alkoholiky a nic takového bych mu ani nevěřila. Na světě je spousta chlapů, najdi si někoho normálního 🙏
Nechci nikomu brat iluze… ale slova … chlap a normální k sobě opravdu nejdou dohromady ![]()
Dá se s tím něco udělat, měla jsem kdysi přítele, co to taky takhle přeháněl chvíli, a sice spolu už nejsme, ale vím, že je už roky v pohodě. Chce to ale obrovskou vůli a odhodlání z jeho strany. Podle mě aby to šlo jinak než to utnout úplně to chce už vůli skoro nadlidskou. Ten můj bývalý to sice zvládnul tak, že to prostě omezil na občas a přijatelné množství alkoholu, prostě na dvě piva v pátek ano, ne se ožrat namol. To je ale jediný člověk kterého znám co něco takového dokázal a nikde není psáno že má vyhráno na zbytek života. Já myslím, že by byla dobrá ambulantní léčba aby měl odbornou pomoc, jinak to dopadne pravděpodobně dost špatně. A stejně bude vždycky velké riziko, že nastane nějaká stresová situace a začne to znovu. Já už bych dneska ani s bývalým alkoholikem rodinu nechtěla. Budeš se celý život bát, jestli do toho nespadne.