Přítel si prohlíží holky na FB

Napsat příspěvek
Velikost písma:
9371
5.12.17 15:54
@Mart81 píše:
Stejnou práci mohou vykonávat i dvě různá psí plemena a přesto asi málokdo bude tvrdit, že psí plemena neexistují nebo že mezi nimi nejsou rozdíly. A to jde o stejný druh, kde rozdíly mezi řadou plemen vznikla až během pár posledních staletí. U mužů a žen, stejně jako samců a samic u savců obecně, ty rozdíly vznikaly po mnohem delší dobu.

Ano, netvrdím, že neexistují, tvrdím, že je nejde házet do jednoho pytle a tím dát za vznik stereotypům. Tvrdím o nepotřebě poukazovat na „plemena,“ pokud to není nutné. Protože i mezi jednodlivými psy stjného plemena budou rozdíly v různých aspektech.
Jinak mě vadí stereotyp u všech možných aspektů, třeba národností, věkových kategorií, atd. Nejde mi jen o tohle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9371
5.12.17 15:56
@warita píše:
Mluvila jsem konkretne o vyrocich v teto diskuzi, ktera tady padly od uzivatelu muzskeho pohlavi.To, ze nerozumis psanemu slovu, bohuzel neni muj problem. Sorry

Už předtím sis mohla všimnout, že výroky uživatelů mužského pohlaví se různily, takže pak tvůj příspěvek skutečně nechápu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
5.12.17 16:02
@Emimin7 píše:
Už předtím sis mohla všimnout, že výroky uživatelů mužského pohlaví se různily, takže pak tvůj příspěvek skutečně nechápu.

Ji vsimla jsem si, ze mas tento problem. Ale ja ho nevyresim, je mi to lito.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9371
5.12.17 16:05
@warita píše:
Ji vsimla jsem si, ze mas tento problem. Ale ja ho nevyresim, je mi to lito.

Možná ti díky rozdílnosti našich pohlaví nejsem schopen rozumět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5918
5.12.17 16:05
@Emimin7 píše:
Ano, netvrdím, že neexistují, tvrdím, že je nejde házet do jednoho pytle a tím dát za vznik stereotypům. Tvrdím o nepotřebě poukazovat na „plemena,“ pokud to není nutné. Protože i mezi jednodlivými psy stjného plemena budou rozdíly v různých aspektech.
Jinak mě vadí stereotyp u všech možných aspektů, třeba národností, věkových kategorií, atd. Nejde mi jen o tohle.

Jistě že jde. Třeba: bernardýni jsou větší než čivavy. Muži mají penis a ženy vagínu. Jistě můžeš najít bernardýna menšího než čivava nebo muže bez penisu, ale to neznamená, že by ten stereotyp, škatulkování byl nějak špatný. Stereotypy jsou ve společnosti obecně velmi prospěšné, urychlují vzájemný styk. Třeba když k tobě natáhnu pravou ruku, tak stereotypně čekáš, že ti ji chci podat k pozdravu. Když levou, asi tě to zmate. Držet se zažitých stereotypů, zvyklostí, je výhodné a jejich porušení je někdy bráno vyloženě jako nezdvořilost.

A lidé mají očividně potřebu stereotypy vytvářet - takže tvrdit, že je to nepotřebné, je zavírání očí před realitou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
5.12.17 16:06
@Emimin7 píše:
Možná ti díky rozdílnosti našich pohlaví nejsem schopen rozumět.
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: hihihi
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9371
5.12.17 16:09
@Mart81 píše:
Jistě že jde. Třeba: bernardýni jsou větší než čivavy. Muži mají penis a ženy vagínu. Jistě můžeš najít bernardýna menšího než čivava nebo muže bez penisu, ale to neznamená, že by ten stereotyp, škatulkování byl nějak špatný. Stereotypy jsou ve společnosti obecně velmi prospěšné, urychlují vzájemný styk. Třeba když k tobě natáhnu pravou ruku, tak stereotypně čekáš, že ti ji chci podat k pozdravu. Když levou, asi tě to zmate. Držet se zažitých stereotypů, zvyklostí, je výhodné a jejich porušení je někdy bráno vyloženě jako nezdvořilost.A lidé mají očividně potřebu stereotypy vytvářet - takže tvrdit, že je to nepotřebné, je zavírání očí před realitou.

Já bohužel vidím i odvrácenou stránku věci, která vytváří spoustu zbytečné negativní předpojatosti. Kvůli tomu pak slušný jedinec doplácí na neduhy většiny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6439
5.12.17 16:14
@Emimin7 píše:
Já bohužel vidím i odvrácenou stránku věci, která vytváří spoustu zbytečné negativní předpojatosti. Kvůli tomu pak slušný jedinec doplácí na neduhy většiny.
že jo. Třeba taková rákoska ve třídě by udělala hnedle lepší práci, než poznámka rodičům. Zrovna tak, useknutí ruky zlodějům na náměstí, než pohrozením ty, ty, ty. :)
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
5.12.17 16:14
@Emimin7 píše:

To se ale nevyresi timto zpusobem. Nevim, proc bychom nemohli byt rozdilni a zaroven nase rozdily respektovat? To, ze je nekdo jiny, neznamena automaticky, ze je spatny. Nebo se mylim?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9371
5.12.17 16:26
@warita píše:
To se ale nevyresi timto zpusobem. Nevim, proc bychom nemohli byt rozdilni a zaroven nase rozdily respektovat? To, ze je nekdo jiny, neznamena automaticky, ze je spatny. Nebo se mylim?

Automaticky ne, záleží na konkrétním stereotypu. A já píšu opak, že každý jsme jiný a tím pádem předpojatost není namístě. Jednoduše, každý by měl mít čístý rejstřík, než něco provede. Může to být i tak, že člověk čeká díky mylnému stereotypu něco skvělého a pak se nedočká.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5918
5.12.17 16:27
@Emimin7 píše:

Na okraj a mimo hlavní téma (možno klidně přeskočit):

Máš pravdu. Přílišné lpění na stereotypech, zejména negativních, má řadu škodlivých dopadů. Jenže cílené zavírání očí před fakty, násilné rušení stereotypů, na kterých společnost stojí a které jí poskytují stabilitu, má také špatný dopad.

Celkem neškodné rasové teorie, stavící na stereotypech (částečně odůvodněných, částečně pouze předsudcích) měly vražedné následky, když byly zneužity k boji o moc (rasismus, nacismus). Takže bod pro zavírání očí před rasovými rozdíly. Ale podobně vcelku neškodné učení o třídní rovnosti, popírající rozdíly mezi lidmi, rušící stereotypy, měly stejně vražedné následky, když byly zneužity (komunistické režimy, maoismus…).

V obou případech - jakmile někdo dá přednost ideologii před fakty a zamezí otevřené diskuzi, je to recept na katastrofu. A je fuk, zda to je založeno na slepé obhajobě stereotypů nebo jejich slepém popírání.

Pohlavní stereotypy, zejména jako negativní předsudky, v minulosti napáchaly mnoho zla. Ale současné ideologicky prosazované zavírání očí před rozdíly mezi muži a ženami, popírání pohlaví, působí také mnoho zla a to se ty myšlenky teprve prosazují.

Pokud by se prosadily, tak je někdo zneužije (jistota) a bude z toho také vražedný režim. Takže z mého hlediska jsi jako naivní komunista v době předtím, než se z komunismu staly vyloženě vražedné diktatury, ale už šlo odhadnout, kam se to bude ubírat. Tvůj postoj je veden dobrými úmysly a je relativně neškodný, pokud se neprosadí. Pokud se prosadí, je pravděpodobné, že budeš mezi lidmi, které to semele - protože ty tomu nejspíš opravdu věříš, ale k moci se vždy dostanou bezcharakterní pokrytci, co tu ideologii jen zneužijí.

Tak trochu jsem doufal, že po nesmírně krvavém, na souboji ideologií založeném 20. století se lidé poučí. A ne, že se prostě chytnou jiných ideologií a budou si to chtít hned zopakovat.

Příspěvek upraven 05.12.17 v 16:39

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
5.12.17 16:38
@Mart81 píše:
Jistě že jde. Třeba: bernardýni jsou větší než čivavy. Muži mají penis a ženy vagínu. Jistě můžeš najít bernardýna menšího než čivava nebo muže bez penisu, ale to neznamená, že by ten stereotyp, škatulkování byl nějak špatný. Stereotypy jsou ve společnosti obecně velmi prospěšné, urychlují vzájemný styk. Třeba když k tobě natáhnu pravou ruku, tak stereotypně čekáš, že ti ji chci podat k pozdravu. Když levou, asi tě to zmate. Držet se zažitých stereotypů, zvyklostí, je výhodné a jejich porušení je někdy bráno vyloženě jako nezdvořilost.A lidé mají očividně potřebu stereotypy vytvářet - takže tvrdit, že je to nepotřebné, je zavírání očí před realitou.

Lidi maji potrebu stereotypy vytvaret z toho duvodu, ze takto se mozek uci. Vytvari si kategorie, pro ktere je urcite typ chovani bezny a vychazi z toho. Kdybychom nebyli schopni vytvaret kategorie, nikdy bychom se nic nenaucili.

To, co Emiminovi nejspise vadi jsou omezene nazory lidi, kteri misto toho, aby se snazili videt vsechny odstiny sedi, tak preferuji videt jenom cernou a bilou. Jejich nazory jsou omezene, povrchni a lehce masirovatelne medii a nazorem vetsiny. Jenze, co s tim chces delat? Svet nespasis. Prizemni lide maji prizemni nazory, jejich vnimani sveta je omezene a nejake intelektualni zazraky bych od nich necekala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5918
5.12.17 16:47

@warita Přesně.

Na okraj a mimo hlavní téma (možno klidně přeskočit):
Lidé se bez náboženství, bez černobílého vidění světa neobejdou. No a když nemají boha, nahradí to náboženstvím bez boha - ideologií. A je fuk, jaká to bude - z každé se dá udělat peklo na zemi, hlavně proto, že jí lidé ještě jsou ochotni uvěřit. Komunismus a nacismus už se znemožnily a tolik nefrčí? Nevadí - multikulturalismus, feminismus, genderová učení… to jsou tak „krásně“ zneužitelné myšlenky, že se vyloženě nabízí je využít k uchopení moci.

Nikdo tomu pořádně nerozumí, ale působí to vědecky a je možno vytvořit vládnoucí vrstvu se zdáním důvěryhodnosti, s vlastním tajným jazykem, bez nutnosti skutečných, v praxi ověřitelných znalostí (typický kněz). Zasahuje to všechny, je možné pružně vytvářet nepřítele, který za vše může a proti kterému je třeba se spojit, je to velmi osobní, takže je snadné vytvářet pocit viny a různé frustrace, může to sloužit jako základ pro přerozdělení majetku a společenských výhod, pro průnik do soukromí jednotlivců. Prostě vysněný ideál každého manipulátora, demagoga a diktátora. Je úžasné, jak velký potenciál zneužití to má. :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9371
5.12.17 16:51

@Mart81 Nechci tu žádnou extrémní formu. Jak už jsem psal jinde, v Americe se prosazuje pravý opak a přijde mi, že to v praxi vytváří spíše škody. A řekl bych, že sem to míří také. V liberálních zprávách, kde se lidé často označují podle rasy, pohlaví, věku a původu. Hlasatel tedy není jen hlasatel, je to např. muž, černoch, mileniál, rodilý Američan. A jeho chování následně vytváří předpojatost hned ve čtyřech řadách. To je podle mě špatně. Nemůže to být jen hlasatel? Neznamená to, že nevidím a neslyším, co je ten člověk zač. A je zároveň nutné ho řadit do kategorií, která má spoustu zažitých stereotypů? Podle konzervativních názorů v Americe: Muž - dominantní sexista, černoch - kriminálník, mileniál - líný citlivka, rodilý Američan - nemůžeme jeho vlastnosti svádět na jinou národnost.
Raději bych, aby byl jen hlasatelem a jakékoli názory bych nechal vytvořit jím samotným.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
5.12.17 16:51
@Emimin7 píše:
Automaticky ne, záleží na konkrétním stereotypu. A já píšu opak, že každý jsme jiný a tím pádem předpojatost není namístě. Jednoduše, každý by měl mít čístý rejstřík, než něco provede. Může to být i tak, že člověk čeká díky mylnému stereotypu něco skvělého a pak se nedočká.

Hele, ty pletes hrusky s jablky.

To ze urcite chovani je pro pohlavi typicke, NEZNAMENA, ze toto chovani je spatne. Rozumis tomu rozdilu? Proste muzi maji mozek naprogramovany jinak, nez zeny. A je to v poradku.

To co tobe vadi je, ze lide maji urcite negativni stereotypy, ktere delaji celemu pohlavi spatnou povest a tobe to vadi. Pochopitelne…

Nevim jak ty, ale ja zvladam naprosto s prehledem pristupovat k urcite kategorii stylem „vseobecne plati toto a toto“ a zaroven respektovat kazdeho jedince a posuzovat ho podle toho, jak se chova. Tohle se totiz nevylucuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí