Problém s tchyní - dcera za její přítomnosti nevnímá jiné lidi

9
15.5.15 09:23

Problem s tchyni- dcera za jeji pritomnosti nevnima jine lidi

Ahoj holky, potrebuju se poradit. Mam 3 letou dceru a 8 mesicni mimi. Problem mam s tchyni a starsi dcerou. Od malicka kdyz je s ni, tak ji nenecha minutu na pokoji, neustale na ni mluvi, skace po minute z jedne hry na druhou… to by problem nebyl. Problem nastal pote co mala zacala vnimat ze ma v babicce velkeho spojence proti vsem a celemu svetu. Takze kdyz je tchyne u nas a ja po dceri neco chci (napr.aby sla uklidit hracku, oblikla se nebo nezlobila mladsi) tchyne me nepodpori, ale udela si to po svem a rekne dceri „tak pojd ty moje chudinko, ja ti s tim pomuzu kdyz uz to musis jit udelat“ a vetsinou ji ukol jeste zjednodusi nebo rekne ze ho delat nemusi. Dcera to pochopitelne citi a situace dost vyuziva, takze kdyz je u nas, mne vubec neposloucha. Vim ze muzu byt rada ze mam nejakou pomoc, ale mne chovani dcery za jeji pritomnosti dost trapi. Pochopitelne se celou dobu drzi babicky, takze nejake rodinne oslavy kde je vic lidi nepripadaji v uvahu, protoze babicka se od dcery nehne.
Dekuji moc za rady

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
17595
15.5.15 09:30

Mám něco podobného a řeším to tak, že je dcera u nich samotná beze mě. Když už se tam vyskytnu, tak zbytečně nemluvím a nezasahuju a nechávám věci plynout. Když už je třeba rodičovsky zasáhnout, tak to udělám tak nekompromisně, že tch. ani nekvákne :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8959
15.5.15 09:32

Promluv s ní mezi čtyřma očima.. řekla bych jí, že je jsi hrozně ráda, že se dceři tak věnuje a že to měnit nechceš, ale že co se týká té výchovy, ať tě neshazuje, když malé dáš nějaký příkaz… Ať jí s tím klidně jakože pomůže, ale ať si odpustí to „malá chudinko“ atd…
Pokud je tvůj manžel při tobě, ať to zařídí on:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
15.5.15 09:33

Moje úvaha je asi ta, že ty jsi tam maminka, takže když babička řekne, že to dělat nemusí, ty řekneš „ale musí, babičko“ a znovu dceři zopakuješ pokyn. Pokud chceš, aby to udělala sama, tak řekneš „nene, babi, Adélka není žádná chudinka, ona to umí a udělá to sama“. A budeš na tom trvat. Babi bude možná remcat, ale uvidíš, že tě poslechne :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
15.5.15 09:37

Hele, děti nejsou blbé ani tupé. Dcera nebude nevychovaná. prostě je to vychcánek, jako všechny děti a vyiužije babičky. Já bych taky byla vychcánek, a to i v dospělosti, kdyby za mě někdoněco dělal, zneužívám toho okamžitě. Takže to neřeš, když není tchýně, dcera funguje, jak má. A fungovat bude, podstatné je, že tchýně neřekne, ne, nebudeme uklízet, ať si máma trhne. Pokud řekne pojď, já to s tebou uklidím a uklízí to spolu, nevidím v tom problém. Já osobně bych tohle nechala úplně být, děti velmi dobře rozlišují, jak to má fungovat bez babičky a s babičkou, které se dá využít.

Já mám to stejné v dědovi, mají ho tak obtočeného kolem prstu, že jim prostě slouží, když se ohradím, že už dost, tak se mi dostane od dědy ukřivděného, že proč jim do toho zasahuju, že on chce. Takže přijede děda a z mých vycepovaných dětí jsou skřeti, takže se zvedám a odcházím, ať si sním skřetí do aleluja. Jakmile není děda v dohledu, mám zase způsobně vychované děti. Neřeším.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
518
15.5.15 09:51

Je to babička..co by jsi po ní chtěla? Babička rozmazluje, malá toho využívá. Myslím si, že úklid hračky počká :-)Nebyli jsme jiní :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
15.5.15 09:52

Diky za prispevky. Promluvim s ni jde mi hlavne o dceru a za jeji pritomnosti se budu snazit zmizet… bude to tak nejlepsi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
149
15.5.15 10:03
@Angua píše:
Moje úvaha je asi ta, že ty jsi tam maminka, takže když babička řekne, že to dělat nemusí, ty řekneš „ale musí, babičko“ a znovu dceři zopakuješ pokyn. Pokud chceš, aby to udělala sama, tak řekneš „nene, babi, Adélka není žádná chudinka, ona to umí a udělá to sama“. A budeš na tom trvat. Babi bude možná remcat, ale uvidíš, že tě poslechne :mrgreen:

Přesně tohle říkám i já, když babičky nebo dědečci shazují moje pokyny dětem. Nestává se to moc často a taky nad většinou věcí mávnu rukou, ale třeba hození jídla na zem, žduchání mezi sourozenci, nadbytek sladkostí řeším tak, že si svoje děti srovnám sama a jakýkoli pokus o zlehčení odmítám. Samozřejmě ale s úsměvem a v pohodě, nediriguju dospělé lidi, jen říkám „ne, tohle prostě ne, tohle už stačilo, oni jen zkouší, co jim projde, já to dobře znám“. Vycházíme se všemi ukázkově, ale i oni musí vědět, že maminka je dospělá a zodpovědná za děti a co řekne, to platí. Občas… :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2400
15.5.15 10:04

Chápu že tě to štve, ale také si myslím, že nejlepší je to „nevidět“. Babičky vždy budou rozmazlovat a pokud se na to budeš soustředit, tak ti to jen bude kazit náladu. Myslím, že všude je to podobné, pokud tedy prarodiče o děti mají zájem. Určitou roli hraje asi i žárlivost, dcera má najednou ráda i někoho jiného, ale to je přeci dobře, ty taky přeci nemáš ráda pouze ji. Přesto chápu, že ti to trochu vadí, nebyla bych jiná, ale nemůžeme si je usurpovat jen pro sebe. Asi se teď víc věnuješ i mimču a dcera ti to prostě trochu „vrací“, důležité je aby věděla, že jí pořád máš ráda a neboj máma je pořád MÁMA :*

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43037
15.5.15 10:13

Souhlas s @terinka4444 - jaky si to tchyne udela, takove to bude mit. Pokud tchyne udela vsechnu praci za tvoji dceru a ve vysledku bude uklizeno, proc bys byla nespokojena. Kdyz tychne nebude, bude makat dcera. A tchyne narazi, az nekdy bude vnucku hlidat a zjisti, co si nadrobila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
15.5.15 10:13
@donaga píše:
Po svcýh zkušenostech bych tohle vůbec neřešila. Moje tchýně naštěstí nejde cíleně proti mě, ale k dceři přistupuje jinak než já a dá se to popsat jako rozmazlování. Ale i moje školková dcera pochopila (a pochopila to vlastně už jako předškolková), že já nejsem babička, a že co si může dovolit u babičky, tak mě ne. A naopak. A považuji za sociální rozvoj svého dítěte, že se ke každému nechová stejně, ale že dokáže rozlišit jednotlivé lidi ve svém okolí :mrgreen:

Ano, to tak samozřejmě je, ale jestliže jsme u nás doma (dle úvodního příspěvku) a já řeknu, že má dítě něco udělat, tak neexistuje, že by někdo jiný dítěti řekl, že to dělat nemusí. Pokud mu chce pomoct, v pořádku - pokud z nějakého důvodu zrovna nechci, aby to udělalo dítě samo.

Pokud budeme ve stejné situaci u babičky a babičce nevadí, že má třeba pod stolem rozšlapaný rohlík, tak v pohodě, u babičky si určuje pravidla babička a může i zmírnit ty moje. Pokud u ní budou děti samotné, ať jí klidně skáčou po hlavě a ona kolem nich kmitá, to je její boj. Ale u nás doma je to něco jiného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.5.15 10:17

Pokud bych nebydlela ve společné domácnosti nebo na stejném místě, tak bych to neřešila. Kdybychom bydleli např. ve dvojdomku, tak by mi to vadilo hodně.

Mám to v podstatě taky tak s rodiči, ale naše děti je vidí jednou týdně, někdy jednou za 14 dní na chvíli, spí tam prakticky jen o velkých prázdninách pár dní, protože o víkendech máme svůj program a děti sportovní závody.
Navíc je to v místě, kam naše děti nějak netouží jezdit(odlehlá vesnice, kde nebydlí další děti podobného věku),kluk už pochopil, že si bude raději před barákem na hřišti kopat s kamarády do míče, než aby se nechal odvézt k našim, když nic nemáme.

Nesouhlasím úplně s postojem „nech to plavat“,protože pokud bydlí někde blízko a vidíte se hodně často, tak z dětí budeš mít brzy spratečky a budou se pokoušet cvičit i s Tebou.My jsme razantně zasáhli hned ze začátku, když byly naše děti malé, neměli sportovní vyžití, byli jsme víc doma a tím pádem i více příležitostí, kdy mohli babička s dědou přijet a naopak. Nebavili jsme se asi dva měsíce, ale od té doby je to OK(je to už více jak pět let).Někdy je potřeba si dupnout a udělat si ty hranice, že toto jsou moje(naše) děti, oni už měli možnost své děti vychovat. Jasně, souhlasím, babičky a dědové jsou na rozmazlování, ale čeho je moc, toho je příliš.

Druzí prarodiče bydlí v místě, vídáme se s nimi mnohem častěji než s našima a i děti jsou tam častěji samotné(chvilku, ale častěji).Problémy tohoto rázu jsme za ta léta neměli. Taky rozmazlují, ale od nich děti nepřijdou jak divokých vajec.

V podstatě kombinace všech dostupných prostředků - vyříkání si z očí do očí bez přítomnosti dětí, trvat na dodržování vašich pravidel, pokud jste tam i vy, ale zároveň možnost ponechat malý omezený čas tchýni a vnučku o samotě, ať si s ní cvičí. A hlavně Ty musíš být pevná, nejen dítě, ale i tchýně vycítí nejistotu. Člověk, který si je jistý v kramflecích, se jen tak zlomit nenechá, resp. druhá strana si to nedovolí.

• Citovat
  • Upravit
22614
15.5.15 10:22
@terinka4444 píše:
Hele, děti nejsou blbé ani tupé. Dcera nebude nevychovaná. prostě je to vychcánek, jako všechny děti a vyiužije babičky. Já bych taky byla vychcánek, a to i v dospělosti, kdyby za mě někdoněco dělal, zneužívám toho okamžitě. Takže to neřeš, když není tchýně, dcera funguje, jak má. A fungovat bude, podstatné je, že tchýně neřekne, ne, nebudeme uklízet, ať si máma trhne. Pokud řekne pojď, já to s tebou uklidím a uklízí to spolu, nevidím v tom problém. Já osobně bych tohle nechala úplně být, děti velmi dobře rozlišují, jak to má fungovat bez babičky a s babičkou, které se dá využít.Já mám to stejné v dědovi, mají ho tak obtočeného kolem prstu, že jim prostě slouží, když se ohradím, že už dost, tak se mi dostane od dědy ukřivděného, že proč jim do toho zasahuju, že on chce. Takže přijede děda a z mých vycepovaných dětí jsou skřeti, takže se zvedám a odcházím, ať si sním skřetí do aleluja. Jakmile není děda v dohledu, mám zase způsobně vychované děti. Neřeším.

Já naprosto souihlasím s tímto.

Pokud doma malá funguje, neřešila bych.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
226
15.5.15 10:22

Myslím, že babička to dělá dobře :think: je to přeci babička. Je lepší dcerku pobídnout(jako babička) než aby jste situaci hrotily, že se začně vztekat a uklízet nebude.
Já bych to tak nehrotila.
Moje holky se také tak chovaly, když přišla babička s dědou ;) Většinou se jim prarodiče nabídly, že jim pomůžou jak s oblíkáním tak s úklidem a vůbec. Ony ty děti se chovají jinak, když někdo příjde na návštěvu ;) většinou se z nich stávají rozmazlenci :mrgreen:
Také jsem to tak měla. Nechat být, ať babička pomůže když chce, od toho je babička :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
15.5.15 10:39
@atominnka píše:
Já naprosto souihlasím s tímto.Pokud doma malá funguje, neřešila bych.

Toto se ale děje u nich doma :nevim:

@donaga ona ta věta má ale pokračování „…a vetsinou ji ukol jeste zjednodusi nebo rekne ze ho delat nemusi“. To by se mi teda fakt už nelíbilo, nevím, no. Záleží určitě, jak je to často.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová