Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@jita99 já rok 94 a pořád mi do toho kecaly ![]()
@Pavellina jako osmnáctiletá sem jí to v pálit ani nemohla. bylo jí tenkrát kolem čtyřiceti a já chtěla učňák dodělat. ale furt mi to předhazovala
Dcera je levák, manžel je přeučený levák, je fakt, že má výhodu, že umí psát oběma rukama, je šikovný, doma opraví vše, umí toho hodně, to jestli člověk směřuje k nemocem nebude levou rukou
Tchán se snažil dceři vše strkat do pravé, poslala jsem ho kamsi, je levák bude levák, nechci ji přeučovat…
Máma je přeučenej levák a má z toho docela trauma, když ji ve škole přeučovali tak ji zavazovali levou ruku a tak
vrcholoví sportovci co jsou přeučení leváci (při tenise třeba) mívají problém když jsou ve stresu tak se seknou a začnou hrát levou nebo tak něco a to jím nejde protože jsou přeučení.
Já jsem levák, jsem zdravá, mám vysokou školu, deviant nejsem, mlíko mám taky ráda
akorát některé věci dělám pravou rukou třeba házím balónem, ale raketu držím v levé ruce, lžičku držím v levé ale druhé jídlo jím jak praváci no sranda každopádně mi to nevadí a naštěstí s tím něměla problém ani moje doktorka ani žádná učitelka ![]()
@74paja píše:
@Zlobísek:)) A já třebas vůbec nechápu, proč se u nás nejezdí vlevo! Přijde mi to mnohem bezpečnějsí a logičtější. Například systém kruhových objezdů. Zcela nelogicky dáváme přednost vozidlům přijíždějícím zleva, protože jsou v kruhovém objezdu a tudíž /většinou/ na cestě označené jako hlavní. Přitom kdyby se jezdilo vlevo… tak krásné fungují i vícepruhové kruháče, protože prostě pořád jen dáváš pozor na jednu věc… přednost z prava. Prostě tím jěžděním vpravo je to celé nesmysl a mělo by se to předělat![]()
![]()
krásně napsáno, ale papíry ještě nemám, takže nemohu posoudit
![]()
@Hedvikka píše:
Jinka většina amerických a velmi známých lidí co něco udělalo pro svět byli a jsou leváci
Tos mi nahrála, já už mnoho let pozoruju, že strašně moc amerických herců je leváků, nevím, proč jsem si toho začala všímat, ale ono je to většinou na první pohled zřejmé (teda určitě pro praváka), že jinak drží tužku nebo celou ruku apod. Mě to tehdy zaujalo, když vím, že ve škole jsme měli třeba cca 5 leváků v jedné třídě, tak jsem se divila, že v USA je ten poměr, zdá se, jiný. Ale žádnou studii jsem z toho nedělala
.
Já jsem pravák jako poleno, ale třeba hodinky nosím na pravé ruce (na dotazy proč odpovídám „protože je to blíž“, nevím proč) a příbor držím taky obráceně, tedy vidličku v pravé ruce. Babi byla přeučená levačka a nebyla moc manuálně zručná, ale nevím, jestli vlivem tohoto. Jeden brácha je obouruč, vlastně ani nevím, jestli a jakou má určenou dominantní ruku, přeučovaný nebyl, při kreslení může přehazovat tužku z jedné ruky do druhé, je umělecky nadaný ve více směrech a vysoce inteligentní (ale to je i máma pravačka, tak nevím, jestli je důležitá lateralita nebo geny).
Ahoj, taky jsem levák a jediné co byl opravdu problém bylo mé první zaměstnání v sázkové kanceláři, když se vypisují na tabule kurzy. Naučila jsem se to pak psát pozpátku a tak jsem to zvládla, ale byl to ze začátku horor ![]()
Ja spis nechapu pravaky, kteri si vsimaji, ze nekdo pise levou rukou - ja jsem teda jako levak nikdy nikoho nezkoumala jakou rukou pise, zatimco kazdou chvili se me nejakej pravak pta, jestli jsem levak (ne, pisu levou, ale jsem pravak
). Asi nejaka pravacka stiha neboco - na to nekdo mate vysvetleni?
@74paja píše:
A v čem je to obtížnější pro praváka?Přeci úder od praváka levákovi vyjde leváka nastejno, jako praváka úder od leváka…
Nevyjde. Praváků je víc, tudíž levák se na protihráče - praváky může nacvičit.
Vždyť jsem to psal: Hráči (ať už leváci, či praváci) jsou nacvičení na protihráče, kteří jsou praváci.
@eumedon A nevíte, jak je to u hokeje? Levák hraje na pravou stranu a pravák na levou? Nebo jak to tam funguje?
@eumedon píše:
Nevyjde. Praváků je víc, tudíž levák se na protihráče - praváky může nacvičit.Vždyť jsem to psal: Hráči (ať už leváci, či praváci) jsou nacvičení na protihráče, kteří jsou praváci.
jasně
úder přijde z nečekané strany
to má výhodu vždycky ne? ![]()
@eumedon Ale pravák se na leváka taky může nacvičit… Jen je línej pohnout levou hemisférou… no. ![]()
@74paja Zdá se, že praváci nejsou nuceni zapojovat pravou hemisféru, kdežto leváky okolní svět nutí naučit se alespoň částečně využívat i levou polovinu mozku. Vyplývá mi z toho tedy, že leváci jsou nuceni více mozek využívat.)
Páni, do teď jsem si myslela, že levorukost a pravorukost je záležitostí genetiky a on testosteron, jo
. No, to se divím, že na fakultě přírodovědecké, kde jsem vystudovala biologii, nám nic takového nesdělili.
Já jsem levák, blbá asi taky úplně ne vzhledem k vystudované vš, jsem docela zručná a kreativní (akorát malovat neumím, aranž mám k smrti ráda). Navyšívala jsem se toho mraky, akorát plést a háčkovat neumím. Učila mě to teta na pravou a to jsem s tím teda sekla. Za devianta se taktéž nepovažuji a mléko trávím naprosto v pohodě.
Akorát mám teda problém s orientací vlevo a vpravo, ale to bude nejspíš jiná kapitola
.
@74paja píše:
@Zlobísek:)) A já třebas vůbec nechápu, proč se u nás nejezdí vlevo! Přijde mi to mnohem bezpečnějsí a logičtější. Například systém kruhových objezdů. Zcela nelogicky dáváme přednost vozidlům přijíždějícím zleva, protože jsou v kruhovém objezdu a tudíž /většinou/ na cestě označené jako hlavní. Přitom kdyby se jezdilo vlevo…
Na kruhovém objezdu dáváme přednost těm, kteří už po něm jedou, a to jsou ti, kteří po něm přijíždějí zleva. Jinak na křižovatce, na které není vyznačena přednost, dáváme přednost vozidlům přijíždějícím zprava.
Kdyby se po silnicích jezdilo vlevo (jako v UK nebo i u nás za první republiky, než jízdu vpravo zavedl Hitler), tak bychom na kruhovém objezdu dávali přednost těm, kdo na něm už jsou, a ti by přijížděli zprava. A na křižovatkách, kde by nebyla vyznačená přednost, by měla přednost vozidla přijíždějící zleva.
A volant by byl v autech vpravo, takže všechno zrcadlově obráceně. V čem by to bylo bezpečnější?
@jita99 píše:
Musím si tu jakožto levačka postěžovatvždycky, když piju kafe z hrnečku s potiskem, je ten obrázek na druhý straně
![]()
ale jinak bych neměnila, ´levá´ rozhodně nejsem a deviant taky ne
Tak si nech udělat ve fotolabu svůj s nějakou fotkou, tam ti už dneska dají vybrat
.