Proč jsou leváci špatní?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
26093
14.4.14 14:20
@Sibyla0 píše:
Jsem levák, deviant nejsem, mlíko miluju.

tak to jsme dvě… :lol:

Ještě dodám, že moje babička je přeučenej levák a je jí přes 80… :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
14.4.14 14:21
@74paja píše:
@eumedon Ale pravák se na leváka taky může nacvičit… Jen je línej pohnout levou hemisférou… no. :mrgreen:

Může, ale praváků je víc, tudíž hráči jsou více nacvičeni na praváky. A i kdyby někde vyštrachali leváka, který to umí dobře hrát, tak se nacvičí na jeho konkrétní způsob hry a podání a ne na způsob hry a podání, které má ten levák, se kterým budou hrát v soutěži. Ten je originál.

Kdežto spoluhráči toho leváka s ním hrají pořád, takže už jsou s ním - na rozdíl od protihráčů - secvičeni.

Příspěvek upraven 14.04.14 v 14:24

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12864
14.4.14 14:23

Ani ja nejsem deviant a uplne blba snad taky ne. V prvni tride ( v roce 86) jsem psala cinou, takze kanky zadne. Pribor drzim jako pravak, lzici jako levak ( spagety na verejnosti zasadne nejim). Nuzky jsem mela od mala pro levaky, hackuji levou.
Chleba jsem si taky uriznout nemohla, dodneska me maminka nerada vidi s nozem v leve ruce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2259
14.4.14 14:24

Například v tenise je leváků opravdu hodně Navrátilová, Korda, Nadal, McEnroe, z našich Šafářová, Iveta Benešová, Petra Kvitová,

http://cs.wikipedia.org/…%A1ctv%C3%AD - jinak tady píšou o leváctví opravdu hodně zajímavého

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11620
14.4.14 14:25
@eva valoi píše:
@eumedon A nevíte, jak je to u hokeje? Levák hraje na pravou stranu a pravák na levou? Nebo jak to tam funguje?

U každého jinak. Někteří praváci drží hokejku nalevo a někteří napravo. S leváky pokud vím totéž.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10975
14.4.14 14:28

Tak já jsem přeučený levák. Příbor držím obráceně, tenisovou raketu držím taky v lévé ruce, ale třeba badminton hraju pravou :mrgreen:

Dcera 3,5 roku zatím taky kreslí levou a nehodlám to měnit. A nejmladší syn bude podle fyzioterapeuta taky levák. A vůbec nechápu, proč se to u nás řeší pomalu u školkových dětí, když je prokázáno, že lateralita se upevňuje až okolo 7 roku :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4476
14.4.14 14:29
@eumedon píše:
Na kruhovém objezdu dáváme přednost těm, kteří už po něm jedou, a to jsou ti, kteří po něm přijíždějí zleva. Jinak na křižovatce, na které není vyznačena přednost, dáváme přednost vozidlům přijíždějícím zprava.

Kdyby se po silnicích jezdilo vlevo (jako v UK nebo i u nás za první republiky, než jízdu vpravo zavedl Hitler), tak bychom na kruhovém objezdu dávali přednost těm, kdo na něm už jsou, a ti by přijížděli zprava. A na křižovatkách, kde by nebyla vyznačená přednost, by měla přednost vozidla přijíždějící zleva.

A volant by byl v autech vpravo, takže všechno zrcadlově obráceně. V čem by to bylo bezpečnější?

A dyť co píšu? To samý co ty… akorát ses sekla v jedné věci. Tam, kde se jezdí vlevo se nedává přednost autům přijíždějícím zleva, ale platí normálně pravidlo pravé ruky… i na neoznačených křižovatkách.
Já tím celým chtěla napsat, že je zkrátka mnohem jednodušší respektovat celou dobu JEDNO pravidlo pravé ruky, než nelogicky dávat u nás přednost jednou zprava /pravidlo pravé ruky/ a pak zleva na kruháči. Navíc ten systém cest navržený pro ježdění vlevo je navrhnutý mnohem bezpečněji, prakticky tam hrozí minimum nějakých kolizních situací…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14809
14.4.14 14:38

@MisaHanuska Až kolem sedmého roku? To je zvláštní, protože syn opravdu upřednostňuje od útlého věku levou ruku, proto jsem přesvědčená o tom, že je levák. Nepředpokládám, že by se to mělo změnit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4476
14.4.14 14:42

@eumedon Jo a jinak nedáváme přednost na kruhovém objezdu přenost zleva proto, že na něm už auta jsou… Ale proto, protože je kruhový objezd ve většině, ale pozor NE ve všech případech označen značkou hlavní cesta. A to už je potom pořádná pakárna… :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10975
14.4.14 14:43

@eva valoi Říkala nám to klinická logopedka na sezení ve školce, jinak jsem to taky nevěděla :nevim: První syn chytal taky všechno do levé, do pravé jen občas až do 3,5 let. Teď je mu 5 a kreslí pravou, hází pravou,… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26093
14.4.14 14:47
@eva valoi píše:
@MisaHanuska Až kolem sedmého roku? To je zvláštní, protože syn opravdu upřednostňuje od útlého věku levou ruku, proto jsem přesvědčená o tom, že je levák. Nepředpokládám, že by se to mělo změnit.

upevňuje, ne, že se o ní rozhodne… Do 7 let se změnit může, což neznamená, že musí… Náš starší prcek třeba na jemnou motoriku používá pravou, na hrubou levou ruku… Vyhranit se nemusí taky vůbec… :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15097
14.4.14 15:01
@eva valoi píše:
Velmi zajímavá diskuze, zkusím ji obnovit. Mám synka leváka (tři roky), tak mě zajímá, co ho v životě čeká. Neřešila jsem to, ale včera jsem náhodou narazila na nějaké materiály, kde se píše, že leváci mají sklon k určitým typům onemocnění, k sexuálním deviacím, údajně dříve umírají. Má se za to, že leváctví vzniká někdy v prvním trimestru těhotenství působením testosteronu, tedy že matka má více testosteronu, či stresem v těhotenství (což by s hormony mohlo možná souviset).
Syn rozhodně není nešikovný, naopak z mých všech dětí je jediný levák a jako první se začal zajímat o tužku a malování, před druhým rokem čmáral, dnes je tříletý a maluje opravdu pěkně. Příbor tedy, pravda, drží jako prase kost, ale on vůbec špatně jí, nemá na jídlo čas. V ostatních činnostech je také šikovný, mluví čistě (od tří let umí všechny hlásky). Rozhodně odmítám tvrzení, že jsou leváci méně šikovní či méně inteligentní. Já tuto zkušenost nemám.
Vypozorovala jsem, že syn zřejmě špatně tráví mléko, ale dosud mě nenapadlo toto dát do souvislosti. :?:

To je tedy ptákovina :mrgreen: Dcera je levák, hezky píše, ve škole se dobře učila, o deviacích nevím, mimo toho, že si chce koupit místo psa tchoře :D Mléko pila vždy ve velkém množstí, pije ho stále o potížích nic neříká. S tou předčasnou smrtí, no sedí to na jednoho kamaráda umřel ve 43 letech, ale spíš bych se přikláněla k tomu, že tou levou ručičkou zvedal bohužel moc často panáčky :( Akorát pro dva praváky je skoro nadlidský úkon naučit zavazovat leváka tkaničky. my to vzdali a poslali jsme na ní strejdu leváka, pak se to naučila brzo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
847
14.4.14 15:08

Dcera (8 let) je levák od momentu, kdy vzala do ruky tužku, ale tušila jsem to už dřív. Krásně kreslí, hraje na klavír, je šikovná, deviace - no nevím, občas chodí s papírovou taškou na hlavě a tvrdí, že je to její manžel…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7904
14.4.14 15:10

Leváci jsou úplně normální, naopak mnoho významných a inteligentních lidí jsou leváci, žádné deviantní sklony na sobě taky nepozoruju :-) ve škole jsem měla vždycky samé jedničky, i u maturity, na VŠ červený diplom, tři cizí jazyky plynně a ědva pasivně… Prostě v normě.

Manuálně jsem na tom tak nějak normálně, nic extra, jsem spíš na práci hlavou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7904
14.4.14 15:15

Jinak ta nešikovnost nebo jak to nazvat - vzniká spíš z toho, že leváci mají jinou perspektivu než praváci. Člověk by neřekl, kde všude to je poznat. Kliky u dveří by pro leváky měly být naopak. Celá naše kuchyň by měla být pro praváka. Moje máma mi pořád nadává, že se tam děsně motám. Jenže já si podávám věci z druhé strany, pokličku z horkého hrnce dám na druhou stranu než by ji dala ona… Pořád jí někde „překážím“. Ale ať vám někdo zkusí postavit svět podle leváka a uvidíme, jak v něm budete šikovní…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová