Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@kacz Vidíš,tohle mne nikdy nenapadlo, já taky dceři vyčítám, že se mi v kuchyni motá a překáží ![]()
@kacz píše:
Leváci jsou úplně normální, naopak mnoho významných a inteligentních lidí jsou leváci, žádné deviantní sklony na sobě taky nepozorujuve škole jsem měla vždycky samé jedničky, i u maturity, na VŠ červený diplom, tři cizí jazyky plynně a ědva pasivně… Prostě v normě.Manuálně jsem na tom tak nějak normálně, nic extra, jsem spíš na práci hlavou.
VŠ s červeným diplomem, tři jazyky plynně, dva pasivně - no naprosto běžnej vzorek populace ČR. ![]()
@kacz píše:
Jinak ta nešikovnost nebo jak to nazvat - vzniká spíš z toho, že leváci mají jinou perspektivu než praváci. Člověk by neřekl, kde všude to je poznat. Kliky u dveří by pro leváky měly být naopak. Celá naše kuchyň by měla být pro praváka. Moje máma mi pořád nadává, že se tam děsně motám. Jenže já si podávám věci z druhé strany, pokličku z horkého hrnce dám na druhou stranu než by ji dala ona… Pořád jí někde „překážím“. Ale ať vám někdo zkusí postavit svět podle leváka a uvidíme, jak v něm budete šikovní…
@kacz Tak za toto ti tleskám
![]()
je to naprosto přesně popsaný každodenní boj leváka v pravorukém světě. A to se prosím bavíme pouze o kuchyni a ne o místech jako je garáž dílna zahrada
Tam je pane pastí na leváky ![]()
@kacz píše:
Jinak ta nešikovnost nebo jak to nazvat - vzniká spíš z toho, že leváci mají jinou perspektivu než praváci. Člověk by neřekl, kde všude to je poznat. Kliky u dveří by pro leváky měly být naopak. Celá naše kuchyň by měla být pro praváka. Moje máma mi pořád nadává, že se tam děsně motám. Jenže já si podávám věci z druhé strany, pokličku z horkého hrnce dám na druhou stranu než by ji dala ona… Pořád jí někde „překážím“. Ale ať vám někdo zkusí postavit svět podle leváka a uvidíme, jak v něm budete šikovní…
Proč obráceně kliky? Přece jí z jedné strany lépe otevírám levou a z druhé pravou nebo se pletu? ![]()
Já si tedy s mlékem moc nerozumím, ale potvrzené to nemám, jen ho a výrobky z něj nepreferuji a po teplém mléku nebo ještě hůře kakau trpím. (Ovšem mladší dítě pravoruké to má taky
) Deviant? Hmm tak na to radši odpovídat nebudu, vzhledem čím jsem občas tyto stránky popsala ![]()
A stres v těhotenství rozhodně u mě vliv neměl. První pohodové těhotenství a levák, druhé nepřetržitý stres a pravák. Studie má mouchy, ostatně jako všechny studie
Ale nijak mě to nepohoršuje. Upřímně předpokládám, že se podklady pro ní shromažďovaly delší dobu, takže je možné, že se týká dřívější generace. Tam by jistě rozvoj deviací podporovalo chování k levákům. Prošla jsem si předlistopadovým školstvím a nic moc teda a to už byl jistě lepší přístup než ještě dříve. Dokud jsme měli psaní jako předmět, tak jsem trpěla. Zvlášť učitelka v první třídě byla výživná
A také lidi okolo. Už jsem to tu psala, všechny to hrozně zajímalo, čas od času mě s despektem počastovali krchňou nebo leváku-dřeváku. Já z toho žádné trauma nemám, ale chápu, že slabší povahy to může zlomit ![]()
Z pomůcek mi nejvíc vadil otvírák na konzervy, ale to jsem se naučila pravou. Teď mám ty „krájecí“ a u nich lze točit i levou, ale to už mi nejde. Škrabku jsem si pořídila keramickou použitelnou jak pro leváka tak praváka a nemůžu si jí vynachválit. Stejně tak jsem se naučila na myš vpravo a taky velká výhoda, protože v levou si mohu dělat poznámky.
Co mi není jasné - a objevila jsem to až tady v diskuzi, že bych jako levák měla držet příbor obráceně. Příjde mi to nelogické. Pro leváka je přece přirozenější držet vidličku v levé ruce, proč bych to měla přehazovat? ![]()
A taková perlička. U nás doma se sáhodlouze řešilo-pátralo, kdo za mou levorukost může. Našel se jakýsi prastrýc, či kdo to byl. Jenže až u druhého dítěte, které malou chvilku experimentovalo a přehazovalo lžíci do levé, kterou se vůbec nenajedlo, jsem začala pátrat, jak to vlastně je. Do té doby jsem to nepotřebovala. Já levák, tak proč to řešit a starší naprosto vyhraněný levák, což mi i potvrdili, tak opět proč to řešit. Najednou jsem potřebovala vědět, jak na dítě, abych mu třeba neuškodila. A zjistila jsem, jak se poznává levé oko, noha, jak při sepnutí prstů zůstává palec od dominantní ruky nahoře. Je mi jasné, že to není dogma, ale otestovala jsem rodinu a „podezřelí“ jsou matka i otec
Otec to ani tolik nepopírá, je šikovný na obě ruce. Matka dle projevů levák ve všem, ale je pravák a to šikovný pravák. Ovšem babi leváctví velmi odsuzuje, takže zcela jistě měla pravoruký dril. Z toho jsem si odvodila, že asi budou i jedinci přeučitelní celkem snadno.
Budu se babi muset někdy zeptat, proč jí to tak vadí. Já s tím naprosto v pohodě přežila, přesto jsem musela poslouchat sáhodlouhé monology o tom, jak bych měla svoje dítě přeučit (každá metoda dobrá i vázání rukou
). Rozumně a klidně jsem jí to vždy vyargumentovala a stejně s tím za nějakou dobu začala znova
A ta neskrývaná radost a úleva, že to druhé je pravák
Přitom babi je hodná ženská ![]()
@kadlina v Anglii, když jsem byla na au-pair, měli kliky naopak (tam mají všechno naopak, kohoutky s teplou a studenou, přední a zadní brzdu na jízdním kole - párkrát jsem se skoro přizabila) a řeknu ti, pro leváka nebe a dudy. Mnohem pohodlnější. V životě by mě to nenapadlo, kdybych si to nevyzkoušela. Ale tak možná jak pro koho. Já třeba příbor taky držím normálně, jenom lžíci mám vlevo, tedy u vidličky. Myš jsem si nepřehazovala nikdy a ani mě to nenapadlo, učila jsem se s tím tak, jak to bylo.
Tak ja se musim pridat do rad levaku…ve skole jsem mela vzdy sesity na vystave, psala jsem krasne, a to perem. Deviant taky nejsem (i kdyz v puberte jsem asi byla), IQ mam nadprumerne…je fakt, ze komplikace v zivote jsou. Hrozne rada vzpominam na to, kdyz me mamka ucila plest…to fakt neslo, ale nakonec jsem se to naucila. Spis si ty tezkosti uvedomuji ted, kdyz mam syna, ktery je pravak. Mame to hold oba obracene, kdyz treba jako maly chtel neco krajet, tak jsem mu chtela pridrzet ruku a pomoct mu, ale jak to bylo na druhou stranu, tak bych mu spis pomohla k tomu, aby si ten prst ukrojil
Dnes to delame tak, ze mu to v ramci moznosti ukazu z me strany a on si to otoci na svoji stranu. Je to nekdy legrace
A mleko spatne travim, ale to si myslim, ze neni ve spojitosti s levactvim. Jinak hezky maluju a jsem manualne fakt sikovna
I kdyz na druhou stranu, kdyz me nekdo z rodiny vidi krajet chleba, tak se jim jezi chlupy na hlave. Nechapu teda proc
![]()
@kacz píše:
@kadlina v Anglii, když jsem byla na au-pair, měli kliky naopak (tam mají všechno naopak, kohoutky s teplou a studenou, přední a zadní brzdu na jízdním kole - párkrát jsem se skoro přizabila) a řeknu ti, pro leváka nebe a dudy. Mnohem pohodlnější. V životě by mě to nenapadlo, kdybych si to nevyzkoušela. Ale tak možná jak pro koho. Já třeba příbor taky držím normálně, jenom lžíci mám vlevo, tedy u vidličky. Myš jsem si nepřehazovala nikdy a ani mě to nenapadlo, učila jsem se s tím tak, jak to bylo.
Počkej, jak kliky naopak, i v čr máme dveře levé i pravé. My jsme tedy dávali dveře tak, jak potřebujeme otevírat. A i když třeba v Anglii převažují dveře levé, tak ve chvíli, kdy z nich vycházíš, tak je musíš otevřít pravou rukou, nějak nevidím rozdíl. ![]()
Ano lžíci pochopitelně mám taky v levé, ale příjde mi praktičtější mít vidličku v levé ruce pro mě a pro praváka v pravé
Vemte si, že když se učí jíst malé dítě, tak si vezme samotnou vidličku do dominantní ruky a pak se pravák musí přeučit si jí dát do levé. Tam bych chápala, že to zůstane obráceně, ale proč se teda přeučuje levák na druhou stranu?
![]()
@Ajka.vl píše:
Tak ja se musim pridat do rad levaku…ve skole jsem mela vzdy sesity na vystave, psala jsem krasne, a to perem. Deviant taky nejsem (i kdyz v puberte jsem asi byla), IQ mam nadprumerne…je fakt, ze komplikace v zivote jsou. Hrozne rada vzpominam na to, kdyz me mamka ucila plest…to fakt neslo, ale nakonec jsem se to naucila. Spis si ty tezkosti uvedomuji ted, kdyz mam syna, ktery je pravak. Mame to hold oba obracene, kdyz treba jako maly chtel neco krajet, tak jsem mu chtela pridrzet ruku a pomoct mu, ale jak to bylo na druhou stranu, tak bych mu spis pomohla k tomu, aby si ten prst ukrojil![]()
Dnes to delame tak, ze mu to v ramci moznosti ukazu z me strany a on si to otoci na svoji stranu. Je to nekdy legrace
A mleko spatne travim, ale to si myslim, ze neni ve spojitosti s levactvim. Jinak hezky maluju a jsem manualne fakt sikovna
I kdyz na druhou stranu, kdyz me nekdo z rodiny vidi krajet chleba, tak se jim jezi chlupy na hlave. Nechapu teda proc
![]()
U krájení chleba a rozkrajování rohlíků ze mě má taky spousta lidí pupínky…
Myš umím ovládat oběma rukama, radši teda levou… Háčkovat jsem se naučila sama (babička bez šance)… Jen mám problém vysvětlit staršímu prckovi správnej úchop tužky, já ji držím v levé ruce a ještě ke všemu tak všelijak…
Mladší mrňous si vyžral snad všechny recesivní vlastnosti, co mohl, je to modrookej blonďák, kterej zatím preferuje levou ruku… ![]()
@kadlina Tak jsem si vyzkoušela ten test se sepnutím rukou a nahoře mi zůstal palec od pravé ruky…
a jsem levačka. Ale je pravda, že pár věcí dělám pravou rukou… například stříhám nůžkama, jím lžící. Tenis hraju levou, píšu a krájím levou… no nevím, já budu asi taková ta obouruč = ambidexter.
Já měla v první třídě učitelku tak neuvěřitelnou kráávu, že na mě hodinu co hodinu řvala, že mám rozmazané psaní. Prostě odmítla připustit, že by bylo pro mě jednodušší, kdybych mohla psát rovnou propiskou a mohly jsme si ušetřit nervy všichni tři. Já, mamka a paní učitelka. Prostě jsem měla smůlu ![]()
Ona se ta lateralita dá poznat i dle toho, když dítě něco čte, píše nebo něco bere, kterým okem se podívá dřív
. Ono to zní asi divně, ale je to tak.
@Kla píše:
Já měla v první třídě učitelku tak neuvěřitelnou kráávu, že na mě hodinu co hodinu řvala, že mám rozmazané psaní. Prostě odmítla připustit, že by bylo pro mě jednodušší, kdybych mohla psát rovnou propiskou a mohly jsme si ušetřit nervy všichni tři. Já, mamka a paní učitelka. Prostě jsem měla smůluOna se ta lateralita dá poznat i dle toho, když dítě něco čte, píše nebo něco bere, kterým okem se podívá dřív
To není tak úplně pravda, určuje se totiž lateralita oka i ruky…
Může se stát, že někdo má vedoucí ruku pravou a oko levý a naopak…
Může být ta lateralita zkřížená… No a pak jsou lidi, co jsou prostě nevyhranění, je jim to „jedno“.
Sepnutí dlaní dělám automaticky tak, že mám palec levé ruky nahoře… Chtěla jsem je zkusit dát naopak a trvalo mi to asi 5 pokusů, než jsem dala ty ruce „správně“ ![]()
@Kla píše:
Já měla v první třídě učitelku tak neuvěřitelnou kráávu, že na mě hodinu co hodinu řvala, že mám rozmazané psaní. Prostě odmítla připustit, že by bylo pro mě jednodušší, kdybych mohla psát rovnou propiskou a mohly jsme si ušetřit nervy všichni tři. Já, mamka a paní učitelka. Prostě jsem měla smůluOna se ta lateralita dá poznat i dle toho, když dítě něco čte, píše nebo něco bere, kterým okem se podívá dřív
Tak já měla zas učitelku, která mi dala hned výsadu psát propiskou, právě proto, abyh si to nerozmazávala. Ostatní mi strašně záviděli…
Jo, jo učitel to umí celé parádně pos..t s nesprávným přístupem. ![]()
@74paja píše:
Tak já měla zas učitelku, která mi dala hned výsadu psát propiskou, právě proto, abyh si to nerozmazávala. Ostatní mi strašně záviděli…Jo, jo učitel to umí celé parádně pos..t s nesprávným přístupem.
Já taky psala od první třídy čínským perem… Ale naučila jsem se psát i inkoustovým, protože jsem to ostatním záviděla…
![]()