Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Leváctví není problém. Problémy, které být nemusejí, se vyrábějí jejich přeučováním na praváky.
@eva valoi Muj synek 2 roky zatim take uprednostnuje levou ruku, je na ni sikovnejsi, ale jeste uvidime. Muj otec byl take levak a faktem je, ze levaci byvaji inteligentnejsi a lepe se v zivote uplatnuji. Jen se nesmi preucovat, ale to uz se vi, protoze nam vse pracuje diagonalne (prava cast mozku ridi levou cast tela a opacne) a kdyz se zasne narusovat, deti koktaji a prave muze dochazet k psychickym problemum (viz muj preucovany otec), deviacim, koktani a dalsi problemy.
Mám šesti a půl letého syna s nevyhraněnou lateralitou. Píše většinou levou rukou, jiné činnosti dělá pravou, někdy oběma. Před rokem jsem s ním byla na vyšetření v PPP kvůli odkladu, byl vyhodnocen jako nevyhraněný. Letos jsem tam s ním zašla znovu a psycholožka mi řekla, že je pravák, jen píše a bude psát levou. Nemá smysl to zkoumat proč to tak, do hlavy nikdo nevidí. Že by byl jiný, že by měl skony k jiným nemocem? To si myslím, že je je blbost..
Naopak, ačkoliv drží tužku levou ruku jako prase kost, krásně maluje a vůbec má sklony k tvoření a kreativitě.
Rozhodně děti nepřeučovat, neříkat jim co a jak mají dělat.. prostě jim dát pokoj
.
@smurfka Já jsem tím rozhodně nechtěla nikoho urazit, mám leváka doma. Niky mě nenapadlo, že by to mohl být problém.
Jen když se teď o to více zajímám, tak je pravda, že svět je přizpůsoben více pravákům.
@eumedon To má původ v různých předsudcích a pověrách, kterými byla dřívější společnost protkaná. Prostě jak něco vybočovalo z normy a neuměli si to lidé vysvětlit, bylo to špatně, bylo to od ďábla nebo uhranutí. S povinnou školní docházkou přišlo přeučování, protože je potřeba, aby všichni byli stejní - no a to tu zůstalo do docela nedávné doby…
@Pavellina Prosimtě k čemu ti byl kurz psaní švabachu?
to někdo v Čechách vyučuje? ![]()
Mmch já třeba nemám problém si ostříhat nehty na pravé ruce, protože mi prostě nic jiného nezbylo, tak jsem se to naučila. Myslím si, že kdyby člověk přišel o pravou ruku (nechci samozřejmě nic přivolávat),tak by se s tím také musel vyrovnat.
Jsem levák, ale přeučený. Takže takový obouruč, píšu jen pravou rukou ale kreslím levou, stříhám, řežu, lepím všechno na levou ruku. Když jsem byla malá hrozně mi to vadilo, že mi pořád říkala učitelka, že píšu jak prase- no bodejť by ne.. Kdo psal hezky mohl psát plnícím perem a já pořád jen tužkou.. hrozně mi to vadilo a moc jsem se naplakala
. Teď vím že jsou to blbosti ale jako dítěti jedinému ve třídě mi to prostě vadilo
Jo a do dnes beru do rukou příbory opačně.. Zprvu to doma bylo takové rebelantství, že jako když nejsem v jídelně tak si můžu jíst jak chci.. pak už mi to zůstalo ![]()
@lasicce no tak to mas pri jednom se ctenim, no
Tak proc se to ucit jen cist, kdyz se to muzu naucit i psat
(A hlavne se me neptej, k cemu mi je to umet cist
).
@Pavellina píše:
@eumedon To má původ v různých předsudcích a pověrách, kterými byla dřívější společnost protkaná. Prostě jak něco vybočovalo z normy a neuměli si to lidé vysvětlit, bylo to špatně, bylo to od ďábla nebo uhranutí. S povinnou školní docházkou přišlo přeučování, protože je potřeba, aby všichni byli stejní - no a to tu zůstalo do docela nedávné doby…
No já předpokládám, že je přeučovali na praváky prostě proto, aby si nerozmazávali inkoust… a pak už se to nějak táhlo generacemi…
@eva valoi píše:
@smurfka Já jsem tím rozhodně nechtěla nikoho urazit, mám leváka doma. Niky mě nenapadlo, že by to mohl být problém.Jen když se teď o to více zajímám, tak je pravda, že svět je přizpůsoben více pravákům.
nevim..jako dítě jsem neměla nikdy problém, ani ted jako dospělá..
![]()
Jsem taky levák a nemám s tím problémy. Akorát můj otec si občas neodpustí poznámku, že nechápe, jak můžu levou rukou něco dělat a v práci (dělala jsem v nemocnici a pak v důchoďáku) se občas nějaký důchodce trošku opovržlivě podivil, že jsem levák. Podle písma si všichni myslí, že jsem pravák. Prý na leváka píšu pěkně
. Některé věci dělám jako pravák, některé jako levák. Např. - píšu jen levou, příbor (vidličku a nůž) držím jako pravák, lžíci ale jako levák, háčkovala a pletla jsem jako pravák, nůžkama můžu stříhat oběma rukama. Problém mám akorát s klasickou škrabkou na brambory, ale dá se sehnat i pro leváky
. Deviant rozhodně nejsem a mléko trávím dobře. Žadné výrazné problémy s leváctvím nemám.
Mimochodem pár slavných leváků: panovníci Ramesse Veliký, Alexandr Veliký, Julius Caesar a královna Victorie, stejně jako umělci Leonardo, Michelangelo a Ch. Chaplin, podnikatel Henry Ford a Bill Gates či vědci Isaac Newton a Alan Turing.
a mnoho dalších http://levactvi.webgarden.cz/…me-celebrity
Ja pisu inkoustovym perem a nemazu - kdyz vytocis ruku, tak nemazes, spoluzak na to mel jeste jiny figl, ale neumim to slovy moc popsat…
Tato diskuze mě navedla na myšlenku, proč dřív byli leváci přeučováni, proč se všichni děsili, když se ukázalo, že je dítě levák, proč tak moc lpěli na tom, aby dítě vše bralo do pravé ruky atd.? Pochybuju, že to byl zájem o jejich zdraví, zručnost a dovednosti
Nebylo to dáno prostě jen snahou o to, aby se nikdo nelišil, aby nikdo nevybočoval z davu byť jen takovým malým detailem? Když vezmu v úvahu, jak bylo nakládáno s handicapovanými, nepřekvapilo by mě, kdyby i za potlačováním leváctví byla jen snaha o jednotnost a „stejnost“… Třeba mě vyvedete někdo z omylu
Manžel je levák a je jich v rodině víc, my jsme zase všichni praváci. Synovi je rok a půl a už teď je v pozorování manželovy babičky, aby náhodou nebyl levák. Ani jí není blbé se takhle strachovat přímo před manželem ![]()