Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
kadlina píše:
Já slýchávala nejběžněji, že jsem „krchňa“ = píšu krchňavou rukou, zná to tu taky někdo nebo to je místní paskvil?Jo a taky jsem už slyšela, že levák je dřevák, dokonce v rodině
U nás se říká GRŇA ![]()
ale to stejně nejde přeučit, ne? Tohle teda nechápu…
Manžel je mmch levák a v pohodě.
Holka starší není, už to máme potvrzeno od psycholožky (z jiného důvodu), mladší vypadá, že bude v poho.
Prudila mě vždycky tchýně, le Bára dlouho dělala věci obouruč nebo levou.
Psycholožka říkala, že je jen hrozně dobře, že je kompletně pravá (nevim přesnej pojem), že horší je, když jsou jakoby obojetní, že si hůř propojujou. Ale nevim…
Pamatuju už ze školky holku, kterou nutili do pravé ruky a nadělalo to víc škody než užitku
Velmi zajímavá diskuze, zkusím ji obnovit. Mám synka leváka (tři roky), tak mě zajímá, co ho v životě čeká. Neřešila jsem to, ale včera jsem náhodou narazila na nějaké materiály, kde se píše, že leváci mají sklon k určitým typům onemocnění, k sexuálním deviacím, údajně dříve umírají. Má se za to, že leváctví vzniká někdy v prvním trimestru těhotenství působením testosteronu, tedy že matka má více testosteronu, či stresem v těhotenství (což by s hormony mohlo možná souviset).
Syn rozhodně není nešikovný, naopak z mých všech dětí je jediný levák a jako první se začal zajímat o tužku a malování, před druhým rokem čmáral, dnes je tříletý a maluje opravdu pěkně. Příbor tedy, pravda, drží jako prase kost, ale on vůbec špatně jí, nemá na jídlo čas. V ostatních činnostech je také šikovný, mluví čistě (od tří let umí všechny hlásky). Rozhodně odmítám tvrzení, že jsou leváci méně šikovní či méně inteligentní. Já tuto zkušenost nemám.
Vypozorovala jsem, že syn zřejmě špatně tráví mléko, ale dosud mě nenapadlo toto dát do souvislosti. ![]()
@eva valoi Jaký typ onemocnění máš na mysli? Deviant nejsem, jsem šikovná a mléko trávím dobře…
![]()
Jsem levák a tyto studie mě uráží..
to jsem jako nějaký mimozemštan že se na to musí dělat studie? proč se nedělají na praváky ![]()
( na základce jsem si zlomila levou ruku, takže jsem se naučila dělat věci i pravou - i psát, takže jsem obouruč, ale prioritně dělám vše levou )
na nějaké studie se víš co.. ![]()
@eva valoi Taky jsem levák bez deviací a mléko mohu po litrech ![]()
Jsem také levák a upřímně řečeno mě nějaká studie nepřekvapuje
když je studie na to, jakým směrem padá listí, kolik lidí a kde se rýpe v nose tak tohle mě už nerozhodí. Nepříjdu si méněcená - co tenkrát nešlo dělat levou (stříhat, škrabat brambory škrabkou) dělám pravou. Jinak v klidu. Šikovná jsem, mléko trávím dobře. Jen teda lidé, kteří mě vidí něco krájet nožem, ke mě všichni (opravdu drtivá většina) přibíhá s očima hrůzou nalepenýma na hlavě a berou mi tu kudlu abych se nepořezala ![]()
Jsem levák, jak poleno. I levá jsem jak poleno. Žádné problémy s trávením nemám. Jako malá jsem čmárala jako prase, ale absolvovala jsem kurz psaní švabachu a docela mi to šlo. Mluvit jsem prý začala velmi brzo, bez logopedických vad. Na střední výběrové škole nás ve třídě bylo z 21 8 leváků - tolik k té nižší inteligenci.
Jediné, s čím jsem měla problém a mám je orientace - dloooouho jsem nerozeznala levou a pravou stranu, mám na to mnemotechnickou pomůcku (kdyžtak zaškolím
, orientace v přírodě -10, orientace ve městě 0. Jako dítě jsem třeba nůžkama stříhala proti sobě a pořád dokola řešila, kde je vpředu a kde vzadu (s tím už teď problémy nemám
.
U leváků obecně je prý horší logické myšlení, vyvinutější je abstrakce, jsou spíše humanitně zaměření. Ale znám spoooousta výjimek, takže bych rozhodně nepaušalizovala ![]()
Leváci nejsou špatní, hloupí jsou ti, kteří je chtějí přeučit. Já jsem chodila na základku už moc dávno a už tehdy nám paní učitelka říkala, že se nemáme levákům smát a měli dokonce jednou týdně hodinu psaní navíc, ve druhé a třetí třídě. V životě jsem poznala hodně leváků a nemyslím, že by byli horší než praváci, někteř jsou šikovní sportovci, někteří moc pěkně kreslí, jiní jsou zruční jinak. No a někteří jsou třeba méně šikovní, ale to nesouvisí s tím, že jsou leváci. Nejhorší je přeučování a byla jsem v šoku, když jsem se doslechla, že ještě dnes mají někteří třeba prarodiče problém, že by měl být vnouček levák.
@Angua píše:
Dlouhodobá posedlost naší dětské doktorky, která mi furt vykládá, jak mám dávat Samíkovi hračky do pravé ruky a učit ho „pápá“ pravou (jiná story) mě přiměla přemýšlet o tom, proč vlastně se dřív leváctví dřív považovalo za tak špatné - jaký to má původ…Nevíte někdo?
Proč to řešíš? Co takhle změnit doktorku? V kterém století žije ta, ke které chodíš?
@Sibyla0 píše:
Jsem levák, deviant nejsem, mlíko miluju.
Jsi si jistá???
![]()
@Cayse Přítel je taky levák a taky se mu ježí vousy, když mě vidí držet nůž - no nechci nic říkat, ale drží ho stejně blbě ![]()
Syn je levák, na devianta to nevypadá, nedoslýchá na levé ucho, má epilepsii (už bez záchvatů) a mléko tráví špatně ![]()
Příspěvek upraven 14.04.14 v 13:15
@eva valoi A kdyby to pravda byla, co by si s tím dělala??? Přeučila ho??? ![]()
Jsou to blbosti. Leváci, co znám já, bývají dost umělecky nadaní.