Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
_zuzajda píše:Pudloslava píše:
myš jde normálně přepnout - kolega to tak měl v práci (nevystačil mu káblík, tak si místo koupení prodlužky raděj začal trénovat pravou hemisférujá teda na tom počítači neudělala nic. Kytara obyč stačí, aby se struny natáhly obráceně, ale zrovna u kytary je podle mě jedno, která ruka je na hmatníku a která nad dírou, obě musí být šikovné.
vím, že to jde, ale kdo to dělá? mám jen jednoho kamaráda, kt. to tak má
myš si přehodíš jen na svém počítači, ale když se o něj dělíš, což většinou tak bývá, tak to na zkontrolování mailů nestojí za to atd (na druhou stranu považuju za výhodné, mít v pravé myš a levou rukou si dělat poznámky)
kytara už tak jednoduchá není, je pár slavných kytaristů, co mají struny obráceně, o nikom dalším nevím, protože pak si nezahraješ na žádné jiné kytaře…
jak jsem psala, ono to existuje, jde to, ale většinou to nestojí za to
jediné, za co bych se přimlouvala, pro děti první nůžky pro leváky
praváci, zkuste si někdy zastříhat „levými“ nůžkami!
stačí ostříhat si normálníma nůžkama pravou ruku - zlatý kleštičky
Příspěvek upraven 26.11.09 v 11:04
vulpes píše:
Ještě si vybavuji, že nás na VŠ učili takový ten klasický příklad, že násilně přeučovaný levák může mít problémy s řečí -např. může koktat - protože centrum řeči leží vedle centra pro jenmou motoriku a když se násilím přeučuje leváctví (obráceně je to asi málokdy), tak to centrum víc nabyde a utlačuje trochu to řečové centrum… Co je na tom pravdy, nevím, jen nás to tak učili…
je to pravda, přinejmenším anatomicky
Zuzajdo já mám z dětství ohledně levorukosti hodně špatných zkušeností např. plnící pero=věčně rozmazaná písanka, od normální „číny“ věčně modrý hřbet ruky /zlatá dnešní Tornáda!/, ale rovné nůžky jako handicap necítím, mně se s nimi stříhalo dobře. ![]()
Příspěvek upraven 26.11.09 v 11:16
Jé, jak my jsme záviděli levákům, že už můžou psát propiskou
![]()
Anguo mě učitelka mučila plničkou, takže místo písanky jsem mívala modrý flek a máma byla neustále na mrtvici, protože jsem rozskřípala jedno týdně ![]()
jj já psala „čínou“ a zřejmě proto jsem v dospělosti našla zalíbení v perech ![]()
jinak každý levák má svůj styl, já píšu „shora“ ![]()
nůžky - myslela jsem ten určitý tlak, co musí člověk vyvinout, aby stříhaly
vulpes píše:MarketaJ píše:To mi normální nepřijde, PROTO jsem ten příspěvek napsala. Tys ho nepochopila?vulpes píše:Hele když jí budu násilím rvát všechno do pravý ruky
Mám pocit, že nechat dítě, aby „se rozhodlo, jestli bude pravák nebo levák“ je podobné, jako nechat ho „rozhodnout se, jestli bude heterosexuál nebo homosexuál“… Tohle je snad daná, vrozená záležitost, ne? Nebo mě to ve škole učili špatně?
a ona bude levák, tak to ti přijde normální ?Ale nevím, co je na něm k nepochopení? To, že konstatuji, že praváctví a leváctví je vrozené, to je snad docela jednoduché, ne…?
Jo tak to jo, jen že ta doktorka by to nejspíš tak dělala. Já mám dneska nějak pomalejší chápání. Tak se nezlob
. Já vím, že je to vrozený, ale tomu dítěti se to v hlavě stejně secvakne až v určitým věku, do tý doby tápe a zkouší.
Lucka fakt do třech let jedla oběma rukama a spoustu věcí dělal oběma rukama, kromě kreslení. Teď už je striktně pravák.
Markéta
_zuzajda píše:
jj já psala „čínou“ a zřejmě proto jsem v dospělosti našla zalíbení v perech![]()
jinak každý levák má svůj styl, já píšu „shora“
nůžky - myslela jsem ten určitý tlak, co musí člověk vyvinout, aby stříhaly
Tak to máš pravdu, když jsme stříhali něčeho hodně, tak jsem mívala otlačené prsty, protože ten náběh v rukojeti byl opačný. Teda doufám, že jsem to správně pochopila ![]()
Blbý je, že ten „styl“ tě nikdo nenaučí, takže fakt levák zkouší, co mu vyhovuje, ale aspoň na dceři vidím trochu pokrok školství, nebo máme štěstí na učitelku.
Příspěvek upraven 26.11.09 v 11:48
Angua píše:
Gino, zajímavé s tím genem, u nás nikdo levák není, tak by mohla být mudra v klidu
Jo tak to je taky hezká vzpomínka na dětství, kdy se u nás pátralo a dost často řešilo, kdo je viníkem mého leváctví, pak se přišlo jakéhosi prastrejdu z patého kolene a ten za to může pacholek
![]()
Já jsem četla, že některé děti jsou poměrně snadno přeučitelné fakt jen tím, že se jim všechno dává do pravé, takže na to, že jsou leváci se příjde až když si třeba zlomí ruku a zjistí, že levou jim jde všechno snadněji.
No já jsem zjistila, že mám asi nějaké „levácké prvky“ - třeba jsem četla, že pravák si věc levou rukou přidržuje a pravou dělá ty „pohyblivé věci“ a levák samozřejmě naopak - takže třeba zavařovačku nebo petku by měl pravák držet levou rukou a pravou šroubovat. A já třeba šroubuju levou, pravou bych to nedokázala - i můj taťka to tak dělá. Hokejku držím taky níž levou rukou (to nevím, jestli je pro praváka dobře nebo blbě), pádlo na pravé straně (takže levá nahoře)… ![]()
Tak třeba jsem byla ten snadno přeučitelný člověk
Nebo mám obě ruky šikovné… ![]()
kadlina píše:Flyingfrog píše:Věř mi, že jen o tom „když se chce“ to není, protože levák tužku netáhne, ale tlačí kupředu, což je docela namáhavé. Navíc učitelky většinou vůbec netuší, jak by měl levák držet pero, takže jsem si ho držela jak chtěla a na prsteníku jsem měla mozol, který třeba po delších psaných textech docela bolel. Dceru už naše paní učitelka naučila držet pero dobře, tak se jí píše líp, ale levák nikdy nebude tak rychlý. U mě se „krasopis“ zlepšil, když jsem písmo naklopila doleva, tak se mi píše líp a jsem schopná psát souměrně. A třeba diktát, to je kapitola sama pro sebe - nejenže jsem nestíhala, ale když jsem chtěla zkontrolovat rozepsané slovo, tak jsem musela ruku zvednou, čímž jsem přišla o drahocenný čas.
S tím psaním… Moje mami píše krásně a je levačka a já píšu jako když drápe kocour a jsem pravákOno když se chce…
Nemyslela jsem to zle. Mám několik levorukých známých a všichni píší líp jak já. Nejspíš měli dobré učitele, kteří je naučili psát.
Angua píše:
třeba jsem četla, že pravák si věc levou rukou přidržuje a pravou dělá ty „pohyblivé věci“ a levák samozřejmě naopak - takže třeba zavařovačku nebo petku by měl pravák držet levou rukou a pravou šroubovat. A já třeba šroubuju levou, pravou bych to nedokázala - i můj taťka to tak dělá. Hokejku držím taky níž levou rukou (to nevím, jestli je pro praváka dobře nebo blbě), pádlo na pravé straně (takže levá nahoře)…
Anguo: Jsem taky pravák, ale to, co popisuješ, dělám úplně stejně
Ale psát levou neumím (leda na tabuli křídou).
Flyingfrog já vím, že to nebylo ve zlém, ode mě taky ne
Já to tady píšu trochu jako osvětu, protože pravákovi spoustu věcí příjde přirozených, protože pro ně má ty správné podmínky, třeba jen směr psaní zleva do prava, tak si myslí, že pro leváka je to naprosto totéž, jen tu levou ruku má nešikovnější než pravák pravou. Určitě taky znáte nadávku pro nešikovné - ty leváku ![]()
janine - a to já jako pravák nemusím točit hrnky, ale s kafem to mám tak, že ho nikdy nechci, tak pravidelně na různých návštěvách dostávám zákusek bez lžičky, to si nevybereš
.
Myš máme ergonomickou
, takže to by taky nešlo.
V rodině nevím o jediném levákovi, tak že by nám to dítě vyměnili? Ale tak už si ho teda necháme
.
Ručičky mám obě šikovné tak, že v dětství jsem prý dělala vše obouruč a nikdo nevěděl, budu-li levák či pravák, zato v současnosti když si uneschopním pravou, tak se levou s prominutím ani pořádně neutřu na WC (žádná nadsázka, naturalismus). Ono jak levou nepoužívám, tak ji mám i nepoměrně slabší, jednou jsme to ve škole přímo měřili.
Rozhodla jsem se dneska, že se mi dětičky uspí samy… ![]()
Len-til-ko zvláštní, utření zadku levou, by i pro mě asi dopadlo fatálně
![]()