Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dlouhodobá posedlost naší dětské doktorky, která mi furt vykládá, jak mám dávat Samíkovi hračky do pravé ruky a učit ho „pápá“ pravou (jiná story
) mě přiměla přemýšlet o tom, proč vlastně se dřív leváctví dřív považovalo za tak špatné - jaký to má původ…
Nevíte někdo? ![]()
Ahoj…tak jsem pro zajímavost hledala na netu ![]()
V lingvistice zejména evropských jazyků lze vypozorovat, že slovo „pravý“ je svázané s pojmy spravedlnosti a práva, zatímco slovo „levý“ bývá spojováno s pojmy nečestný, nešťastný, pochmurný, zlý. I v mnoha dalších jazycích označení leváka navozuje souvislost, že je nešťastný, nešikovný, hloupý, nebezpečný, zlý nebo trapný. Z toho, že se tato spojitost vyskytuje i u velmi starých slov, lze vyvozovat, že převaha dominance pravé ruky je velmi starým jevem a že leváctví bývalo vážným společenským stigmatem.
Já sama mám doma leváka, bohužel je FAKT nešikovný, ani nemůžu myslet třeba na to, že něco vyleje, protože se to doopravdy stane. Nebo když byl malý, tak jsem řekla, aby dal pozor a nespa…a většinou jsem to ani nestihla doříct a už ležel. Teď zrovna mu vybírám učební obor a nevím, na co by se hodil ![]()
Mám další dítko…dceru…a nechávám na ní, pro kterou ruku se rozhodne, zatím to zvládá oběma ![]()
Já nevím, proč to dělá. Manža je levák, nešikovnej rozhodně není, spíš naopak kutil domácí
, ale je prada, že škrábe jako kocour.
Co se Lucky týče jsem to nechala zcela na ní a je fakt, že zhruba do dvou let spoustu věcí zvládala oběma, ještě ve třech letech se dokázala najíst levou rukou i když na kreslení a všechno ostatní používala pravou, teď je z ní notorickej pravák. Takže nech to na něm, ať se rozhodne sám. Jen ho pozoruj.
Markéta
Angua: Doktorka je asi z hodně staré školy ne? Mojí mamce je 50 a je normálně levák, nikdo ji nepřeučoval a když měl snahy, babička se ozvala. U doktora to nechápu tím spíš ![]()
Mám pocit, že nechat dítě, aby „se rozhodlo, jestli bude pravák nebo levák“ je podobné, jako nechat ho „rozhodnout se, jestli bude heterosexuál nebo homosexuál“… Tohle je snad daná, vrozená záležitost, ne? Nebo mě to ve škole učili špatně?
nejsou špatní, jen je to nepraktické - spousta veci je na pravou ruku -foťáky třeba…
ale preucit to nejde a skodi to, maximalne tak se da dite vychovat, aby bylo tzv. ambidexter -tzn. ze pouziva obe ruce. to je naopak velmi prospesne, to jsou pak desne sikovny lidi.
ale pokud se ti ho nechce trapit, aby maloval obema rukama, tak nech levou. dominance hemisfer je vrozena vec, z preuceni by mohl mit potize.
Přeučenej je brácha a dodneška pořádně neumí psát.....
To je asi to nejhorší, co se dřív dělalo.
Já jsem od něj o 6 let mladší a už se to tak nějak nechávalo, píšu levou, od mala zvládám i zrcadlově, všechno ostatní dělám pravou. Třeba ale na tabuli píšu pravou, na papír levou…
Jsem případ pro psychiatra…
![]()
Nám babička jako dětem vyprávěla, že Hitler byl levák a od toho si lidi odvozujou, že leváci jsou špatní lidi
a musí se přeučit na praváky.
Tadeášek zatím bere tužky i lžíci do obou, jak se mu to zrovna hodí, dokonce zvládá současně levou jíst a pravou čmárat (a bryndat to jídlo na ten papír
).
Pokud se z historie pamatuju, tak byli leváci dokonce považováni za přívržence (nebo splozence nebo jak) ďábla.
Ne že je doktorka ze staré školy, ale já bych ji vyloženě označila za hloupou, Anguo! Titul netitul …
Můj manžel je taky levák, MarketoJ a taky je moc šikovný a kreativní (a taky píše skoro nečitelně
).
Aha, takže že by se za tím skrýval strach, že bude dítě nešikovné?
Nebo ti přívrženci ďábla a pak by se to prostě nějak tradovalo a udrželo - právě mám též pocit, že jsem toto někde slyšela…
Pudlo, já myslím špatní z pohledu hlavně starší generace - z vyprávění vím, jak jsem kdysi vzala nějakou hračku do levé ruky, moje babička hystericky vykřikla „ježišikriste, ona bude levák!“, přiskočila, hračku mi násilím vyrvala a vrazila do pravé ruky. Si říkám, že taková hysterie musí mít nějaký základ - ideálně logický, přinejhorším jakýkoli
Takže ten mě právě zajímá.
S tou doktorkou jsem to možná neměla ani psát
Já ji beru v tomto dost s rezervou, však už mohla být rok v důchodu… Dokonce mi tvrdila, že se lateralita určuje v prvním roce života, někdy snad od 3 měsíců a vyprávěla mi pohnutý příběh o nějaké svojí malé praneteři, které dávali lžičku z levé strany, neřešili, kterou rukou ji vezme a ona je teď LEVÁK! (stylem „a ona teď nemá ruce ani nohy“
) No, trochu mě nahlodala, tak jsem to hledala a samozřejmě je to blbost - už u miminek v bříšku se to dá snad prý poznat (když se jim teda někdo jukne na mozeček
)
Jako samo, že bych byla malinko radši, kdyby byl Samík pravák, je to praktičtější ve spoustě ohledů, ale rozhodně nehodlám v tomto směru podnikat žádné kroky a opatření - to píšu jen „pro jistotu“
![]()
Jako přeučenej levák píšu pravou, skoro všechno ostatní dělám levou nebo si to postupně přehazuju, třeba měchačku chvíli tak a chvíli tak. Historicky vím, že babička mě nechávala být, ale ve škole to řešili dost, že levák = nižší IQ, horší motorika a vůbec mimo tabulky. Ještě předtím se to bralo, že je to nepraktické, třeba při mlácení cepů to chtělo, aby všichni ve skupině to brali zprava a ne zleva, jinak by se potloukli, ale historicky je to právě ve vztahu k ďáblu a že se to pozná přes leváctví.
Angu přítel je levák a je moooc šikovný, chytrý a krásně píše ![]()
Doktorka je divná ![]()
Jo, jinak můj bratr je pravák a píše nečitelně zcela
Moje kámoška totéž. Aspoň u bráchy můžu teda spolehlivě potvrdit, že přeučený levák není, takže tím to nebude…
Janine - super vyčerpávající odpověď - takže dost důvodů pro hysterii
Možná babička jenom chtěla, abych mohla pomáhat při žních
![]()
Tygři, to vím, že je, ve spoustě věcí, ale zas je taková, že nic nepodcení a nezanedbá, když jde o nemoci (i když někdy to též trochu přehání)…
Já taky reaguju přehnaně právě proto, že je manžel levák a přeučit se ho nejvíce snažila jeho vlastní matka, která mi to hlídala u všech třech dětí a asi se jí fest ulevilo, že jsou praváci. Teda u nejmladšího to ještě 100% jisté není
Proto mě tyhle předsudky dost vytáčejí a od lékařky bych je teda nečekala. ![]()
A moc mě těší, že dnes už se to bere jinak, že se levákům dělají třeba speciální nůžky nebo myšky. ![]()
Angua píše:
Janine - super vyčerpávající odpověď - takže dost důvodů pro hysteriiMožná babička jenom chtěla, abych mohla pomáhat při žních
![]()
![]()