Proč jsou leváci špatní?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
20840
26.11.09 13:12

Tak asi budu za exota, ale vždycky jsem chtěla, aby moje děti byli leváci :-)
Na gymplu jsem seděla v lavici s jedničkářkou-levačkou a jak se od ní parádně opisovalo :lol: Podle nějakých výzkumů jsou taky leváci inteligentnější…
Manžel je přeučený levák - jeho otec usoudil, že se bude živit rukama a že by to jako levák měl složitější :roll: No, rukama se neživí, zato má hodně problémy s pravopisem - nedivila ybch se, kdyby na to mělo vliv to přeučení.
Ovšem nejdrsnější rodinnou historku na téma levorukost má na svědomí moje babička - bratranec jí byl dovezen na prázdniny jako levák, bez vědomí rodičů ho za měsíc přeučila 8-o
Tobík je určitě pravák, levou ruku nikdy nepoužíval a to jsem mu schválně dávala lžičku do levé, abych to otestovala… tak třeba to klapne aspoň u Aňule :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5430
26.11.09 13:24

Ja som lavacka a ani mi to nepride, vobec to neriesim, urobim vsetko . Myslim si ze som aj dost zrucna. V skole som patrila tiez medzi lepsich ziakov. Ja by som bola rada keby moja dcera bola lavacka :-D a sikovna po maminke :mrgreen:

Okrem toho lavaci maju aj svoj medzinarodny den lavakov :lol: :lol: :lol:

Inak fakt nechapem , ze to tu vobec riesite, takuto „blbost“ - ako keby to bola choroba. U nas na skole vytvarnictva bolo kopec lavakov a mnohokrat sme boli lepsi nez pravaci :wink:
Mne to pride akoby ste riesili ze hnedookí sú horší ako modrookí. :-D
pekný deň

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43031
26.11.09 13:29
duda píše:
Ja som lavacka a ani mi to nepride, vobec to neriesim, urobim vsetko . Myslim si ze som aj dost zrucna. V skole som patrila tiez medzi lepsich ziakov. Ja by som bola rada keby moja dcera bola lavacka :-D a sikovna po maminke :mrgreen:

Okrem toho lavaci maju aj svoj medzinarodny den lavakov :lol: :lol: :lol:

Inak fakt nechapem , ze to tu vobec riesite, takuto „blbost“ - ako keby to bola choroba. U nas na skole vytvarnictva bolo kopec lavakov a mnohokrat sme boli lepsi nez pravaci :wink:
Mne to pride akoby ste riesili ze hnedookí sú horší ako modrookí. :-D
pekný deň

duda my to neřešíme, jen tak krafeme

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tei
1546
26.11.09 13:29

Ahojky,

z násilné snahy přeučovat chudáky leváky na praváky (jako by to už tak neměli v lecčems obtížnější, ještě tohoto kus… :pocitac: ) fakt rostu…
Nejen, co si vybavuju ze školy, je u leváků (právě proto, že jsou v pravorukém světě nuceni se orientovat i druhou rukou ;-)) víc vyvinutá šedá kůra (Poirot byl asi taky levák :wink: ), tudíž i lehce vyšší IQ…(samozřejmě není pravidlo levá´= automaticky vyšší IQ, ale za předpokladu srovnání lidí, co jsou na tom tak nějak podobně mentálně :lol: )

Navíc, a to vidím i podle případů z okolí- strejda je přeučenej levák, naštěstí koktá jen občas a je doktor, takže s tím krasopisem perfektně zapadá mezi ostatní :-P
Můj muž je o něco málo mladší než já a za nás už bylo normální leváky nepřeučovat, takže rostu z toho, jak si mohla tchýně myslet, že tím něčemu pomůže......a koukám, jak píše Angua, taková exotika se dnes ještě vyskytuje, dokonce mezi pediatry? No nazdar tedy.....
Manžel, ač jinak troufám si tvrdit nadprůměrně inteligentní, skončil a jsem si jistá že hlavně díky tomu, v třídě pro dislektiky… :pocitac: :pocitac: :pocitac:

Pardon, jsem se vykecala, tak zas mažu…
Ale u tý doktorky mě to fakt zaráží- oukej, stará škola je stará škola, ale co je to za profesionála, kterej nesleduje vývoj?
(Nějak se mi vybavuje paralela s ajťákem, co by se zasekl na abaku…howgh 8-) )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3329
26.11.09 13:52

Holky a nevite kdy se to definitivne pozna?

Mne je to taky jedno, ale udivuje me, ze mala kresli jedine levou, ji obema rekla bych rovnocenne, mozna ze te leva taky vitezi, ale kope do balonu pravou nohou a hazi pravou rukou? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17609
26.11.09 14:16

Hanucho definitivně jen u psychologa, či kdo to je, který to otestuje. My jsme před 5.rokem byli na testování Mensy a tam nám mimo jiné řekli, že dcera je levák. Mě kdysi máma taky někde nechala otestovat, protože dřív se na tom lpělo prokázat to.
Jinak ono je to fakt složitý, protože dcera může být levák na ruku, ale pravák na nohu a různé jiné kombinace. Ale myslím, že to poznáš sama, když jí formou hry necháš namalovat domeček levou a pravou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7584
26.11.09 14:17

Jako levák jsem si v dětství - s plnicím perem například, taky užila své. Pro okolí jsem nemehlo, co všechno vyleje a brácha rád bavil kamarády tím, že mi dával hrnek do prádelního hrbnce, abych nezmazala podlahu.
Beru to tak, že je svět uzpůsobený zatím spíš pro praváky. Doma, kde mám věci automaticky po mém, se mi tak nestává, že bych něco zvrhla nebo vysypala.

ale jinak jsem ráda, že jsem levák- všichni se tak diví. :-) A ráda bych, aby aspoń jedno moje dítě bylo levák. Mladší syn zatím používá obě ruce nastejno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9262
26.11.09 14:29

Stříhat nůžkami pro leváky je pro praváka MASAKR - jsem měla u všeho milimetr okraj (myslím vystřihovat, nůžkami na papír).

Vím zakoupila jsem je dceři (levák) a dost jsem se divila, že opravdu začala kráááásně stříhat - no jak jsem je vzala do ruky tak chápu - mi se tedy držely špatně a stříhat mi nešlo. :lol: O barevně provedené části dlaně (barva záleží většinou na tom, kterým fixem malovala nejvíc) už mi taky nikdo vykládat nemusí. :lol: A třeba Viki měla ve školce problém s vodovodním kohoutkem (klasika na otáčení - to doma nemáme máme pákovku)nepasovalo jí to ani trošku. No už se naučila pravou.
Jak vás tu tak čtu tak jsem uvažovala nad přehozením myši (když hraje takové ty výchovné PC hry), ale asi jí to nechám docela jí to už jde a alespoň si tedy procvičí i druhou hemisféru. A bude inteligentnější než pravák. (TO je myšleno ve vtipu. Fakt po mě ničím neházejte.) :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9217
26.11.09 15:37

pokial ide o lavakov..u nas v rodine je polovica lavakov a aj co sa prizenili alebo privydali..no a musim povedat, ze vsetci su akosi viac nadani..alebo az napriemerne inteligentni..a jednoducho fakt velmi sikovni a priam to z nich srsi..
takze ja by som sa skor priklonila k tomu.ze su sikovnejsi ako pravaci..zial ja patrim medzi tych nesikovnejsich pravakov :oops: :roll: :lol:
ale aj co poznam ludi lavakov..vacsinou maju nejake extra nadanie a su sikovni..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mufina
26.11.09 16:21
janine24 píše:
Angua píše:
Janine - super vyčerpávající odpověď - takže dost důvodů pro hysterii :lol: Možná babička jenom chtěla, abych mohla pomáhat při žních :lol: :lol: :lol:
A máš to, prostě je tě třeba. Ale ten cep se dá taky naučit, to samý hrábě nebo kosa, když se pracuje vedle někoho :-)

Tak hrabě, ty mám dobře vyzkoušený a jako pravověrný pravák, který je na levou ruku 100% levý to umím na obě strany. Ono nic jiného nezbývá, když vás obrací víc a taky je to dobrý, že si vždycky ta jedna ruka odpočine :-D .
Jinak můj můž je obouruký a fakt je hrozně šikovný. To já se svou levačkou mám smůlu, třeba nemůžu držet volant jen levou rukou - na rovince jo, ale třeba na kruháku bych fakt nezatočila - chybí cit.
S psaním levou rukou mám zážitků bohatě, protože jsem jako dítě byla věčně v sádře, tak jsem musela ve škole nějak fungovat a tak jsem psala písemky levou. Byla to teda sranda :roll:

• Citovat
  • Upravit
3790
26.11.09 16:25

Angua … k prvotnimu dotazu ;-) , myslim, ze tady teorii zaznelo celkem dost.

ja osobne si myslim, ze 1. lidi maji od pradavna vzdycky strach nebo neduveru k necemu jinemu, k necemu co se odlisuje a 2. taky jsem nekde cetla, ze levaci jsou inteligentnejsi a tak se treba pravaci boji, ze my (ano, i ja jsem levak) jim tady jednou budeme vladnout :lol: :lol:

za sebe muzu rict, ze jsem s tim, ze jsem levak nemela nikdy problemy. jo .. jedna horliva pani ucitelka ve skolce se me snazila prenaucit, ale moje maminka ji tehda od plic vynadala a ja se nedala ;-) ,takze mi leva ruka zustala ;-)
neprijde mi, ze bych byla nejak zvlast nesikovna, spis naopak :oops: , s pismem taky nemam problem, nikdy jsem ho ani nemela naklonene doleva, ve skole jsem patrila spis mezi ty lepsi ;-) .

nejsem ambidexter, ale zajimave je, ze nektere veci umim udelat jen pravou rukou ;-) . napr. vysmrkat se, jiz zminene WC :lol:, golf a baseball hraju jako pravak, ostatni sporty jako levak :nevim:

Hanu … myslim, ze Maja svoji pozici porad jeste hleda, i kdyz nedivila bych se, kdyby byla oboustranna ;-) , uz ted je hooodne sikovna :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17609
26.11.09 19:45

Adys ono to odpradávna není, protože kdysi dávno /už jsem zapoměla časový údaj/ prý byli praváci a leváci 50 na 50, pak se společnost začala orientovat na pravo, jen kdybych si vzpoměla, jak to přesně bylo :think:

Ivo určitě bych jí nechala myš tam, kde jí máte běžně, ona se to naučí, uvidíš, že jí to nebude dělat větší problémy a jak tu někdo poznamenal, tak v tomhle je výhoda leváků - pravou myšit a levou psát, tuhle mi to kolegyně záviděla :-D

Aladino u dcery vidím velký posun - dneska se fakt ostatní nediví, že bere pero do levé ruky a nikdo to zvlášť neřeší. Já slýchávala nejběžněji, že jsem „krchňa“ = píšu krchňavou rukou, zná to tu taky někdo nebo to je místní paskvil? :-D Jo a taky jsem už slyšela, že levák je dřevák, dokonce v rodině :-?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14015
26.11.09 20:03
kadlina píše:
Len-til-ko zvláštní, utření zadku levou, by i pro mě asi dopadlo fatálně :lol: :poblion: :lol:

Fatálně ne. Maximálně by Tě potom štípala dupa 8-) .

V podstatě jediná věc, kterou dělám zásadně levou, je, když se potřebuju držet řídítek kola jednou rukou. S pravou bych se vygřachala, neudrží směr. Takže jsem si tuhle poupravovala kšiltku (od té doby jedině s helmou) pravou ručkou, najela na šutr, levou instinktivně přibrzdila (žel stačilo fakt jen trošku) a do smrti smrťoucí už mi nebude dělat potíže vzpomenout si, kde na řídítkách je přední a kde zadní brzda, protože z toho byl fajný letecký den :evil: :lol: . Tehdy jsem právě učinila ten objev s utíráním.

Proč se po lidech chce, aby byli praváci, je jasné - je holt pohodlnější, když jsme všichni stejňučcí. Rozežranci, co chtějí výjimky, jsou jen pro zlost 8-) .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7584
26.11.09 20:58

Já jsem jako levák samozřejmě děsně inteligentní. To jsem ani nepovažovala za nutný psát. :wink: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17609
26.11.09 21:06

Len-til-ko obávám se, že nejen to :lol:

Aladino to je jasný, jsem na tom naprosto stejně :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...